Смекни!
smekni.com

Розробити прикладення "Вантажоперевезення" (стр. 1 из 5)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ПРИАЗОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

МАРІУПОЛЬСКИЙ МЕХАНІКО-МЕТАЛЛУРГІЙНИЙ КОЛЕДЖ

Розробити прикладення

«Вантажоперевезення»

КУРСОВИЙ ПРОЕКТ

з дисципліни: «Об’єктно-орієнтоване програмування»

2011

Реферат

Зміст

Вступ

1. Специфікація проекту

1.1 Призначення розробки та основи для її виконання

1.2 Постановка задачі

1.3 Вимоги до програми

1.4 Вимоги до програмної документації

1.5 Структура програми

2. Програмна документація

2.1 Керівництво системного програміста

2.1.1 Архітектура програми

2.1.2 Встановлення і перевірка програми

2.2 Керівництво користувача

2.2.1 Призначення програми

2.2.2 Виконання програми

2.2.3 Повідомлення оператору

Висновки

Перелік використаних джерел

Додатки

РЕФЕРАТ

Тема курсового проекту: «Розробити прикладення «Вантажоперевезення». Метою курсового проекту є створення програми «Вантажоперевезення» в середовищі програмування Borland C++ Builder.

Пояснювальна записка до курсового проекту складається з наступних розділів: вступ, специфікація проекту, програмна документація, висновки, перелік використаних джерел та додатків.

У вступі розкривається необхідність використання комп’ютерної техніки, позначена важливість використання інформаційних систем в сучасних умовах, їх роль в предметній галузі «Вантажоперевезення», роль засобів зберігання даних в інформаційних системах. Крім того, вказані ціль та задачі курсового проекту, відомості о розроблюваній програмі (призначення, що дозволить автоматизувати, технології та язик програмування, які будуть використані під час розробки програми.

У першій частині «Специфікація проекту» викладено призначення розробки та підстави для її виконання, дана постановка завдання з описом того, що повинна виконувати майбутня програма, описані взаємозв'язки між таблицями і подано фізичний опис моделі. Крім того, розглянуто вимоги до програми і програмної документації. Описані структура програми, тобто використовувані класи і розробляється графічний інтерфейс.

У другій частині курсового проекту «Програмна документація» подані інструкції для системного програміста – проектні рішення, архітектура розробленої програми, відомості про призначення, настроювання і перевірку програми, також приведена UML-діаграма класів з описом призначення форм та класів, а також опис апаратних та програмних засобів, необхідних для функціонування розробленої програми, дії по інсталяції програми ПК користувача, способи перевірки, які дають можливість зробити загальні висновки про працездатність програми. У керівництві користувача містяться відомості о використанні програми за призначенням, її функціях, подано опис повідомлень користувачу у процесі роботи програми, вказана послідовність дій оператора по роботі з програмним забезпеченням, можлива реакція програми на дії оператора з видами форм програми.

В висновках приведена оцінка отриманих результатів роботи, а також тих, які не були реалізовані. Наведено перелік використаних джерел, використаних при написання курсового проекту. Додаток А містить вихідний код розробленої програми.

Проект містить 22 рисунків, 7 таблиць, виконаний в обсязі 43 аркушів.

ОБ’ЄКТНО-ОРІЄНТОВАНЕ ПРОГРАМУВАННЯ, C++ BUILDER, АВТОМАТИЗОВАНА СИСТЕМА, ПРОГРАММА, БАЗА ДАНИХ, UML-ДІАГРАМА, МЕТОД, КЛАС, ПРОГРАМНИЙ КОД, ІНТЕРФЕЙС

ЗМІСТ

Вступ

1. Специфікація проекту

1.1 Призначення розробки та підстави для її виконання

1.2 Постановка завдання

1.3 Вимоги до програми

1.4 Вимоги до програмної документації

1.5 Структура програми

2. Програмна документація

2.1 Керівництво системного програміста

2.1.1 Архітектура програми

2.1.2 Установка і перевірка програми

2.2 Керівництво користувача

2.2.1 Призначення програми

2.2.2 Виконання програми

2.2.3 Повідомлення оператору

Висновки

Перелік використаних джерел

Додаток А Вихідний код програми

ВСТУП

Новітня система об'єктно-орієнтованого програмування C + + Builder виробництва корпорації Borland призначена для операційних систем Windows 95 і NT. Інтегрована середовище C + + Builder забезпечує швидкість візуальної розробки, продуктивність повторно використовуваних компонентів у поєднанні з міццю мовних засобів C + +, вдосконаленими інструментами і різномасштабними засобами доступу до баз даних. C + + Builder може бути використаний скрізь, де потрібно доповнити існуючі програми розширеним стандартом мови C + +, підвищити швидкодію і надати для користувача інтерфейсу якості професійного рівня.

Інтегроване середовище розробки об'єднує Редактор форм. Інспектор об'єктів. Палітру компонент. Адміністратор проекту і повністю інтегровані Редактор коду і Відладчик - інструменти швидкої розробки програмних додатків, що забезпечують повний контроль над кодом і ресурсами. Професійні засоби мови C + + інтегровані в візуальне середовище розробки. C + + Builder надає швидкодіючий компілятор з мови Borland C + +, ефективний інкрементальний завантажувач і гнучкі засоби налагодження як на рівні вихідних інструкцій, так і на рівні ассемблерних команд - у розрахунку задовольнити високі вимоги програмістів-професіоналів. Конструювання за способом “drag-and-drop” дозволяє створювати додаток простим перетягуванням захоплених мишею візуальних компонент з Палітри на форму додатку. Інспектор об'єктів надає можливість оперувати з властивостями і подіями компонент, автоматично створюючи заготовки функцій обробки подій, які наповнюються кодом і редагуються в процесі розробки . Механізми двонаправленої розробки (two-way-tools) усувають бар'єри між програмістом і його кодом. Технологія двонаправленої розробки забезпечує контроль за вашим кодом за допомогою гнучкого, інтегрованого та синхронізованого взаємодії між інструментами візуального проектування і Редактором коду.

Темою даного курсового проекту є розробка прикладення «Вантажоперевезення».

Метою курсового проекту - вивчення мови програмування і середовища розробки C + + Builder для придбання практичних навичок програмування, а також автоматизація процесу вирішення конкретних завдань з різних областей застосування.

1. СПЕЦІФІКАЦІЯ ПРОЕКТУ

1.1 Призначення розробки та основи для її виконання

Програма, яке розробляється у курсовому проекті, має назву «Вантажоперевезення». Вона призначена для автоматизованої роботи з даними по перевезенні вантажів – введення, редагування, видалення довідкових даних, даних про вантаж, його типи, кількість вантажу, вартість за перевезення. Програма дозволяє у зручному вигляді переглядати та обробляти інформацію, а також забезпечує швидкий пошук, введених раніше даних, та, крім того, формування звітної інформації у вигляді звіту за замовленням перевезення вантажів.

Документом, на підставі якого ведеться розробка програмного забезпечення, є завдання для курсового проекту, видане керівником проекту та узгоджене головою циклової комісії «Вантажоперевезення». Тематика курсового проекту розглянута і затверджена на засіданні циклової комісії.

1.2 Постановка завдання

Розробити автоматизовану програму «Вантажоперевезення».

Програмне забезпечення повинно забезпечувати роботу з базою даних вантажів, які перевозяться на автомобілях, вартістю за їх перевезення , кількістю вантажу та замовниками на перевезення. Також повинні бути передбачені пошук автомобіля за прізвищем власника та за держ номером,пошук за типом вантажу, сортування за вартістю , формування за відфільтрованим записом звіту про замовлення перевезення вантажу.

База даних складається з чотирьох таблиць: «Вантаж», «Автомобіль», «Замовлення», «Графік».

Взаємозв’язок між таблицями «Вантаж» та «Замовлення» «один до багатьох», тому що один вантаж може бути замовлений багато разів, а одне замовлення відноситься тільки до одного вантажу. Аналогічні взаємозв’язки між таблицями «Автомобіль» та «Графік», «Замовлення» та «Графік»

Фізичний опис бази даних представлено в таблицях 1-4.

Таблиця 1 – Вантаж (gruz)

Назва поля Атрибут Тип поля Обмеження
Unikey_gruza Код вантажу Лічильник
Tip_gruza Тип вантажу Текстовий
Stoim_perevozki Вартість превезення Числовий >0
Strahovka Вартість страховки Числовий >0

Таблица 2 – Автомобіль (avto)

Назва поля Атрибут Тип поля Обмеження
Unikey_avto Код автомобіля Лічильник
Marka_avto Марка автомобіля Текстовий
Model_avto Модель автомобіля Текстовий
Fio_vladelca ПІБ власника Текстовий
Data_texosmotra Дата тех огляду Дата
Strahovka Вартість страховки авто Числовий >0
Gos_nomera Держ номер Текстовий

Таблица 3 – Замовлення (zakaz)

Назва поля Атрибут Тип поля Обмеження
Unikey_zakaza Код замовлення Счетчик
Unikey_gruza Код вантажу Числовий >0
Zakazchik Замовник Текстовий
Adress_zakazchik Адреса замовника Текстовий
Telefon_zakazchik Номер телефону Текстовий
Data_zakaza Дата замовлення Дата
Kol_vo_zakaza Кількість замовлення Числовой >0
Unikey_gruz_st Код вантажу Числовой >0
Unikey_gruz_tp Код вантажу Числовой >0

Таблица 4 – Графік (grafik)

Назва поля Атрибут Тип поля Обмеження
Unikey_grafik Код тарифу Счетчик
Unikey_zakaza Посада Числовий >0
Unikey_avto Тариф Числовий >0
Data_otpravleniya Дата відправлення Дата
Vremya_otpravleniya Час відправлення Часовий
Data_prib Дата прибуття Дата
Vremya_prib Час прибуття Часовий
Kol_vo_gruza Кількість вантажу Числовий >0
Unikey_avto_dat Код автомобіля Числовий >0
Unikey_zak_dat Код замовлення Числовий >0
Unikey_gruz_dat Код вантажу Числовий >0

1.3 Вимоги до програми