Смекни!
smekni.com

Програми, використовувані для складання бізнес-планів (стр. 2 из 3)

Виділимо основу всіх перерахованих вище методик складання бізнес-планів і проведемо детальний аналіз, які із запропонованих методів вже на часі, а які ще не працюють в умовах ринку Росії. Саме таким ядром усіх перерахованих вище методик складання бізнес-планів є наступні розділи органічно пов'язані організаційним планом (конкретної схемою реалізації проекту), з відповідним прорахунком ризиків:

• фінансовий план

• план маркетингу

• план виробництва

Саме ці засадничі ключові розділи і заклали фундамент російських стандартів формування бізнес-планів.

В даний час і в Росії розроблено безліч методик і практичних посібників з розробки бізнес-планів згідно з методичними рекомендаціями UNIDO. Ця література є, в основному, потрібною і корисною, хоча і зустрічаються методики явно сирі, а деякі з помилками. Багато хто з них об'єднує наступне:

– В основі методики лежить опис структури бізнес-плану;

– У загальних рисах йдеться про те, як і що потрібно написати в кожному розділі;

– Наводяться приклади написання бізнес-плану;

– У додатку вказується структура витрат і наводяться нормативні акти.

В даний час керівників, які мають сучасні економічні знання, які володіють методикою розробки бізнес-планів, що мають час і бажання цим займатися, явно не вистачає. Робота над бізнес-планом вимагає від керівника певних зусиль і часу. До того ж вимоги з боку інвесторів різні. Наші комерційні банки не мають єдиної методики розробки бізнес-планів, тому майже кожен великий банк намагається розробити власну методику, в яку закладає свої вимоги. Деякі банки вважають необхідний вести розрахунки фінансового плану в двох грошових одиницях, немає єдиного підходу до розрахунків ризиків і т.д. І якщо врахувати, що ці методики, в основному, розроблені для службового користування, то можна уявити труднощі, з якими стикається керівник сам розробив бізнес-план. Цьому ж сприяє вимога іноземних інвесторів представляти розрахунки фінансового плану за допомогою ліцензованого UNIDO пакету COMFAR. Тому використання зазначених методик недостатньо для розробки бізнес-планів, який задовольняє вимогам інвесторів, і їх можна розглядати як попередню опрацювання намірів і планів позичальника.

Практично всі методики по оцінці інвестиційних проектів, що існують в світі на сьогоднішній день, грунтуються на методиці розробленої UNIDO ще в 70-х роках. Ця методика забезпечує збір всієї необхідної інформації для здійснення прогнозу руху грошових коштів, і для оцінки проекту з використанням кількісних показників.

бізнес план прикладний програма

3. Програмні засоби бізнес-планування

У складі бізнес-плану істотне місце займають ряди досить широкого кола показників. Розрахунки ведуться з урахуванням елементів прогнозування, залученням експертних оцінок про майбутній стан того чи іншого фінансового і виробничо-економічного процесу не тільки на кінцевий момент реалізації проекту, але і у варіанті поквартального (помісячного) опису ситуації.

Підготовка докладного кількісного аналізу є основою прийняття рішень для всіх учасників проекту та вироблення їх загальної стратегії за умови досягнення кожним із них свого власного інтересу завдяки варіантному підбору вихідних і кінцевих параметрів.

Найбільш повний облік динаміки реалізації проекту при підготовці та аналізі бізнес-плану можливий з використанням спеціалізованих комп'ютерних систем економічного і фінансового моделювання, пристосованих для вирішення подібних завдань. У процесі складання бізнес-плану, як правило, досить широко застосовуються економіко-математичні методи. Особливе значення це має для обліку фактора інфляції і приведення різночасних витрат, а так само для аналізу чутливості проекту до змін зовнішнього середовища. Правильний вибір і ефективне використання комп'ютерних програмних продуктів дозволяє значно поліпшити якість самих бізнес-планів. Крім того, застосування авторитетних, ліцензованих систем зміцнює авторитет ініціаторів проекту і підвищує фінансово-економічну привабливість останнього.

В даний час існує досить широкий спектр програмних продуктів. Вони дозволяють сильно полегшити життя, якщо необхідно підготувати проект бізнес-плану інвестиційного проекту, а освіти чи досвіду в цій справі немає.

На ринку програмного забезпечення для складання бізнес-плану не так багато пропозицій, як хотілося б. Вибір доведеться робити в основному з програм Російського виробника, або адаптованих і перекладених російською мовою іноземних, яких ще менше.

Кожна програма для складання бізнес-плану має свої переваги і недоліки, проте в основному, все ж вони недоступні більшості потенційних користувачів. Основні причини цього в тому, що:

• по-перше – більшість підприємств використовують піратське програмне забезпечення і цей ринок поки ще не цивілізовано, а підприємства віддають перевагу зовсім не витрачатися на такі речі, як програма для складання бізнес-плану;

• по-друге – програма для складання бізнес-плану в більшості випадків варто аналогічно витратам на замовлення проекту бізнес-плану у професійних консультантів;

• по-третє – програма для складання бізнес-плану потрібна в першу чергу людям, що безпосередньо займаються підготовкою проектів бізнес-планів. Зазвичай це економісти середніх і невеликих підприємств, як правило, не інформовані про наявність у природі таких речей, як програма для складання бізнес-плану, а значить порекомендувати керівництву підприємства придбати програму просто нікому.

Найвідоміші програми для складання бізнес-плану це – COMFAR (Computermodelforfeasibilityanalysisandreporting, створена при UNIDO– Організації Об'єднаних націй з промислового розвитку), ProjectExpert і Альт – Інвест від вітчизняного виробника.

Пакет прикладних програм COMFAR

Система, створена фахівцями ЮНІДО, має одну незаперечну перевагу перед вітчизняними розробками – вона за визначенням відповідає методиці, яку використовують в роботі найбільші закордонні інвестиційні інститути, такі як Світовий Банк або Європейський Банк Реконструкції та Розвитку. Це ні в якому разі не означає, що російські програмні засоби не виконують положень методики. Мова йде лише про те, що, представляючи іноземному інвесторові або фінансової компанії бізнес-план, виконаний на КОМФАРе, відразу «відсікається» цілий блок можливих питань і розбіжностей, пов'язаних з формою представлення результатів роботи. Але слід зазначити і те, що вітчизняні систем бізнес-планування знайшли визнання на світовому рівні і питання деталей представлення результатів, в кінцевому рахунку, не є початковим і може бути погоджений легко.

Останнім часом програми КОМФАР, на відміну від ранніх, дозволяють задавати різні тривалості інтервалу планування, кратні місяцю. Реалізовано багатовалютний розрахунок, загальна кількість описуваних в конкретному варіанті валют може досягати 20. Теоретично, до переваг програми також можна віднести можливість визначення двох «паралельних» курсів основної і кожної з додаткових валют (в КОМФАРе вони іменуються «місцевої» і «іноземними») – офіційного обмінного курсу та курсу «чорного ринку».

Основним недоліком програми є відсутність структурно відокремленого блоку опису податків. Прагнучи до універсалізації програми, розробники зробили ряд спрощень, які, з точки зору вирішення завдань бізнес-планування, не можна вважати виправданими. Формування виробничих запасів, застосування складних схем оплати сировини і матеріалів, нестандартні схеми продажів виробничої продукції часто не можуть бути адекватно описані з урахуванням прийнятих у системі припущень. В умовах непростої російської економіки сукупність даних негативних факторів становить критичну масу і не дозволяє рекомендувати КОМФАР в якості системи бізнес-планування «на кожен день».

Сервісна підтримка системи залишає бажати кращого і зовсім не витримує конкуренції з рівнем сервісного обслуговування у вітчизняних компаній-розробників.

Виходячи і всього вище сказаного, можна зробити висновок, що купувати КОМФАР слід тільки в тому випадку, якщо ви працюєте із західним інвестиційним інститутом, який приймає до розгляду тільки бізнес-плани у форматі КОМФАРа. У всіх інших випадках, будь то поточний або інвестиційне планування – ця система недостатньо розвинена і погано пристосована до умов вітчизняного ринку.

Пакет Project Expert

На даний момент – найбільш просунута і функціонально оснащена система. Для багатьох фахівців вихід версій 5.0 і 5.0 Professional в 1996 році став найважливішою подією. В даний час не існує практично ніяких завдань, які не можуть бути описані системою точно. У порівнянні з попередніми версіями 4.0 та 4.2 у цьому напрямку був зроблений великий крок вперед. На жаль, при цьому довелося пожертвувати совметімостью версій, у зв'язку з цим виконані у версіях 4.* розрахунки не можуть бути завантажені в новий Project Expert 5.0.

Внутрішня логіка системи досить проста навіть не просунутому користувачеві, що має загальні поняття про фінансовому аналізі. Система вкладених меню дозволяє задавати вихідні дані поетапно, і ризик забути ввести які-небудь дані мінімальний.

Інтервал планування становить один день, при цьому інтервал представлення результатів може бути заданий користувачем і змінюватися (місяць – квартал – рік), кількість інтервалів не обмежена. В якості позитивного моменту варто відзначити вбудований в програму календар реального часу. Розрахунок, таким чином, ведеться з урахуванням реальної кількості днів у місяці (28,29,30,31).

Широкі можливості користувачеві надає картка «Стартовий баланс». Система дозволяє розраховувати інвестиційні проекти будь-якої складності на діючому підприємстві з будь-якими стартовими показниками. Дуже гнучко організований блок завдання податків. Універсальність тут вирішено зовсім з інших позицій, ніж у КОМФАРе. Це дозволило не обмежувати користувача ані у виборі бази оподаткування, ні в кількості можливих податків. Фахівці з ЮНІДО подібного не передбачили.