Смекни!
smekni.com

Україна молода (стр. 2 из 2)

Структурованість газети допомагає читачу знайти в ній саме те, що його цікавить, робить її доступнішою. Концепція газети надзвичайно виважена, зазнає впродовж років невеликих змін, редакція вивчає думку аудиторії щодо можливих змін у газеті і враховує її.

Позиція газети у висвітленні політичної ситуації в Україні неоднозначна. Від початку “Україна Молода” була незалежним виданням і займала позицію спостерігача. Газета не надавала свої шпальти для політичних дискусій та дебатів, не підтримувала тих чи інших кандидатів або партії у передвиборній боротьбі. Проте під час останніх виборів, у яких прес-секретарем Леоніда Кучми був головний редактор “України молодої” Дорошенко, газета явно підтримувала Кучму, проте лише як демократичного кандидата, що протистояв комуністичному. Газета завжди мала національно-демократичне спрямування, проте ніколи не була опозиційною, не стояла на позиції жодної партії або руху, не публікувала (принаймні офіційно) замовлених статей, не була інструментом політичної агітації. Об'єктивність є основним принципом в освітленні політичної ситуації.

Під час політичної кризи кінця 2000 – 2001 років, коли Президента України Леоніда Кучму було звинувачено в багатьох злочинах, і національно-демократичні сили перемістилися в опозиційний табір, “Україна молода” значно відхилилася від свого нейтралітету. Наприклад, стаття про звільнення Юлії Тимошенко з-під варти була названа “Справедливість перемогла”, ряд інших матеріалів також засуджував дії влади стосовно Тимошенко та інших опозиційних політичних діячів. Матеріали, присвячені акції "Україна без Кучми”, також містили критику Президента. Проте позиція “України молодої” під час кризи є поміркованою порівняно з позицією багатьох інших інформаційно-політичних видань національно-демократичного спрямування.

Цільова аудиторія газети – переважно інтелігенція та молодь. Ідейна незаангажованість привертає до неї увагу тих читачів, які зацікавлені в об'єктивному висвітленні широкого спектру подій без нав'язливих коментарів та ідеологічного забарвлення. Назва однозначно вказує на орієнтацію на молодь, проте брак розважальних матеріалів не дає їй завоювати масову молодіжну аудиторію; молодша частина читачів газети – переважно студенти вищих навчальних закладів. Доросла частина доволі різноманітна, це як інтелігенція, так і представники “середнього класу” і навіть селяни. Газета має не дуже велику, проте постійну аудиторію, за останні 4 роки її наклад зріс удвічі.

За рівнем журналістських матеріалів, повнотою та об'єктивністю висвітлення інформації газета знаходиться на дуже високому рівні в порівнянні з іншими українськими виданнями.