Смекни!
smekni.com

Аналіз і прогноз кон'юнктури ринку кормів (стр. 5 из 5)

Карбамідом і бікарбонатом амонію можна збагачувати солому перед згодовуванням. Січку соломи обробляють також розчином аміаку у воді. На кожен центнер січки соломи витрачають 12 л розчину, в якому 25 % аміаку. Обробляють солому також аміачною водою в ямах, траншеях, буртах і безпосередньо в скиртах, після чого накривають її поліетиленовою плівкою і залишають на кілька годин. При взаємодії соломи і аміачної води утворюється оцтовокислий амоній, який, подібно до сечовини, компенсує нестачу протеїну в соломі. Підрахунками встановлено, що поживність соломи, обробленої аміачною водою, підвищується у 2 рази.

Термоамонізацію соломи проводять так: у кормозапарниках К-1 місткістю 25 м3 через люк за допомогою пневмотранспортера завантажують 0,9—1 т січки соломи. Потім насосом подають 1,5— 2 %-й розчин кухонної солі і довантажують решту соломи (норма 1,4—1,5 т). У наповнений і закритий агрегат подають аміачну воду з розрахунку 50—60 л на 1 т соломи, 700—800 л води і 12—16 кг кухонної солі. Після заповнення в агрегат подають гарячу пару протягом 2,5—3 год. Температуру кормової маси доводять до 90 °С. Оброблену січку вивантажують на транспортер і в теплому вигляді згодовують тваринам. Вміст протеїну в обробленій соломі збільшується у 4—5 разів.

Запаси грубих кормів у господарстві визначають обчисленням маси кормів, які зберігаються у скиртах або тюках. Якщо при скиртуванні солому чи сіно не зважували, то його масу визначають обчисленням об'єму. Потім масу 1 м3 корму множать на об'єм скирти в кубометрах і мають приблизну масу корму в скирті.

Для годування тварин ефективно використовують гранульований корм і трав'яне борошно.

Гранульовані корми виготовляють з штучно висушених конюшини, люцерни, еспарцету, а також з лучних трав, соломи, жому з додаванням до них меляси, мінеральних солей та карбаміду. Спів-підношення кормів і добавок регулюють за поживністю залежно під групи продуктивних тварин. Гранульований монокорм виготовляють з ячменю, кормових бобів, виковівсяної сумішки. Так, ячмінь, скошений у восковій стиглості, спочатку переробляють на січку, штучно висушують, а потім гранулюють. Такі гранули з ячменю поживніші і містять більше каротину, ніж гранули з соломи і зерна ячменю.

Додаючи до гранульованого корму біопрепарати — вітаміни, антибіотики, мікроелементи, гормональні стимулятори, транквілізатори та антиоксиданти—мають білково-вітамінні, білково-мінеральні концентрати. Такі кормові гранульовані сумішки виготовляють для птиці, продуктивних тварин, молодняка свиней і великої рогатої худоби. Для відгодівлі молодняка великої рогатої худоби виготовляють гранули з соломи, жому, меляси та карбамідів.

Оскільки гранульовані корми тваринам згодовують у менших кількостях, але частіше (до 15 разів на день), раціон складають з грубих, соковитих і гранульованих кормів. Раціон лише з гранульованих кормів знижує моторику травлення у рубці жуйних тварин.

Трав'яне борошно виготовляється у спеціальних сушарках. Завдяки швидкому висушуванню втрат поживних речовин від розпаду і вимивання дощем практично немає. Температура зеленої маси під час сушіння досягає 90—100 °С, тому процес висушування триває 2—3 хв. Маса 1 м3 розмеленого трав'яного корму становить близько 300, а гранульованого—600—750 кг. Трав'яне борошно за поживністю близьке до концентрованих кормів.

Виготовляють його з люцерни, конюшини, сої, бобів, люпину, виковівсяної сумішки, червоної моркви з листям, гички буряків, ячменю, кукурудзи, сорго (у молочно-восковій та восковій стиглості). Якщо трав'яне борошно гранулюють, до нього додають розчин сантохіну. Гранульований корм краще зберігається у герметичне закритих приміщеннях або в місткостях, наповнених вуглекислим газом чи азотом.

Для згодування використовують також концентровані корми. До концентрованих кормів належать зерно злакових і бобових культур та відходи борошномельного та олійного виробництва — висівки, макухи, шроти. Концентровані корми характеризуються високим вмістом сухої речовини (84—88 %) і низьким вмістом клітковини (2—9 %), води (12—16 %). Ці корми поділяють на 3 групи: зерно злакових культур (багате на вуглеводи), зерно і насіння бобових (багате на протеїн), зерно сої, кукурудзи і насіння олійних культур (багате на жир). Із злакових культур вирощують здебільшого кукурудзу, ячмінь, овес, жито.

Оскільки ціле зерно перетравлюється погано, для годівлі тварин використовують подрібнені або розмелені концентровані корми. Поросятам і телятам для привчання до сухого корму згодовують ціле підсмажене або спочатку полущене, а потім підсмажене зерно ячменю, кукурудзи, пшениці, гороху. Для цього зерно спочатку зволожують, а потім підсмажують на листі заліза на легкому вогні, постійно перемішуючи і доводячи його до світло-коричневого кольору. Після такої термічної обробки зерно крихке і солодкувате на смак внаслідок декстринізації і карамелізації вуглеводів. У разі нестачі в раціоні вітамінів зерно пророщують на гідропонному розчині. Пророщування протягом 2—3 днів збагачує зерно на вітаміни комплексу В, а протягом 7—8 днів — і на каротин. Пророщене зерно разом з ростками подрібнюють і згодовують молодняку тварин і птиці.

Дріжджуванням розмелене зерно збагачують на вітамін В та білок. Техніка дріжджування аналогічна приготуванню тіста на дріжджах. Спочатку розводять дріжджі у теплій воді з розрахунку 1—1,5кгна1ц корму. Розведені дріжджі ставлять у тепле місце (20—ЗО °С) і помішують через кожні 15—20 хв. Водночас підготовляють кормове борошно, запарюючи у спеціальному чані або дерев'яній місткості гарячою водою (80—90 °С). При такій температурі протягом 3—4 год. вуглеводи карамелізуються і борошно у вигляді рідкого тіста осолоджується. У таке тісто добавляють розведені дріжджі. Дріжджі вважають збродженими, коли утворюється багато пухирців. Потім їх перемішують з рідким тістом, розмішують і залишають на 3—5 год. у теплому місці (20—25 °С), помішуючи через кожні ЗО хв. Після цього дріжджований корм змішують з іншими кормами і роздають тваринам. Зерновий корм доцільно згодовувати тваринам у сумішках з іншими видами кормів (злакові корми змішують з бобовими).

Комбікорми (комбіновані корми) виготовляють за спеціальними рецептами на заводах. Вони найповніше задовольняють потреби тварин у поживних речовинах. До складу комбікормів входять концентровані і грубі корми та різні відходи технічного виробництва, кухонна сіль, суміш мікроелементів, комплекс вітамінів, антибіотики та ін. Виготовляють їх у вигляді брикетів, гранул і борошна відповідно до рецептів для різних видів тварин і птиці.

Висівки порівняно із зерном містять більше протеїну, жиру, клітковини тощо.

Рештки олійного виробництва (макуху, шроти) мають у процесі добування олії з насіння олійних культур. Макуху виготовляють пресуванням, а шроти — екстрагуванням жиру бензином, сірковуглецем та ін. Макуха містить 4—8, а шроти—0,1 % жиру.

Відходи цукрового виробництва (жом і мелясу) також згодовують тваринам. Свіжий жом містить близько 90—95 % води, а суха речовина його складається переважно з вуглеводів. У жомі мало мінеральних речовин, зокрема фосфору і вітамінів.

Меляса містить 20 % води, 50—60 % цукру, 10 % зольних елементів. Сполук азоту у мелясі не більш ніж 10 %, складаються вони в основному з амідів і нітратів.


Література

1. В. П. Ступаков, П. М. Кондратенко, М. І. Самокиш. Основи сільського господарства. К.: Вища школа. – 1992. – 242 с.

2. Основи сільського господарства. Практикум. Під редакцією Польського Б. Н. – К.: Вища школа, 1983.

3. П.Д.Клименко. Основи землеробства і тваринництва. К.: - Вища школа, 1991.

4. Рослинництво. Лабораторно-практичні заняття. За ред. М. Г. Городнього, 2-е вид., перероб. і доповн. К.: Вища школа, - 1996.

5. Є. М. Сивак, З. Ф. Бриндзя, Ф. А. Ментух, О. М. Жукорський. Технологія галузей тваринництва. Навчальний посібник. Тернопіль. – 2000., 252 с.

6. Основы животноводства – под ред. В. А. Раек. 2 – е изд. Перераб. и дополн. – М. “Колос”. 1981, 280 с