Смекни!
smekni.com

Виробництво свинини – прибуткова галузь тваринництва (стр. 2 из 5)

Занадто гладкими можуть бути поросята, яких господарі, готують на продаж, годували молоком з цукром. Небезпечно також купувати дуже худих поросят, це може бути свідченням перенесеного захворюванням. Візьміть порося на руки: здорове голосно кричить, а хворе приглушено хрюкає. Вибирайте порося з довгим тулубом, прямою спиною, а не прогнутою чи карпоподібною. Зверніть увагу на живіт. Він повинен бути підтягнутим, а не провислим, бо це вказує на слабку будову і поганий розвиток м’язів. Зверніть увагу на ноги. Високоногі, костисті свині відгодовуються порівняно довго. Свині на низьких ногах з короткими бабками закінчують ріст рано, схильні до інтенсивного відкладання жиру.

Свідченням швидкого ожирення є також м’ясна голова з карпоносим профілем. Важка голова і прямий профіль є у тварин, які здатні до швидкого росту і мають м’ясні якості. Поросята з неправильним прикусом погано використовують корми і тому не варто від них очікувати високої продуктивності . Прикус можна перевірити, взявши тварину під грудку, лівою рукою і притиснувши до себе, пальцями правої руки збоку розтиснути губи. Правильним є прикус, якщо верхня і нижня аркади співпадають.

Обов’язково треба перевірити наявність у поросяти пахової мошоночної іржі, яка виявляються у вигляді випуклості завбільшки з горіх. Такі поросята будуть погано рости і потребують операції.

Як правило, на базарі, молодняк продають у 3-4 тижневому тобто молочному віці. Він ще не пристосований до самостійного життя, погано їсть, повільно росте. На привчання витрачається півмісяця. У цей час тварині слід забезпечити повноцінні корми та ретельно доглядати.

Фактори які впливають на виробництво свинини.

· Ціни і ринки.

· Тип годівлі свиней (концентрований чи традиційний).

· Годівля.

· Якість кормів.

· Генотип.

· Відтворення стада.

· Умови утримання .

· Профілактика захворювань.

Годівля:

Організація годівлі свиней вимагає:

· Годувати свиней лише якісними кормами;

· Вона повинна бути збалансованою;

· Годівля тварин пов’язана з віком і фізіологічним станом;

· Використання високопоживних кормів;

· Невикористання дорогих і одночасно малоефективних кормів.

При годівлі свиноматок враховують:

· Вік;

· Живу масу;

· Фізіологічний стан.

Найкращими кормами для свиней є:

1. Повноцінні збалансовані комбікорми;

2. Ячмінь, пшениця, горох, біб, кукурудза;

3. Макуха соняшнику і ріпаку.

Годівля поросят.

У годівлі поросят особливу увагу звертають на потребу їх в мінеральній підгодівлі і тому з 5-ти денного віку їм дають піджарені зерна ячменю.

· З 15-денного віку поросятам згодовують спеціальні комбікорми.

· До 2-ох місячного віку поросята повинні досягати ж.м.15-17кг.

Результати відгодівлі залежать:

· Від породи та породності тварин;

· Віку при постановці на відгодівлю;

· Її тривалості;

· Кількості та якості кормів;

· Умов годівлі та утримання.

· Свині скороспілих порід швидше досягають забійних кондицій, ніж пізньоспілі. Добре вирощені поросята за період відгодівлі на одиницю приросту витрачають менше кормів, а при забої одержують піснішу свинину, ніж від дорослих тварин. Помісний молодняк краще одержувати від схрещування двох високопродуктивних свиней різного напряму продуктивності.

Одна порода повинна бути місцевою, добре пристосованою до кормових умов і кліматичних особливостей зони, друга може бути і завезеною. При цьому місцевою має бути материнська порода. Для одержання помісних поросят краще використовувати кнурців спеціалізованих м’ясних порід.

Встановлено, що помісі добрих умовах годівлі та утримання на 10-15 днів раніше від чистопородного молодняка досягають ж.м. 100кг і менше на 0,3-0,4кг витрачають корму на кожний кілограм приросту.

На відгодівлі позитивно відзначається кастрація свиней. Вони стають спокійнішими, краще використовують поживні речовини кормів, а м’ясо кастратів ніжне, смачне, без специфічного запаху.

Якість м’яса і сала значною мірою залежить від якості корму під час годівлі тварин.

При меншій кількості протеїну в кормі молоді свині нарощують більше сала і менше м’яса й навпаки. Майже всі корми, багаті на легкоплавкі жири (макуха, кукурудза, соя), при згодовуванні їх у великій кількості погіршують якість м’яса і сала.

Негативно впливають на якість свинини, також водяні корми – жом, картопляні жмаки.

Приміщення.

Приміщення для утримання свиней повинні бути:

- теплими;

- сухими;

- зручними при використанні.

Зоогігієнічні параметри мікроклімату в свинарнику:

- температура повітря 18-22грд.

- вологість повітря 50-70%

- швидкість руху повітря 0,3-0,4м/с

- низька концентрація шкідливих газів.

Розміри кліток:

Повинні відповідати технологічним вимогам і забезпечувати добрі умови розвитку тваринам. Площа клітки для утримання свиней повинна бути з врахування наступних норм на одну голову:

1. Свиноматка з поросятами – 6,0 – 6,5м/2

2. Холоста і поросна свиноматка – 1,5 – 2,0м/2

3. Кнур – 4,0 – 5,0м/2

4. Відлучені поросята – 0,3 – 0,45м/2

5. Свині на відгодівлі – 0,85 – 1,0м/2.

Особливу увагу слід звернути на утримання свиноматок і поросят.

Варто пам’ятати:

· Свині багатоплідні тварини;

· Поросята в перші дні життя вимагають температури 32-35градуси, у віці 7 днів 29-31градуси і поступово знижується з віком;

· Після відлучення до живої маси 55кг – 18-21градуси;

· Від 55 до забою – 15-18 градусів;

· Окремі свиноматки можуть своїм тілом задушити поросят;

· У місці, де обігріваються поросята доцільно використовувати товсту підстилку.

Профілактика захворювань

Профілактика хвороб свиней, в т.ч. інфекційних, складається з 2-х частин:загальної і спеціальної.

Загальна профілактика хвороб свиней перш за все включає питання годівлі і гігієни.

На першому місці повинна стояти годівля свинок особливо поросних. Здоров’я поросят їх стійкість до хвороб закладається ще до народження в утробі матері. У розвитку поросят можна виділити два основні періоди: ембріональний (натальний) та постембріональний (постнатальний).

В ембріональний період розвиток зародків відбувається нерівномірно. В перші 40-45 днів формуються і утворюються основні органи і тканини та їх анатомічні структури. Маса ембріонів за цей ж час не перевищує 20г. Дальше йде посилений ріст (інтенсивний) ембріона.Так, у 2-х місячному віці маса ембріона дорівнює 150-160г, або зростає у 8 разів. У віці 2,5 місяців маса його подвоюється і дорівнює 150-160г, або зростає у 8 разів. У віці 2,5 місяців маса його подвоююється і дорівнює 300-340г, а на день народження вона вже становить 1,1-1,2кг і більше. Цей ріст іде в основному за рахунок білка. Отже, лише на формування і розвиток ембріонів поросній свиноматці потрібно понад 3кг перетравних білкових речовин. Повноцінна годівля протягом усього періоду поросності свиноматки і є першою умовою народження здорових та стійких до хвороб поросят.

В Німеччині існує система “Фламінг”- посильної годівлі свиноматок по періодах:

Перший період – за 6 та до 1-2 днів після осіменіння раціон складається:

Картоплі – 3-4кг.

Молоко, збагачене жиром (300,0 – 400,0 жиру) – 3-4кг.

Концентрати – 2кг.

Вітамін А – 20 тис. О.Д.

Другий період – перша і друга третина поросності (з 3-го по 74 день).

Раціон: суміш концентратів – 2кг

трав’яне борошно – 0,6

цукровий буряк – 3кг

дріжджі – 0,15, що складає 3,76 К.О., маса свиноматки 140кг.

Третій період – підсисний (8 поросят).

Примірний раціон:

- дерть кукурудзяна – 1,8кг

- дерть ячмінна – 1,2кг

- гороху – 0,55кг

- дріжджі – 0,2кг

- кормовий бур’як – 5кг

- комбінований силос – 1,0кг

- трав’яне борошно – 0,7кг

- кісткове борошно – 70г

- сіль кухонна – 45г

В раціоні 5,92 К.О.

Протягом першого тижня після опоросу раціон свиноматки поступово збільшують, щоби вона в кінцевому результаті одержувала 2,25 кг корму плюс 350 г на кожне порося.

Треба пам’ятати, що свиноматка дає в день 7-8 кг молока.

Така годівля в німецькій практиці називається «трійця», раціон – «потрійної дії» – білкової, енергетичної, вітамінно-мінеральної і рекомендується для збільшення плодовистості та одержання здорових поросят.

· На другому місці стоїть гігієна вирощування поросят. Треба враховувати такі їх особливості.

· На відміну від інших тварин поросята народжуються на раньшій стадії ембріонального розвитку, вони відзначаються нестійкістю основних функцій організму, внаслідок чого при недостатній увазі можуть виникнути захворювання пов’язані з порушенням обміну речовин.

· В перші місяці в їх організмі інтенсивно проходить обмін речовин та енергії. Жива маса їх за короткий період зростає в кілька разів. Так, за перші 30 днів життя вона збільшується в 4,5-5 разів, за другий місяць – в 3 рази, і третій – у 1,5 – 2 рази. Тому їм треба створити в цей період оптимальні умови годівлі і утримання.

· В тканинах новонароджених поросят міститься до 82 % води, майже повністю відсутній волосяний покрив і підшкірний жир, в результаті чого температура їх тіла швидко знижується. Так, через 30 хв. після народження вона стає нижчою на 2-3 градуси цельсія і більше.

В результаті чого організм переохолоджується, що призводить до порушення функцій внутрішніх органів та систем і часто до захворювань.

Нижня критична температура тіла у поросят 34 градуси.

· Терморегуляція у поросят запізнюється і починається з 15- го по 30 день після народження.

Треба підкреслити, що у поросят з нормальною масою тіла адаптаційні реакції утворюються до 10-15 дня, у дрібних слабих поросят – на 25-27 день.

Ось цьому при вирощуванні новонароджених поросят винятково важливо підтримувати в місцях їх відпочинку і матері оптимальний температурний режим.