Смекни!
smekni.com

Країнознавча характеристика Російської Федерації (стр. 2 из 2)

Хрущовська відлига, що почалася в 1956 році, завдала першого удару сталінізму, і наслідки хай невеликі, але все таки лібералізації не примусили себе чекати: саме на 60-ті роки приходиться розквіт мистецтва і літератури. Не дивлячись на всі прорахунки Хрущова (особливо в економіці і зовнішньої політиці), саме йому країна зобов’язана припиненням терору. Проте, в 1964 році в результаті "палацового перевороту" Хрущов був відправлений на пенсію, а прихід до влади Брежнєва знаменував собою відхід від реформ. З ім'ям Брежнєва пов'язаний застій в економіці, посилювання контролю над пресою, процеси (хоча і не "розстрільні") над дисидентами.

Так жити далі було не можна, і в 1985 році Горбачов, що чудово бачив стан економіки почав перебудову радянської системи, ставлячи собі за мету реформування і економіки, і політичного життя без відмови від соціалізму. У 1989 році були проведені перші за всю російську історію загальні вільні вибори, гласність поступово переростала в свободу слова, у державного сектора економіки в перші з часів НЕПу з'явилася конкуренція. Проте, Горбачову довелося відбивати атаки і зліва, і справа: ортодоксальні комуністи вважали його ледве не зрадником, а демократи дорікали за непослідовність реформ. Піком протистояння став 1991 рік, коли в результаті провалу перевороту антиреформіста, організованого найближчими соратниками Горбачова, радикальні демократи прийшли до влади. Проте, побічним наслідком серпневих подій став розпад СРСР: республіки, що розцінили спробу путчу напередодні підписання нового союзного договору як удар в спину, не бажали миритися з таким положенням.

В кінці 1991 року у політичного життя Росії почався новий етап.

Сучасний стан. Зараз Російська федерація є президентською республікою, що переживає перехідний у всіх сферах період політичного життя. За міжнародними стандартами Росія відноситься до частково вільних держав (повністю вільних країн на території колишнього СРСР немає). На жаль, відсутність демократичних традицій в суспільстві і недосконалість законодавчої системи дійсно зумовила істотні авторитарні елементи, але на шляху становлення демократії через це проходили багато держав.

Проте, не дивлячись на те, що демократичний розвиток Росії налічує всього три з невеликим роки, країна має прийняту на референдумі конституцію, в якій закріплені всі основні права і свободи (1993 р.), легітимний парламент (1993 р.), багатопартійну систему, незалежний суд, вільну пресу. На жаль, слабким місцем є законодавча система і система контролю за виконанням законів (багато необхідних законів не прийнято, а більшість прийнятих не виконується), але це – неминучий наслідок перехідного періоду.

Росія має федеральний устрій. До складу федерації входять 21 автономна республіка, 49 областей, 10 автономних округів. Москва і Санкт-Петербург є містами федерального значення. Головна відмінність областей і інших суб'єктів федерації полягає у тому, що автономні республіки і округи є місцями компактного мешкання національних меншин, тоді як в областях переважну більшість складають росіяни. За конституцією всі суб'єкти федерації наділені рівними правами, з тим лише відмінністю, що національні утворення мають право разом з російською мовою встановлювати і як державні і інші мови. Росія має єдину грошову систему, єдину зовнішню політику.

Суб'єкти федерації мають право встановлювати власні правові норми в межах, обкреслених Конституцією, проте у разі суперечності місцевих і федеральних законів останнім віддається пріоритет. Статус суб'єкта федерації не може бути змінений в односторонньому порядку, питання це розв'язується по взаємній згоді суб'єкта і центру. Усередині російської території заборонене встановлення митних бар'єрів.

Якщо ще донедавна країна стояла перед реальною загрозою розпаду, то в даний час тенденції сепаратизму поволі, але вірно йдуть на спад. Приклад тому – федеральний договір про розмежування повноважень, ув'язнений з Татарстаном - однієї з найрадикальніше налаштованих республік. Відповідно до цього договору республіка визнає себе за частину Росії, а центр гарантує їй вельми широку автономію. Подібні договори, що закладають основу системи місцевого самоврядування, планується укласти і з рештою суб'єктів федерації. Проте не дивлячись на те, що регіонам делегується все більше і більше прав, пріоритетною задачею є цілісність Росії.

Виборчим правом володіють всі громадяни Росії, що досягли 18 років, незалежно від статі, національностей і віросповідання. Парламент складається з двох палат: нижня палата (Дума) вибирається шляхом голосування виборців за той або інший виборчий блок. Після підрахунку голосів визначається, скільки всього голосів набрало те або інше об'єднання (регіональний розподіл голосів не враховується), і якщо виборчий союз подолав бар'єр в 5%, він посилає в Думу своїх представників, склад яких залежить від їх розташування в партійному списку. Верхня палата (Рада Федерації) складається з представників регіонів, яких делегують суб'єкти федерації на основі загального таємного голосування. Проте, тут є дві особливості: по-перше, претенденти у верхню палату розрізняються в різних регіонах, і по-друге, виборці голосують не за партію, а за конкретних людей. Вибори вважаються тими, що відбулися, якщо в них взяло участь не менше 50% виборців.

Міжнародна інтеграція. Якщо ще 10 років тому СРСР був лідером таких великих міжнародних організацій як Рада Економічної Взаємодопомоги (РЕВ), що об'єднувала держави соціалістичного блоку, Варшавський договір (військовий альянс соцдержав), та і сам Радянський Союз, де провідну роль виконувала Росія, являв собою приклад щонайтіснішої інтеграції, то зараз положення корінним чином змінилося. Дві перші інтеграції ґрунтувалися тільки на ідеологічній єдності, і після падіння комуністичної ідеології їх основа була зруйнована. Розпад СРСР також був неминучий: дуже різні культури намагалися об'єднати в рамках унітарної держави, дуже різні цілі ставили перед собою республіки, які входили до нього, та і центральна влада придушенням національної самосвідомості впродовж багатьох десятиліть втратила всяку довіру (введення військ до Литви в січні 1991 року показало, що в цій сфері за роки перебудови по суті нічого не змінилося).

Проте, в даний час Росія намагається зібрати навколо себе якщо і не все, то принаймні велику частину республік колишнього СРСР, побудувавши об'єднання на основі взаємної вигоди. Співдружність Незалежних Держав (СНД) у момент його створення (1991) сприймалася майже всіма як недієздатна організація, проте пройшло 3 роки, а СНД не тільки не розпалося, навпаки – звучать заклики зробити інтеграцію тіснішою. В рамках СНД відбувається співпраця по політичних, економічним, оборонним питанням. Причому якщо для більшості республік економічна сторона співпраці (зокрема, відсутність митного збору, отримання енергоносіїв за пільговими цінами і т.д.) є найважливішою, то для Росії СНД має швидше політичне значення, дозволяючи зберегти історичну спадкоємність і лідерство на значній частині Євразії.

Економічний розвиток Росії: сучасний стан, проблеми і перспективи

Економічну специфіку країни визначили як клімат, так і наявність багатих природних ресурсів, і розміщення населення, і певні історичні особливості. Російська економіка переживає важкий перехідний період, що з'явився результатом попереднього історичного розвитку: командні методи вже не діють, а ринкові механізми ще не почали функціонувати повною мірою. Створюється різноманіття форм власності, і хоча частка приватного сектора набагато менше, ніж державного, його значення постійно росте.

Основу ВНП країни складає матеріальне виробництво, хоча питома вага сфери послуг підвищується досить швидко. Великі бюджетні дотації промисловості і сільському господарству.

Фінансове господарство характеризується інфляцією і пониженням курсу рубля. Ця різниця пояснюється тим, що внутрішні ціни в Росії помітно нижчі світових, і поступово відбувається їх вирівнювання. Зменшуються і темпи інфляції.

Не дивлячись на всі труднощі, Росія в 1994 році мала позитивне сальдо зовнішньої торгівлі (імпорт склав 28.2 млрд. дол., експорт - 48 млрд.). Основу російського експорту склали природні ресурси (переважно - нафта), завозилися в основному споживацькі товари, оргтехніка, машини і устаткування.

Ще однією проблемою Російської Федерації є дуже сильне розшарування суспільства: доходи найбідніших (10%) в 21 разів менше доходів найбагатших (10%).