Смекни!
smekni.com

Порівняльна оцінка ефективності підгодівлі курей-несучок преміксами різного виробництва (стр. 3 из 6)

Тому, на сьогодні велике значення мають нормовані раціони за всіма життєво необхідними показниками в годівлі птиці різних порід, ліній і кросів.Отже, проведений літературний огляд вказує на те, що в галузі розвитку птахівництва і особливо нормованої годівлі птиці ведеться цілеспрямована робота, що має великі перспективи.


2. ХАРАКТЕРИСТИКА ГОСПОДАРСТВА

2.1 Місце знаходження та природно-кліматичні умови птахофабрики "Ражнівської"

ВАТ птахофабрика "Ражнівська" Бродовського району Львівської області засновано у 1989 році, з колективною формою власності із 100℅ володінням акціями та цінними паперами.

Птахофабрика "Ражнівська" розташована у селі Заболотні на відстані 17 км. Від районного центру м. Броди та 85км. Від обласного центру м. Львова. Садиби господарства разом із виробничими і обслуговуючими підприємствами займає земельну площу – 50 га.

Зона, в якій розташована птахофабрика відноситься до помірно-теплої добре зволоженої зими, якій характерні часті відлиги, значна хмарність і помірно-тепле літо. За багаторічними даними середньорічна температура повітря становить 5–7 ºС, сама висока температура повітря у серпні +25ºС і низька у січні -30ºС. Річна кількість опадів становить 640 мм. які припадають на вегетативний період.

Ґрунтовий покрив є дерново-підзолистими із достатнім вмістом гумусу.Структура земель господарства наведена в таблиці 2.

ВАТ птахофабрика "Ражнівська" забезпечена під’їзними шляхами та залізничною колією .Господарство забезпечене необхідними складськими приміщеннями для зберігання продукції, кормів та переробки сировини .

Таблиця 2Структураземельних угідьна1. 01.2002 року

показники площа, га %
загальна земельна площалісиводоймища 501010 100 2020

ВАТ птахофабрика" Ражнівська" власними кормами для годівлі птиці не забезпечена і тому їх закупляє в різних господарствах та в держави.

2.2Виробнича структура та господарсько-фінансовадіяльність підприємства

ВАТ птахофабрика "Ражнівська" має потужність 340 тис. птахомісць для утримання курей-несучок в клітках, 130 тис. для вирощування молодняку птиці, а також 200 тис. птахомісць для долівкового утримання курчат-бройлерів.

В даний час виробничі потужності використовуються на 25℅.

З даних таблиці 3 видно, що господарство яєчного напрямку, адже виробництво яєць у продовж останніх трьох років є більше 20000 тис. штук. Збільшилося у 2001 році на 432000 штук яєць у порівнянні з 1999 роком.

Вирощують для власної потреби курочок, а також виробляють яєчний порошок для реалізації.

Раціональна структура посівних площ із набором сільськогосподарських культур, які найбільш відповідають природно-кліматичним умовам є запорука успіху даної галузі.

Як бачимо з даних табл..3, у 2000 році зменшилась кількість курей-несучок основного стада на 18000 гол. поголів’я молодняку курей на 18651 голову, а також зменшилось поголів’я курчат бройлерів на 5000.

Аналізуючи табличні дані бачимо, що на валове виробництво впливає не тільки кількість поголів’я птиці, але і Ії продуктивність. Валове виробництво приросту курей у 2000 яєць на 2610 тис. шт. у порівнянні з попереднім роком. Зменшення валового виробництва яєць, а також приросту курей найперше пов’язано із зменшенням поголів’я, а також реорганізацією господарства.


Проте слід відзначити, що у 2001 році дещо збільшилась несучість курей при порівнянні із попереднім роком. Оскільки кількість яєць на одну курку –несучку становила 1999 році 243,2 шт., а у 2000 році 244,5 шт.,а в 2001 році –248,4 шт.

Як забезпечене поголів’я курей кормами наведено в табл. 6

Основними кормами, які використовуються для годівлі курей - несучок є концентровані корми, а для збалансування раціону за протеїном є корми тваринного походження.


У зв’язку із зменшенням поголів’я птиці господарство кормами забезпечене . Однак потрібно використовувати в годівлі птиці зернобобові культури, адже м’ясо-кісткове борошно та соєвий шрот є надто дорогий .

Згідно літературних даних, доведено, що результати отримані в експериментах при використанні у годівлі курей – несучок ріпакової макухи, яка є високобілковим і енергетичним кормом .

Одним із основних показників господарської діяльності господарства є чистий дохід та рівень рентабельності /табл. 7/ .

Для того, щоб господарство було рентабельне необхідно створювати такі умови : підвищувати рівень продуктивності птиці, знизити затрати на одиницю продукції, оптимальність, окупність цінової політики .

Проведений аналіз даної таблиці засвідчує, що в 2000 році знизився рівень рентабельності на 19 % в порівнянні з попереднім роком .

Це зумовлено, що продукція, яка виробляється у господарстві є ще дорога, а також у невідповідності цін на продукцію .


Основним завданням всіх працюючих господарства повинно бути одержання більшої кількості продукції, доброї якості, з одиниці земельної площі та із оптимальними затратами на одиницю продукції, це дасть можливість галузі птахівництва.

3.МАТЕРІАЛ, МЕТОДИКА ТА ОБҐРУНТУВАННЯПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ

Головною умовою розвитку тваринництва,а особливо птахівництва є створення міцної кормової бази . Рівень продуктивності птиці залежить вид повноцінної годівлі, оскільки через низьку якість кормів втрачається 20 – 30 % поживних речовин. Дана дипломна робота виконана у ВАТ птахофабрика "Ражнівська" Львівської області. Матеріалом для досліджень послужили кури-несучки промислового стада гібриду Тетра- SL у 180-денному віці кури переводяться у доросле поголів’я. Починаючи із 120-денного і до 150-денного віку, ремонтні курчата одержують стандартний комбікорм рецепту ПК 4-4.


З метою визначення ефективності згодування вітчизняного і імпортного префіксу, нами було сформовано дві групи курей-несучок 210-денного віку при досягненні 50℅ продуктивності. В кожній групі було по 1500 голів. Умови утримання птиці відповідали загально прийнятій технології вирощування та утримання.

Графік світлового режиму на підприємстві наведено в таблиці 6.

Протягом досліду проводився щоденний облік продуктивності і збереження піддослідного поголів’я птиці.

Дослід тривав три місяці, з 26 червня по 15 вересня 2002 року. Три рази на період досліду брали яйця від усіх груп для дослідження їх якості. Визначали масу яйця, масу білка і жовтка, масу шкарлупи шляхом зважування.

Одержані цифрові дані обробляли статистично за Ой він /1969/.


4.РЕЗУЛЬТАТИ ВЛАСНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

4.1Аналіз кормової бази та раціонів годівлікурей – несучок на птахофабриці

Виробництво яєць на промисловій основі було пов’язано в першу чергу із створенням комбікормової промисловості.

Основними кормами для курей-несучок є комбікорми і зернові суміші, які поступають із Стрийського комбікормового заводу. Комбікормовий завод відправляє комбікорм разом із якісним свідоцтвом про склад і якість даного комбікорму. Після поступлення нової партії комбікорму на птахофабрику, зоотехнічна лабораторія відбирає середні зразки для проведення аналізу. Визначають наявність у комбікормі сирого протеїну, кальцію, фосфору, натрію.

Рецепти комбікормів, які використовуються в даному господарстві наведено нижче. Якісне свідоцтво комбікорму №027495 від 14 жовтня 2001 року. Комбікорм ПК 1-18 для курей-несучок віком 181-300 днів.

В 100 г. комбікорму міститься, ℅

Обмінної енергії, ккал 271

Сирого протеїну 17,2

Сирого жиру 2,2

Сирої клітковини 4,2

Кальцію 3,0

Фосфору 0,8

Натрію 0,4

Лізину, мг. 849

Метіоніну і цестин, мг. 586

На одну тону комбікорму добавляють вітамінів /г/:

А-1,0; Д-1,0; Е-1,0; В¹-1; В²-4; В⁶- 0,5; В¹²- 25;


На даний час в практиці розрізняють три фази або періоди продуктивності несучок : перша-150 – 300 днів, друга 301 – 420, третя 421 і старше. Перша фаза характерна швидким наростанням яйценосності і продовжуючи зростанням маси птиці. У цей період в раціон курей вводять найбільшу кількість поживних речовин: сирого протеїну - 17%, обмінної енергії – 270 ккал, кальцію – 3,1%.

Обмінна енергія раціону впливає на важливі фізіологічні процеси в організмі птиці. Але слід дотримуватись оптимального енергопротеїнового відношення у раціоні, оскільки підвищення енергопротеїнового відношення до 190 призводить ожиріння і дистрофії печінки і зменшення продуктивності в цілому.

Важливо збалансувати раціон по кількості сирої клітковини і сирого жиру, враховуючи, що клітковина погано перетравлюється організмом птиці. Велика кількість сирого жиру у кормі також погано впливає на травлення корму. Важливе значення у годівлі курей має наявність у раціоні кальцію та фосфору і їх співвідношення, особливо у першій фазі. Раціони годівлі піддослідних груп (табл. 10). курей-несучок істотно не відрізняються між собою, хіба тільки тим що піддослідних курей підгодовували преміксом різного виробництва: контрольну групу – імпортним, а дослідну – вітчизняним.