Смекни!
smekni.com

Антична Греція: побут, звичаї, одяг (стр. 5 из 5)

Паралельно з міфологією розвивалася культова практика – жертвоприношення і молитви, які проходили в храмах. Кожне місто мало бога-заступника. Афіна вважалася покровителькою Афін. Олімпія була центром поклоніння Зевсу, якому і присвячувалися тут спортивні змагання. Тут стояв його храм з величезною статуєю батька бога.

Олімпійські ігри проводились раз на чотири роки. Перша олімпіада відбулась в 776 р. до н.е. На час ігор, які тривали п’ять днів, війни припинялися, щоб дороги до Олімпії були безпечними. Олімпійські ігри ставали провісницями миру. Атлети змагалися у кулачній боротьбі, бігу, гонках на колісницях. Пізніше до олімпійських ігор додались Піфійські ігри в Дельфах (в честь Аполлона) – нагорода – лавровий вінок; Істмійські ігри (в честь бога Посейдона) на Коринфському перешийку, де нагородою був вінок із соснових гілок. Учасники всіх ігор виступали голими, тому жінкам під страхом смертельної кари не можна було там з’являтися.Місце головного святилища Аполлона – Дельфи, де знаходилися відмічений особливим каменем центр (“пуп”) Землі і знаменитий оракул (оракул – місце в святилищі, де отримували відповідь божества на поставлене питання, або це пророцтво божества).

Висновки

Грецька держава і, зокрема, культура стали колискою для розвитку багатьох світових культур. Духовна культура греків мала величезне значення для розвитку цивілізації багатьох країн світу.

Багато з того, що створювали греки в побуті, одязі живе й сьогодні. Що ж нині збереглося з культури греків?

Актуальним нині є вміння підкреслити принади людського тіла одягом, а не приховати чи видозмінити його, приховуватись повинні тільки вади. Чоловічий та жіночий одяг мав майже ідентичний вигляд за деяким виключенням.

У Древній Греції була наявною принципова відмінність у зовнішньому вигляді раба і вільного громадянина поліса: раб повинен був коротко стригти волосся на голові і голити бороді, ходити босоніж.

І сьогодні досить цінуються вовняні та льняні вироби, а саме з цього матеріалу найчастіше шилось вбрання греків. Хітони, туніки, що так модні сьогодні, виникли ще в часи Древньої Греції.

Грецькі сандалі і нині залишаються практичним і зручним взуттям, але в Греції їх носили люди різного статку, віку та статі, нині ж перевагу такому взуттю віддає молодь.

Довге волосся греків-чоловіків було ознакою належності до полісу, раби ж мали короткі зачіски.

Білила, рум’яна, губна помада, фарба для підведення брів та очей — це ознака як древньогрецької, так і нинішньої жінки.

Детальний догляд за волоссям теж дісталось у спадок нашим жінкам.

Жіночі стрижки браслети, намисто, булавки пряжки — усі ці прикраси робили жінок яскравими ошатними й удосконалювали образ.

Ці прикраси, пройшовши величезний історичний шлях, удосконалення часом — невід’ємна ознака жіночності й нині.

Що стосується страв, то оливки, оливи, масло, мідії, кальмари, устриці залишились улюбленою стравою гурманів на протязі багатьох тисячоліть. Значимість і цінування хліба, який греки розглядали навіть як окрему страву, було б добре у повній мірі відчувати і сьогоднішнім поколінням. Хліб в житті такий же значимий, як і мозок для людини.

Греки впровадили регулярне міське планування, їх будинки і сьогодні межа мрій багатьох власників осель: внутрішній дворик, багато оздоблена підлога з мармуру, величні колони, довгі балкони.

Фізична краса, здоров’я, турбота про гігієну завжди були в почесті у греків.

Дипломатичні служби також мають свій початок, зародок, саме у Древній Греції.

Зевс, Гера, Деметра, Афіна, Гермес, Грифон – та інші герої грецької міфології – їх іменами сучасні люди називають салони краси, охоронні структури, морські лайнери, це назви вишуканих вин, видавництв тощо.

Олімпійські ігри, започатковані в Древній Греції за багато сотень літ до нашої ери і сьогодні є провісниками миру, святом сили, краси, спортивних досягнень. Переможці олімпіад – знані і шановані люди у всьому світі.

Величезний період історії людства, його всесвітньої культури тісно пов'язаний з тим, що виникло до нашої ери в Греції, але ці здобутки вагомі й значущі. Грецька культура, як ніяка інша, зуміла зберегти свої основні елементи від початку часів до сьогодення.

Бібліографія

1) Історія світової культури / навчальний посібник / Керівник авт. колективу Л.Т.Левчук – 3-тє вид., стереотип. – К., «Либідь», 2000. – 368 с.

2) Історія культури / навч. посібник / наук. редактор В.М.Шейко – К., «Кондор», 2004. – 763 с.

3) Нариси з історії костюмів / К.К.Стамеров - В 2-х ч. – ч.1. – К., «Мистецтво», 1978. – 243 с.

4) История древнего мира – Учеб. Для 5 кл. сред. шк. - 3-е изд., дораб. – М., Просвещение, 1988. – 255 с.

5) История древнего мира: Греция и Рим: ученик и пособие для студентов пед. ин-ов / А.Г. Бокщанин - В 2 т. – т.2. – М., «Просвещение», 1981. – 431 с.

6) http://www.nbuv.gov.ua

Додаток 1

Чоловічий одяг

Додаток 2

Чоловічі зачіски

Чоловіче взуття

Додаток 3

Довгі жіночі іонічні хітони

Жіночі зачіски