Смекни!
smekni.com

Представники течії кубізму (стр. 6 из 6)

Жінка з гітарою.


За легендою назва течії пішла після того, як Андре Матіос, побачивши картину Брака "Дім в Естаці", сказав, що вона начебто зроблена із кубиків, тому і кубізм.

Під час війни Жорж мобілізували. На фронті він отримав поранення у голову і лише в 1917 році повернувся до живопису. У цей час художник поступово відходить від кубізму і шукає прийоми виразності за межами цього напрямку.

Дім в Естаці

Трубка та скрипка.


На цій картині трубку ми бачимо одразу, а от скрипку ще треба "пошукати". У верхній частині картини можна побачити початок скрипки, а ось далі вже має попрацювати ваша уява.

Глек та скрипка


Висновок

Перша світова війна поклала кінець творчості багатьох кубістів. Найбільш яскраві прихильники кубізму: Брак, Леже, Метсенже, Глеза, Війон і Лот були мобілізовані на фронт. Лафресне звільнений від військової повинності і Маркус поляк за походженням пішли на фронт добровольцями. Багато хто з них, звісно, невдовзі повернуться з фронту і продовжать працювати до кінця війни. У той же час нове покоління художників (Хайден Вальмье, Марія Бланшар) сприйме мова кубістів, але ніхто не повернеться до передвоєнної пори. Пікассо, Гріс і Делоне продовжать працювати в манері створеної раніше, але близько 1917 сам Пікассо покаже приклад невірності кубізму, коли він зробить декорації для балету "Парад" у "помпейському стилі". Багатьох це збентежило: новатор, спокусив стількох художників, повернувся до традицій. У пресі з'явилися критичні замітки про "художника-Хамелеон". Незабаром до фігуративні формам повернуться Метсенже Ербен і Лафресне а Джино Северин самий кубістичні серед футуристів публічно відречеться від кубізму видавши книгу "Від кубізму до класицизму" ("Du Cubisme au classicisme" J. Povolozky Paris, 1921) повну лютої критики сучасних живописних методів. Інші кубісти кинуться до різних напрямків: Дюшан і Пікабіа - до дадаїзм, Мондріан - до повної абстракції, Леже Маркус, Глеза Ле Фоконье і Війон - до більш індивідуальній манері. Лише Гріс залишиться абсолютно вірна кубізму і приведе його до завершення. Не буде перебільшенням сказати що після війни хоч і з'являлися окремі кубістичні твори кубізм як історичний феномен практично закінчився.


Список використаної літератури

1. Костеневіч А.Г. Від Моне до Пікассо, Аврора, Ленінград, 1989.

2. Нова Філософська Енциклопедія. Т. 1. М., Думка, 2000.

3. Велика Енциклопедія Кирила і Мефодія 2000. Електронна версія.

4. Пікассо: СБ статей про творчість. М., 1957.