Смекни!
smekni.com

Сім див світу (стр. 3 из 4)

Спочатку Колізей називався, за родовим іменем згаданих імператорів, амфітеатром Флавіїв (лат. Amphitheatrum Flavium), нинішня назва (лат. Colosseum, Colosaeus, італ. Colosseo) закріпилася за ним згодом, починаючи з VIII століття, і походить або від колосальності його розміру, або від того, що поблизу від нього стояла гігантська статуя, споруджена Нероном на честь самого себе.

Довгий час Колізей був для жителів Рима та гостей міста головним місцем розважальних видовищ, таких, як бої гладіаторів, цькування диких звірів, морські битви (наумахії). Попри усталену думку, що в Колізеї страчували християн, останні дослідження указують на те, що це був міф[Джерело?], створений католицькою церквою в подальші роки. При імператорові Макріні цирк сильно постраждав від пожежі, але був реставрований за указом Александра Севера. У 248 імператор Філіпп ще святкував в ньому тисячоліття Рима. Гонорій в 405 заборонив гладіаторські бої як несумісні з духом християнства, яке було запроваджено після Костянтина Великого пануючою релігією римської імперії; проте, звірині цькування продовжували відбуватися в Колізеї до смерті Феодосій Великого. Після цього для Флавійового амфітеатру наступили сумні часи.

Нашестя варварів привело амфітеатр Флавіїв у запустіння і поклало початок його руйнуванню. З XI століття і до 1132 року він служив фортецею для знатних римських родів, що оспорювали один у одного вплив і владу над співгромадянами, особливо для прізвищ Франджіпані і Аннібальді. Останні, проте, були змушені поступитися Колізеєм імператорові Генріху VII, який подарував його римському сенату і народу. Ще в 1332 році місцева аристократія влаштовувала тут бої биків, проте з цієї пори почалося систематичне руйнування Колізею. На нього почали дивитися як на джерело добування будівельного матеріалу, і не тільки каміння, яке відвалювалося, але і навмисне виламані з нього, почали йти на нові споруди. Так, в XV і XVI сторіччях папа Римський Павло II брав з нього матеріал для споруди так званого венеціанського палацу, кардинал Ріаріo - палацу канцелярії (Cancelleria), Павло III - паллацо-фарнезе. Проте значна частина амфітеатру уціліла, хоча будівля в цілому залишилася спотвореною. Сікст V мав намір скористатися нею для обладнання суконної фабрики, а Климент IX насправді перетворив Колізей на завод для добування селітри.

Краще відношення пап до величного пам'ятника стародавньої архітектури почалося не раніше середини XVIII сторіччя, і першим, хто прийняв його під свій захист був Бенедикт XIV (1740-58). Він присвятив його Пристрастям Христовим як місце, обагрене кров'ю багатьох християнських мучеників, і наказав поставити посеред його арени величезний хрест, а навколо нього поставити ряд вівтарів в пам'ять катувань, ходу на голгофу і хресної смерті Рятівника. Цей хрест і вівтарі були видалені з Колізею лише в 1874 році. Папи, що слідували за Бенедиктом XIV, особливо Пій VII і Лев XII, продовжували піклуватися про збереження уцілілих частин будівлі і підкріпили контрфорсами місця стін, які могли обвалитися, а Пій IX реставрував в ньому деякі з внутрішніх сходів.

Ще з більшою увагою охороняється Колізей нинішнім італійським урядом, по розпорядженню якого під керівництвом вчених археологів багато уламків споруди, які валялися, де виявилося це можливим, вставлено на колишні місця, а на арені проведені цікаві розкопки, що привели до відкриття підвальних приміщень, які служили колись для того, щоб висувати на арену групи людей і тварин, дерева і інші декорації, або наповнювати її водою і піднімати вгору кораблі, коли представлялися наумахії. Не дивлячись на всі проблеми, випробувані Колізеєм протягом століть, його розвалини, позбавлені минулої зовнішньої і внутрішньої обробки, до цієї пори справляють сильне враження своєю суворою величністю і дають достатньо ясне поняття про те, якими були його розташування і архітектура.

Тадж-Махал

Співаний поетами символ любові Шаха Джахана до дружини, Мумтаз Махал

Цим ім'ям, «прикраса палацу», називав Арджуманад Бану бегам її майбутній свекор, грізний шах Джангир. Складні сімейні відносини. Молода дружина припадала племінниці матері Джахана і донькою першого візира. Втім, на цей рахунок існує багато легенд, найромантичніша з яких говорить, що принц Кхуррам зустрів на базарі прекрасну бідну дівчину з намистами з дерева в руках, і так вона на нього подивилася, що не бачив він більше оточувала бруду і злиднів, і твердо вирішив узяти в дружини красуню, щоб не розлучатися ніколи. Точно відомо, що в той рік (1612) їй було 19 років, досить багато навіть за мірками сучасної Індії.

У Шаха Джахана, як його стали називати шанобливо після сходження на престол в 1628 році, був великий гарем, як і годиться такому високому правителю. Але подружжя так ніжно любили один одного, що французький лікар, філософ і мандрівник Франсуа Берньє, який прожив у Індії дванадцять років, зазначав у своїх записках, що Шах Джахан «не звертав уваги на інших жінок, поки вона була жива». Мумтаз Махал, єдина з дружин супроводжувала його навіть у далеких військових походах, стійко переносячи всі тяготи разом з чоловіком, єдина людина, якій він повністю довіряв і навіть радився!

За 17 років щасливого шлюбу у них народилося 13 дітей. І ось, лише рік потому, в 1629 році його спіткало горе: Мумтаз Махал не пережила важких пологів 14-ої дитини. 36 років для жінки в ті часи був дуже солідний вік, а часті пологи вимотували здоров'я. Це сталося в таборі, розбитому під Бурханпуром, в наметі Шах Джахана, який повертався з переможного походу в Декан. Там же хотіли поховати і Мумтаз Махал. Шах був на межі самогубства. Його голова назавжди скорботно опустилася, волосся посивіло.

Через півроку вдівець перевіз тіло в Агру, де він вирішив спорудити мавзолей, за красою гідний його коханої жінки, а по величі - сили їх почуттів. Під час правління Великих Моголів, Агра нарівні з Делі вважалася столицею імперії, яка на той час свого розквіту. За традицією, в передмісті, на березі Джамни і було вирішено звести будівлю. Місце вибрано було напрочуд вдало, ні один землетрус ще поки не завдало серйозного збитку мавзолею.

Будівля будувалося 22 роки, на будівництво зібрали з усієї країни більше двадцяти тисяч осіб. Головний архітектор, шіразській Устад (що означає «майстер») Іса Кхан отримав необмежені повноваження, і він їх виправдав. Мармур привозили за 300 кілометрів з унікальною раджпутанской каменоломні. За легендою, до будівництва були залучені іноземні архітектори - венеціанець і француз, але їхні справжні імена не дійшли до нас.

Можливо, їхній внесок - це розкішний парк, який веде до мавзолею. Весь комплекс це закритий з трьох сторін парк. Вхід до нього, схожий на палац з червоного каменю, прикрашений білим візерунковим «портиком», зверху 11 (!) Куполів, з боків - дві башти, також увінчаний білими куполами. Огорожа - це високі галереї з червоного пісковику, що простягнулися до мінаретом і мавзолею.

Парк гармонійно доповнює весь ансамбль, оскільки спланований як дорога, яка веде до головної святині, його віссю є зрошувальний канал, розділений посередині шляху мармуровим басейном. До чотирьох мінарет від нього йдуть доріжки. З боку річки нічого немає, щоб ніщо не затуляло сам мавзолей. Джамна тут не дуже спокійна, тож побачити ідеальне відображення практично неможливо, що підкреслює ілюзію нереальності. Багато людей спеціально приходять на протилежний берег рано вранці, щоб побачити на власні очі, як парить в передсвітанковому тумані цю величну будівлю, а з першими променями сонця починається гра кольору на його стінах.

Можливо, ця легкість створюється незвичними для нас пропорціями, коли висота дорівнює ширині фасаду, а сам фасад прорізаний величезними напівкруглими нішами і здається невагомим. А може, це головний купол забирає вгору за собою всю іншу конструкцію - чотири малих куполи і чотири мінарети.

До самого серця ведуть сходи, у її початку залишають взуття, як перед храмом ... Біломармурова піна стін прикрашена наймайстернішими мозаїками з тисяч коштовних і напівкоштовних каменів. Сплетені у вишуканий орнамент стебла рослин і в'язь арабських літер, викладених чорним мармуром. Чотирнадцять сур з Корану - традиційна прикраса для мусульманської архітектура вінчають склепіння арок над вікнами. У центрі - різьблена мармурова ширма, за якою видно дві помилкові гробниці, або кенотафи, самі ж склепи - під підлогою. Дуже тихо, у відкриті всім вітрам вікна падають сонячні промені. На стінах - гірлянди нев'янучий кам'яних квітів, вічним килимом покривають підлогу і стіни.

Коли будівництво підійшло до кінця, в 1653 році, старіючий правитель віддав наказ приступити до зведення другої будівлі - мавзолею для нього самого, точної копії першого, але з чорного мармуру.

Це було вже безглуздям: країна зруйнована численними війнами і дорогим проектом, народ нарікав. У 1658 році Шаха Джахана повалив його син Аурангзеб. Він припинив будівництво другого мавзолею, а батька заточив до кінця життя у вежі Червоного Форту в Агрі. Там і провів останні 9 років, у кімнаті, з вікна якої було видно Тадж-Махал.

Тільки після смерті він знову возз'єднався зі своєю коханою - згідно із заповітом, його поховали поруч, в одному з нею склепі. Зараз мавзолей - одне з самих відвідуваних місць не тільки туристами, але і самим індусами. Колись величезні двері, символізували вхід до раю, були цілком з срібла, тонкий малюнок тисячами срібних цвяшків був викладений на них. Зараз двері мідні, колишні вкрадені. Та й дорогоцінні камені на фасаді й зсередини сильно порідшали з тих пір. Немає і золотого парапету, і перлинного покривала на місці спалення тіл.