Смекни!
smekni.com

Культура Єгипту (стр. 4 из 5)

Доктори знали про важливість серця, але мали дивне неуцтво щодо всіх інших внутрішніх органів людського тіла, з огляду на те, що їхнє власне суспільство вже давно практикувало складні методи бальзамування, пов'язані з видаленням нутрощів. Але доктори не були майстрами, що бальзамують. А ті, що бальзамують, не були докторами. Однак, треба зауважити, що єгипетські лікарі встановили зв'язок між головним мозком і органами руху. Вони пов'язали також походження деяких внутрішніх хвороб з відхиленнями в роботі серця і судин. Ряд папірусів, що дійшли до нас, з текстами на медичні теми свідчать, серед інших речей, про те, що єгиптян цікавили питання гінекології. Їхній інтерес був зосереджений в основному на безплідності й можливих методах його лікування, які найчастіше були дивними або навіть небезпечними. І знов-таки тут не робилося яких-небудь серйозних анатомічних досліджень. У цілому єгиптяни прагнули мати великі родини, почасти через високу дитячу смертність. Але також і тому, що численне потомство приносило пошану обом батькам, особливо батькові. Плідність, дарунок Осіріса, високо цінувалася, а безплідність по тій же самій причині вважалася великим нещастям. Бездітну дружину (жінка неминуче несла відповідальність) зазвичай повертали до її батька. Існувало значно більше засобів для допомоги зачаттю, чим для його запобігання, і єгиптяни також розробили власні різновиди тестів на вагітність для підтвердження гарних новин. Проте протизаплідні засоби теж застосовувалися, хоча вони були скоріше ексцентричними, чим ефективними, будучи заснованими на магії, а не на науці, і до їхнього складу входили такі речовини, як екскременти крокодила. Давні єгиптяни нічим не відрізнялися від іншого людства у своєму інтересі до еротичних аспектів життя. Еротичні малюнки й тексти наносилися на коштовний папірус. Любовні амулети користувалися великою популярністю, і існували численні рецепти для підвищення полового потягу. У Фівах, Мемфісі, як і інших місцях, процвітали борделі. У суспільстві, де чоловіки займають домінуюче положення й високо цінується плідність, завжди буде процвітати проституція. В давньому Єгипті в проституції не було нічого соромного або ганебного, оскільки більшість єгипетських богів мали міцний зв'язок з культом родючості.

Також широко застосовувалася косметична медицина. Косметика використовувалася дуже широко як для прикраси, так і по гігієнічних причинах. Виготовлялися також і різні прості мазі для захисту шкіри від сонячних променів; навряд чи єгиптяни були великими любителями засмаги. Косметикою користувалися як чоловіки, так і жінки.

З початку свого існування зуболікування було розділом медицини, а не окремою наукою. Дієта єгиптян, позбавлена цукру й багата на клітковину, не виявляла загрози для зубної емалі, і їхні проблеми, описані серед досить убогих медичних звітів, були пов'язані головним чином із загубленими або вибитими зубами.

Система мір і терезів. Соціальна організація Єгипту залежала від універсальної системи мір. Стандартні міри довжини вели своє походження від різних частин людського тіла. Одиницею виміру коротких відстаней, що використовувалася в основному художниками й скульпторами, був фут (стопа). Більшою одиницею довжини був лікоть, що ділився на дві п'яді, шість долонь і 24 пальці. Стандартний лікоть дорівнював 46 сантиметрам, а царський лікоть був на 4 сантиметри більше. Значні відстані вимірялися в ітру, довжина якого становила 5000 ліктів. Царські землеміри при вимірі площі використовували квадрати зі стороною 100 царських ліктів (хет). Стандартною мірою об'єму рідини був хену, що дорівнював приблизно одній третині літру. Основною мірою ваги був дебен, рівний приблизно 90 грамам.

Потреба в цивільному порядку вкоренилася у свідомості єгиптян із самих давніх часів. Більшість злочинів мали дрібний характер і каралися штрафом або публічним пороттям. Тюремне ув'язнення також практикувалося в період Середнього царства для покарання тих, хто ухилявся від трудової повинності. Багато серйозних злочинів каралися відсіканням кінцівок або нанесенням інших каліцтв. Безсумнівно, подібні покарання часто приводили до смерті, але сам смертний вирок у Давньому Єгипті виносився вкрай рідко. Самим тяжким злочином було розгарбування гробниць. Якщо розкрадача гробниць ловили, то саджали на кіл, попередньо відрізавши вуха й ніс. Відповідно до життєвої філософії єгиптян закон був заснований на прецедентах. Поділ учинків на правильні і неправильні відбувався за принципом « Що фараон любить» і «Що фараон ненавидить». Адміністративним главою судової системи був везир, що вершив правосуддя й управляв їм від імені царя. Лише дрібні правопорушення розглядалися на місцях, а все, що мало більш серйозну природу, передавалося у Великий кенбет (міська рада старійшин) Мемфіса або Фів. Везир був верховним суддею. Він один міг винести смертний вирок, хоча лише після дозволу фараона. Везир виносив свої рішення під пильним наглядом свого володаря, і у відомому приписанні фараона Тутмоса III своєму візиру Рехмара сказано: «Якщо людина займає офіційну посаду, вона повинна діяти відповідно до правил, запропонованими для неї. Щаслива людина, що робить те, що їй сказане. Ніколи не відступай від букви закону...»

Метали й металообробка

На стіні коридору, що веде до поминального храму при піраміді царя VI династії Теті в Сакарі, є барельєф, що зображує майстерню, де виконуються художні роботи з металу. Метал, що використовується в роботі, являє собою сплав золота й срібла, або електрон, «біле золото». Подібні майстерні були невеликими, і в них працювало порівняно маленьке число митецьких майстрів.

Спочатку єгиптяни знали залізо лише по фрагментах метеоритів, внаслідок чого цей метал вважався даром богів і використовувався лише для священних прикрас. Мідь довгий час залишалася головним єгипетським металом, хоча в період Нового царства її почали сплавляти з оловом для одержання бронзи. У Єгипті не було своїх родовищ олова, і тому бронза мала обмежене використання. Мідь застосовувалася не тільки для виготовлення інструментів. Мідні труби використовувалися при спорудженні водопроводів і навіть дренажу, і значна частина посуду в багатих будинках була виготовлена із цього металу. Мідь використовували скульптори VI династії, від якої до нас дійшла прекрасна мідна статуя фараона Пепі I.

Золото видобувалося в різних областях Нубії й Східної пустелі, між Нільською долиною й Червоним морем. Воно витягалося з жил у золотоносній породі, оскільки промивання в такому посушливому кліматі, зрозуміло, була неможливе. Це було одним із самих трудомістких і виснажливих завдань у єгипетському кліматі, і на даних роботах зазвичай використовувалися полонені або злочинці. Золото також добувалося в результаті військових перемог, і воно було найбільш кращою формою одержання данини із завойованої держави. Єгипетське золото стало предметом заздрості для правителів сусідніх держав.

Магія й релігія

Магія в єгиптян була синонімом знання. Значна частина магічної практики єгиптян була орієнтована на підтримування зв'язків з померлими та богами. Єгиптяни проводили деяку різницю між магією й релігією. При дворі фараона служили як маги, так і жерці. Завдання жерців полягало в тому, щоб вихваляти богів і робити призначені підношення, а маги повинні були використовувати своє мистецтво для того, щоб передавати волю богів або схиляти їх до певних дій. Зброєю магів були талісмани й заклинання. Маги уважно стежили за небесними світилами й робили пророцтва, пов'язані з їхнім положенням.

Характерною рисою давньоєгипетської релігії є величезна кількість пережитків стародавніх вірувань часів первіснообщинного ладу. У Єгипті набагато більше, ніж в інших давніх країнах, був розповсюджений культ диких (крокодил, гіпопотам, лев, шакал) і домашніх (кішка, священний бик Апіс, свящ. козел у Мендесі й ін.) тварин, а також птахів (кобчик, ібіс). З розвитком сільського господарства на перше місце висунулося поклоніння божествам: сонцю (бог Ра), місяцю (бог Тот), сузір'ю Сиріус (богиня Ісіда), землі (бог Геб), небу (богиня Нут), і р. Ніл, що прославляється як добрий бог, годувальник людей. Пізніше відбувалася антропоморфізація пантеону богів, однак зооморфні риси у вигляді божеств не були повністю витиснуті, і зазвичай, поєднувалися з антропоморфними. Наприклад, Баст зображений у вигляді жінки з котячою головою кішки, Тот - у вигляді людини з головою ібіса й т.п.

Давні єгиптяни глибоко почитали своїх богів від місцевих кам'яних фетишів до блискучого, того, що дарує життя, Ра-Атума. Тут ми зіштовхуємося з величезною кількістю богів і богинь. Спроби їх перерахувати нагадують результати перепису населення. Один з фараонів, що жив близько 4000 років тому, поставив перед собою важке для виконання завдання, вирішивши зібрати їх усіх під одним дахом, і наказав із цією метою побудувати грандіозну будову, що грецькі автори назвали Лабіринт. Він виділив кожному божеству окреме приміщення, для чого їх треба було побудувати не менш 3000. І, немов би їм не вистачало своїх власних богів, вони імпортували богів і богинь із сусідніх країн. Боги існували, але вони займали своєрідну позицію. Будучи вище повсякденних аспектів людського життя, вони не встановлювали кодексів моральної поведінки й не стежили за мораллю людей. Вони могли розлютитися й покарати, але це було б наслідком недбалості, неправильно виконаного ритуалу або недостатньо щедрих підношень.

Ісіда і Осіріс

Боялися єгиптяни своїх чи богів ні, але смерті вони безперечно страшилися - і першої фізичної смерті, і другої, воскресіння від якої вже не було. Досить значну частину життя вони приділяли тому, щоб уникнути повного зникнення, і заради цього розробили самий складний з похоронних ритуалів, відомих на землі. Ми чимало вигадали на цьому, оскільки завдяки похоронному культу в наших музеях є великі колекції, а в шкільних підручниках досить матеріалу; можливо, ми не станемо вважати прикрашені футляри з муміями й вигадливі амулети дивними, якщо відчуємо за їхньою екстравагантністю звичайний людський страх і звичайну надію.