Смекни!
smekni.com

Скарбниця знань. Iсторiя i сучасний стан Бiблiотеки-фiлiї №4 м.Умань (стр. 2 из 2)

Активно використовуються різні форми наочної пропаганди : постійно діючі виставки «Умань – перлина Шевченкового краю», «Заповідні куточки Уманської землі»…

Серед різноманітних шляхів популяризації творчості місцевих письменників особливе місце посідають вечори-зустрічі з письменниками, презентації нових книг, авторські вечори, що створюють умови для безпосереднього спілкування з читачами і тим самим залучають молодь до читання. Відомо, що із силою художнього слова ніщо не може порівнятися за впливом на духовне життя людини, тому літературне краєзнавство є важливою ділянкою роботи бібліотеки.

Нещодавно в приміщенні читальної зали відбулася зустріч для молоді з членами Уманського літературного клубу. Кожен учасник клубу – це окрема історія сходження до певного успіху. Учасники зустрічі познайомились з поетичною творчістю Софії Кримовської, полум’яною авторкою багатьох віршів про кохання, яка плідно працює у царині Слова Світланою Васильченко. Родзинкою зустрічі стали пісні під гітару у виконанні Сергія Цюрка ,Володимира Торчинського та Юлії Кучерявої.

Такою відбулася зустріч, присвячена презентації книги нашої місцевої авторки жінки - лікаря, жінки – матері та жінки – поетеси Ніни Степанівни Михайлової «А журавлі літа носять», що побачила світ у черкаському видавництві «Відлуння - Плюс».

Читачі познайомились з життям та творчістю поетеси, поспілкувались безпосередньо з автором, поринули в її неповторний і особливий світ поетичного слова.

В минулому році відбулася виставка - презентація «Геніальність уманської Русалоньки» (присвячена різноплановому творчому розмаю місцевої поетеси Марини Павленко)

Уманщина здавна була багата своїми талантами. Уманські поети, письменники, краєзнавці – різні за віком та фахом, всіх їх єднає любов і шана до українського слова, своєї Батьківщини, родини, людей – своїх земляків. Кожен по-своєму в своїх творах відкриває душу, кличе за собою в прекрасний світ книги. Поети та краєзнавці пишуть про минуле і сьогодення, не просто слова, а заримовані думки, філософські роздуми, чисті почуття про наболіле і пережите, твори історико-краєзнавчого характеру. Серед них наш земляк історик –краєзнавець Анатолій Гнатович Палій, автор історичної серії «Наші великі предки».

Масова популяризація літератури з освітніми та виховними прийомами , проводиться шляхом: організації днів правової культури, виставок-диспутів, літературних годин, полемічних бесід та інш.

Читачів приваблює до бібліотеки не лише можливість поповнити свої знання і задовольнити різноманітні читацькі уподобання, а й зустрічі з місцевими письменниками, психологами, акторами, цікавими неординарними людьми.

Успішно проводяться в бібліотеці щорічні Шевченківські та Симоненківські читання, День знань, цикли літературних годин…

Як інформаційна установа, бібліотека-філія №4 значну увагу приділяє регулярному інформуванню, видає інформаційно-бібліографічні матеріали.

Працівники бібліотеки створили для читачів хороший орієнтир у книжкових фондах - це довідково-бібліографічний апарат, куди входять:

-алфавітний каталог;

-систематичний каталог;

-систематична картотека статей;

-краєзнавча картотека;

-картотека лауреатів літературних премій.

В 1996 році при юнацькому абонементі було створено клуб «Спілкування». Відвідують клуб молоді люди віком від 14 до 21 року. Засідання клубу «Спілкування» проводяться 1 раз на місяць. Планування роботи клубу здійснюється на основі аналізу, а також бажань і пропозицій його членів.Метою клубу є:самопізнання, самовизначення, спонукання молоді до інтелектуального самовдосконалення.Виходячи із завдань клубу проводяться заходи: Літературно – музичні композиції, Зустрічі із земляками, ліквідаторами чорнобильської трагедії: «Є місце подвигу не тільки в дні війни», Дискусії:«Закон і молодь», Полемічні бесіди :«Наркоманія: стан, проблеми боротьби з нею на сучасному етапі».

З роками зростає творчий потенціал бібліотеки, спостерігається її наближення до реальних потреб молодого читача, бібліотечне обслуговування сприяє їх духовності. Тривають пошуки нових форм і методів роботи з молоддю. Бо хто працює на молодь, працює на майбутнє.

Список використаних джерел

1. Даниленко О. Щоб врятувати найцінніші книги, в Умані їх… замурували: [Бібліотека Уианської аграрної академії 1941р.]// Черкаський край.-2002.-31 січня.-с.6

2.Історія міст і сіл Української РСР. Черкаська область.-К., 1972.

3.О введении всеобщего обучения в Уманском уезде: Доклад управы, школьная сеть, финансовые планы ы предложения.-Умань,1912.-с.77 .

4.Шиян , Л.М.Скарбниця людських знань [Текст] : центральній міській бібліотеці-100 років/ Л.М.Шиян, Т.І.Омельянова, Л.Ф.Заярна, М.В.Міщенко.-Умань, 1997.- 36с.

5. Уманській міській бібліотеці для дорослих 110 років[Текст]/ Уманський міський відділ культури .- Умань, 2007.- 49 с.:ілюстр.

6. http://stara-uman.org.ua

7. http://ukrainaincognita.com/pototski/uman-bez-sofiivky