Смекни!
smekni.com

Історія і топоніміка с. Тиманівка (стр. 4 из 4)

Великий внесок в розвиток села зробив П.О.Желюк, на його честь в Ти манівці названо вулицю та криницю, в центрі височіє його пам’ятник до якого люди що свята покладають квіти. Його внесок в розвиток села є дійсно дуже вагомим. Саме завдяки цій людині Тиманівка стала на шлях процвітання та злету.

Також почесне місце в нашому селі займають три музеї – Історії села та колгоспу, Художній ім. Т.Г. Шевченка, та музей О.В. Суворова. Про них в свій час писали в багатьох газетах та книжках, сотні туристів приїжджали на екскурсії по музеях.

І по сьогоднішній день село не занепадає, в ньому працює лікарня та школа. В сільському будинку культури проводяться різні культурні програми та сільські збори. В селі що місяця випускається газета під назвою „Тиманівські вісті”. Працюють різні розважальні заклади.

Топонімічної інформації нажаль дуже мало, тому що залишилось зовсім не багато людей які пам’ятають і знають історію та походження назв різних місць в селі та по за його межами. Проте інформація яка збереглась є дуже цікавою. За час своїх досліджень, я дізналась дуже багато цікавої інформації про яку раніше не доводилось чути. Дізналась звідки пішли назви різних кутків в селі, чому саме такі назви мають ставки в і поля поза межами Тманівки.

Загалом Тиманівка багата своєю чудовою природою, прикрасою села є велика кількість дерев та квітників які ростуть в центрі. В ньому протікає річка Козариха з якої утворилось два ставочка. Один в центрі села так і називається Тиманівський, інший Лисий.

Люди в селі вирізняються своєю працьовитістю та добротою. Вони окультурюють Тиманівку і не дозволяють їй занепасти.

Село назавжди залишиться рідним і близьким моєму серцю, адже тут я народилась і тут промайнули кращі роки мого життя. Я ніколи не забуду природи яка мене оточувала – поля, сади, гаї , спів соловейка під вікном. Будучи маленькою я разом зі своїми друзями гуляли по парку біля маєтку і уявляли як пан Шереметьєв їздить на бричці по алеях своїх володінь та розкидає свої підданим мідні гроші. Біля палацу ростуть чудові квіти та дерева. Перед фасадом маєтку розкинувся розкішний фонтан, в якому плавають різні рибки.

Ця вся краса назавжди закарбувалась в моїй пам’яті. І я ніколи не забуду цих чудових моментів свого життя, адже тут живуть мої рідні та близькі. А хіба можна забувати про своє коріння.

Не дарма кажуть, що „людина без минулого, не може мати свого майбутнього”.

Тому я завжди буду цікавитись долею своєї маленької Батьківщини, і не цуратися її не забувати історію, цінувати звичаї та обряди, берегти пам’ятки і шанувати святі місця.

Використана література

1.Баженова Л. Поділля в працях дослідників і краєзнавців ХІХ – ХХ століття. – К – П., 1993. – 479 с.

2.Вінничина фольклорна ( довідник ). – В., 2004. – 1000 с.

3.Орлов В. М. Історія міст і сіл УРСР в 26 томах Вінницька область. – К., 1978.

4.Н. Козак, І. Яремчук Три музеї села Тиманівка. – Одеса „Маяк” – 1987.

5. Липа О.Л. Федоренко А. П. Заповідники природи України Реєстр довідник. К., „ Урожай”, 1969.

6. Запис 22 грудня 2007 року від Бугай Ольги Ананіївни 1943 р. н. Жительки с. Тиманівки.