Смекни!
smekni.com

Розвиток іспанської музики (стр. 1 из 4)

Зміст

Вступ

Іспанське народне відродження

Мануель де Фалья життєвий шлях

Опера «Коротке життя»

Висновок

ЛІТЕРАТУРА


Вступ

відродження фалья фламенко композитор

Іспанія - країна бурхливої історичної долі, воєн і міжусобиць, в яких протікали десятиліття і навіть віки, що зробило величезний вплив на становлення життєвого устрою і народного характеру. У цих умовах складалися риси лицарства, сміливого і гордого типу, зображеного в багатьох творах мистецтва. І в той же час тут утвердився монархічний деспотизм у поєднанні з сильним клерикальним гнітом - в Європі ніде не було такої жорстокої і безпощадної інквізиції, як в Іспанії. Володарі країни прагнули до експансії і розширили своє панування, включаючи Новий Світ, принесений до ніг «католицьких королів» Христофором Колумбом. Зберігаючи риси самобутності, іспанці засвоїли чимало в інших народів, і особливо в арабів, - багатовікова війна не завадила сприйняти від ворогів багато, та й самі прибульці залишили по собі пам'ять в чудових архітектурних спорудах, в іспанській мові і музиці.

Як би там не було, замкнутість, відокремленість відчувались в Іспанії мало не до кінця XIX століття. Стіна Піренеїв надійно відділяла їх від Європи, і навіть від найближчої сусідки - Франції. Правда, Каталонія і Прованс завжди мали різноманітні і дуже міцні зв'язки, але в цілому країна багато в чому відрізнялася від Європи.

У країні були всі передумови для виникнення великого і самобутнього мистецтва, більше того - воно дійсно було створено Сервантесом, Кальдероном і Лопе де Вега, Ель Греко, Веласкесом і Мурільо, чиї імена відомі всьому світу. Але що стосується музики, що дала в XVI столітті Вікторію, Моралеса і Кабесона - композиторів, що стояли на рівні не кращих досягнень епохи, то вона не вийшла по-справжньому на європейську арену. Аж до кінця XIX століття Іспанія була представлена за кордоном не стільки композиторами, скільки виконавцями і фольклором.

Так створювалися специфічні умови для розвитку іспанської музики нового часу, коли в ній з'явилися композитори, що одержали широке закордонне визнання, - Альбеніс, Гранадос, М. де Фалья. Їх діяльність відкривала широкі перспективи для подальшого зростання прогресивних національно-демократичних традицій, але загальна обстановка, що склалася в європейському мистецтві XX століття, і особливо трагічні події другої половини 30-х років, поставили непереборну перешкоду.

Відродження іспанської музики багато в чому відрізнялось від аналогічних явищ в інших європейських країнах. Зрозуміти це можна лише ознайомившись з головними жанрами і формами фольклору Іспанії і простеживши, хоча б коротенько, історичну еволюцію її музичного мистецтва.

Якщо розглядати форми андалуського фольклору то його можна віднести до двох типів – фламенко і канте фордо, які представляють музику південної Іспанії у всьому світі. Вони тісно пов’язані з танцем.

Основні жанри фламенко – магалення, грана дина, ронденья, севильяна – слалися в 18 ст. дослідники вважають що фламінго походить ще від арабського панування. І має циганські елементи.

Та фламенко є лиш одним із розгалуження іспанського фольклору і навіть в межах Андалусії не може передувати на нероздільне панування: поряд з ним існує таке виключне своєрідне явище, як канте хордо (буквально «глибокий спів»).

Канте хордо – насамперед мелодичний стиль, який тісно пов’язаний з особливою виконавською манерою. Ця манера проста і органічна.

Мелодії канте хордо мають менший півтон ніж загально прийнятий, тому не можуть бути записані в традиційній європейській музичній, також діапазон по більшій частині обмежений секстою. Нову іспанську музику нелегко зрозуміти по-справжньому при всій простоті, яка сприймається як наївна фольклорність. Багату спадщину іспанського музичного відродження, якою були ознаменовані перші десятиліття нашого століття. Думка про неї зародилася під безпосереднім враженням від творчості іспанських композиторів, від іспанського живопису, літератури й архітектури і самої країни, яка зачаровує кожного суворою і ніжною красою, незвичністю народного характеру, що зберегла свої найкращі риси і в роки важких випробувань. Все це повне глибокої своєрідності та краси.

ІСПАНСЬКЕМУЗИЧНЕ ВІДРОДЖЕННЯ

Останні десятиріччя минулого століття були ознаменовані в Іспанії важливим рухом у культурному житті, який отримав назву Ренасимьенто (відродження). Воно захопило всі області мистецтва, принесло багато видатних творів і зробило могутній вплив на його подальший розвиток.

Якщо говорити про музику, то саме в цей час вона вийшла знову на світову арену, головним чином завдяки творчості знаменитої композиторської «трійки» - Альбеніса, Гранадоса, Фальі і великого віолончеліста Касальса. Вони прагнули перш за все повернути іспанську музику до національних основ, привернути увагу до її класичної спадщини та фольклору. Але їх творчість не обмежувалась рамками чисто іспанського, багато що в ньому перегукувалася з явищами європейського, зокрема - французького, мистецтва.

Ці успіхи були підготовлені діяльністю ряду талановитих музикантів. А. Оссовський вказує на музикознавчі праці Еслава, який багато зробив для публікації класичної спадщини, на сарсуели Барбьері і тріумфи виконавського мистецтва. Все це мало важливе значення, як і поява перших фортепіанних п’єс Альбеніса та ін.

У трійці лідерів іспанського музичного відродження Мануель де Фалья був самим молодшим, і його шлях у багатьох відношеннях відрізняється від шляху Альбініса і Гранадоса. Фалья завершив героїчний період розвитку нової іспанської школи, в якій широко розгорнулася діяльність знаменитої трійки. Еволюція його творчості була дуже швидкою і пов'язана з пошуками сучасної йому європейської музики. Його твори одразу вийшли за межі Іспанії і швидко завоювали світову популярність.


Мануель де Фалья

Народився в Кадісі 25 листопада 1876. Його батько був родом з Валенсії, мати - з Каталонії. У сім'ї отримували барселонські журнали, і один з перших творів майбутнього композитора був написаний на слова провансальського поета Мистраля, а останнє - каталонського поета Вердагера. Чари Андалусії не заглушили в ньому любові й інтересу до північно-західного Середземномор'я! Дитинство Фальі пройшло в Кадісі - портовому місті, де можна було побачити й почути багато незвичного. З живим інтересом хлопчик гуляв по вулицях, любувався старовинними будівлями, спостерігав за щорічною процесією, учасники якої розігрували історію Альфонса Мудрого. У житті цього міста вигадливо поєднувалося старе і нове, іспанське - з закордонним. Тому вже в дитинстві Мануель відчував його частиною батьківщини.Велику роль у формуванні музиканта зіграли і домашні враження – музикування діда і матері, яка була доброю піаністкою, пісні няні. Тут і треба шукати витоки чуйності до народного, розуміння іспанського характеру і мистецтва, які були властиві Фалье. Він рано познайомився і з закордонним мистецтвом. У Кадісе можна було почути італійські опери, особливо Белліні і Доніцетті, в його музичних салонах виконувалася сама різна музика. У дев'яти річному віці Фалья брав участь як хорист в виконанні ораторії Гайдна «Сім слів»- це був його перший виступ перед публікою. Потім він почув на концерті в міському музеї симфонічний оркестр, який розкрив перед ним новий світ, який відрізнявся від уже знайомого йому світу камерної музики, де він вже освоївся завдяки музикуванню з віолончелістом Вініегром. Все це сприяло розвитку музичної свідомості.

Хлопчик активно брав участь у музичному житті міста, виступав як піаніст в різних концертах. Його першою вчителькою була мати, потім її змінили інші педагоги, що дали йому початкове уявлення про гармонію і контрапункт. Крім того, він самостійно вивчав і аналізував різноманітні твори. Також він захоплювався театром: майстрував ляльки і декорації, розігрував в дома власні п’єси. Чи не ці дитячі враження проявилися багато років по тому в його шедеврі «Балагунчик майстра Педро».Ще живучи в Кадісі, Фалья час від часу їздив до Мадриду, де брав уроки фортепіанної гри в про ¬ професора Траго. Він займався також і в класі композиції. «Це покликання, - говорив згодом Фалья, - ставало таким владним, що я іноді відчував страх. Ілюзії, які воно будило, здавалися мені переважаючими над тим, що я здатний був зробити. Я говорю про це не з точки зору техніки, тому що я знав, що час і праця дадуть можливість перемогти техніку будь-якому музиканту середньої обдарованості; я маю на увазі натхнення в найвірнішому і високому сенсі слова, до якого я відчував себе не ¬ здібним ».У цих словах розкриваються вимогливість до себе і пов'язана з нею самокритичність, вироблена композитором дуже рано і яка залишилася у нього на все життя. І в цьому він різко відрізнявся від своїх попередників,які часто виступали перед публікою з творами, створеними в пориві імпровізаційного натхнення. Його перші п'єси - Вальс-каприс для фортепіано, «Іспанська серенада» для скрипки і фортепіано. Залишилися лише пам’яттю про роки навчання, хоча в останній з них і видна спроба опанувати типовими засобами іспанської музики. Не обійшлося, звичайно, і без впливу романтичної віртуозності, яку біографи композитора знаходять в його Концертному алегро. Але всі ці захоплення виявилися швидко плинними.

У роки молодості Фальі в Іспанії інтерес до національного мистецтва проявлявся, зокрема, у від ношенні до сарсуели, що знаходиться в центрі загальної уваги. Не дивно, що Фалья, з дитинства жваво цікавився театром, і вирішив спробувати свої сили в цьому жанрі.

Протягом семи років (1897-1904) він написав п'ять сарсуел. Одну з них -«Будинок струмам Роке» - він вважав гідною уваги. Поставлена була лише «Любов Інес», до того ж - дуже погано. Ні одна з них не була видана. По всій імовірності робота для театру допомогла освоєнню композитором музично-драматичного жанру і підвела його до створення в 1904 році опери «Коротке життя». Важливою подією в житті Фальі було знайомство з Педрелем. Він вирішив, що саме Педрель повинен стати його професором і направити його зусилля на вірний шлях. Перед ним розкрилися широкі перспективи розвитку нової іспанської музики, встали важкі і захоплюючі завдання.