Смекни!
smekni.com

Рене Декарт та його вплив на розвиток культури (стр. 3 из 3)

Ідеологічна боротьба навколо філософії Декарта, до-раю почалася ще при його житті, не припиняється у Франції і понині. Представники реакційного табору або цілком засуджують неї, називаючи «національним гріхом» (особливо католич. філософи, напр., Маритен), або намагаються на всякі лади її зіпсувати,(Сартр, Ален і ін.), роздуваючи ідеалістичне положення картезіанства, висуваючи на перший план метафізику Декарта, затушовуючи матеріалістичну сторону навчання Декарта і спотворюючи його метод, що руйнував теолого-схоластичні химери. Єдино правильна наукова характеристика картезіанства дана марксистсько-ленінською наукою. Передові французькі філософи і вчені правильно підкреслюють прогресивне значення фізики і фізіології Декарта у формуванні національної французької матеріалістичні традиції і використовують раціоналізм Декарта у боротьбі проти ірраціоналізму, містики і мракобіс.

Зміст літератури

1. Історія Світової культури: Навч. посібник / Керівник І-90 авт. колективу Л.Т.Левчук. – 2-ге вид., перероб. і доп. – Київ: Либідь, 1999.

2. Лекції з історії світової та вітчизняної культури: Навч. вид. / За загальн. ред. Яртися А.В., Шендрика С.М., Черепанової С.О. – Львів: Світ, 1994.

3. Бокань Володимир. Культурологія: Навч. посіб. – К.: МАУП, 2000.