Смекни!
smekni.com

Використовування кольорової гамми, макiяжу, зачісок i конструктивних рiшень костюма у спортсменiв-танцюристiв (стр. 3 из 7)

При створенні костюма спортивних танцюристів і іміджу пари не можна не згадати і про типів зовнішності, на яких також ґрунтується побудова костюма.

Жінки темного типу: темно-осінній або темно-зимовий.

Волосся: чорні, червоно-коричневі; темно-русяві з сивиною. Очі: карі або кольори горіха. Відтінок шкіри: слонячої кістки; соковито-бежевий, темно-оливковий; бронзовий; чорний. світло-весняний або світло-річний.

Волосся: біляві або світло-русяві. Очі: голубі; сірувато-голубі; водянисті; ясно-зелені. Відтінок шкіри: світлий - слонячої кістки або фарфоровий, персиковий.

Жінки типу тріски: Теплий весняний або теплий осінній.

Волосся: ягідно-світлі, руді або каштанові. Очі: кольори топазу; горіха; темно-зелені, зеленувато-голубі. Відтінок шкіри: кольори слонячої кістки з ластовинками; золотисто-коричневий; персико-фарфоровий; жовтувато-бежевий.

Жінки пом'якшеного типу: Пом'якшений літній або пом'якшений осінній.

Волосся: середньо-русяві, середнє або мишачо-каштанові; попелясто-біляві. Очі: голубувато-зелені, карі, сірувато-голубі. Відтінок шкіри: кольори слонячої кістки, рожево-бежевий або світло-бежевий, світло-оливковий.

При створенні костюма не можна забувати і про освітлення, при якому знаходитимуться костюм і його володар під час виступу спортивної танцювальної пари, оскільки кольори при різній освітленості мають тенденцію до зміни кольору, відтінку. Представимо це у вигляді таблиці. Зміна кольору тканини залежно від оточення і освітлення в світлі

Тканина Червоний Оранжевий Жовтий Зелений Голубий Фіолетовий
Чорний чорно-пурпурний коричневий блідо-оливковий зелено-коричневий голубувато-коричневий фіолетово-чорний
Білий червоний оранжевий жовтий зелений голубий фіолетовий
Червоний більш інтенсивний яскраво-червоний оранжевий коричневий фіолетовий пурпурний
Оранжевий

більш

інтенсивний

більш яскравий більш яскравий жовтий коричневий Червоний
Жовтий оранжевий оранжевий яскравий жовтий зелено-жовтий зелений коричнево-червоний
Зелений сірий або чорний жовто-зелений зелено-жовтий яскравий зелений голубувато-зелений Пурпурний
Голубий фіолетовий сірий грифово-сірий голубувато-зелений більш яскравий голубувато-фіолетовий
Фіолетовий пурпурний коричневий темно-коричневий буро-зелений голубувато фіолетовий Фіолетовий

Характер і виразність кольору можуть значно мінятися залежно від різних асоціацій. Кожний з нас намагається пояснити емоційну характеристику того або іншого кольору характером предметів, на яких ми звичайно сприймаємо цей колір. Це дуже індивідуальна особливість кожної людини, залежна від придбаного їм досвіду.

Колірна дія колірних поєднань на людину тісно пов'язана з призначенням і функцією костюма. Саме це і визначає гармонію форми і кольору в костюмі. Колір володіє певною виразністю, яка повинна узгоджуватися з функцією або призначенням костюма. Колір може підкреслити структурні характеристики даної форми або ж стирати їх. Колір надає сильну емоційну дію на психологічне, фізіологічне сприйняття форми. Характер колірних поєднанні робить значний вплив на душевний стан носія костюма і може змінити його настрій. Будь-який емоційний стан може активізуватися або ослабитися відповідно колірним поєднанням.

Застосовувати вказані принципи і положення в практиці створення іміджу пари спортивних танцюристів необхідно і можливо.


Розділ 3. Результати досліджень. Дія кольору на людину. Чинники сприйняття кольору в костюмі

1. Вплив світлового середовища на сприйняття кольору

Розрізняють три види дії кольору на людину: фізичне, оптичне і емоційне.

При фізичній дії йдеться про дію кольору на фізіологію людини. Об'єктивна дія кольору підтверджена експериментальним шляхом і залежить від кількості кольору, якості кольору, часу дії, особливостей нервової системи, підлоги і інших чинників. Безпосередньою фізіологічною дією на весь організм людини пояснюється явище, що викликається червоними і синіми кольорами, особливо при максимальній їх насиченості. Три первинні основні кольори: червоний, жовтий синій рівно видалені один від одного і є основою складової кожного кольору, тобто їх не можна змішувати. Три вторинні кольори: оранжевий, зелений і фіолетовий повинні змішуватися в дуже точно розрахованих, кількісно рівних частках первинних кольорів. Під додатковими колірними парами маються на увазі червоний і зелений, синій і оранжевий, жовтий і фіолетовий. Їх взаємодія проводить гармонійну дію.

Червоний колір порушує нервову систему, викликає почастішання дихання і пульсу і активізує роботу мускульної системи. Синій колір надає гальмуюче дію на нервову систему. Червоний, жовтий, оранжевий кольори є кольорами екстраверсії, тобто імпульсу, оберненого назовні. Група синього, фіолетового, зеленого - навпроти для пасивної інтроверсії і імпульсів, обернених всередину. Оранжевий і червоний кольори порушують попутно із зоровим і слуховий центр мозку, що викликає уявне збільшення гучності шумів. Не позбавлено підстави, що ці активні кольори часто називають «кричущими». Зелений і синій, заспокійливі кольори, ослабляють збудження слухового центру, тобто як би ослабляють або компенсують гучність шумів.

Кольори:

збудливі - червоний, оранжевий, жовтий;

заспокійливі - зелений, голубий;

пригноблюючі - фіолетовий, темно-сірий, чорний.

жовто-коричневий колір здається сухим, зеленувато-синій - вологим, рожевий - солодкуватим, червоний - теплим, оранжевий - кричущим, фіолетовий - тяжким, жовтий - легенею. Цю дію кольору не можна пояснити асоціаціями. Воно викликано олітезією, тобто збудженням одного органу чуття при роздратуванні іншого.

Основні характеристики уявної дії кольорів:

білий - легкий;

жовтий - легкий, теплий, сухий;

оранжевий - теплий, сухий, кричущий, гучний;

червоний - важкий, теплий, сухий, кричущий, гучний;

фіолетовий - важкий;

синій - важкий, холодний, вологий, тихий, спокійний;

зелений - прохолодний, вологий, спокійний;

голубий - легкий, вологий, тихий, спокійний;

коричневий - важкий, теплий, вологий;

чорний - важкий, сухий.

Оптична дія кольору

До цієї дії відносяться ілюзії або оптичні явища, що викликаються кольором і змінюють зовнішній вигляд предметів. Розглядаючи оптичні явища кольору, всі кольори можна умовно розділити на дві групи: червоні і сині, оскільки в основному кольори по своїх оптичних властивостях тяжітимуть до якої-небудь з цих груп. Виключення складає зелений колір.

Світлі кольори, наприклад білий або жовтий, створюють ефект іррадіації, вони як би розповсюджуються на розташовані поряд з ними більш темні кольори і зменшують забарвлені в ці кольори поверхні. Для прикладу: якщо через щілину дощатої стіни проникає промінь світла, то щілина здається ширше, ніж насправді. Коли сонце світить крізь гілки дерев, гілки здаються більш тонкими, ніж звичайно.

Основні оптичні особливості груп червоних і синіх кольорів представлені в табл.

Червоний, жовтий, оранжевий Фіолетовий, синій, голубий
теплі, важкі, матеріальні, міцні, плоскі фактурні, шорсткі, матові розширення, розповсюдження по горизонталі підлеглі дузі глухі, галасливі і низькі легкість, не матеріальність, проникність, простір безфактурні, гладенькі стиснення, розповсюдження по вертикалі холодні, гострі і колючі, підлеглі куту тихі, дзвінкі, високі

Жовтий колір зорово як би підводить поверхню. Вона здається до того ж більш обширною. Червоний колір наближається до нас, голубий, навпаки віддаляється. Площини, забарвлені в темно-синій, фіолетовий і чорні кольори, зорово зменшуються і спрямовуються донизу. Зелений колір - найспокійніший зі всіх кольорів.

Велике значення при проектуванні костюма має облік умов світло-повітряного середовища, при яких він сприйматиметься. І відповідно до цього необхідно проводити коректування колористичної гами костюма. При різкому світлі кольору сприймаються світлими, малонасиченими. При слабкому освітленні - малонасиченими, але темними. При яскраво-сліпучому освітленні око не сприймає нюансів кольору і тіньових градацій. Отже, кольори локалізуються і форми узагальнюються. На перший план виступає гра світла-тіні. При яскравому освітленні предмети здаються яскравими, але на їх освітленій стороні майже непомітно нюансів, вони видні лише в тіні. Темні кольори стають більш яскравими, якщо на їх поверхні більше колірних градацій. При освітленні середньої інтенсивності на поверхнях відчуваються найбагатші колірні переходи і нюанси кольору. Барвистість кольорів інтенсивна і значна. В умовах розсіяного світла кольори сприймаються краще всього. Колір має велику насиченість. Гра світла-тіні відступає. Всебічне освітлення предметів, значення власного кольору предмету зростають.