Смекни!
smekni.com

Використовування кольорової гамми, макiяжу, зачісок i конструктивних рiшень костюма у спортсменiв-танцюристiв (стр. 1 из 7)

Курсова робота

з дисципліни

Методика викладання європейського танцю

Використовування кольорової гамми, макіяжу, зачісок i конструктивних рішень костюма у спортсменів-танцюристiв

План

Розділ 1. Літературний огляд

Розділ 2. Мета, задачі, методи і організація досліджень

Розділ 3. Результати досліджень. Дія кольору на людину. Чинники сприйняття кольору в костюмі

1. Вплив світлового середовища на сприйняття кольору

2. Сприйняття кольору костюма з погляду психології

Висновки

Література


Розділ 1. Літературний огляд

Актуальність теми визначається важливістю таких понять, як зовнішній вигляд і стиль костюма, манера поведінки (назвемо все це одним словом - імідж), колірна гамма, макіяж, зачіска при підборі і створенні спортивного костюма.

Успіх спортивного танцю у великій мірі визначається не тільки правильним технічним виконанням рухів, але і добре і вдало виконаним костюмом, який додає виступу яскраве, емоційне забарвлення і підкреслює його самобутність. Украй важливо враховувати таке поняття, як імідж, при створенні костюма і образу спортсмена-танцюриста.

Сучасна танцювальна практика дозволяє констатувати факт недостатньої обізнаності про вплив кольору і створення іміджу при роботі над костюмом танцюристів-спортсменів. Необхідне створення гармонії пари в спортивних танцях не тільки в технічному виконанні, але і в зовнішньому вигляді.

Поняття «імідж» достатньо ємко. Воно включає і зовнішній вигляд, і стиль костюма, і манеру поведінки. Успіх або невдача і в діловій, і в особистій сфері багато в чому визначається тим враженням, яке ми проводимо на інших людей. Імідж служить не тільки для залучення уваги. Ми не завжди віддаємо собі звіт, чому вибираємо той або інший образ. Імідж - прояв внутрішніх відчуттів і власних уявлень про себе з урахуванням стереотипів сприйняття оточуючих людей. Імідж повинен підкреслювати сильні сторони і приховувати недоліки.

Певні типи іміджу складаються в суспільстві під впливом моди, мистецтва і т.д. Імідж може складатися і на основі емоційних ролей, які ми граємо. Імідж залежить не від соціальних ролей, а від психологічних характеристик - зокрема, самих виражених рис вдачі. Імідж міняється відповідно до того, яку соціальну або емоційну роль ви граєте або збираєтеся зіграти в даний момент. Імідж - це якийсь образ, яка людина, що представляє миру, свого роду форма самопрезентації.

Кожна людина має свою індивідуальну тілесну конституцію. В морфології існує три основні типи пропорцій тіла: Доліхоморфний – довгі ноги, короткий вузький тулуб. Брахиморфний - короткі ноги, довгий і широкий тулуб, Мезоморфний - середній варіант розмірів тіла.

У психолога Кречмера також виділено три типи статури:

- мезоморфи - люди, що мають атлетичну статуру, м'язисті, сухорляві, необтяжені зайвою масою - 30% від загального народонаселення;

- ендоморфи - люди, про яких можна сказати, що вони «більшою мірою круглі, ніж високі», - також третина всіх громадян миру;

- ще 30% - ектоморфи - з витягнутою статурою, худорляві, з вузькою кісткою.

Останнім часом саме ектоморфи «правлять бал» Інші виснажують себе варварськими дієтами, голодовками і фізичними вправами. Проте конституцію дієтами і вправами не змінити. Єдине, до чого може привести гонитва за ідеалом, - це страшна закомплексованість щодо свого тіла. Звідси і тілесні «затиски», і скутість, і порушення пластики, постави і ін.

Мабуть, не кожна людина у наш час задоволена своїм тілом. Адже саме з нього починається імідж. Мова тіла передає набагато більше інформацію про нас, хочемо ми цього чи ні. Манера рухатися, тобто хода, манера сидіти, постава, особливості жестикуляції і міміки дуже багато розкажуть про вашу індивідуальність. Вони можуть працювати на ваш імідж або проти нього.

Недоліки фігури можна приховати за допомогою одягу. Визначивши тип (по деяких характеристиках: волосся, очі, відтінок шкіри), до якого відноситься людина, можна завуалювати недоліки і підкреслити достоїнства.

З незапам'ятних часів одяг, окрім основних своїх функцій - захисту і прикраси - несе інформацію про власника; своєрідний код, який треба уміти прочитувати. Досвідчене око відразу відзначить, наскільки вміло ви одягнені: чи підходить костюм до вашої фігури, чи відповідає характеру і темпераменту, допомагає чи ні приховати недоліки. Ваш статус, психологічні особливості, соціальна роль, думки і відчуття - все знайде віддзеркалення в костюмі.

Існують два дуже важливих поняття, запропоновані швейцарським психологом Максом Лютером: «естетична елегантність» і «психологічна елегантність». Естетична елегантність - коли кожний елемент костюма підібраний за кольором, формі, малюнку і всі елементи узгоджуються один з одним. Психологічна елегантність - уміння створювати власну гармонію, «родзинку», властиву вам і лише вам.

Об'єднавши ці два поняття, ви зможете конструювати костюм індивідуально і із смаком, комфортно відчувати себе в «другій шкірі», знаючи, що ви хочете сказати миру про себе і яку реакцію одержати у відповідь.

А зараз поговоримо про колір, колірній гаммі, оскільки колір грає важливу роль при створенні костюма. Колір відноситься до числа найважливіших показників, що характеризують властивості предметів навколишнього нас матеріального світу. Сприйняття кольору несе людині величезну інформацію про навколишній його світ.

Спортсменам-танцюристам треба знати основи сприйняття кольору для правильного, науково обґрунтованого і естетично повноцінного використовування кольору в рішенні своїх задач.

Кольори не залишають нас байдужими. Вони свідчать про життя, достаток і багатство, пожвавили, наповнюють і збагатили нас. Кольори панують над речами, як чарівництво, вони в змозі зачарувати і зачарувати нас.

Колір - це відчуття, що дозволяє розрізняти біструктурні компоненти зорової інформації, розрізненої оком одномоментно в полі зору. Кольори емоційно відображають душевний стан і таким чином впливають на нас. Вони контактують не тільки з нашими тазами, але і в рівному ступені з рештою відчуттів. Їх дія на нас завжди цілісна. У кольорів є емоційна, сила, щр викликає настрій, впливає на людину, лякає, заспокоює, підбадьорює, шокує, може викликати або подавити бажання працювати, любити.

Отже, кольори визначають навколишній нас світ в такому ступені, про який ми можемо тільки підозрювати. Вони будять у нас відчуття і реакції, порушують бажання і викликають настрої, інтерес або огиду.

Природно, ми розрізняємо веселі і похмурі кольори, теплі і холодні. Ми рахуємо всі відтінки червоного і жовтого кольорів теплими, синій і зеленувато-голубий сприймаємо швидше як прохолодні. Колір має свою власну вагу. Світлі кольори ми вважаємо легенями, темні ж сприймаються нами як важкі.

Кожний професійний модельєр костюма знає, як просто за допомогою кольору викликати меланхолійний або веселий настрій, значно обважнювати або додати легкість тому або іншому костюму, незалежно від обставин. Особливе значення правильний вибір кольору костюмів придбаває у такому вигляді спорту, як спортивні танці. Важливо мати систематизовані пізнання в цьому напрямі і уміти застосовувати їх на практиці при підготовці виступу і створення іміджу пари танцюристів (акцентуючи увагу на жіночому костюмі, оскільки чоловічий костюм, як правило, більш традиційний і частіше виконує призначення відтіняти костюм жінки-танцюриста).

Кольори - це випромінююча сила, енергія, дія яких на людину буває і позитивним, і негативним, незалежно від того, усвідомлюємо ми це чи ні. Якимсь нез'ясовним чином кольору пов'язані з нашим основним життєвим настроєм, нашим відчуттям буття. Наше сприйняття кольору залежить не тільки від світлових хвиль і світлочутливих рівнів сітківки, але загадковим чином пов'язано з нашим настроєм. Кольори ми бачимо більш інтенсивними і яскравими, якщо знаходимося в гармонії.

Всі кольори заслуговують, щоб їх любили і захоплювалися однаковою мірою. Перевага, що віддається нами якому-небудь одному певному кольору, залежить від життєвих обставин, віку і статі. Як в дзеркалі, ми знаходимо своє віддзеркалення в кольорах, яким віддаємо перевагу, точно також відображаються і кольори, що впливають на нас і що залишають свій відбиток.

Симпатії, які ми випробовуємо до якогось певного кольору, не постійні, вони нерідко міняються протягом всього життя під впливом самої епохи або ж різного перебігу моди.

Який ваш улюблений колір? Зрозуміло, улюблений колір існує. Припущення, що у людини є улюблений колір, нікого не кривдить, хоча це говорить про те, що решта кольорів подобається йому менше ніж вибраний їм. Тим самим звужується широкий спектр особи людини, що зробила вибір. Це обмеження, проте, дещо зменшується і частково усувається завдяки тому, що протягом всього життя і залежно від нашого настрою ми міняємо свої улюблені кольори. Якщо вище йшлося про сприйняття і враження, то тепер ми маємо справу з виразом, а саме з тим, як колір характеризує нас самих, як в ньому відображається наша особа і що вона виражає.

Дилему, що стосується вибору кольору, належить вирішити і нам: чи вибираємо ми той колір, який відповідає нашій природі, виражає наші спонуки, наше неусвідомлене єство і її внутрішню динаміку, або ми віддаємо перевагу кольорам, яким, так би мовити, хотіли б відповідати, про які мріяли і єства яких прагнули. Кольори відображають поведінку і єство людини, а перевага якого-небудь одного кольору або комбінації різних кольорів свідчить про душу і характер.

Природа - це найкращий майстер комбінації кольорів, так як колірна гармонія полягає в узгодженні різно-розташованих рядів тонів, які всі разом складають колірне мистецтво.

Костюм - свого роду реклама пари танцюристів. Реклама повинна збудити увагу, викликати інтерес. Кольорова реклама примушує людину емоційно сприймати предмети, полегшує пізнавання і може завдяки символічному змісту впливати на підсвідомість.