Смекни!
smekni.com

Лікувально-профілактичні заходи при гельмінтозах свиней (стр. 6 из 10)

Бригада №1 (с. В. Колодно) – обслуговує центральний господарський двір (кінний двір, тракторно-автомобільний парк і майстерні, складський сектор, контору господарства), має найбільші тваринницькі ферми: основну скотарську ферму та єдину у товаристві репродукторну свиноферму.

Структура посівних площ бригади підпорядковується, насамперед виробництву двох основних видів товарної продукції – цукрових буряків та молока, а також додаткових товарних галузей овочівництва і репродуктивного свинарства.

На скотарській фермі бригади концентрується 350 корів з молодняком та все репродуктивне свинарство та овочівництво.

Свиноматкам з молодняком використовуються відходи промпереробки молока та зелена маса конюшини, люцерни на випасах – вигонах біля ферми. Потребам скотарства і свинарства підпорядковується виробництво кормів на орних землях, щоб скоротити обсяг перевезення кормів.

Бригада №2 (с. Печихвости). Ця бригада має більш вузьку спеціалізацію: виробництво молока у поєднанні з буряківництвом. Має скотарську ферму на 200 голів ВРХ (в тому числі корів з молодняком 100), та користується культурними випасами суміжно з 1-ою бригадою.

Бригада №3 (с. Частині). На даний момент бригада займається польовим кормовиробництвом. Утримується 30 голів коней.

Бригада №4 (с.Н. Став). На бригаді утримується 150 голів молодняка великої рогатої худоби. Має дуже добру кормову базу – сіножаті та випаси.

Інформація про загальне поголів’я тварин ТзОВ ім. Б. Хмельницького подається в таблиці №5.

Таблиця №5. Наявне поголів» я тварин ТзОВ ім.Б. Хмельницького

Вид

тварин
Кількість гол. всього Бриг. №1гол. Бриг. №2гол. Бриг. №3гол. Бриг №4гол.
ВРХ 700 350 200 150
Свині 71 71
Коні 80 50 30

Все поголів’я свиней, що утримується в господарстві в кількості 71 гол. – порода велика біла.

Таблиця №6. Структура поголів’я свиней

Вікові групи тварин
Кнурі-плідн.гол Свиноматкигол. Порос.сисунидо 2 міс. Відлуч. порос2–4 міс. Ремонтн.мол.ст 4-ох міс.
2 13 23 17 16

Продуктивність свиней господарства коливається, в залежності від пори року і віку тварин, складає –150–300 г. середньодобових приростів.

Все поголів’я свиней утримується у свинарнику розрахованому на 300 голів (типовий проект). Свиней утримують в групових та індивідуальних станках. В індивідуальних станках утримують продуктивних кнурів та свиноматок за 7–10 днів до опоросу і підсисні свиноматки з поросятами до 2-ох місяців. В групових станках утримують холості та поросні свиноматки, відлучені поросята віком 2–4 місяців та ремонтний молодняк.

В господарстві практикується безвигульна система утримання свиней як в зимовий так і в літній період. Свиноматок в теплий період року виганяють під навіси біля свинарника.

Організація годівлі, напування тварин та гноєвидалення проводиться вручну.

Для годівлі свиней та маточного поголів’я заготовляють концентратні корми, але при відсутності комбікормів використовують наявні в господарстві корми: буряк, картоплю, а влітку свіжоскошену зелену масу. Також використовують для годівлі свиней відходи пивної промисловості. Склад кормів змінюється залежно від наявності кормових ресурсів у господарстві.

50% всієї потреби в зелених кормах забезпечується за Рахунок посівів багаторічних трав. Це є особливо цінним та економічно вигідним для годівлі зеленою масою з високим вмістом перетравного протеїну свиноматок та молодняку свиней. В «зеленому конвеєрі «для свиней найбільшу питому вагу займає люцерна. А зелену масу сумішок згодовують свиням у молодому віці. (Таблиця №7).


Таблиця №7. Схема зеленого конвеєра для свинопоголів» я та великої рогатої худоби

Культури зеленого конвеєра Строки посіву Строки використання
Озиме жито або з викою минулий рік 25/ІУ – 10/У
Озима пшениця, або з викою – // – 10/У-25/ІУ
Багаторіч. трави (люцерна і укіс) – // – 25/У-15/УІ
Горохово вівсяна суміш– // – І посіву
25/ІІІ–1/ІУ 15/УІ–30/УІ
– // – ІІ посіву 25/ІУ 30-УІ–15/УІІ
1 2 3
– // – ІІІ посіву 10/У 15/УІІ–30/УІІ
Багаторічні трави 2-ий укіс 5/УІІ–25/УІІ
Кукурудза І посіву 10/У 15/УІІІ–3-/УІІІ
– // – ІІ посіву 30/У 1/ІХ-30/ІХ
Післяукісні суміші І посіву 15/УІІ 1/ІХ-10ІХ
Багаторічні трави ІІІ укіс минулий рік 20УІІІ–10/ІХ
Гичка цукрових буряків 1/ІХ-31/Х

Санітарний стан тваринницьких приміщень не повністю відповідає умовам необхідним для утримання тварин.

Відмічені відхилення показників мікроклімату від норм технологічного проектування. Не приділяється увага температурі та вологості повітря, наявності газів (аміаку та сірководню).

У станках для свиней обладнано «лежаки» з дерев’яного настилу поверх бетонної підлоги, на які періодично дається солом’яна підстилка.

Для видалення гною у підлозі свинарника створені спеціальні гноєві канали біля станків. Підлога у станках зроблена невеликим нахилом (6 см – на 1 м) у бік гнойового жолоба, що полегшує очистку і поліпшує мікроклімат у станку. Прибирання гною здійснюється вручну.

Сукупні ветеринарно-санітарні умови і забезпечення свиноферми на сьогодні перебувають у критичному стані.

При в’їзді на територію свиноферми присутній санпропускник, але він необладнаний відповідним чином, не діє дезбар» єр. Не налагоджене чергування на вході до свиноферми, через що на територію можуть потрапляти особи, які не беруть участі у виробництві.

Через погану пропаганду ветеринарних знань працівники свиноферми, що доглядають за тваринами інколи допускають помилки і не дотримуються санітарно-ветеринарних та зоогігієнічних вимог.

Внутрішнє обладнання приміщень вже частково застаріле або потребує ремонту, через що не створюються оптимальні умови утримання, які б могли забезпечити максимальну продуктивність тварин.

Ветеринарне обслуговування тваринництва ТзОВ ім. Б. Хмельницького здійснюється двома спеціалістами ветеринарної медицини: лікарем ветеринарної медицини і ветеринарним фельдшером. В господарстві є обладнано два ветеринарних кабінети з аптеками на першій і другій бригадах. Але їх обладнання потребує оновлення і покращення постачання ветпрепаратами, які через брак коштів закуповуються невчасно і в недостатній кількості.

Показники роботи тваринників ТзОВ за минулий 2001 р. наводиться у табл. №8.

Таблиця №8. Виробництво продукції тваринництва в ТзОВ ім. Б. Хмельницького
Види продукції Виробництво продукції, ц. Собівартість основн. продукц.тис. грн. Затрати праці на продукціютис. люд. год
Прод.тваринниц.всього Х 714,7 64,5
у тому числі ВРХ 344 350,7 36,5
свиней 37 86,8 7
молоко 3999 272,7 20
інш.прод. тварин. Х 4,6 1

Аналіз річного фінансового звіту господарства та виробництва продукції тваринництва показує, що результат від реалізації виробленої продукції збитковий –166,4 тис. грн. що і впливає на загальний стан тваринництва в господарстві. В загальному рентабельність ТзОВ становить за 2001 р. 9,4%, та чистий прибуток за рахунок інших доходів, що не включає виробництво, сягає 101,6 тис. грн. (Таблиця №9)

Таблиця №9. Фінансові результати роботи ТзОВ ім Б. Хмельницького (2001 р)

Назва показника Всього тис. грн.
Результати від реалізації продукції:валовий прибутокзбиток –166,4
Інші доходи та втрати:прибутокзбитки 31446
Чистий прибуток
збиток
101,6–
Середньорічна вартість оснн. виробн. фондів і оборотних засобів 27959,2
Середньоспискова чисельність працівників 328
Адміністративні витрати 7
Рентабельність с/г підприємства, % 9,4%

Епізоотична ситуація у тваринництві господарства

В ТзОВ ім. Б. Хмельницького за матеріалами ветеринарної звітності (Звіт про заразні хвороби тваринництва ф. 1 вет) і згідно записів у журналі для реєстрації хворих тварин (ф. №1-вет) протягом попередніх 10 років реєстрували:

– інфекційні хвороби: трихофітія ВРХ, бешиха свиней;

– найбільш поширені незаразні хвороби: хвороби обумовлені порушеннями годівлі і утримання тварин (гіповітамінози, хвороби шлунково-кишкового тракту, акушерські захворювання);

- інвазійні хвороби: гельмінтози великої рогатої худоби, гельмінтози свиней, гельмінтози коней, ентомози (гіподерматоз).

Основна увага нами була зосереджена на вивченні гельмінтологічної ситуації, яка склалась на свинофермі господарства. Господарство на даний момент є неблагополучним щодо таких гельмінтозів свиней, як аскаридоз, трихоцефальоз і езофагостомоз.

Динаміку інвазованості свиней гельмінтозами можна оцінити за графіком №1.

Графік №1. Рівень екстенсінвазованості свиней гельмінтами у період з 1996 по2001 р,

Помітне зростання зараження свиней гельмінтами в 1998 році, очевидно пояснюється різким зменшенням чисельності поголів’я тварин та відповідним скороченням витрат на антигельмінтики. (Графік №2)