Смекни!
smekni.com

Класифікація і характеристика асортименту іграшок (стр. 3 из 3)

Партії іграшок вважаються прийнятими за якістю в тому випадку, якщо кількість іграшок з дефектами (забракованих) менше рівно приймальному числу а бракуються тоді, коли число забракованих іграшок більше або рівне числу бракування. Другу вибірку проводять тільки в тому випадку, якщо кількість іграшок, забракованих в першій вибірці, більше приймального числа і менше за бракування. За якістю партію іграшок приймають по кількості іграшок, забракованих в двох вибірках, якщо сумарна кількість іграшок з дефектами менше або рівно приймальному числу Партія бракується, якщо сумарна кількість таких іграшок більше або рівно числу, бракування .

Іграшки - це подарунок, покликаний тільки радувати дитину. От чому вимоги до якості іграшок пред'являються високі. Якість іграшок обумовлена застосуванням високоякісних матеріалів, відповідних призначенню іграшок, добре підібраною моделлю і конструкцією, відповідних виховному призначенню іграшок, а також красивою обробкою, надійністю і безпекою в грі.

ВИСНОВОК

Іграшка-як найсуттєвіший компонент гри, відіграє важливу освітню, розвивальну, виховну, навіть організаційну ролі. Як і гра, іграшка є важливим фактором психічного розвитку дитини, що забезпечує поступове здійснення нею усіх видів діяльності на більш високому рівні.

Іграшки класифікують за належністю до асортиментного угруповання (згідно з ДСТУ 2165-93), за виховним і віковим призначенням, матеріалами виготовлення, принципом дії або механізмом руху тощо.

Що стосується контролю якості іграшок у торгівлі, то ми можемо сказати, що якість іграшок, їх комплектність, маркування і пакування на підприємствах торгівлі перевіряють товарознавці. На підприємствах оптової торгівлі перевіряють 15% кожної партії, яка надійшла. Відповідно до ДС'ГУ 2167-93, партією вважається кількість іграшок одного виду, найменування та виконання, оформлена документом. Спеціалісти підприємств оптової торгівлі перевіряють якість іграшок і па підприємствах-виробниках. іграшки при цьому відбирають вибірково і перевіряють па складі готової продукції. Порядок і строки контрольної перевірки якості товарів спеціалістами підприємств оптової торгівлі на промислових підприємствах встановлюються в особливих умовах поставки. Результат контрольної перевірки поширюється тільки на фактично перевірені товари.

У роздрібній торгівлі всі іграшки, які надійшли від промислових підприємств чи підприємств оптової торгівлі, перевіряють на відповідність їх якості стандартам чи технічним умовам, зразкам-еталонам, договорам поставки, а також Державним санітарним правилам і нормам безпеки іграшок та ігор для здоров'я дітей.

ЛІТЕРАТУРА

1. Антонович Є. А. та ін. «Декоративно-прикладне мистецтво». — Львів, 2002.

2. Жуковская Р. И. «Игра и ее педагогическое значение». — М., 1975.

3. Зворыгина Е. В. «Первые сюжетные игры малышей». — М., 2003 «Игра дошкольника»/Под ред. С. Л. Новоселовой. — М., 1999.

4. «Игры и упражнения по развитию умственных способностей у детей дошкольного возраста»/Сост. Л. А. Венгер, О. М. Дьяченко. — М., 2003.

5. Карпова С. Н., Лысюк Л. Г. «Игра и нравственное развитие дошкольников». — М., 1986.

6. Козлова С. А., Куликова Т. А. «Дошкольная педагогика». — М„ 2002.

7. Косаковская Е. А. «Игрушка в жизни ребенка». — М., 1980.

8. Лиштван 3. В. «Игры и занятия со строительным материалом в детском саду». — М., 1971.

9. Михайленко Н. Я., Короткова Н. А. «Как играть с ребенком». — М., 1990.

10. Найден О.С. «Українська народна іграшка: Історія. Семантика. Образна своєрідність. Функціональні особливості». — К., 1999.

11. Нечаева В. Г., Корзакова Е. И. «Строительные игры в детском саду». — М., 2000.

12. Фіголь Д. І. «Українська народна дитяча іграшка». — К., 1956.

13. Флерина Е. А. «Игра и игрушка». — М., 2002.

14. «Художественное творчество и ребенок»/Под ред. Н. А. Ветлугиной. — М., 2002— С. 87—99.

15. Эльконин Д. Б. «Психология игры». — М., 2000.