Смекни!
smekni.com

Музеї Англії, Шотландії, Уельсу (стр. 2 из 4)

1.1.4. Галерея сучасного мистецтва Тейт

До третього тисячоріччя влади Великобританії і Лондона готували багато сюрпризів, але галерея Тейт Модерн, відкрита королевою в травні 2000 р., напевно, була найбільш довгоочікуваним подарунком. Ідея створення нового центру сучасного мистецтва виникла давно. Диктувалася вона, зокрема, тим, що стара галерея Тейт уже не здатна була умістити величезні збори сучасного європейського живопису. Місце для нової галереї вибрали дуже оригінальне - стару електростанцію на південному березі Темзи. Конкурс на кращий проект реконструкції електростанції виграли два швейцарських архітектори - Жан Херцог і Пьер де Мьюрон. Величезний простір галереї розділено на 2 частини: праворуч на сімох рівнях розташовані виставочні зали і підсобні приміщення, а ліворуч, де колись знаходилися турбіни електростанції, збережена частина промислової архітектури. Постійна експозиція розташована у восьми залах на 3-м і 5-м поверхах. У її основі тематичний (а не історико-хронологічний) принцип. Кожен зал присвячений окремому сюжету: автоматизм, пейзаж і ін., тому не дивно, що в одному приміщенні сусідять художники різних напрямків і епох. На інших п'ятьох поверхах, не зайнятих під постійну експозицію, проходять тимчасові виставки, розташовуються кіно- і лекційні зали, наукові центри і найбільша в музеях Європи книгарня. На 7-му поверсі кафе й оглядова галерея з чудовим видом на собор Святого Павла.

АДРЕСА: 25 Sommer Street, London SW1. Станція метро PIMLICO.

1.1.5. Лондонський Тауер

У книзі, присвяченої 900-річчю Тауера, герцог Единбурзький писав про те, що "за свою історію Лондонський Тауер був і замком, і палацом, і сховищем королівських коштовностей, і арсеналом, і монетним двором, і в'язницею, і обсерваторією, і зоопарком, і місцем, що притягує туристів". Спочатку королівська родина жила в добре захищеній Білій вежі, товщина стін якої досягає 15 футів. Так звані Ворота зрадників, що ведуть до ріки, нагадують про минуле, коли перед ними проходили знамениті в'язні, засуджені до смерті. Серед ув'язнених минулого і Сер Уолтер Релі, який провів у Тауері 13 років, і королева Анна Болейн. Але майбутня королева Єлизавета І була звільнена і коронована. Судячи з документальних свідчень про страждання ув'язнених, у дні Реформації жорстоке поводження з ними ввійшло в норму. Колекція королівських коштовностей була розібрана, але з поверненням монархії династія Стюартів відродила первісний задум створення музею в пам'ять про військові досягнення Короля і країни. У 1834 р. королівський звіринець був перенесений у зоопарк, і в Тауері залишилися одні ворони. Сьогодні Тауер, що уже не є ані палацом, ні в'язницею, зберіг традиційні риси, починаючи від одягу біфітерів (солдата охорони) до церемоній Тауера. Більшість королівських коштовностей належать до періоду після Англійської республіки, але деякі древні вироби відносяться до більш раннього часу і використовуються в ході священних моментів коронації. Серед них ложка, що, імовірно, відноситься до кінця ХII ст. і священна посудина, що, можливо, використовували при коронації Генріха IV у 1399 р. Корона Едуарда вагою близько 5 фунтів була виготовлена в 1661 р. для церемонії коронації Карла 11, Корона королеви Вікторії (1838 р.) прикрашена рубіном Чорний принц. Тауерський міст був побудований у 1894 р. у готичному стилі. На його будівництво було витрачено понад 1 млн. фунтів, і з тих пір його розводили близько 1 млн. раз для пропуску кораблів. Людям було дозволено відвідувати міст із 1982 р. На мосту розташоване машинне відділення з гідравлічним устаткуванням, що збереглося після електрифікації 1976 р., пункт керування, виставки. Відвідувачі можуть перейти на інший берег по пішохідних доріжках між двома вежами. Доки св. Катерини, розташовані на площі 23 акрів між Тауером і лондонськими Доками, притягують відвідувачів своєю колекцією історичних кораблів, готелем Діккенс Інн, новими магазинами і гаванню для яхт. Белфаст, могутній англійський крейсер періоду другої світової війни, пришвартований у ріки. Вже в 20-х роках ХIХ ст. доки були переповнені іноземними торговими кораблями зі слоновою кісткою, мармуром, вовною, каучуком, вином і чаєм, але тому що більш великі кораблі стали швартуватися в устя ріки, доки і склади прийшли в занепад. Сьогодні тут процвітають всесвітній Центр Торгівлі і готель Тower Тhistle.

1.1.6. Імперський військовий музей

У музеї тисячі унікальних і просто цікавих експонатів, яких більше ніде не знайти.

Відвідувачам-новачкам завжди важко буває вирішити, куди податися: чи те в зал історії дробу і пороху, чи те в зал англо-бурської війни. Застарілі експонати регулярно підновляються, а давній кістяк наполеонівського коня, що грозить розсипатися в будь-яку мить, постійно підклеюється і підфарбовується.

Але не один наполеонівський кінь затягає в музей масу відвідувачів. Один з тих залів, де відвідувачі затримуються найдовше - зал воскових фігур. Тут відтворені історичні бої і пам'ятні світу події, що здаються, будучи відбиті у воску, не більш ніж бойовими сценками: газова атака на Іпрі, узяття в полон африканського вождя в південному Судані, робота санітарних військлікарів у Бірмі...

Усі фігури виконані в натуральну величину і вбрані у відповідні мундири. Атмосфера бою, щоб враження було адекватним, підтримується звуками військових маршів, гуркотом вибухів, стогонами поранених, записаними на магнітофонну стрічку.

Подивившись на ці сценки, відвідувачі можуть перейти в інший зал і там з'ясувати нарешті, з чого, починаючи з XV століття, стріляли по ворогах британські солдати. Частина унікальних експонатів схована за скляними вітринами. Але випливаючи головному принципу всіх технічних музеїв Британії - “відвідувач повинний торкати експонати руками”, половина зразків стрілецької зброї знаходиться у відкритому доступі. Їх дозволяється мацати і вертіти в руках. До всіх експонатів додається детальна інструкція. Якщо ж і цього буде мало, на допомогу негайно прийде гід - відставний військовий. Інших гідів в армійському музеї не тримають.

Крім колекції зброї, музей володіє зборами британської уніформи і військового обмундирування інших країн. Це для тих, кому небайдуже, чим лампас відрізняється від позументу, а галун від нашивки й аксельбанта. Випливаючи тому ж гаслу, військові мундири англійці дозволяють не тільки мацати, але навіть примірити - щоб потім сфотографуватися в музейному фотоательє. Правда, уже не безкоштовно.

Вибір форми в Музеї Армії широкий. Є, наприклад, мундир шотландського стрільця часів Кримської війни, чи уніформа полковника британської колоніальної армії початку XIX сторіччя. До убрань додається й озброєння того часу.

У також в музеї можна побачити танки в холі, 4 бойових літаки під стелею, карликові субмарини; автобус, що використовувався під час Першої світової війни для транспортування британських солдатів; вражаючі картини з епізодами Другої світової війни.

АДРЕСА: Lambeth Rd., Lambeth, London SE1.
Станція метро LAMBETH NORTH.

1.1.7. Музей Вікторії й Альберта

Національний музей декоративно-прикладного мистецтва належить до числа найбільших на планеті. У галереях музею виставлена італійська скульптура Відродження і знаменита колекція малюнків Рафаеля, японська лакова мініатюра, одяг і коштовності, гігантська колекція індійського мистецтва, найбагатше у світі збори книг по мистецтву і багато інше. У музеї, крім того, постійно проходять цікаві виставки. Звичайно, оглянути найбагатшу колекцію за 1 день неможливо. При вході можна купити путівник по галереях, що допоможе вибрати найцікавіше.

АДРЕСА: Cromwell Road, London SW7, метро SOUTH KENSINGTON

1.1.8. Музей природознавства

Найцікавіша колекція музею жваво представляє процес розвитку Землі і істот, що її населяють. Навіть якщо ви не відчуваєте особливого інтересу до природничих наук, виставлені тут дивини навряд чи залишать вас байдужими.
Найцікавіші з них - 30-метровий кістяк динозавра, що жив 150 млн. років тому, і порівняльна експозиція ссавців у натуральну величину, з моделлю синього кита, що у 20 разів (!) більше слона. Будинок музею спроектований архітектором Альфредом Уотерхаусом і побудовано у виді собору, прикрашеного численними фігурами тварин і рослин.