Смекни!
smekni.com

Фiрмовий стиль у формуваннi позитивного iмiджу факультету мистецтв хгпа (стр. 6 из 6)

Крім новин для інформаційних стовпчиків, прес-релізи можуть бути присвячені, наприклад, новим співробітникам чи ветеранам; тим, хто одержав почесні звання чи захистив дисертацію; діяльності аспірантури і науково-дослідного сектора; суспільним події, конкурсам КВК і так далі. Даний напрямок робіт може забезпечити безкоштовне пабліситі й істотно підвищити імідж вищого навчального закладу в очах цільової аудиторії.

Треба відзначити, що навіть у тих вищих навчальних закладах, що здійснюють на регулярній основі рекламну діяльність, немає достатнього рівня розуміння механізму роботи реклами, ефективності комплексних рекламних кампаній, заснованих на уніфікованих рекламних константах. Тобто розуміння, що найбільш результативна дія рекламних заходів, досягається при оптимальному сполученні і пропорції різних видів рекламної діяльності – реклами в засобах масової інформації, public relations і sales promotions , а так само інших засобів поширення рекламної інформації.

Аналіз показує, що більшість ВНЗ найчастіше працюють прямо з засобами масової інформації. Рекламні кампанії більшості вищих навчальних закладів зайво буяють розмаїтістю рекламних блоків, рекламних заставок на телебаченні і рекламних роликах на радіо. Нерідкі випадки, коли навіть у рамках однієї рекламної кампанії ВНЗ публікує різні рекламні блоки в різних засобах масової інформації, а реклама по телебаченню змінюється щотижня після 2-3 виходів. Губиться комплексність впливу реклами, знижується рівень її впливу в результаті умовляння і запам’ятованості, знижується загальна інтенсивність впливу. Отже, навіть ті малі кошти, що навчальний заклад виділяє на рекламну кампанію, витрачаються не ефективно.

Крім реклами в засобах масової інформації, вищі навчальні заклади самостійно здійснюють, що стало вже традиційним, заходи щодо формування і стимулювання попиту на освітні послуги: організацію діяльності короткострокових і довгострокових підготовчих курсів; організацію заходу ,,День відкритих дверей”; організацію участі ВНЗ в міському заході ,,Ярмарок навчальних місць і професій”.

Але необхідно відзначити, що не всі ВНЗ повною мірою використовують можливості представлення своїх послуг. Невисока якість оформлення стендів, перевантаженість їх інформацією, мала кількість друкованої реклами, слабке використання символіки ВНЗ, неповне використання додаткового устаткування не дозволяють максимально ефективно використовувати даний захід як діючий інструмент залучення абітурієнтів і формування позитивного образу в цільовій аудиторії.

Слабко використовується друкована реклама, образотворча (зовнішня реклама), популяризація діяльності ВНЗ при проведенні суспільних і культурних заходів.

2.2 Робота над створенням фірмового стилю. Виготовлення оригінал-макету візитки, буклету для факультету мистецтв ХГПА

Проведений аналіз організації діяльності вищих навчальних закладів в області рекламної діяльності, дозволив виявити певні недоліки, особливо щодо застосування фірмового стилю в рекламній продукції, та поширення цієї продукції між потенційними студентами навчального закладу. Дослідивши безпосередньо факультети ХГПА, ми вирішили обрати тему курсової роботи ,,Фірмовий стиль у формуванні позитивного іміджу факультету мистецтв ХГПА ” , розробити фірмовий стиль для друкованої продукції, яку факультет може використати для реклами, створивши позитивний імідж в межах міста та області.

Робота розпочиналася з творчого пошуку у ескізах, розроблялися різноманітні варіанти можливих елементів для логотипу факультету, враховувалося і те що факультет здійснює підготовку спеціалістів трьох напрямів: музика, хореографія і образотворче мистецтво. Підбиралися художні елементи, кольори, шрифт. Отримавши згоду керівника на один з кращих варіантів ескізного рішення логотипу, приступили до роботи з комп’ютерними програмами: 1. Paint; 2. Adobe Photoshop CS; 3. Corel Painter X; 4 Сorel Draw в яких було створено електронну версію творчого ескізу – логотипу. Надалі було продовжено пошуки над версіями розташування логотипу на рекламній продукції для факультету мистецтв ХГПА, а саме: конверті, бланку, папці, брошурі, візитці, календарі, флаєрі, футболці, кепці.

Наступним етапом було створення оригінал-макету буклету для факультету мистецтв. Розмір буклету 210×297 mm, формат – А 4. Шрифт – Times New Roman . Роздільна здатність – 300 dpi .

Кольори – CMYK : C – голубий, M – пурпуровий, Y – жовтий, K – чорний.

Спосіб друку – офсетний.

Останім етапом було створення оригінал-макету візиток для викладачів кафедри теорії та методики мистецтв. Розмір 90×50 mm . Шрифт - Times New Roman . Роздільна здатність – 300 dpi .

Кольори – CMYK : C – голубий, M – пурпуровий, Y – жовтий, K – чорний.

Спосіб друку – офсетний.

ВИСНОВКИ

Основне завдання фірмового стилю в умовах жорсткої конкуренції на ринку —освітніх послуг, виділити навчальний заклад його факультети серед усіх інших, створити позитивний імідж.

Фірмовий стиль — це сполучення різних зображень, графічних елементів, шрифту, кольору, що в сукупності створюють імідж навчального закдаду та забезпечують єдність його стилю. Усе, що має відношення до рекламної компанії,— візитні картки, конверти та фірмові бланки, рекламні проспекти, буклетиі т.д. — мають своїм виглядом підкреслювати статус та рівень закладу.

Створюючи фірмовий стиль для факультету мистецтв ми намагалися бути не лише художниками, але й психологами, які знають методи позитивного впливу на людей, підбираючи шрифт, колір та символи. Все це було спрямоване на зорове сприйняття та бажання ознайомитися з роботою нашого факультету.

На сьогоднішній день одним з основних джерел інформації про діяльність факультету є друкована рекламна продукція. Рекламна діяльність навчального закладу покликана сприяти підвищенню його статусу в суспільстві та залученню нових абітурієнтів.

,, Кінцева мета мистецтва — спонукати людей робити те, що їм потрібно, та усвідомлювати те, що вони знають.”

М. Блондель.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Основы маркетинга / Котлер Филип и др.- М.; СПб.; К. : Вильяме, 1998.

2. Панкратов Ф. Г. Рекламная деятельность. - М.: ИВЦ "Маркетинг", 1998.

3. Ромат В. Е. Реклама. - 4-е изд. - СПб.: ПИТЕР, 2001.

4. Росситер Дж. Р. Реклама и продвижение товара. - СПб.: ПИТЕР, 2000.

5. Ученова В. В., Старых Н. В. История рекламы. - М.: ЮНИТИ, 1999.

6. Котлер Філіп, Армстронг Гарі. Маркетинг. Загальний курс. - М.; СПб.; К.: Вильяме, 2001.

7. Москаленко А. 3., Губерсъкий Л. В., Іванов В. Ф. Основи масово-інформаційної діяльності: Підручник. - К.: КНУ ім. Т. Шевченка, 1999.

8. Москаленко А. 3., Губерсъкий Л. В., Іванов В. Ф., Вергун В. А. Масова комунікація. - К., 1997.

9. Реклама. Словник термінів / Уклад. Р. Г. Іванченко. - К., 1998.

10. Уэллс Уильям, Бернетт Джон, Мориарти Сандра. Реклама. Принципы и практика. -СПб.: ПИТЕР, 2001.

11. Бреслаев Г.Э. Цветопсихология и цветолечение. –СПб.: “Б.С.К.", 2000.

12. Васильева М. Хорошее ли название для марки вы придумали? // Рекламные идеи – Yes! 2003. №3. С.10-11

13. Ермаков В.В. Рекламное дело: Учеб. пособие. -М.: Издательство Московского психолого-социального института, 2004. 184 с.

14. Кузякин А.П., Семичев М.А. Реклама и PR в мировой экономике. Учебное пособие. -М.: ООО “ТК Велби“, 2002. 320 с.

15. Павловская Е. Дизайн рекламы: поколение NEXT. –СПб.: Питер, 2004 г.

16. Пуртов А. Фирменный стиль. // Справочник секретаря и офис-менеджера. 2003. № 10.С.49-53.

17. Ромат Е.В. Реклама: Підручник для ВУЗів. –К., 1999. 458 с.

18. http://www.dreamcity.com.ua