Смекни!
smekni.com

Образ Дон Хуана у творчості Рамона дель Вальє Інклана (стр. 3 из 3)

Цікавим епізодом є візит маркіза до королеви. Його душу захоплюють «одночасно релігійні і любовні емоції». В ньому прокидається рицарський дух і бажання померти «за цю жінку, руки якої були як лілії, а в імені її відчувався аромат легенди про бліду, святу і далеку принцесу» [3:107].

Відомим є епізод, в якому герой втрачає ліву руку. Ворожі вистріли досягають Брадоміна в момент, коли він хоче втікати. Отже, цю сцену не можна назвати героїчною. І першою думкою, що приходить йому в голову є як використати свою безрукість, щоб мати більший успіх у жінок. Водночас маркіз відчуває заздрість до Сервантеса, адже його втрата руки була набагато славетнішою. Отже, він мало думає про інших, мета його життя – зробити добре собі і отримати побільше насолоди.


Висновки

У ході написання курсової роботи було досліджено образ головного героя «Сонат» Рамона дель Вальє – Інклана маркіза де Брадоміна. Його поведінка і власне ставлення до себе з впевненістю додають маркіза до галереї Дон Хуанів у світовій літературі. Адже перед нами постає відважний коханець, спокусник жінок, який не зупиняється ні перед чим для досягнення своєї мети.

Жінки, яких він обирає є надзвичайно різними. Крім того, наш герой довго не затримується ні з однією з них. Тому, можна сказати, що кохання як чисте почуття його не надто цікавить. Брадоміна цікавить лише сам процес завоювання і перший інтимний досвід з жінкою, далі інтерес до неї зникає. У цьому він нагадує першого в історії літератури Дон Хуана з твору Тірсо де Моліни.

Але ще одним інтересом, на мою думку, не дуже здоровим є інтерес маркіза до смерті. Смерть супроводжує його у всіх любовних пригодах. Можливо, це помста долі за його розбещений і гріховний спосіб життя. Адже серед його коханок, окрім заміжніх жінок, чистої дівчини, що готується стати черницею, навіть є його власна донька.

В Брадоміна присутня велика впевненість в собі і своїх можливостях. Адже ні разу він не сумнівається, чи підходить він обраній ним дівчині і чи потрібна його присутність в її долі. Дон Хуан діє на перекір усьому, переступаючи через всі закони людського життя, через всі моральні цінності. Для нього всі засоби хороші, якщо вони приводять до досягнення мети. А метою героя є спокусити якомога більше різноманітних жінок, він навіть подумував про королеву. Складається враження, що саме у цьому полягає зміст життя маркіза.

То що ж могло привабити стількох жінок у цьому «сентиментальному непривабливому католику»? Скоріше за все, ця авто характеристика Брадоміна дещо перебільшена. Адже як міг сентиментальний католик посягнути на честь незайманої дівчини, що готувалася стати черницею?

В його образі дивним чином змішалася релігійність, таємничість і містика. Він вміє проводити світські бесіди, але не розкриває повністю свої карти. Можливо, ця загадковість і приваблювала жінок. Здається, що він добре знав психологію слабкої частини людства, бо до кожної з них Дон Хуан обирав свій підхід, який у більшості випадків приносив йому бажаний результат.


Список літератури

1. Пронкевич, Олександр. Нація – нарація в іспанській літературі доби модернізму. – К.: Вид-во «Педагогічна преса», 2007.

2. Ortega y Gasset, José. Obras completas. Tomo VI. – Madrid: Alianza editorial revista de occidente, 1997. – 518 p.

3. Pedraza Jiménez, Felipe B., Milagros Rodríguez. Manual de literatura española VIII. Generación de fin de siglo: Introducción, líricos y dramaturgos. – Pamplona-Iruñea: Cénlit Ediciones, 2001.