Смекни!
smekni.com

Едгар По як родоначальник жанру детективного оповідання у світовій літературі (стр. 7 из 7)

Він - знає, що тільки поет може зрозуміти поета, і, тільки об'єднавши логіку з інтуїцією, Дюпен здобуде перемогу над "блискучою, безрозсудною, безоглядною винахідливістю" свого супротивника.

Дюпен - найбільш колоритна фігура із усіх, створених Эдгаром По. Письменник віддав йому те, чим праг обдарити людину. Дюпен обійнят однією- єдиною пристрастю і їй підпорядковує своє життя.

Він невтомно тренує свій розум, виробляє метод, що допомагає відгадати будь-яку загадку, яку загадує йому життя- сфінкс. Дюпена багато чого ріднить із героями інших розповідей Эдгара По - з Леграном, Гансом Пфаллем, Артуром Гордоном Пімом, з рибалкою, що вирвалися з безодні Мальстрема,- у ньому зібране воєдино те, що в інших презентовано у вигляді окремих рис. Його "інтелектуальна магія" складається зі скрупульозного вивчення "дріб'язків" - деталей явища; зі строгого математичного розрахунків - порядку розташування цих фактів; зі сміливого, зухвалого припущення, що базується на них; з інтуїції аналітика й не менш сміливої дії, що підтверджує гіпотезу. При всім цьому Дюпен ураховує невловимі нюанси, що говорять про характер супротивника, його звичках, розумовому рівні, культурі, пристрастях, і діє часто не за законами формальної логіки й так званого здорового глузду, а всупереч ним - за законами діалектичного мислення [12;c.245].

Ось чому Дюпен чарівний. Він не знає трафаретів, завжди оригінальний, щасливий у справах, дотепний у розв'язках - вічно торжествуючий артист своєї справи, що осоромлює тупоумного префекта паризької поліції. Образ Дюпена - панегірик людському розуму, втілення чарівної інтелектуальної своєрідності й у той же час такого розвитку, якого може домогтися кожна людина.

Класикою детективного жанру є новела "Золотий жук" (The Golden Bug), герой якої Вільям Легран - фігура, аналогічна Дюпену. Він наділений видатними здатностями, але похмурим мізантропічним складом характеру. Шукаючи самоти на безлюдному острові, Легран знаходить таємничого золотого жука й пергамент, поцяткований загадковими криптограмами.

Детально й гранично конкретно фіксує новеліст процес того, як Легран розшифровує письмена завдяки своїй бездоганній логіці. У підсумку вдається виявити скарб капітана Кідда, ватажка піратів - скриня із золотими й срібними монетами, діамантами й іншими коштовностями.

Дійсний герой По - це одинак- аристократ, герой, подібний з тим романтичним стереотипом, який уже зложився на той час. Але герой цього письменника пізнає світ, використовуючи логіку і інтелект.

Таким є Вільям Легран - герой новели "Золотий жук". У ньому втілюються вистави про справжнього джентльмена, що не вписується в буржуазний стиль життя, а тому живучому в самоті на острові зі своїм старим рабом- негром. По звертається до теми божевілля: усі навколишні й насамперед раб Леграна - Юпітера - ухвалюють процес інтенсивної інтелектуальної роботи Леграна за божевілля. Логіка стає об'єктом зображення, і прояснення надзвичайного й непізнаного наприкінці новели покликано робити не менше враження, чому торжество містики. У результаті ланцюга випадковостей Легран виявляється власником паперу, що містить інформацію про захований скарб [7;c.76].

Легран ставить перед собою завдання й вирішує його, оскільки, за його словами, " чиледь розуму людини дано загадати таку загадку, яку розум іншого його побратима, спрямований належним чином, не зміг би розкрити".

Створений уявою Едгара По Дюпен та Легран — безперечно залишаються найяскравішим прикладами у детективних оповіданнях американського письменника [14;c.196].

Засновник світової династії детективів Дюпен лишився неперевершеним за силою, витонченістю і блиском свого аналітичного розуму.


Висновки

Проаналізувавши тему нашої курсової роботи, ми дійшли до висновку, що Едгар Алан По був сином свого часу. Він був дійсно талановитою людиною, талановитим письменником та поетом. Е. По – родоначальник детективного жанру, який згодом став одним з центральних напрямків у літературі. Американський письменник Едгар Аллан По (1809 - 1849) вже півтора століття залишається одним з найпопулярніших письменників і поетів. Його твори читають і перечитують все нові й нові покоління у всьому світі. Творчість великого американського письменника стала надбанням світової культури. Щодо романтизму, то він суттєво змінив погляди всієї Америки. Романтики намагались показати красу США, її незайману природу, вони хотіли щоб народ любив свою країну. Ще одне завдання, яке виконав американський романтизм, було об’єднання творчих сил різних регіонів у єдину культурну спільноту — національне красне письменство, що було дуже гарною ідеєю на той час для США.

Романтики намагались дати віру людям в їх державу, і в них це добре вийшло. Отже, американський романтизм не тільки породив віру в США та нову епоху, але і дав змогу розвиватися новим літературним напрямкам.


Список використаної літератури

1.Бавин С. Зарубежный детектив XX века (в русских переводах): Популярная библиографическая энциклопедия. М., 1991

2. Бодик О.П., Сушко С.О. Науково-дослідна робота студентів- філологів. Курсова робота з історії зарубіжної літератури: Навчальний посібник для студентів філологічних спеціальностей вищих навчальних закладів. – Краматорськ: «Тираж-51», 2005.- 193с.

3.Гиленсон Б.А. История литературы США: Учеб. пособие для студ. высш. учеб. заведений. – М.: Издательский центр «Академия», 2003. – С.97-99.

4. Зарубіжні письменники. Енциклопедичний довідник. Том 2. Л-Я / за ред.. Н.Михальської та Б.Щавурської. Тернопіль: Богдан. – С.359-361.

5. История американской литературы. Подред. И 90 проф. Н.И. Самохвалова. Учеб. пособие для студентов фак-тов иностр. яз. пед. ин-тов, ч. I. М., «Просвещение», 1971.344 с.

6. История всемирной литературы. Том 6/Редакционная коллегия тома И.А.Тертерян, Д.В.Затонский, А.В.Карельский. – М. Издательство «Наука», 1989. – С.575-577

7. История зарубежной литературы XIX века: И 90 Учеб. для филол. спец. вузов/ В.Н.Богословкий, А.С.Дмитриев, Н.А.Соловьева и др.; Под ред. Н.А.Соловьевой. – М.: Высш.шк., 1991. – С.381-382.

8. История зарубежной литературы XIX века: Учебное пособие для студентов пед.институтов. Под редакцией Я.Н. Засурского, С.В Тураева.- М: Просвещение 1982.-320с

9.История литературы США .Учебное пособие для студентов высших учебных заведений.-М.:Издательский центр «Академия», 2003.-704с.

10. Наливайко Д.С., Шахова К.О. Зарубіжна література ХІХ сторіччя: Підручник. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2001. – С. 400-401.

11. Рассказы: Пер. с англ. /Послесл. А.М. Гаврилюк.— Львов: Вища шк. Изд-во при Львов, ун-те, 1985,— 256 с.

12. Тайна Мари Роже: Детектив, и мистич. рассказы.— К-: Мистецтво, 1995.— 348 с, 1 л. портр. 18ВЫ 5-7715-0698-2

13. Храповицкая Г.Н., Коровин А.В. «История зарубежной литературы: Западноевропейский и американский романтизм: Учебник/Под ред. Г.Н.Храповицкой. – 2-е изд. – М.: Флинта: Наука, 2003. – С.398-401.

14. Энциклопедия для детей. Том 15. Всемирная литература. Ч.2 XIX и XX века/Глав. ред. В.А.Володин. – М.: Аванта+, 2000. – С. 222-223: ил.

15. http://ru.wikipedia.org/wiki/Детектив.

Размещено на http://www.