Смекни!
smekni.com

Українська національна ідея (за творами Т. Шевченка, М. Костомарова, Ю. Міхновського та Д. Донцова) (стр. 4 из 4)


Висновок

Розглянувши розвиток національної ідеї в його динаміці з середини ХІХ ст. і на початку ХХ ст. можна чітко простежити наявність зв’язку між ідеями діячів та зростання радикалізму у них.

Якщо Шевченко і Костомаров прагнуть до «слов’янської республіки» і вбачають українців як частину певної конфедерації, то погляди Міхновського відображають прагнення його сучасників створити власну державність, а Донцов поглиблює їх до панування в такій державі української нації, яка і має бути ядром її існування.

Слід також відзначити поглиблення тоталітарних тенденцій у баченні державної влади майбутньої України. Ідея республіканського способу правління поступається місцем владі одного вождя, який повинен привести націю до процвітання. Такий перехід пов’язаний з загальносвітовими тенденціями зростання популярності тоталітаризму – як в Радянському Союзі, так і в Італії до влади приходять «вожді».

Створення основи національної ідеології Шевченком та Костомаровим поклало початок її обгрунтуванню та подальшій розробці , але були відкинуті ті ліберальні засади, які містилися в них спочатку.

Події перших 20-ти років ХХ ст. наклали свій відбиток на майбутнє бачення України як окремої та самобутньої держави. Певною мірою це пов’язано з неможливістю досягти незалежності мирними шляхами через призму цінності прав та свобод людини, що змусило українських ідеологів шукати нові шляхи та способи консолідації української нації.

Саме такі риси набула національна ідея в період, який досліджує дана робота. Актуальні такі ідеї і сьогодні, оскільки на тлі недієвого та відсталого державного механізму молодь, яка і є двигуном держави і нації, все більше звертає увагу на націоналістичні ідеї.

Список використаної літератури

1. Юрій М.Ф. Історія світової та вітчизняної культури. - К.: Дакор, 2007. - С. 408.

2. Мироненко О.М., Горбатенко В.П. Історія вчень про державу і право. - К.: Видавничий центр " Академія ", 2010. - С. 320 - 321.

3. Безродний Є.Ф., Ковальчук Г.К., Масний О.С. Світова класична думка про державу і право. - К.: Юрінком Інтер, 1999. - С. 252 - 257.

4. Морозов В.В. Історія української суспільно - політичної думки. - К.: КНЕУ, 2006. - С. 85 – 89.

5. Костомаров М.І. Закон Божий (Книга буття українського народу). − К.: Вид-во «Либідь», 1991. − 40 с.

6. Костомаров Н.И. Исторические произведения. Автобиография /Сост. и авт.В.Замлинский. − К.: Изд-во при КГУ, 1989. − 735 с.

7. Міхновський М. Самостійна Україна. – К.: Діокор. – 2002.- 80с.

8. Червак Б. Український націоналізм: дослідження, інтерпретації, портрети. - Дрогобич: Видавнича фірма "Відродження", 1996. - 40 с.

9. Уривок з твору “Націоналізм” Д. Донцова, стаття “Дух отари і дух просвітництва”. “Голос Нації”.

10. Донцов Д. Хрестом і мечем. Торонто, 1967.—С.123

11. Донцов Д. Церква і націоналізм // режим доступу: http://www.lib.ua-ru.net/inode/8894.html.