Смекни!
smekni.com

Мотив кохання у романах Л. Толстого та Г. Флобера (стр. 5 из 6)

На початку твору Шарль постає у ролі спокійного хлопця, який у всьому слухається і підкоряється матері. Пані Боварі навіть найшла собі невіску, а для сина жінку – вдову судового пристава. Вже з перших сторінок роману читачеві стає зрозумілим, що Шарль зовсім неромантичної натури. “Він лише сподівався, що одруження поліпшить його становище, гадав, що стане вільнішим, буде порядкувати сам собою і своїми грішми” [21,31]. Але герой не мріє про якесь надзвичайно-романтичне кохання, навіть не думає, що саме це почуття повинне окреслити всю яскравість людського життя. У Шарля не було того запалу, того прагнення душі до досконалості. Він не жив коханням, а отже і взагалі не жив.

Воно і не дивно, що після подружнього життя зі старою вдовою його причарувала зовнішня краса юної Емми. “Шарля вразила білість її нігтів. Вони були блискуче й звужені на кінчиках, відполіровані у формі медалей. А що вже очі, то вони справді були прекрасні – карі, аж ніби чорні. Вони дивилися на нього з-під довгих вій щиро, сміливо й довірливо” [21,34]. Емма нахлинула на Шарля, ніби ковток свіжого повітря після духоти. І він уже не міг відмовитися від цієї насолоди. У житті він зазнав так мало хорошого і Емма була для нього ніби рятівним колом у цьому житті. Та чим довше вони жили разом, тим слабшими ставали їхні стосунки, тим швидше розвіювався той туман їхнього примарливого щастя. До шлюбу Еммі здавалося, що вона кохає. Емма думала, що це почуття повинне приносити щастя, але щастя вже не було. А це означає, що вона помилилася. Героїня силкувалась зрозуміти, що власне означають у житті оті слова про блаженство, жагу, сп’яніння, які здавалися їй такими прекрасними в книжках. Але Еммине уявлення про кохання виросло саме з прочитаних нею в дитинстві творів. “На уроках музики вона співала романси – все про ангелят із золотими крильцями, про мадонн, про лагуни”[21,52]. Це були безневинні композиції, в яких крізь банальність стилю і недосконалість мелодії прохоплювались чарівні видіння почуттєвої дійсності. Емма брала лише для себе те, що давало її серцю безпосередні поживи. Вона прагнула чогось хвилюючого, їй хотілось жити в якомусь старовинному замку, сидіти цілими днями на підвіконні, виглядати лицаря на вороному коні.

Та Емма була й бунтівної натури. Вона прагне до швидких змін та казкового життя, але біда полягає в тому, що Емма вибрала для себе не того принца. “Їй здавалося, що необхідно знайти певне місце на землі, де зароджується справжнє кохання. Ніби в деяких куточках землі щастя вроджується само собою, подібно до того, як деякі рослини вимагають певного ґрунту й не приймаються ні в якому іншому місці”[21,54]. Еммі хотілося розповісти Шарлю про ці думки, бентежні пориви, хотілося, щоб він здогадався про ці почуття, і тоді її серце прорвалося б раптовою щедрістю, як падають із дерева достиглі плоди, коли його труснути рукою. Але Шарль гадав, що Емма щаслива поряд з ним. І саме цей спокій і безтурботність чоловіка найбільше дратували Емму. Вона переконалася у тому, що у почуттях Шарля нема нічого особливого. Навіть його любовні пориви стали надто врівноваженими і це стало якоюсь звичкою, подібно до інших. “Нарешті Емма кинула марні спроби викресати з свого серця хоч якусь іскорку вогню. До того ж вона була не здатна зрозуміти те, чого сама не відчувала, і вірити в те, що не виявлялось в умовних формах”.[21,57]

Емма почала задаватися питанням, чи не могла б вона зустріти іншого чоловіка – гарного, розумного, благородного. Хоча б такого, як віконт, якого вона зустріла на балу й вимріяла в своїх фантазіях. Таким чоловіком її мрії виявляється Леон - розумний, цікавий, молодий чоловік. Але й це примарне щастя зникло, розбивши всі надії Емми на прекрасну любов. І лікареву дружину знову охоплює давно вже накопичена лють. Двері грюкають, а розгублений чоловік, що не зумів забезпечити своїй романтичній дружині хоч якоїсь духовної втіхи, залишається сам у своїй кімнаті.

Емма сердита сама на себе, що поряд з нею такий бездарний чоловік: “А натомість я прикута ланцюгами до цього телепня, нездатного полікувати ноги каліці” [21,177]. Героїня не зупиняється у своїх пошуках ідеального чоловіка. Її вибір падає на постать Рудольфа і хапається за нього, як за рятівну соломинку. Рудольф захопив Емму своїми філософськими роздумами про щастя, про життя. “Колись воно таки приходить (кохання) – повторив Рудольф, – приходить несподівано, коли вже зовсім зневірився в ньому. І ти відчуваєш потребу довірити цій людині все своє життя, все віддати, всім пожертвувати” [21,141]. Та, на жаль, Родольф подав Еммі лише примарну надію на щастя. Він бачив, що вона щиро кохає і вирішив скористатися цим почуттям. Солодкі слова Родольфа, які до цих пір ніхто їй не говорив, заполонили серце Емми і вже не відпускали. Вона не могла вже жити без нього. Родольф – це все, що було на той час у Емми. А для нього кохання героїні було лише якоюсь забавкою. Родольф хотів бути переможцем у цій новій для нього гри. Але це почуття виходило за рамки його дотеперішніх легковажних звичок, які задовільняли в ньому не лише хтивість, а й гордість. “Емма стала для нього такою ж самою, як усі інші коханки. І зачарування новизни, скидаючи потроху, ніби одяг, оголювало вічну одноманітність пристрасті, яка завжди має ті самі форми і говорить тією ж самою мовою” [21,183]. Родольф знайшов у коханні Емми лише нове джерело насолоди. Про що яскраво свідчить його втеча від Емми і прощальний лист. “Вона вважатиме мене за бездушний камінь... Треба б тут капнути на папір слізку-другу, та що вдієш – я не вмію плакати”. [21,194] Згодом пам’ять про Родольфа сховалася у глибині серця Емми і спочивало там. Від цього забальзамованого кохання точився ніжний аромат, що проникав усюди і проймав собою ту атмосферу непорочноспі, в якій хотіла тепер жити Емма. Та це бажання спокою порушує колишня любов – Леон. Від кожного побачення з ним Емма сподівалася на якесь неймовірне щастя, а потім зізнавалася собі в душі, що нічого надзвичайного вона не відчувала. Леон став привидом, зітканим з найпалкіших спогадів, найяскравіших образів, найсміливіших поривань. І так само, як інші чарівні казки, Леон зник одного разу з життя Емми, зник назавжди.

Усе тоді Еммі було огидним, навіть вона сама. “О, якби можна було б пташкою полинути кудись далеко, в незаймано-чисті простори, щоб віднайти оновлену юність! ” [21,270]. Та Емма вибрала зовсім не той шлях спасіння своєї душі. Смерть – це не вирішення усіх проблем. Але для Емми – це, можливо, був найкращий вихід. Вона дізналася про фальшиве кохання Леона та Родольфа, вона зрозуміла, що її жорстоко використали і всі надії на прекрасне кохання померли разом з Еммою. “А! Що смерть – дрібниця! – думала вона. – ось засну та й по всьому!” [21,290].

Емма стала слабкою, вона не змогла побороти печаль, що почала роз’їдати її серце. Емма любила, а любов – це може і сльози, але не смерть. Героїні потрібно було йти до кінця, шукати своє щастя. А може воно було поряд з нею – Шарль, її дочка. Емма шукала якийсь вимріяний образ щастя. Вона любила, а нею просто захоплювалися. А можливо, варто шукати інший варіант – тебе люблять, а ти відчуваєш лише прив’язаність. Але жіноча доля досить складна. Серце жінки хоче любити і бути завжди коханим. Та це буває рідко, і то лише в ідеальному варіанті. Тому необхідно завжди шукати компроміс.

Ми вважаємо, що Еммі не варто було б так захоплюватися своїми ілюзіями, а прихилитися до людей, які любили її по-справжньому. Ми часто відштовхуємо від себе тих людей, які дійсно піклуються про нас, а натомість шукаємо якихось бурхливих, надзвичайних розвитків подій у нашому житті, а особливо в коханні. А ці події, як хвиля – поглинають нас, потім так само швидко відступають, залишаючи лише море сліз на щоках і біль у серці. Необхідно вірити лише в одне, що жінка – сильна, вона може змінити все, що хоче. Адже все в її руках, тільки не треба втрачати віру в себе, як це зробила Емма Боварі.

Образ Емми складний. Флобер у своєму творі поступово й неухильно показує, як вульгарність крок за кроком оволодіває всім єством Емми. Флобер не розкриває свого насмішливого ставлення до неї. Але смерть Емми викликає співчуття, тому що загибель Емми – це смерть всіх людських надій та прагнень. В кінцевому рахунку ця жінка справді велика і, попри все, гідна жалю. Драма Емми полягає в тому, що ніщо природнє не може вижити в цьому запліснявілому світі. Будь-який живий пагон приречений на смерть.

Емма для романіста – це спосіб критики світу, який відкинув прагнення Емми до чогось кращого. В кінці роману помирає героїня, сгасають й інші учасники драми. Та сила “Пані Боварі” полягає в тому, що особисте питання про незадоволення жінки провінційного лікаря своєю долею переросло в кінці роману широке соціальне питання про потворний зміст життя, що не вартий людини. Флобер сказав одну відому фразу про те, що “моя бідна Боварі цієї самої митті страждає в двадцяти французьких селищах одночасно” [15,37]. І саме за допомогою свого роману Гюстав Флобер подає цим жінкам надію на краще, застерігає їх від ще одного кроку до самотності.


Висновок

Лев Миколайович Толстой та Гюстав Флобер досить неординарно, незвичайно та майстерно підійшли до висвітлення питання кохання у своїх романах. “Анна Кареніна” та “Пані Боварі”. Ця майстерність виявилася, перш за все, в актуальності піднятої теми. Л. Толстой та Г. Флобер зуміли показати вибір між особистою свободою людини та існуючими правилами поведінки в суспільстві. Аналіз творів показав, що особливо гостро перед автором постає питання непримиренного конфлікту особи і суспільства, жінки й суспільства. Обидва письменники вибрали кохання темою своїх романів, прагнення жінки до щастя. Проаналізувавши ці романи, ми можемо прослідкувати істотну різницю між ними. Перш за все, відмінність полягає в тій суспільно-політичній атмосфері, в часи якої жили та писали Л.Толстой та Г. Флобер. У той час, коли в Росії тільки йшла підготовка до революції, великі утопічні ідеали Франції було уже втрачено людьми. І Флобер перейняв ноту песимізму від своїх співвітчизників. Тому в його романі героїня не має шансів на щасливе майбутнє, на довгоочікуване почуття.