Смекни!
smekni.com

Разработка маркетинговой программы

  1. Розвитоквиставковогобізнесу в світіта в Україні.


Традиціяпроведеннявиставок уходитькоренями в глибсторіч, колив великих торговихцентрах БлижньогоСходу місцевіярмарки проводилисяразом з великимирелігійнимисвятами. Підтримка,що надаваласяярмаркам вЄвропі церквою,а потім і королівськоювладою, створилопередумовидля розвиткуцього інститутув формі торговихзаходів.

Впершій половині12-го сторіччяспостерігаєтьсярозквіт ярмарківв районі Кампанії,пізнє їхнєпроведеннярозповсюджуєтьсяв Францію, Фландрію,Швейцарію,Англію і іншікраїни. В ВеликійРимській ІмперіїЛейпцигськаі Франкфуртськаярмарки користувалисяособливимипривілеями,перетворившисьв еталони дляцілого рядуінших європейськихміст.

Промисловареволюція,поліпшеннязасобів зв'язкуі обмеженняолігополіїі олігопсоніїринків заклалиоснови длянародженнясучасноїбагатоплановоїформи виставок,значною віхоюна шляху розвиткуякої сталоукоріненнязвичаю вчинятиторгові відносинипо зразкамзамість зосередженнябільших партійтовару з метоюпрямого продажу.

За перетвореннямтоварних ярмарківв виставкизразків з’явиласяїхня спеціалізаціяв відношенніоб'єкту експонування,скороченнячасу їхньогопроведенняі обмеженняпубліки більшвузьким коломвідвідувачів,в результатічого вони придбалиформу чистокомерційногозаходу.

Після постійнихколивань, першійполовині 20-госторіччя внаслідоквійн, економічноїкризи і політичноїситуації, щосклалася, характерторгових ярмарків,що спостерігалисяв став змінюватисяз поступовимперетвореннямїх з сфери торговихвідносин учорашньогодня в сьогоднішнійсучасний засібкомерційноїкомунікації.

Явищеторговихярмарків/виставоквиходить знеобхідностізустрічі пропозиціїі попиту. В цьомуаспекті заходутакого родуявляють собоющо сконцентрувалосявираження ринкув його троякійіпостасі, тобтов співіснуванніКлієнта/Експонента,Покупця/Відвідувачаі Пропозиції/Експонатів-послуг.

Виходячи зпоступовоїтрансформаціїінститутуярмарків/виставокз засобу презентаціїтоварів з метоюїхнього безпосередньогопродажу і поданняїхнього асортиментуз допомогоюзразків в засібглобальноїкомунікаціїз 80-х років донаших днів,торгові ярмарки/виставкиможуть бутиподіллені нанаступні категорії:

Торговийярмарок (абоярмарок-виставка)- короткочасне,періодичніі, в основномузахід, якийпроводитьсяв одному і томуже місці, і врамках якоговелика кількістьпідприємств(експоненти)з допомогоюзразків (експонатів)представляєоб'єктивниймасштаб товарів/послугоднієї абодекількохгалузей, з тимщоб відвідувач-комерсантотримав, яснеподання проїхні підприємницькіможливості,тоді як експонентза допомогоютоварів ,щоекспортуютьсяпрагне розповсюдитиінформаціюв своїй фірміі її продукціїі укласти пряміторгові відносини.

Очевидно,що поняття"велика кількістьпідприємств"відносно інеоднаководля кожноїгалузі.

Об'єктивність,періодичність,обмеженістьпо часу і просторовезосередженняпропозиціїнадає торговимярмаркам/виставкамхарактер платформидля обмінуінформацією(сфера комунікації)і укладенняторгових угод(сфера ринку).

Незважаючина те, що кордониміж поняттямиторговогоярмарку і виставкичасто не розділеніі на практицімають тенденціюдо обмеженнядо мінімуму,було б, однак,доцільнимпровести смисловепротиставленняторгових ярмарківі виставок.

Торгово-промисловавиставка – цекороткочасний,періодичнийі, звичайно,захід, якепроводитьсяв одному і томуже місці, в рамкахякого значнакількістьпідприємств(експоненти)з допомогоюзразків (експонатів)дають представницькукартину пропозиціїтоварів/послугоднієї абодекількохгалузей і прагнеінформуватикінцевих споживачів,(або же і проміжних)про свою фірмуі її продукціїз кінцевоюметою сприянняпродажам.

Основнимивідокремлювальнимирисами міжторгово-промисловимивиставкамиі торговимиярмарками/виставкамиє масштаб пропозиціїі необмеженеколо відвідувачів,притаманнівиставкам.Необхідновідзначити,що на багатьохторговихярмарках/виставкахзвичай, щовстановився,припускативідвіданнянекомерційноїпубліки в конкретніднів або години,але ні в якомувипадку несвідчить прозміну їхньогохарактеру.

Врамках сучасноїінтернаціоналізаціїекономіки, щовідбуваєтьсяв процесі переходувід індустріальногосуспільствадо суспільствазверхностікомунікацій,якій властиві:

  • Прискоренеекономічнезнеціненнятехнологічногообладнання

  • Тривалістьжиття продукції,що постійноприскорюється

  • Інтенсивнаприсутністьінформатикив усіх сферахжиття.

  • Тенденціядо формуванняпідприємницькихколоссівв області зовнішньоїторгівлі

  • Тісна залежністьпідприємстввід нової технології

  • Активнаучасть споживачав формуванніподій

  • Неспроможністьокремих підприємствреагувати нанеконтрольованіними самимизміни в економіці(валютно-фінансовій,енергетичнійсферах тощо).

Найважливішоютурботою кожногопідприємства,що бажає забезпечитисвоє тривалеперебуванняв світовому"підприємницькомуспівтоваристві",є поліпшенняйого іміджуі пропагандайого соціальноговкладу.

В цьому направленні,а також в рамкахзусиль, що додаютьсяпідприємствамидля здійсненнясвоїх професійнихінтересів,система торговихярмарків/виставокнадає їм високоякіснийзасіб, що забезпечуєодночаснерозповсюдженняі отриманняширокого спектруекономічних,технічних ікомерційнихповідомленьпри відноснодоступної йоговартості.

В глобальномуекономічномуаспекті виставкипродовжуютьбути:

А)дзеркаломтехнічногорозвитку;

Б) "біржею"інформації;

В)термометромцін;

Г)економіко-політичнимфорумом прогнозуваннякон'юнктурнихзмін;

Д)соціальнимявищем з економічним,політичнимі культурнимипідтекстом.

Торговіярмарки/виставки,що входять вструктурукомплексумаркетингу,на відзнакувід "споріднених"їм напрямківдіяльності(реклама, зв'язкиз громадськістютощо) володіютьперевагамибезпосередньоїкомунікаціїі "живого"контакту зтоварами іпослугами, щоцікавлять. Ціпереваги впоєднанні знейтралізацієюзначення розмірівпідприємствана користь меншвеликих фірмв результатіспівіснуваннярізномасштабнихпідприємствв одній і тієїже середі і приоднаковихумовах, роблятьярмарки/виставкинезаміннимпомічникомкожного підприємця.

Своїм значеннямторгові ярмарки/виставкизобов'язанітому, що вони:

  • Створюютьпередумовидля так званих"випадкових"зустрічей;

  • Забезпечуютьбезпосередністьспілкування;

  • Економлятьдорогоціннийчас покупціві продавців;

  • Представляютьтовари в їхньомуприродномувигляді;

  • Надаютьпокупцю можливістьпорівнятиодноріднупродукцію ввідношеннікомерційнихумові її продажу,якості, цінитощо;

  • Сприяютьмеханізмуобміну інформацією;

  • Інформуютьсвоїх учасниківпро події врозвитку технологіїтощо;

В те же часв виставкахпокупці, щоберуть участь,і продавціодержують відних сприяння:

  • Вспостереженніза загальнимрозвиткомгалузі (тренд);

  • В активізаціїінтересу дорозширеннясвоєї підприємницькоїдіяльності;

  • В підвищенніавторитетуїхнього підприємства(фірмової маркитощо);

  • В їхньомузахисті відпомилковихрішень-дій;

  • Вполіпшеннітемпів адаптаціїдо умов ринкуі засвоєнняновихвинаходів;

  • В придбаннідосвіду професійнихконтактів;

  • В підвищеннірівня кваліфікаціїїхніх співробітників.

Участьв торговихярмарках/виставкахграє першоряднуроль в підприємницькомустановленніекспонентав тому сенсі,що воно формуєсуспільну думкупро ньому,демонструючизагальну картинупідприємствав його відношенняхз клієнтами,конкурентами,структурамифінансуванняі засобамимасової інформації.

Безособливихвагань можнабуло б провестипаралель міжзначеннямвиставок длясучасногопідприємцяі тієї функцією,яку виконуєбарометр дляметеоролога.Так же, як ібарометр, якогосамого по собінедостатньодля укладанняпрогнозу погоди,але і без якогозробити ценеможливо, такі виставки,хоча з їхньоюдопомогою іне можна вирішитивсіх проблемипідприємства,є незаміннимзасобом в сферібезпосередньоїкомунікації,від якого жоднепідприємстване може відмовитися.

Торговіярмарки/виставкиділяться нанаступні категоріїза такими ознаками.

А) за місцемїхнього проведенняна:

  • Якіпроводятьсявсерединікраїни

- регіональні;

- міжрегіональні;

- національні;

- міжнародні.

  • Якіпроводятьсязакордоном

- регіональні;

- міжрегіональні;

- національні;

- міжнародні.

Регіональніярмарки і виставкимають сферучинності врадіусі 100 км,представляютьодну або декількагалузей іпризначаютьсяголовним чиномдля демонстраціїможливостеймалих по величиніпідприємств.

Міжрегіональнімають однаковуструктуру зрегіональними,однак володіютьбільшим радіусомдії і звичайноадресуютьсябільш великимпідприємствам.

Національніярмарки і виставки,що походятьсвоїм коріннямв кінець 18-госторіччя і щоз'явилися спочаткув Франції, буливітриною місцевоїпромисловості.Вони проводилисявсерединікраїни і закордоном зметою демонстраціїпродукціїнаціональноговиробництваі стимулюванняїї збуту і звичайномали міжгалузевийхарактер.

Передумовоюпроведенняміжнароднихярмарків/виставок,що організуютьсяяк всерединікраїни, так іза кордоном,є участь в нихекспонентіві відвідувачівз різноманітнихкраїн. Міжнароднийабо, краще сказати,багатонаціональнийхарактер вонинабувають лишев тому випадку,якщо в них берутьучасть, принаймні,10-15% зарубіжнихекспонентів.

Докатегорії (а)належать івиставки ззмінним місцемпроведення,а також і пересувні(плавучі,залізничні)виставки. Виставкиз змінним місцемпроведення,зберігаючисвою тематику,проводятьсяв різноманітнихмісцях (містахабо навітькраїнах). Пересувнівиставки частоявляють собоюдорогий захід,проводятьсяв поєднанніз ініціативирозвитку зв'язківз громадськістюі направленіна підвищенняпрестижу країнив цілому.

Б) за частотоюпроведенняна:

  • Періодичні(що проводятьсякожні 2, 3 рокитощо)

  • Щорічні

  • Сезонні

Частотапроведенняярмарку/виставкизалежить, головнимчином, від типупродукції(експонатів),що пропонуєтьсяі умов конкуренції.Так, наприклад,покази модиорганізуються2-4 разу в рік, тодіяк демонстраціяінвестиційнихтоварів, новиноктехнологіїтощо може проводитьсяз інтерваламивід двох і навітьдо п'яті років.

В) за направленнямроботи на:

  • Ярмарки/виставкипо здійсненнюпродажів/замовлень

  • Інформаційні

  • Щопроводятьсязметою розвиткукомунікації/контактів

Г) за виглядомпропозиціїна:

  • Універсальні

  • Багатогалузеві

  • Галузеві

  • Виставкиспоживчихтоварів.

Універсальніярмарки/виставкиабо динозаври,як їх називаютьз іронією, досяглисвого розквітупісля ПершоїСвітової війнив умовах посиленогодержавногопротекціонізмуі являли собоюдзеркало національноїекономіки тієїепохи. В своїйтрадиційнійформі вонистали втрачатисвоє значенняще в середині60-х років і внинішній часіснують в якостіреліктів минулогов, як правило,країнах, щорозвиваються.

Багатогалузевівиставки, щоє розвиненоюформою універсальних,представляютьтовари/послугидекількох,звичайно споріднених,галузей, щопропонуютьсяв їхніх реальнихмасштабах.

Галузевіярмарки\виставкимають точнуспеціалізаціюв відношенніпродукції, щона них експонується,і орієнтовані,головним чином,на відвідувачів-комерсантівз аналогічнимиспеціальнимиінтересами.

Значнимзростаннямсвоєї популярностігалузеві ярмаркизобов'язанимнаступнимчинникам:

  • Розвиткутехнології,що сприяловражаючомурозширеннюасортиментустворюванихтоварів споживчихі інвестиційних;

  • Збільшеннюкількістьновинок припаралельномузниженні тривалостіїхнього життя;

  • Лібералізаціяекономіки.

Д) за попитом.

Нарешті,з точки зоруінтересувідвідувачів,тобто попиту,ярмарки/виставкиможна поділитина наступнітипи

  • Товарівширокого споживання,

  • Інвестиційнихтоварів,

  • Технології,

  • Інвестиційта інші.

Особливов США, окрімтрадиційнихтипів ярмарків,особливі ринковіумови призвелидо широкомурозповсюдженнюособливих формвиставок, щомогли б застосовуватисяв інших країнах.Характернимтому прикладомє постійнівиставочні(торгові) центри(галузеві інегалузеві),що розкиданіпо всій країні(Детройт, Нью-Йорк,Лос-Анджелес,Техас, Чикаготощо) і привертаютьвеличезне числоекспонентів,виробників,а також торговихагентів.

І, нарешті,особливийінтерес представляютьцентри міжнародноїторгівлі, щовиникли в 60-тіроки, і кількістьяких швидкоросте.

Згідноданим АсоціаціїЦентрів МіжнародноїТоргівлі, щознаходитьсяв місті Нью-Йорк,основною метоютаких центрівє "забезпеченнядахом" різноманітнихфірм і наданнянеобхіднихпослуг, що полегшуютьїхню комерційнукомунікацію.В цьому сенсіцентри міжнародноїторгівлі являютьсобою різновидпостійноївиставки здосягненнями,що заслуговуютьуваги в областіміжнароднихторгових відношень.

Особливоїувагизаслуговуютьвсесвітнівиставки, появаяких в початку19-го сторіччяспівпала зперіодом бурхливогоіндустріальногорозвитку. Участьна національномурівні багатьохдержав, рольекспонатіві вільний вхіддля публікироблять всесвітнівиставки, нещо є комерційногохарактеру,дзеркаломтехнологічноїеволюції ізначною політичноюі культурноюподією - випадкомдля створенняпам'ятниківархітектури,таких як, наприклад,Кришталевийпалац в Лондоні(1851 р.), Ейфелевавежа (1889 р.).

Всесвітнявиставка, згідновизначенню,даному інститутув 1928г, являє собоюзахід, що є метоюпродемонструватизасоби, якимиволодіє людстводля задоволеннясвоїх культурнихпотреб, а такожті, що свідчатьпро досягнутеїм прогрес абопоказові дляйого майбутніхпрагнень.

ПроведенняВсесвітніхвиставок, звичайнозв'язане зрізноманітнимизначними подіями,реєструє найголовнішівіхи в еволюціїлюдської цивілізації,такі як винахіделектрики,телекомунікацій,спорудженнявеликих технічнихоб'єктів тощо.

ВПершій Всесвітнійвиставці, щопроходила в1851 році в Лондонібрало участь17 тис. експонентів.За ній відбуласявиставка вПарижі в 1867 році,що співпалаз спорудженнямСуецькогоканалу, в якійбрало участь52 тис. експонентів.

На2000 рік запланованопроведенняв ГанноверіВсесвітньоївиставки 'ЕКСПО-2000"під девізом"Людина – Природа– Техніка".

Ведучимиміжнароднимивиставочнимиорганізаціямиє:

  • Міжнародневиставочнебюро (BIE);

  • Міжнароднафедераціявиставочнихпослуг (IFES);

  • Міжнароднийвиставочнийсоюз (UFI).

Напідставі наявнихданих, Європапо історичним,геополітичним,економічнимі іншим причинампродовжує бутиметрополієюторгових ярмарківі виставок, що,однак, не знижуєзначення виставочноїдіяльностіна Північно-американськомуконтинентіі в, що розвиваєтьсябурхливо,Південно-східнійАзії.

Середєвропейськихкраїн особливемісце в проведеннітакого родузаходів займають,в порядку значимості,Германія, Франція,Італія, за якимислідує Великобританія.При цьому, однак,необхідновідзначитиі виставочнудіяльність,що заслуговуєуваги в меншвеликих країнах,таких як, наприклад,Іспанія, Бельгія,Голландія таін.

Наміжнародномуринку ярмарківі виставокбезспірнапершість Германіюз її відомимиярмарковимиі виставковимикомплексамив Гамбурзі,Берліні, Кельні,Лейпцизі, Мюнхені,Дюссельдорфі,Франкфуртіі інших містах,підтверджуєтьсятим фактом, що2/3 найбільшпопулярнихз існуючих ввсьому миріміжнароднихгалузевихярмарків проводятьсяв цій країні.

Франціяє другою позначенню країноюз розвиненимитрадиціямипроведенняторгових ярмарків.В протилежністьГерманії йІталії, прийнятав Франціїцентралізованасистема завадиларозвитку великоїкількостівиставочнихкомплексівв інших містах,окрім Парижуі Ліона. В Франціїщорічно проходитьбіля 1000 різноманітнихвиставок, причомутільки в стаз них приймаютьучасть зарубіжніекспоненти.Незважаючина велику кількістьвиставок, щопроводятьсяв Франції, припливна них іноземнихвідвідувачівпорівняноневеликий іскладає лише7% від загальногочисла відвідувачів.

ВІталії, де такожрозвинутівиставочнітрадиції, щорічнопроводиться750 різноманітнихвиставок в 41місті, з якихтільки 1/6 претендуєна зарубіжнуучасть. Середміст-упорядниківперше місцезаймає Мілан,де проходить86 виставок з31 тис експонентіві 2.6 млн. відвідувачів,з яких 9% - із-закордону. Іншіміста зі значноювиставочноюдіяльністю- це Верона, Генуя,Бари і Турін.

ВВеликобританіїкожний рікминає біля 700виставок, вяких бере участьбільш 100 тисекспонентів.Головною характерноюрисою виставок,що тут проводяться,є їхні малірозміри, регіональниймасштаб ізосередженняв Лондоні іБірмінгемі.

Незважаючина млявість,що спостерігаєтьсяв цій країнів відношенніорганізаціївиставокміжнародного,значення, британцямпритаманнавражаюча активністьв якості упорядниківвиставок ввсьому мирі.Так, особливоївідомістюкористуютьсябританськіфірми. Reed Exhibition, щоорганізує біля800 виставок в25 країнах, з яких92 в Європі, ЕМАРМас1агепExhibitions,ТhеМоngomeryGгоuр,PhilbeachEvents,МаскВгооksExhibitionsLtd тощо.

Ярмаркиі виставкикористуютьсявеликою популярністюі в ПівнічнійАмериці і, особливо,в США, достатньосказати, що в80-тіроки сумарнавиставочнаплоща збільшиласяна 43%.В США і Канаді,згідно данимвидання "Trade ShowWeek Data Book", щорічнопроводитьсябіля 4.2 тис виставок.

Однак,більш динамічнийрозвитокярмарочно-виставковоїдіяльностіу порівнянніз Європою іАмерикоюспостерігаєтьсяв країнахПівденно-східноїАзії.В нинішній часв Японії проводитьсяприблизно 420виставок з якихтільки 1/4 носитьміжнароднийхарактер. ВКитаїкількістьвиставок,що скадало 75в 1990 р.досяглов 1994 р.201, тоді як в"СпівтовариствіТигрів"за той же періодкількістьвиставок збільшиласябільш ніж в 2разу і досягла226.

Згіднопрогнозамфахівців, навальнийрозвиток технології,короткий термінжиття новинок,і переміни векономічній,політичнійі демографічнійситуації передбачаютьгрядущийперелом розвиткуінститутуярмарків/виставок,з яким очікуються:

1)зміцненнятранснаціональногохарактеру вжезнаменитихі широко визнанихторгових ярмарківі виставок зпаралельнимзведеннямдо мінімумуможливостівиникненнянових подібногомасштабу;

2)активізаціядіяльностікрупномасштабнихміжнароднихярмарків/виставокза межами місцяїхнього проведення;

3)багаторазовезбільшеннякількостіярмарків/виставокз подібною абоспорідненоютематикою(наприклад,електроннатехнологія);

4) підсиленняпопиту з бокудрібних і середніхпідприємствна участь вярмарках івиставкахнаціональногомасштабу;

5)збільшенняролі послугв якості об'єктуекспонування;

6) підвищеннязначення длямалих підприємстврегіональнихвиставок

7) переглядпитання про"відкриттядверей" деякихвиставок дляширокої публікипри точному,однак, дотриманніїхнього комерційногохарактеру.

Ввідношеннімети участі,буде тривати«зіткнення»між продавцямиі покупцями,оскільки всебільше числовідвідувачівбуде зосереджуватисвій інтересна отриманніінформаціїв протилежністьекспонентам,що будуть додавативсіх зусиллядля забезпеченнябезпосередніхторговихвідносин.

Цейфакт підтверджуєтьсярезультатамиспеціальнихдосліджень,згідно якимтільки одинз п'ятих відвідувачівярмарків/виставоктоварів широкогоспоживанняготовукласти комерційнуугоду в періодроботи ярмарки/виставки.

Стенд,з точки зорузовнішньоговигляду іфункціональнихякостей, переростевдодаткову сферуконкурентноїборотьби міжекспонентами.Винахідливіпоєднаннярізноманітнихкомунікаційнихзасобів, такихяк монітори,мультиплікація,лазерні промені,щедро надаютьсясучасною технологією,змінять йоготрадиційнуформу, що існуваладо нинішньогочасу. І нарешті,поєднаннябезпосередньоїкомунікаціїза допомогоюкваліфікованогоперсоналу,певно призведедо багаторазовогозбільшеннявитрат на навчанняперсоналу іпідготовкувідповіднихкомунікаційнихматеріалівзметоюзбереженняпідприємницькоїіндивідуальностіі пропагандимарки фірмиекспонента.

Виставковадіяльністьв Україні стаєв все більшіймірі самостійнимсектором економіки,через якийприходятьнеобхіднітовари і послугиіз-закордону,надходить навнутрішнє ринокнайбільшконкурентноздатнапродукціявітчизняноговиробника іформуєтьсязначна частинаекспортногопотенціалу.

Сьогоднів Україні щорічнопроводиться250 - 300 виставок. Зних тільки10-15 можуть бутивіднесенідо категоріїміжнароднихпо змісту ірівню організаціїі виявляютьреальний впливна формуванняринку і структурипромисловогоі сільськогосподарськоговиробництва,науково-технічнихпрограм нашоїкраїни.

Цейпов'язанез тим, що в нинішнійчас в країнімайже немаєвиставочнихцентрів, щовідповідаютьміжнароднимстандартам,а відповідноі виставок, щодадуть можливістьв повній мірівивести навнутрішнє ринокі за кордонконкурентоспроможнівітчизнянітовари, а такожпривернутина ринок Українизарубіжніфірми, що виробляютьнайкращі товари.

Крімтогоце не дозволяєодержувативід експонентівсолідні валютнінадходженняза послуги іза роботу сервісноїсфери (в ведучихкраїнах Європидержава відвиставочноїдіяльностіодержує валютніприбутки)

ВУкраїні налічується35-40 тис кв м(нетто) площ,де проводятьсявиставки, включаючигалузеві ірегіональні.Це складає лише2-3% від того, щонаприклад єв Германії,де великі міжнародніспеціалізованівиставки минаютьв десятьохмістах.

11



  1. Визначеннямісця АТЗТ“ЗовнішЕкспоБізнес”на ринку України.


АТЗТ'ЗовнішЕкспоБізнес"продовжуєрозвивати ізакріплюватинаправленняроботи, створеногов грудні 1990 р. приМіністерствіторгівліУкраїни, підприємствав формі товаристваз обмеженоюматеріальноювідповідальністюі з такою женазвою.

Фірма в основномупризначаласядля сприянняшляхом виставок,ярмарків іінших заходіввстановленнюі розвиткупрямих діловихконтактів міжукраїнськимиі зарубіжнимивиробниками,споживачами,фінансовимиструктурамиі науковимиколами.

В 1994 р. 'ЗовнішЕкспоБізнес"отримав новийстатус зовнішньоекономічногодержавногопідприємства,а в 1996 р. фірмапройшла етапприватизації,стала акціонернимтовариствомзакритого типу

Не дивлячисьна зміни статусуі форми власності,фірма залишиласявірною обраномушляху на українськомуринку

Напрямкидіяльностіфірми

• Організаціяі проведенняв Україніспеціалізованихтематичнихвиставок, торговихярмарків,конференцій,семінарів,тендерів, аукціонів

• Поданняукраїнськихфірм, інститутів,організаційв формі національнихекспозиційабо автономнона міжнароднихвиставках закордоном

• Розробкапроектів виставочнихстендів і експозицій

• Будівництвостандартнихі індивідуальнихстендів

• Художньо-графічнеоформленнястендів, павільйоніві майданчиків

• Наданняекспонентампослуг під часвиставки (оснащеннястендів мінікухнями,телефоннимиапаратами,ауді-відеотехнікою)

• Різноманітніпослуги перекладачів

• Охорона(забезпеченнясуспільногопорядку)

• Оформленнявіз

• Митна очисткавантажів

• Забезпеченнясервіснихпослуг длявідвідувачіві учасниківвиставочнихзаходів (медичнеобслуговування,замовленнятранспорту,обмін валют)

• Орендавиставочнихконструкційсистеми "Октанорм",в т.ч.двоповерховогостенду

• Реалізаціявиставочногообладнанняі конструкційдля різноманітнихсфер діяльностішвейцарськоїфірми "СІМА",фінської "Арвелін"і ін.

• Організаціярекламнихкампаній (друкованівидання, телебачення,радіо, рекламнізасоби в містітощо).

• Проведенняпрес-конференцій,брифінгів,організаціяшоу-програм,лотерей, конкурсів.

АкціонернеТовариствозакритого типуфірма "ЗовнішЕкспоБізнес"володіє багатолітнімдосвідом роботив сфері виставковоїдіяльності,як в Україні,так і за кордономі практичноє однією з небагатьохв Україні професійнихфірм, що займаєтьсявиставковоюдіяльністю.

Великакількістьєвропейськихі світових фірм– лідерів знайшлишлях на українськийринок завдякиучасті в заходах,що проводив"ЗовнішЕкспоБізнес".

Знаходячисьв тісному контактіз президентськими,державнимиколами, посольствами,фірма проводилаі проводитьвиставки понайбільш актуальнимтематикам.Географія цихвиставок охоплює25-35 країн, а кількістьїхніх учасниківскладає 250 - 450 фірм.

Фірма"ЗовнішЕкспоБізнес"є ініціаторомі організаторомтаких широкомасштабнихі престижнихвиставок як

• Міжнароднаспеціалізованавиставка "Охороназдоров'я", щопроводитьсящорічно підегідоюі при участіМіністерстваохорони здоров’яУкраїни,

• Міжнароднаспеціалізованавиставка "Інформатикаі зв'язок", щопроводитьсяз 1993 рокуспільно з Державнимкомітетомзв'язку України,

• Міжнароднаспеціалізованавиставка "Банкі офіс", щопроводитьсяпри сприянніі підтримціНаціональногоБанку і комерційнихбанків України.

Проводячи5 років підряд10 і більш виставок,фірма сталабезперечнимлідером в сферівітчизняноговиставочногобізнесу.

Фірма"ЗовнішЕкспоБізнес"є ініціаторомнаціональнихвиставок Польщі,Угорщини, Чехії,Румунії, Югославіїв Україні, великихділових зустрічейі презентаційз участю представниківділових і фінансовихсфер Германію,Канади,США, Швеції таін.

"ЗовнішЕкспоБізнес"першим середвиставочнихфірм виявивсебе як професіоналсвого діла,приймаючивідповідальністьза весь комплекспослуг дляекспонентіввід проектуваннястендів дорозмитненнявантажів, оформленнявіз, проведеннярекламноїкомпанії.

Фірмаоднієї з першихв Україні перейшладо будівництвастендів з легкихмодульнихконструкційі декількароків єдинав Києві малакомплект обладнанняфірми "Октанорм".

"ЗовнішЕкспоБізнес"перший з вітчизнянихфірм освоївбудівництводвоповерховихстендів і спроектувавїх на ярмарку'Ганновер Мессе"в 95 році - дляукраїнськоїнаціональноїекспозиції.

НаЗамовленняНаціональногоінформаційногоагентства приПрезидентіУкраїни фірмав 1996 році побудувалавиставочнийстенд для українськихекспонентівз конструкційфірми СІМАна виставці"Цебіт", а в 1997р. по запрошенню"Дойче Мессе"- наступнийстенд з конструкцій"Октанорма"для учасниківвиставки"Інтергоспиталь".Три року підряд1995, 96, 97 фірма "ЗовнішЕкспоБізнес"без будь-якоїпідтримкидержави представлялагрупи вітчизнянихпідприємстві фірм на щорічномуосінньомуторговомуярмарку в м.Дубаї(ОАЕ).

Завдякипостійномувдосконаленнюсвоєї організаційно-технічноїмоделі фірмівдається невеликимскладом співробітниківпроводитинайбільшівиставки.

Гарне знанняринкових особливостейв кожному зпредставленихна виставцісегментівекономіки,фірма організовуєсвої виставкина основі спеціальнорозробленоїконцепції.

За 8 роківфірма минулашлях від презентаційокремих зарубіжнихфірм і українськихакціонернихкомпаній дооднієї з найбільшихвиставок вЄвропі по медициніі ведучої вУкраїні телекомунікаційнійвиставці.

"ЗовнішЕкспоБізнес"має гарні діловівідношенняіз багатьмакомпаніями,що працюютьв аналогічномунаправленні.В СНД це "Експоцентр"на ЧервонійПрєснє,ВЦ"Сокольники"(Москва), "Ленекспо"(Санкт-Петербург),виставочніфірми НижньогоНовгороду,Новосибірська,Саратова,Ростова-на-Дону,а також Беларусі,країн Балтики.За час роботифірма знайшлаза кордономнадійнихспів-організаторіві партнерівв Германії:виставочнесуспільство"Дойче Мессе"(Ганновер), "НовеаІнтернейшенел"(Дюссельдорф),"ИЕГ Золинген"(Золинген),інших країн- 'Булгарреклама"(Софія),"ПольЕкспоЕксібішен"(Варшава), "Арвелін"(Хельсінки),"Махір" (Будапешт),"ЕкспоПар"(Париж), "ІТЕГруп" (Лондон),"АльфайєрІнформейшенендІнсервісіз"(Дубаи).

"ЗовнішЕкспоБізнес"постійно виступаєініціаторомвдосконаленнявиставочноїдіяльностів Україні, створеннюнеобхідноїнормативно-правовийбази

В 1994 р. фірмавиступилаініціаторомстворення СоюзуВиставочнихорганізаційУкраїни з метоюнадання цієїдіяльностібільш впорядкованогохарактеру,обміну досвідом,навчання кадріві проведенняспільних заходів.

Основніположеннявиробленіфірмою знайшливідбиванняв пізніш створенихРаді з питаньвиставочноїдіяльностіУкраїни і ВиставочноїфедераціїУкраїни.

В основу своєїдіяльностіфірма "ЗовнішЕкспоБізнес"поклала найбільшактуальнітематики, погодженіз ведучиминауковимицентрами ісхвалені органамидержавногоуправління.Це - медицина,зв'язок і інформаційнітехнології,банківськеділо, охоронаі безпека,енергозберігаючітехнології,захист навколишньоїсереди, будівництвоі комунальнегосподарство,Чорнобильськапроблематика,товари народногоспоживання.

Вонає першим підприємством,що після розпадуторговельно-економічнихзв'язків міждержавамиколишньогосоціалістичноготабору, розпочалоналагодженняпрямих зв'язківміж Українськимиі зарубіжнимитоваровиробниками.Фірма "ЗовнішЕкспоБізнес"виступила вякості ланкив встановленніі розвиткуділових контактівміж вітчизнянимиспоживачамиі зарубіжнимивиробниками,в обміні інформаціїі обміні науково-технічнимирозробками,створенніпредставництвзарубіжнихфірм, дочірніхі спільнихпідприємств,визначенніпріоритетнихінвестиційнихпроектів. Зцією метою, якв Україні, такі за кордономпроводилисявиставки іярмарки, міжнародніділові зустрічі,презентаціїфірм.

З почала своєїдіяльності,фірмою проведенебіля 100 різноманітнихвиставочнихзаходів, в якихприйняли участьбільш 4 500 українських,зарубіжних,спільних, акціонернихі підприємств,що приватизувалися,а також інститутів,банків і іншихорганізаційз 42 країн світу.

Будівництвоі введення вексплуатаціюВиставкового-сервісногоцентру, розташованогов центрі Києвадозволить фірмі"ЗовнішЕкспоБізнес"забезпечитьвисокий міжнароднийрівень проведеннявиставок, ярмарків,аукціонів,конкурсів,презентацій,міжнароднихзустрічей,конференцій,інших заходів,направленихна встановленняі розвитокміжнароднихділових контактів.

Власніі площі дозволятьпроводитипостійнодіючі виставкипо найбільшактуальнимтематикамі великі заходина високомуміжнародномурівні з участюдо 500 фірм водночас.

Спираючисьна співробітництвоз президентськими,урядовими,діловими іфінансовимиколами України,законодавчимиорганами, будутьвизначатисятематики, згіднояким щорічнофірма "ЗовнішЕкспоБізнес"буде проводитине менше 10 великихзаходів наплощах, щоорендуються,за участю 300 - 500вітчизнянихі зарубіжнихфірм і більше10 спеціалізованихвиставок щорічноз участю до 100фірм на власнихплощах.

Виставковий-сервіснийцентр даєможливістьнадавати учасникамзаходів, щопроводятьсяна його площах,наступнийкомплекс послуг:

• Проектуванняіндивідуальнихвиставочнихстендів,

• Будівництвовиставочнихстендів,

• Організаціюі проведенняділових зустрічейі комерційнихпереговорів,

• Оформленнямитних документіві надання юридичнихконсультацій,

• Наданнятипографськихпослуг (печаткабуклетів,візиток, проспектівтощо),

• Наданнявсіх виглядівзв'язку, включаючисупутниковийзв'язок і інтернет,

• Наданнябізнес послуг,

• Забезпеченнясинхронногоперекладу,

• Наданняякісноготранспортногообслуговування,

• Організаціїнавчання кадрівпо виставково-експозиційнійдіяльностіі виставкам,

• Навчаннякадрів іноземниммовам,

• Виконанняповного комплексуробіт по організаціїучасті Українськихекспонентівв міжнароднихвиставках закордоном.

ПриВиставково-сервісномуцентрі будутьфункціонуватибар, фуршетнийзал, митнийпост, авіакаси,відділеннябанків, пунктобміну валюттощо.

Виставочнийбізнес є високоприбутковоюсправою, томув нього включаютьсяне тільки фірми,що ставлятьметою займатисявиставкамипрофесійно,але і компанії,для яких проведеннявиставок неє основнимвиглядом діяльності

В результатіз щорічно 250 - 300виставок, щопроводятьсяв Україні, тільки10 - 15 можуть бутивіднесені докатегоріїміжнароднихза своїм змістомі рівнем організаціїі виявлятиреальний впливна формуванняринку і структурупромислового,сільськогосподарськогопроведенняабо науково-технічнихпрограм нашоїкраїни. Навітьці виставкиза своїми масштабамиі якості обслуговуванняекспонентіві відвідувачівще далекі відміжнароднихвимог і стандартіві не завждивідбиваютьстан і перспективисвітовогорозвитку виробництваі науки в тихабо інших областях,охоплюютьдостатньоширокий спектрпродукції.Більшістьвиставок, посуті являютьсобою упорядкованіторгові ярмарки,що ніяк не відповідаєміжнароднимвимогам.

Виставочнийринок Українихарактеризуєтьсявідсутністюдостатньоїматеріально-технічноїбази, в основномумало кваліфікованимперсоналом,не достатніморганізаційнимрівнем, прояваминесумлінноїконкуренціїі великийнерівномірністюцього ринкупо регіонамкраїни.

Найбільшзначні фірми,працюючі навиставочномуринку зосередженів Києві. Окрімфірми "ЗовнішЕкспоБізнес"- це "КиївськийМіжнароднийконтрактовийярмарок", "АвтоЕкспо",ТПП,НВЦ,"Примус Україна","ЄвроІндекс","АККО Інтернешенл","Троян", "Коміздат","Інформсис","Медвин", "МіжнародніЯрмарки України","МДМ Україна","Аркада".

Тематичнийспектр виставоквиходить далекоза межі прийнятоїв УФІкласифікації(14 напрямків).Найбільшакількістьвиставок проводитьсяпо медичнійтематиці,телекомунікаціямі комп'ютернимтехнологіям,банківськомуоснащенню ітехнологіям,продуктамживлення, побутовійтехніку ібудматеріалам.

Недолікприміщеньгарного рівняпризводитьдо штучноїконкуренціїукраїнськихфірм. Цю конкуренціюпосилює активністьзарубіжнихфірм-організаторів,таких як ІТЕ(Великобританія)і Новеаінтернаціональ(Германія).

В країнінемає виставочнихцентрів, щобули б передвизначенідля більшихспеціалізованихвиставок міжнародногорівня, що дадутьможливістьодержувативід експонентівсолідні валютнінадходженняза що виявляютьсяпослуги і зароботу сервісноїсфери.

Виставкипроводятьсяна НВЦ(м Київ), в ПалаціСпорту (м Київ),в Торгово-промисловійпалаті (м Київ)і на інших площах,що не пристосованідля проведеннятаких заходів.

В ПалаціСпорту на 1999 рікнамічене 20спеціалізованихвиставок, щоускладнює йоговикористанняпо прямомупризначенню,при цьому тутза останні 3року оренднаплата збільшиласямайже в 3 рази.На НВЦв рік минає до30 виставок, однакзначна віддаленістьцього центруі слабкий розвитокінфраструктурине дозволяєбагатьом великимзарубіжнимфірмам-виробникамприйняти участьв них.

В нинішнійчас різноманітніорганізаціїі фірми, працюючіна українськомуринку, ведутьпошуки підхожихземельнихдільниць ізасобів длябудівництвавеликих виставочнихцентрів.

Разомз тим далеконе всі тематикивимагаютьвеликих площі десятківтисяч відвідувачів,а нові темивзагалі кращеперевірятиі відпрацьовуватина невеликихвиставках - до1 000 кв м(нетто) з 80 - 100 експонентами– учасниками.

В практиціроботи Міноборони,МВС, СБУ,Держкомкордону,Митного Комітету,Держкомзв’язку,Національногокосмічногоагентства,Мінздрава,Міннаукисистематичновиникає необхідністьв організаціїзакритихспеціалізованихвиставок, щосупроводжувалисьб конференціями,семінарами,обговореннямінвестиційнихпроектів тощо.

Високий рівеньорганізаціїтаких заходів,що плануються,і відвіданняїх керівникамикраїни, представникамиділових і фінансовихкіл різнихкраїн, припускаютьвідповідністьвиставок ісупутніх заходівміжнароднимвимогам пообслуговуванню,тобто наявністьпевного наборупослуг і можливостей(різноманітнихвиглядів зв'язку,оперативноїполіграфії,бюро перекладів,консультаційнихслужб, організаціюприйомів іпрес-конференційтощо).

Виставочнадіяльністьв Україні в всебільшій мірістає самостійнимсектором економіки,що швидкорозвивається.

До 1991гпрацюваловсього декількадержпідприємств,що проводиливиставки НВЦі ТППв Києві, "ЕкспоДонбас" в Донецьку.

Післяцього свої нішізайняли різніпо величиніі юридичномустатусу фірми,що знаходятьсяв різних областяхкраїни.

Основнийвиставочнийпотенціалзосередженийв Києві - до 30 фірмтут систематичнопроводятьвиставки більшвеликі і значущі,ніж в регіонах.

В нинішнійчас на виставочномуринку Україниокрім фірми"ЗовнішЕкспоБізнес"працюють "КиївськийМіжнароднийконтрактовыйярмарків"(Київ), "АвтоЭкспо"(Київ), НВЦ(Київ), "ПримусУкраїна" (Київ),"ЄвроІндекс"(Київ), "АККОИнтернешенл"(Київ), "Троян"(Київ), "Комиздат"(Київ), "Информсис"(Київ), "Медвин"(Київ), "МіжнародніЯрмарки України"(Київ), "МДМ Україна"(Київ), "Аркада"(Київ), "ГалЕкспо"(Львів), "ЮнионЕкспо"(Дніпропетровськ),"Коминфо"(Дніпропетровськ),"Одеськийвиставочнийцентр" (Одеса),"Морські технології"(Одеса), "Слов'янськийбазар" (Харків),"Нарим" (Миколаїв)

В сферу виставочноїдіяльностівключилисятакож Торгово-промисловіпалати (Вінницька,Донецька, Луганська,Запорізька,Закарпатська).

Незважаючина велику кількістьвиставок (порядку250 - 300 виставокщорічно), малоз них відбиваютьреальний стані перспективирозвитку виробництваі наукові досягненняяк в Україні,так і за кордоном.Як правило вонине відповідаютьміжнароднимвимогам і посуті являютьсобою упорядкованіторгові ярмарки.

Виставкипроводятьсяна непристосованихплощах, щоорендувалися,з відсутністюнеобхідногомінімальногосервісудля їхніх учасників.Тільки в Донецькує спеціалізованийвиставочнийкомплекс.

В найближчіроки положенняне зміниться,оскільки тількиміста, де єміжнародніаеропортиможуть розраховуватина значне розширенняучасті зарубіжнихфірм. А окрімКиєва, Львоваі Донецькоїтаких аеропортівнемає і скороне передбачається.

Відсутністьсучасних виставочнихплощ призводитьдо того, що внайбільш престижномумісці - КиївськомуПалаці Спортупроводитьсяводночас по2-3 різнотемнихвиставки, щознижує їхнєзначення іефективність.Інші об'єктив центральнійчастині містамають площі600-1200 кв м,де великі міжнароднівиставки проводитинеможливо, які в обласнихцентрах. Навітьв Палаці Спортунемає умов длянадання всьогонеобхідногокомплексупослуг по міжнароднимстандартам.

ВВиставково-сервісномуцентрі фірми"ЗовнішЕкспоБізнес"такі умовибудуть створені.І доки в містіне з'явитьсяхоча б одинміжнароднийвиставочнийцентр на 20 і більштис м,у фірми не будесерйознихконкурентів.

У міністерств,відомств, великихакціонернихкомпаній, вітчизнянихі зарубіжнихінвесторіввже зараз єнеобхідністьв такому приміщенні,що будуєтьсяна вул. Тургенівській.В країні сотніпідприємств,фірм, організацій,фінансовіструктури берутучасть в реалізаціїдержавнихпрограм поінформатизації,енергозабезпеченню,використаннюкосмосу, розвиткувеликих місттощо.

З початкомексплуатаціївиставково-сервісногоцентру, фірма"ЗовнішЕкспоБізнес",виявиться прямопричетна доцих найважливішихпитань.

Виставково-сервіснийцентр буденеобхіднийі іноземнимфірмам. Першніж відкритисвоє представництвоабо організуватидочірнє підприємство,вони перевіряютьперспективністьринку і найкращеце зробити, навузько спеціалізованихвиставках,презентаціях,тендерах, конкурсахінвестиційнихпроектів, конгресахі конференціях,що систематичнобудуть проводитисяв Центрі.

Розташуваннямайбутньогобудинку в одномуз центральнихрайонів, близькістьдо декількохбанків і посольств,великих автостоянокна сусідніхвулицях зроблятьйого частовідвідуювальнимвеликим числомпредставниківділового миру.

Томув виборі івідпрацюваннюнових виставочнихтематичнихнапрямків якдля роботивсерединікраїни так ізакордоном«ЗовнішЕкспоБізнес»не буде залежативід інших конкурентіві навіть відзміни ключовихфігур в урядіі політичногокурсу.

Основнимипотенційнимиспоживачамипослуг, що надаютьсяфірмою "ЗовнішЕкспоБізнес"є підприємства,міністерства,фінансовіструктуриУкраїни, а такожзарубіжніфірми, торговіпредставництватощо.

Базова стратегіяфірми "ЗовнішЕкспоБізнес"заснована на:

• Розробцінових тематиквиставок, виходячиз галузевихпрограм ведучихміністерств,з урахуваннямвимог ринку,

• Проведеннівузько тематичнихсемінарів,виставок,симпозіумів,з'їздів, науковихконференцій,презентацій,рекламнихкомпаній,

Налагоджуванніділових контактівз зарубіжнимикомпаніями-експонентами,виставочнимифірмами, виробникамиспеціальноговиставочногообладнання,

• Участь вбудівництвіміжнародногоВиставковогоцентру в Києві,

• Представленніукраїнськихпідприємстві фірм за кордоном,

• Наданнімаксимальноїкількостісервіснихпослуг (діловізустрічі, фуршети,митні послуги,бізнес послуги,типографськіпослуги, послугивсіх виглядівзв'язку, наданняофісних приміщеньдля проведенняділових зустрічейі комерційнихпереговорів,надання транспортногообслуговуваннятощо) при проведеннізаходів натериторіїВиставково-сервісногоцентру.

Поставленімета будутьдосягнутішляхом зміцненнявзаємодії зміністерствамиі відомствамина основідовгостроковихпрограм, розширенняконтактів задміністрацієюпрезидента,урядовими,діловими іфінансовимиколами України,більш широкомасштабноїі якісної реклами(видання тематичнихкаталогу, проспектів,телебачення,преса, радіомовлення),розширеннямережі своїхпредставників(як на територіїУкраїни, такі за кордоном),проведеннямаркетинговихдослідженьвнутрішньогоі зовнішньогоринків.

Щорічнофірма "ЗовнішЕкспоБізнес"буде поводитьне менше 10 великихзаходів, з участювід 200 до 500 вітчизнянихі зарубіжнихфірм на площах,що орендуютьсяі більш 10 виставочнихзаходів навласних площахВиставково-сервісногоцентру з притягненнямбіля 100 фірм.

Українськавиставочнафірма "ЗовнішЕкспоБізнес",на власномудосвіді і шляхомузагальненняпрактики виставочногоділа в Україніпереконаласяв необхідностібудівництвав Києві 2-3 міжнароднихвиставочнихцентрів на 15 -20 тис кв. м (брутто).

10



  1. Вибірперспективнихнапрямківдіяльності.


Прогресуєнабуття ринкамисвітовогохарактеру, щозмушує підприємствапристосуватисвої можливостідо вимог світовогоринку в умовахвільної конкуренції.Сучасне підприємствопримушенеусвідомитинові масштабиринку і адаптуватидо них своюпідприємницькудіяльність.

Коли ти- частина потоку,тобі тяжкозрозуміти, колиміняється йогонаправлення,тому світовийхарактер ринкуне повиненсприйматисяяк марне поняття,але як конкретнамета, що відкриваєреальні можливостіперед учасникамиторгових відносин,зумовленінаявністюбагатомільйонногоринку споживачів.Усунення перепондля комерційнихконтактівозначає доступдо нових ринківі робить необхіднимзастосуваннянової ринковоїстратегії, щовимагає знаннямов, міжнароднихюридичнихпроблем, оподаткування,технології,організаційнихнавичок тощо,з тим, щоб підприємствазмогли вийтина рівень,відповіднийумовам всесвітньоїконкуренції.

Міжнароднеринок як сфераз кордонами,що безупинноскасовуються,внутрішнімив зв'язку зконкуренцією,що розвиваєтьсяміж державами,що беруть участь,і пропозицієюз боку третіхкраїн, виявитьсерйозний впливна підприємства,примушуючиїх до широкогопідприємницькогоспівробітництвав таких формах,як, наприклад,злиття компаній,різноманітногороду, участьв підприємствах,спільні підприємстватощо.

Безумовно,вплив на підприємствам,що зазнаєтьсяз боку мульті-національногоринку, диференціюєтьсяв відповідностіз характеромпідприємства,його галуззю,розмірами,менеджментом,комерційнимнаправленнямі, в першу чергу,зі ступенемзалежностіпідприємствавід розвиткутехнології.

Інтернаціоналізаціяринку вирішальнимобразом вплинена політикумаркетингупідприємств,а отже, і на йогостратегію навсіх рівнях,і особливо ввідношеннізасобів і формспівробітництваз питань виробництва,нововведень,збуту і комунікацій.Маркетинговастратегія, щовизначаєтьсягалуззю, розмірамипідприємства,менеджментомі філософієювиробничогопланування,може придбатихарактер:

А) вузьконаціональний,якщо в зв'язкузі специфікоюпропозиціїі попиту діяльністьпідприємстваобмежуєтьсявузькими рамкамивнутрішньогоринку. Тим неменше, національнастратегіяповинна спиратисяна сучаснуконцепціюмаркетингуі складатиоснову длястворення такихструктур, щодозволятьпідприємствупідключитисядо міжнародногоринку в майбутньому;

Б) широконаціональний,полягати всприйманнівнутрішньогоринку країнияк рівноправноїчастини міжнародногоз точки зорумаркетингуі його методикиз метою створенняпередумов длябезпосередньогоі безперешкодногоподоланняадміністративнихкордонів країни;

В) європейська,наявність, щоприпускаєрозвиненукомерційнуструктуру іщо висловлюєтьсяв розробціаналізу специфічнихособливостейокремих ринківз диференційованимдля кожноїкраїни міжнародниммаркетингом.Європейськиймаркетинг напрактиці складаєоснову длявиходу на міжнароднийринок,

Г) міжнародний,полягає взастосуванніметодикибезпосередньогопроникненняна світоверинок.

Незалежновід стратегії,що була продиктованазаданою кон'юнктурою,не викликаєсумніви тойфакт, що жоднепідприємствоне має надіїна "виживання",якщо воно:

  • Нерозвине менеджментпристрої доструктурнихзмін, що визначеніумовами вільногорозповсюдженнятоварів і послуг;

  • Незмиряться здійсністю,усвідомивши,що міжнароднийринок - не "замкнутийланцюг", а відкритасереда взаємодіїкомерційнихпропозиційвнутрішньогоі зовнішньогоринків;

  • Неадаптує своюпродукцію доконкурентнихумов з точкизору її зовнішньоговигляду, упаковки,каналів збуту,якості і цін,що формуютьсяв новій глобальнійекономічнійсереді з скасованимикордонами;

  • Неприйме мірипо методичномупристосуваннюсвоєї національноїстратегії доміжнародногоринку і не будезастосовуватимаркетинговустратегію,відповіднутієї, яку використаютьйого конкуренти.

Розвитоктехнологіїна практицізнецінює засобивиробництваі змінює споживчістандартинеможливимще декількароків назадобразом. Паралельно,комплекс, щоформуєтьсяз процесів івідношень, щорозвиваютьсяна міжнародномурівні, направляєпідприємстваі навіть цілігалузі до пошуківконкурентнихпереваг шляхомучасті в процесах,що вчиняютьсяв світовомумасштабі.

Іншимисловами, технічнийпрогрес і придбанняринками світовогохарактеру діютьяк автоматичнімеханізми, щовідвертаютьвихід на вільнийринок підприємств,недостатньорозвиненихв технологічномуі економічномувідношенні,що для такихпідприємствв певному ступенівіднімає уінтегрованогоринку йогопереваги.

Інтенсивнадиференціаціяв пропозиціїтоварів і послуг,спрощенняпроцедури, щозабезпечуєїхнього розповсюдження,зміни в системімаркетингу,нові можливостіпідприємствпо застосуваннюзасобів плановоїекономії і іншеокреслюютьсереду міжнародногоринку, основноюхарактерноюособливістюякого є переміщенняарени конкуренціїз ціни на якість,дизайн і престижвиставочника.

Адаптаціядо нових умовсвітового ринкувимагає перемін,передусім, впсихологіїпідприємця,організаціїпідприємства,а отже, в засобахвиходу на міжнароднеринок.

Епохапорівнянотривалого життяпродуктів,"контролювання"конкурентівна національнихринках і підприємницькихімпровізаційпішла в минуле.Кожне підприємство,незалежно відйого розмірів,зазнає потребив раціональномусприйманнімайбутнього,що може бутидосягнутетільки шляхомстратегічногопланування.

Взв'язку з тим,що:

  • Помірі сегментаціїі розширенняринків контрольконкретногоринку робитьсявсі більш тяжким.

  • Чимкоротше стаєжиттєвий циклпродуктів, тимбільш втрачаєсенс "панування"на окремомуринку.

  • Завдякискороченнюжиттєвогоциклу товаріввідкриваютьсянові можливостідля збуту новоїпродукції.

  • Помірі усуненнякордонів міждержавами вбагато разівзбільшуєтьсячисло конкурентіві поняття"володіння"ринком втрачаєсенс, все більшезначення набуваютьфункцій маркетингу.

Ступінь,в якої підприємствазуміють подолатиперепону притаманноїїм інтровертності,буде залежативід якостімаркетинговоїстратегії, щозастосовуєтьсяними, що на практиціозначити підрозділринку на меншіодноріднісектори і формуваннявідповідногокомплексумаркетингудля кожногосектора окремо.

Однаквзаємозв'язокскладенихкомпонентівкомплексумаркетингу,де політикацін і політиказбуту зв'язаніз політикоюпродукту, щов свою чергуповинна бутипослідовнав відношеннісегментаціїринку, а політикапросуваннятовару на ринкузв'язана з філософієюзбуту, являєсобою для більшостіпідприємствскладний механізм,зрозуміти щоїм важко притій структурі,якої вони володіютьв нинішній час.

Неминучимнаслідкомнеприйняттябагатьма підприємцямилогіки сучасногомаркетингує їх професійнапасивністьі орієнтуванняв прийняттіділових рішень,головним чином,на інтуїцію,випадковічинники, а частоі на позаекономічністимули. Цейфакт стає особливовідчутним вчетвертомукомпонентікомплексумаркетингу- політиці просуваннятовару, задачеюякої є розвитоккомунікаціїз сегментомринку, на щоорієнтуєтьсяпідприємствов своїй діяльності.

Вцій сферіпідприємствазазнають скрутив пошуках підхожоїкомбінаціїдля комплексупросуванняпродукту наринку, що ведедо невиправданихвитрат і ослабленнянавіть правильнихдій в зв'язкуз нерівномірноюїхньою підтримкоюз боку іншихкомпонентівкомплексупросування/комунікації.

Інтернаціоналізаціяринку пов’язаназ ускладненнямсистеми підприємницькоїкомунікації,неминучимнаслідком чогоє знецінюваннятрадиційнихзасобів притягненняклієнтів.

"Провінційна"психологіябагатьох підприємців,що звикли дозасобів учорашньогодня, заважаєїм усвідомитимасштаби перемін,що відбуваютьсяна міжнародномуринку, чільноюрисою яких єшвидкістьпередачі інформації,зображень іповідомлень,і звернутисядо розробкипрограм маркетингу,зосередившисвої зусилляна створеннівідповідногофірмовогоіміджу шляхомформуваннянеобхідноїфірмовоїіндивідуальності.

Враховуючиописані вищенедоліки, політикаучасті підприємствв ярмарках івиставках,являти собоюкомплекс рішень,якими визначаютьсяїхньої чинностів цій сфері,повинна бутивизволена відвузького розумінняпродажу товаруі органічнівключена впрограму маркетингу.Тільки такимчином станеможливим виключитивплив позаекономічнихчинників нащо приймаютьсярішення і участьв виставкахпридбає необхіднупідтримку збоку функціональноспорідненихйому Рекламиі Зв'язків зГромадськістю.

Внаслідокнедостатньогоусвідомленнятого факту, щоучасть в такогороду заходахзакликанаслужити всімкомпонентамкомплексумаркетингу,стенди багатьохекспонентівне володіютьналежним персоналом,позбавленііндивідуальностіі не відповідаютьфірмовомуіміджу підприємства.Їхнє оснащеннярекламнимиі аудіовізуальнимиматеріаламичасто неповноцінне,притягненнявідвідувачівзалишененапризволяще,а контакти зізасобами масовоюінформацієюмляві, а то ізовсім будутьвідсутні.

Стратегіяучасті як розширенеплануваннязасобів, щонеобхідномобілізуватидля досягненнявстановленихв кожному випадкумети, в томучислі пропагандиіміджу, реалізаціякомерційнихпрагнень, визначенняповедінкиконкурентівтощо, повиннабути орієнтованана принцип:"глобальнемислення -локалізованідії", що висловлюєдух політичних,технологічнихі економічнихперемін в світовомумасштабі, характернихдля 90-х років.

Підприємствав 2000 року зможутьгідно протистоятиконкуренціїтільки в випадку:

•Швидкостіреакції навимоги ринкуз допомогоютоварів, щовключаютьякість, дизайні високий рівеньтехнології,

•Послідовностів виготовленніпродукції, щовідповідаєочікуваннямринку,

•Гнучкостів адаптаціїдо економічноїсереди,

•Якості впрогнозі дійконкурентіві

•Винахідливостів створеннінових цінностейза умови розробкинимизасобів, щозабезпечуютьпереміщення:

Оскількине існує практичноїможливостідля того, щобв міжнародномумасштабі конкуренція,що розвиваєтьсяпризвела доодноманітностіречення і усуненнянаціональноїспецифіки,підприємстварозроблятистратегію іметодику, щовідповідаютьекономічним,культурним,кліматичнимі іншим особливостямокремих ринків.

Вцьому планіочікуєтьсязростаннязначення торговихярмарків івиставок якінструментумаркетингуі істотне збільшенняїх вже і тепервисокої часткиучасті в загальнихвитратах підприємствна маркетингі рекламу.

Безпосередністьспілкування,що забезпечуєтьсятакого родузаходами, безумовно,полегшує вчаснуадаптацію доумов ринку,однак в значнобільшому ступенівона сприяєрозвиткуспівробітництваміж підприємствамина всіх рівнях.

Витратина участь вторговихярмарках/виставкахв США складають18% загальнихвидатків помаркетингу.В Германію, поданим таківитрати відповідають25% видатків нарекламу.

Взв'язку з динамікою,що випливаєз потребипідприємствавизволитисявід практикивузьких торговихвідносин ізвернутисядо розвиткунових діловихальянсів, торговіярмарки/виставкизнаходятьсяна стадії метаморфозв відношенні,як їхніх масштабів,так і змісту.

Враховуючинаціональніособливостіі загальносвітовінаправленнярозвитку виставочногобізнесу, можнавиділити наступніперспективнітематики:

  • «Нафтогаз»

  • «Банкі офіс»

  • «Безпека(дрібне озброєння)»

  • «Телебаченняі радіо»

  • «Тютюн»(як складовачастина «Інтерфуд»)

  • «Лабораторнеобладнання»

  • «Фармакологія»

  • «Оптика»

  • «Дентасалон»

  • «Вимірювальнеобладнання».

Вибірспеціалізаціївизначаєтьсядвома основнимипричинами:

  1. Перспективністьрозвитку ринку(або ринковогосегменту) щопредставляєтьсяна виставці.

  2. Ступіньновизни тематикиі наявністьаналогічнихвиставок, атакож їхнійрівень, щопроводятьсяконкурентами.

Новітеми найкращеперевірятиі відпрацьовуватина невеликихвиставках - до1 000 кв. м (нетто) з80 - 100 експонентами– учасниками.

Найбільшперспективнимиє перші п'ять,і, особливо,враховуючинапруженуситуацію зенергоносіямив Україні, доцільнопроведеннявиставки зробочою назвою«Нафтогаз».Маркетинговапрограмарозробляєтьсяв четвертійглаві курсовийроботи.

Такожведеться підготовкадо участі взапланованійв ГанноверіВсесвітнійвиставці 'ЕХРО-2000",де «ЗовнішЕкспоБізнес»буде представлятидосягненняукраїнськоїекономіки нарубіжі третьоготисячоліття.

30



4. Розробкамаркетинговоїпрограми:


Метою маркетинговоїпрограми і їїосновною ідеєю,є пошук і створенняконкурентнихпереваг.

Процесмаркетинговогопланування- проста логічнапослідовністьдій, що веде допостанови метимаркетингуі формулюванняпланів їх досягнення.

Маркетинговапрограмає оцінкою того,як менеджерисприймаютьїхню власнупозицію наринках відносноконкурентів(з точно певнимиконкурентнимиперевагами),які мети вонихочуть досягнути,і як вони збираютьсядосягати їх(стратегії),які ресурсипотрібні, і якірезультатиочікуються(бюджети), післяцього здійснюєтьсядетальне плануванняі калькуляціявитрат.

З турбулентністю,складністю,що збільшується,і конкуренцієюв діловій середі,і поточноюшвидкістю змінитехнологій,плануваннямаркетингумає життєвоважливе значеннядля всіх елементівуспішно діючихорганізацій.

Основнівигоди відмаркетинговогопланування:

1. Більшарентабельність(ніж у компаній,не що плануютьсвою діяльність);

2. Покращенапродуктивність.

Ці дві основнихвигоди випливаютьздебільшогоз:

• Систематичногопошуку, щонаходящихсяна стадіїстановлення,можливостейі загроз;

• Визначенняконкурентнихпереваг;

• Готовністьі спроможністьреагувати назміни;

• Покращенийзв'язок міжвиконавцями;

• Скороченняконфліктівміж особистостями/департаментами;

• Участь впроцесі плануваннявсіх рівнівуправління;

• Оптимальнийрозподіл дефіцитнихресурсів;

• Більш орієнтація,що концентруєтьсяна ринок, всієїорганізації.

Затвердженнямети програми.

Метою маркетинговоїпрограми єрозробка можливостіпроведеннявиставки «Нафтогаз»в Києві з притягненнямяк вітчизнянихтак і зарубіжнихекспонентів.Виставка повиннабуде забезпечитиконцентраціюпопиту і пропозиціїна нафта - ігазопродукти,а також обладнанняі технологіївидобутку іпереробки.

Основисистеми маркетинговогопланування.

Ця системавстановлюєпроцедури, що,якщо їх дотримуватися,допоможутьв досягненнімети.

Аналізринку.Виставки нарозглядуванутематику вжеіснують як вУкраїні, такі в країнах СНДі Європи. Зукраїнськихфірм-виставочниковможна виділитиАТ «Укренергозберігання»,що проводитьміжнароднувиставку-конференцію«Нафтова, газоваі нафтопереробнапромисловість».Але виставкаспеціалізуєтьсяв основномуна енергозберігаючихтехнологіях.Мессе ДюссельдорфИнтернациональв цьому роціпланує провести3-ю спеціалізованувиставку обладнаннядля нафтовоїі газовоїпромисловості«Нафта-і ГазТЕХ».

В країнахСНД центрамивидобутку нафтиі газу є Росіяі Казахстан,відповіднолідерами євиставки в УфіВЦ «БашЕкспо»- «Нефтегаз»,в Барнаулі АТ«Алтайськийярмарок» -«Газифікація.Газове обладнання»і в Ташкенті(Узбекистан)«Узекспоцентр»- «Нефть и газ»,в Мінську (Беларусь)«Экспофорум»- «Хімія. Нафта.Газ.».

Постановамети.Метою є вихіднановий сегментвиставочногоринку.

Визначеннястратегії -використанняіснуючих видівпослуг стосовнодо нового направленнядіяльності.

Формулировкатактики.Нові теми найкращеперевірятиі відпрацьовуватина невеликихвиставках - до1 000 кв. м (нетто) з80 - 100 експонентамиучасниками

Стислийогляд ринку.

Цей розділпередвизначений,щоб дати можливістьзабезпечитистислий оглядринку нафтиі газу. СьогодніУкраїну скорішеможна охарактеризуватияк ринок потужностейпереробки, ане постачаньнафти. Саме відвидатків напереробку,витрат натранспортуванняі зберігання,термінів видачінафтопродуктівзалежитьрентабельністьпостачань.Однак, навітьстворившисприятливіумови для переробкивсерединікраїни, повністювитіснитиімпортнінафтопродуктиУкраїна незможе. Середдефіцитнихможна назватибензин А-98 ідизельне паливоз низьким змістомсірки. БензинА-92 і А-95 виробляютьсяв кількості,недостатніхдля задоволенняпотреб українськогоринку. Глибинапереробки нафтина вітчизнянихнафтопереробнихзаводах (НПЗ)залишаєтьсянеприпустимонизької, знижуючиконкурентноспроможністьпереробки вУкраїні.

Постачанняв Україну нафтив кінці 1998 р. іпочатку 1999 р.знизилася упорівнянніз попереднімперіодом, щов першу чергузумовленеполіпшеннямціновий ситуаціїна Середземноморськомунафторинкув частковостіі на нафторинкахЄвропи в цілому.Російські іказахськінафтовидобувачиповертаютьсяна європейськіринки, де забезпеченийтвердий, хочаі такий великийяк раніше зискв валюті. Спостерігаєтьсятенденціязбільшеннячастки казахськоїнафти на ринкуУкраїни (з 15.6% впочатку 1998 до20.1% в початку1999).

Що стосуєтьсяринку газу, тоявним лідеромпостачань газуна українськеринок є РАТ«Газпром». Взв'язку з низькоюплатоспроможністюспоживачів«блакитногопалива» (оплачене53.6% спожитогов першому кварталі1999 р.) існує значназаборгованістьперед російськоюкомпанією.Часто вонавикористовуєтьсядля політичноготиску.

Основнимипродуктами,що будутьпредставленіна виставці,що розробляється,будуть зразкинафти і газу,надані видобувнимикомпаніями,а також обладнаннядля видобутку,зберігання,транспортуванняі переробкинафтопродуктіві природногогазу.

Потенційнихекспонентівможна поділитина три великікатегорії:

  • Українськівидобувнікомпанії іімпортери (яксировини, такі переробленихнафтопродуктів);

  • НафтопереробніЗаводи;

  • Виробникиобладнаннядля видобутку,зберігання,транспортуванняі переробкинафтопродуктіві природногогазу.

Плануєтьсяучасть в виставціНАК «НафтоГазУкраїни» і їїдочірніх компаній;Кременчуцького,Лисичанського,Одеського,Дрогобицького,ХерсонськогоНПЗ; російськихРАТ «Газпром»і АТ «Лукойл»і ін., а такожведучих світовихкомпаній, такихяк «Shell» і «British Petroleum».

SWOT аналізринку.

Щоб визначитимету маркетингуі майбутнюстратегію,спочатку необхідноподвести підсумокнаведеноїпозиції фірмина ринку.

SWOT - акронім,отриманий зслів Сили, Слабості,Можливостіі Загрози.

SWOT аналіз включаєвизначення:

• Які можливостіфірми;

• Що представляємайбутні загрозибізнесу фірмив кожному зсегментів, щобули ідентифікованіяк важливі;

• Що є диференціальнимисильними сторонамифірми і слабостямиконкурентів?Іншими словами,чому потенційніклієнти націльових ринкахбудуть віддаватиперевагу матиділо саме зданою організацією,а не з конкурентами?

Критичнічинники успіху(сили і слабості).

Завжди євідносне числочинників, щовизначаютьуспіх. Чинникитипу представленнявиставки, широтапослуг, швидкістьсервісу, низьківитрати, і такдалі, часто єнайбільш важливимичинниками дляуспіху.

До сильнихсторін фірмивідноситьсябагаторічнийдосвід роботив сфері виставочноїдіяльності,як в Україні,так і за кордоном,і компаніяпрактично єоднією з небагатьохв Україні професійнихфірм, що займаєтьсявиставочноюдіяльністю.

Фірма знаходитьсяв тісному контактіз президентськими,державнимиколами, посольствами,вона проводилаі проводитьвиставки понайбільш актуальнимтематикам.Географія цихвиставок охоплює25-35 країн, а кількістьїхніх учасниківскладає 250 - 450 фірм.

ЗАТ фірма"ЗовнішЕкспоБізнес"є ініціаторомі організаторомтаких широкомасштабнихі престижнихвиставок як

• Міжнароднаспеціалізованавиставка "Охороназдоров'я", щопроводитьсящорічно підегідою і приучасті Міністерстваохорони здоров'яУкраїни,

• Міжнароднаспеціалізованавиставка "Інформатикаі зв'язок", щопроводитьсяз 1993 року спільноз Державнимкомітетомзв'язку України,

• Міжнароднаспеціалізованавиставка "Банкі офіс", що проводиьсяпри сприянніі підтримціНаціональногоБанку і комерційнихбанків України.

Проводячи5 років підряд10 і більш виставок,фірма сталабезперечнимлідером в сферівітчизняноговиставочногобізнесу

Фірма "ЗовнішЕкспоБізнес"є ініціаторомнаціональнихвиставок Польщі,Угорщини, Чехії,Румунії, Югославіїв Україні, великихділових зустрічейі презентаційз участю представниківділових і фінансовихсфер Германії,Канади, США,Швеції і ін.

Фірма однієїз перших в Україніперейшла добудівництвастендів з легкихмодульнихконструкційі декількароків єдинав Києві малакомплект обладнанняфірми "Октанорм"

"ЗовнішЕкспоБізнес"перший з вітчизнянихфірм освоївбудівництводвоповерховихстендів і спроектувавїх на ярмарку'Ганновер Мессе"в 95 році - дляукраїнськоїнаціональноїекспозиції

На ЗамовленняНаціональногоінформаційногоагентства приПрезидентіУкраїни фірмав 1996 році побудувалавиставочнийстенд для українськихекспонентівз конструкційфірми СІМА навиставці "Цебіт",а в 1997 р. на запрошення"Дойче Мессе"- наступнийстенд з конструкцій"Октанорма"для учасниківвиставки"Інтергоспиталь".Три року підряд1995, 96, 97 фірма "ЗовнішЕкспоБізнес"без будь-якоїпідтримкидержави представлялагрупи вітчизнянихпідприємстві фірм на щорічномуосінньомуторговомуярмарку в м.Дубаї (ОАЕ)

Завдякипостійномувдосконаленнюсвоєї організаційно-технічниймоделі фірмівдається невеликимскладом співробітниківпроводитинайбільшівиставки

"ЗовнішЕкспоБізнес"має гарні діловівідношенняіз багатьмакомпаніями,що працюютьв аналогічномунаправленні.В СНД це "Експоцентр"на ЧервонійПрєснє, ВЦ"Сокольники"(Москва), "Ленекспо"(Санкт-Петербург),виставочніфірми НижньогоНовгороду,Новосибірська,Саратова,Ростова-на-Дону,а також Беларусі,країн Балтики.За час роботифірма знайшлаза кордономнадійнихспів-організаторіві партнерівв Германії:виставочнесуспільство"Дойче Мессе"(Ганновер), "НовеаІнтернейшенел"(Дюссельдорф),"ИЕГ Золинген"(Золинген), іншихкраїн - 'Булгарреклама"(Софія), "ПольЕкспоЕксібішен"(Варшава), "Арвелін"(Хельсінки),"Махір" (Будапешт),"ЕкспоПар"(Париж), "ІТЕГруп" (Лондон),"АльфайєрІнформейшененд Інсервісіз"(Дубаи).


Спроможністькерівництвафірми до оригінальнихідей і глибокебачення перспективвиставочногоділа, підтверджуєтьсяв частковостітим, що в 1995р.генеральногодиректораСоколовськогоВ. І. було запрошенев Раду МіністрівБілорусії, девирішувалосяпитання прошляхи вдосконаленнявиставково-ярмарочноїдіяльностів цій країні.

До слабкихмісць компаніївідноситьсявідсутністьвласних виставочнихплощ і необхідністьоренди приміщень,але вже ведетьсябудівництвовласного експоцентрув Києві.

Резюме зовнішніхчинників іїхній вплив(Можливостіі загрози).

В умовахнестабільностіекономікизначно знижуєтьсяпотенціалекспонентіві їхня певністьв правильностівибору виставкияк інструментумаркетинговоїполітики.

Значні побоювання,особливо уіноземнихучасників,викликає політичнаситуація передпочаткомпрезидентськихвиборів іневизначеностімайбутньоїполітики уряду.

Маркетинговастратегія.

Основнимипотенційнимиспоживачамипослуг, що надаютьсяЗАТ "ЗовнішЕкспоБізнес"є підприємства,міністерства,фінансовіструктуриУкраїни, а такожзарубіжніфірми, торговіпредставництватощо.

Базова стратегіяЗАТ фірма"ЗовнішЕкспоБізнес"заснована на

• Розробцінових тематиквиставок, виходячиз галузевихпрограм ведучихміністерств,з урахуваннямвимог ринку,

• Проведеннівузько тематичнихсемінарів,виставок,симпозіумів,з'їздів, науковихконференцій,презентацій,рекламнихкомпаній,

• Налагоджуванніділових контактівз зарубіжнимикомпаніями-експонентами,виставочнимифірмами, виробникамиспеціальноговиставочногообладнання,

• Участь вбудівництвіміжнародногоВиставковогоцентру в Києві,

• Поданніукраїнськихпідприємстві фірм за кордоном,

• Наданнімаксимальноїкількостісервіснихпослуг (діловізустрічі, фуршети,митні послуги,бізнес послуги,тіпографськіпослуги, послугивсіх виглядівзв'язку, наданняофісних приміщеньдля проведенняділових зустрічейі комерційнихпереговорів,надання транспортногообслуговуваннятощо).

Поставленамета будутьдосягнутішляхом зміцненнявзаємодії зміністерствамиі відомствамина основідовгостроковихпрограм, розширенняконтактів задміністрацієюпрезидента,урядовими,діловими іфінансовимиколами України,більш широкомасштабноїі якісної реклами(видання тематичнихкаталогу, проспектів,телебачення,преса, радіомовлення),розширеннямережі своїхпредставників(як на територіїУкраїни, такі за рубіжем),проведеннямаркетинговихдослідженьвнутрішньогоі зовнішньогоринків

Аналізконкурентів.

Основнийвиставочнийпотенціалзосередженийв Києві - до 30 фірмтут систематичнопроводятьвиставки більшвеликі і значущі,ніж в регіонах

В нинішнійчас на виставочномуринку Україниокрім фірми"ЗовнішЕкспоБізнес"працюють "КиївськийМіжнароднийконтрактовыйярмарків"(Київ), "АвтоЭкспо"(Київ), НВЦ (Київ),"Примус Україна"(Київ), "ЄвроІндекс"(Київ), "АККОИнтернешенл"(Київ), "Троян"(Київ), "Комиздат"(Київ), "Информсис"(Київ), "Медвин"(Київ), "МіжнародніЯрмарки України"(Київ), "МДМ Україна"(Київ), "Аркада"(Київ), "ГалЕкспо"(Львів), "ЮнионЕкспо"(Дніпропетровськ),"Коминфо"(Дніпропетровськ),"Одеськийвиставочнийцентр" (Одеса),"Морські технології"(Одеса), "Слов'янськийбазар" (Харків),"Нарим" (Миколаїв)

В сферу виставочноїдіяльностівключилисятакож Торгово-промисловіпалати (Вінницька,Донецька, Луганська,Запорізька,Закарпатська).

Всі вони потенційніконкурентив плані проведеннявиставки «Нафтогаз»

Незважючина велику кількістьвиставок, щопроводяться(близько 250 - 300 виставокщорічно), небагато з нихвідбиваютьреальний стані перспективирозвитку виробництваі наукові досягненняяк в Україні,так і за кордоном.Як правило вонине відповідаютьміжнароднимвимогам і посуті являютьсобою упорядкованіторгові ярмарки

Виставкипроводятьсяна непристосованихплощах ,щоорендувалися,,з відсутністюнеобхідногомінімальногосервісу дляїхніх учасників.Тільки в Донецькує спеціалізованийвиставочнийкомплекс

ЗАТ«ЗовнішЕкспоБізнес»є лідером наринку і здійснюєосновний впливна поведінкуінших конкурентів.

Завдяки такомуположенню фірмамає широкийвибір стратегійі спроможністьприйняти незалежнустратегію безнебезпекиневдачі вкороткостроковомуперіоді. Такневдале проведеннявиставки «Нафтогаз»не вплине взначному ступеніна загальнудіяльністькомпанії.

Проведеннявиставки плануєтьсяздійснити вжев новому експоцентріЗАТ «ЗовнішЕкспоБізнес».


38



Висновки.


Явище торговихярмарків/виставоквиходить ізнеобхідностізустрічі пропозиціїі попиту. В цьомуаспекті заходитакого родуявляють собоюсконцентрованевираження ринкув його триєдинійіпостасі, тобтов співіснуванніКлієнта/Експонента,Покупця/Відвідувачаі Пропозиції/Експонатів-послуг.

Торговийярмарок (абоярмарок-виставка)- короткочасний,періодичнийзахід, що проводитьсяв основномув одному і томуже місці, в рамкахякого великакількістьпідприємств(експоненти)з допомогоюзразків (експонатів)представляєоб'єктивниймасштаб товарів/послугоднієї абодекількохгалузей, з тимщоб відвідувач-комерсантотримав, яснууяву про їхніпідприємницькіможливості,тоді як експонентза допомогоютоварів, щоекспортуютьсяпрагне розповсюдитиінформаціюпро свою фірмуі її продукціюі укласти пряміторгові відносини.

Торгово-промисловавиставка – цекороткочасне,періодичнеі захід, щопроводитьсяв основномув одному і томуже місці, в рамкахякого значнакількістьпідприємств(експоненти)з допомогоюзразків (експонатів)дають представницькукартину пропозиціїтоварів/послугоднієї абодекількохгалузей і прагнеінформуватикінцевих споживачів,(або же і проміжних)про свою фірмуі її продукціїз кінцевоюметою сприянняпродажам.

Основнимивідокремлювальнимирисами міжторгово-промисловимивиставкамиі торговимиярмарками/виставкамиє масштаб пропозиціїі необмеженеколо відвідувачів,притаманнівиставкам.Необхідновідзначити,що на багатьохторговихярмарках/виставкахзвичай, щовстановився,припускативідвіданнянекомерційноїпубліки в конкретніднів або години,але ні в якомувипадку несвідчить прозміну їхньогохарактеру.

В глобальномуекономічномуаспекті виставкипродовжуютьбути:

А) дзеркаломтехнічногорозвитку;

Б) "біржею"інформації;

В) термометромцін;

Г) економіко-політичнимфорумом прогнозуваннякон'юнктурнихзмін;

Д) соціальнимявищем з економічним,політичнимі культурнимипідтекстом.

Торговіярмарки/виставки,що входять вструктурукомплексумаркетингу,на відзнакувід "споріднених"їм напрямківдіяльності(реклама, зв'язкиз громадськістютощо) володіютьперевагамибезпосередньоїкомунікаціїі "живого"контакту зтоварами іпослугами, щоцікавлять. Ціпереваги впоєднанні знейтралізацієюзначення розмірівпідприємствана користь меншвеликих фірмв результатіспівіснуваннярізномасштабнихпідприємствв одній і тієїже середі і приоднаковихумовах, роблятьярмарки/виставкинезаміннимпомічникомкожного підприємця.

Участь вторговихярмарках/виставкахграє першоряднуроль в підприємницькомустановленніекспонентав тому сенсі,що воно формуєсуспільну думкупро ньому,демонструючизагальну картинупідприємствав його відношенняхз клієнтами,конкурентами,структурамифінансуванняі засобамимасової інформації.

Без особливихвагань можнабуло б провестипаралель міжзначеннямвиставок длясучасногопідприємцяі тієї функцією,яку виконуєбарометр дляметеоролога.Так же, як ібарометр, якогосамого по собінедостатньодля укладанняпрогнозу погоди,але і без якогозробити ценеможливо, такі виставки,хоча з їхньоюдопомогою іне можна вирішитивсіх проблемипідприємства,є незаміннимзасобом в сферібезпосередньоїкомунікації,від якого жоднепідприємстване може відмовитися.

Ведучимиміжнароднимивиставочнимиорганізаціямиє:

  • Міжнародневиставочнебюро (BIE);

  • Міжнароднафедераціявиставочнихпослуг (IFES);

  • Міжнароднийвиставочнийсоюз (UFI).

На підставінаявних даних,Європа по історичним,геополітичним,економічнимі іншим причинампродовжує бутиметрополієюторгових ярмарківі виставок, що,однак, не знижуєзначення виставочноїдіяльностіна Північно-американськомуконтинентіі в, що розвиваєтьсябурхливо,Південно-східнійАзії.

Сьогоднів Україні щорічнопроводиться250 - 300 виставок. Зних тільки10-15 можуть бутивіднесені докатегоріїміжнароднихпо змісту ірівню організаціїі виявляютьреальний впливна формуванняринку і структурипромисловогоі сільськогосподарськоговиробництва,науково-технічнихпрограм нашоїкраїни.

Цей пов'язанез тим, що в нинішнійчас в країнімайже немаєвиставочнихцентрів, щовідповідаютьміжнароднимстандартам,а відповідноі виставок, щодадуть можливістьв повній мірівивести навнутрішнє ринокі за кордонконкурентоспроможнівітчизнянітовари, а такожпривернутина ринок Українизарубіжніфірми, що виробляютьнайкращі товари.

Крім тогоце не дозволяєодержувативід експонентівсолідні валютнінадходженняза послуги іза роботу сервісноїсфери (в ведучихкраїнах Європидержава відвиставочноїдіяльностіодержує валютніприбутки)

В Україніналічується35-40 тис кв м (нетто)площ, де проводятьсявиставки, включаючигалузеві ірегіональні.Це складає лише2-3% від того, щонаприклад єв Германії, девеликі міжнародніспеціалізованівиставки минаютьв десятьохмістах.

Акціонернетовариствозакритого типуфірма "ЗовнішЕкспоБізнес"володіє багатолітнімдосвідом роботив сфері виставочноїдіяльності,як в Україні,так і за кордоном,і практичноє однією з небагатьохв Україні професійнихфірм, що займаєтьсявиставочноюдіяльністю.

Багато європейськихі світових фірм- лідеров знайшлишлях на українськтийринок завдякиучасті в заходах,що проводилися"ЗовнішЕкспоБізнесом".

Знаходячисьв тісному контактіз президентськими,державнимиколами, посольствами,фірма проводилаі проводитьвиставки понайбільш актуальнимтематикам.Географія цихвиставок охоплює25-35 країн, а кількістьїхніх учасниківскладає 250 - 450 фірм.

Фірма "ЗовнішЕкспоБізнес"є ініціаторомі організаторомтаких широкомасштабнихі престижнихвиставок як

• Міжнароднаспеціалізованавиставка "Охороназдоров'я", щопроводитьсящорічно підегідою і приучасті Міністерстваохорони здоров'яУкраїни,

• Міжнароднаспеціалізованавиставка "Інформатикаі зв'язок", щопроводитьсяз 1993 року спільноз Державнимкомітетомзв'язку України,

• Міжнароднаспеціалізованавиставка "Банкі офіс", щопроводитьсяпри сприянніі підтримціНаціональногоБанку і комерційнихбанків України.

Проводячи5 років підряд10 і більш виставок,фірма сталабезперечнимлідером в сферівітчизняноговиставочногобізнесу

Фірма "ЗовнішЕкспоБізнес"є ініціаторомнаціональнихвиставок Польщі,Угорщини, Чехії,Румунії, Югославіїв Україні, великихділових зустрічейі презентаційз участю представниківділових і фінансовихсфер Германію,Канади, США,Швеції і ін.

Враховуючинаціональніособливостіі загальносвітовінаправленнярозвитку виставочногобізнесу, можнавиділити наступніперспективнітематики:

  • «Нафтогаз»

  • «Банк і офіс»

  • «Безпека(дрібне озброєння)»

  • «Телебаченняі радіо»

  • «Тютюн» (якскладова частина«Інтерфуд»)

  • «Лабораторнеобладнання»

  • «Фармакологія»

  • «Оптика»

  • «Дентасалон»

  • «Вимірювальнеобладнання».

Вибір спеціалізаціївизначаєтьсядвома основнимипричинами:

  1. Перспективністьрозвитку ринку(або ринковогосегменту) щопредставляєтьсяна виставці.

  2. Ступіньновизни тематикиі наявністьаналогічнихвиставок, атакож їхнійрівень, щопроводятьсяконкурентами.

Нові теминайкраще перевірятиі відпрацьовуватина невеликихвиставках - до1 000 кв. м (нетто) з80 - 100 експонентами– учасниками.

Найбільшперспективнимиє перші п'ять,і, особливо,враховуючинапруженуситуацію зенергоносіямив Україні, доцільнопроведеннявиставки зробочою назвою«Нафтогаз».

Також ведетьсяпідготовкадо участі взапланованійв ГанноверіВсесвітнійвиставці 'ЕХРО-2000",де «ЗовнішЕкспоБізнес»буде представлятидосягненняукраїнськоїекономіки нарубіжі третьоготисячоліття.

42



ВСТУП

Виставочнадіяльністьв Україні стаєв все більшіймірі самостійнимсектором економіки,через який внашу країнунадходятьнеобхіднітовари і послугиіз-за кордону,надходить навнутрішнє ринокнайбільшконкурентноздатнапродукціявітчизняноговиробника іформуєтьсязначна частинаекспортногопотенціалу.

Проведенняторгових ярмарківі виставок, щоє по своїй природібагатоцільовимзасобом підприємницькоїкомунікації,тісно зв'язанез політичною,демографічною,економічноюі технологічноюкон'юнктурою,що формує чинники,якими визначаєтьсякількість,характер,географічнийрозподіл заходів,а також політикаїхніх організаторівв відношенніспеціалізаціїі рівня послуг,що надаються.

Безперешкоднерозповсюдженняділової інформації,відчутна присутністьтранснаціональноїпродукції наміжнародномуринку і активнапропозиціянових товарівв поєднанніз тенденцієюуніфікаціїпопиту істотновпливають наполітику маркетингупідприємств,а, отже, і на їхню"виставочнуповедінку"- показник, величинаякого з точкизору частотиі "якості" участіпідприємствв ярмарках івиставкахзнаходитьсяв прямо пропорційнійзалежностівід їхніх розмірів.

Явищепостійногопопиту, що існуєна продукціювисоких споживчихстандартів,що спостерігаєтьсяв промисловорозвиненихкраїнах, впротилежністьпопиту на дешевітовари в країнах,що розвиваються,відбиваєтьсяна сфері торговихярмарків івиставок івизначає політикупідприємствапо вибору виглядуі якісногоскладу експонатівв залежностівід місця проведеннявиставки. Впромисловості"експозиціональні"галузі інвестиційнихтоварів і технологіївиявляютьвиставочнуактивністьз метою розповсюдженняінформації,тоді як галузі,що виробляютьтовари широкогоспоживання,навпроти, прагнутьбрати участьв ярмарках/виставках,що обіцяютьїм, в тому числі,і безпосереднікомерційнірезультати.

Інтенсифікація,що спостерігаєтьсяна всіх рівняхпідприємницькоїкомунікаціївнаслідокеволюції всфері інформатики,породжує всіхбільш високівимоги з бокуекспонентіві відвідувачівза якістю послуг,що їм надаються,що примушуєорганізаторівярмарків/виставокдо застосуваннянайсучаснішихтехнологійі модернізаціївиставочнихспоруд. Такимчином, торговівиставки, паралельноз кількісним"вибухом",переживаютьстадію бурхливихметаморфозі жорстокоїконкуренції,що розгортаютьсяв трикутниковіСША - Європа -Південно-східнаАзія.

Динамічнийрозвиток ринкуЄвропейськогоСоюзу в поєднанніз політико-економічнимиперемінамив Східній Європіі укладеннямПівнічноАмериканськоїУгоди про ВільнуТоргівлю (NАFТА),певно, ще більшерозсуне рамкиконкурентноїдіяльностірізноманітнихцентрів проведенняярмарків/виставок,про що свідчатьнавальні темпи,якими організаторицих заходівпоширюють імодернізуютьсвої виставочніможливості.

Незважаючина зниженнярентабельностівиставочногобізнесу, церинок залишаєтьсяоднім з найперспективних.


2



Міністерствоосвіти України


КиївськийДержавнийТорговельно-економічнийУніверситет


Кафедразовнішньоекономічноїдіяльності


Курсоваробота

на тему:

“Розробкамаркетинговоїпрограми”


Роботу виконав:

студент8 групи IVкурсу ФЕМП

Луговой ІванАвксентійович


Науковийкерівник:

кандидатекономічнихнаук, доцент

Чаюн ТетянаІванівна


Київ 1999


План


Вступ…………………………………………1-2

  1. Розвитоквиставковогобізнесу в світіта в Україні……………………………..3-13

  2. Визначеннямісця АТЗТ“Зовнішекспобізнес”на ринкуУкраїни……………………….14-23

  3. Вибірцільових напрямківдіяльності……24-30

  4. Розробкамаркетинговоїпрограми………31-38

Висновки…………………………………….39-42

Використаналітература…………………….43


Використаналітературу.


  1. АфанасьевМ.П. «Маркетинг:стратегия ипрактика фирмы»,М.: Финстат информ,1993

  2. Ворот И. «Экономикафирмы». - М.: Высшаяшкола, 1994.

  3. КотлерФилипп,“Основы маркетинга”,Санкт-Петербург:АО “Коруна”,АОЗТ “Литераплюс”, 1994.

  4. КритсотакисЯ.Г. «Торговыеярмарки и выставки»- М.: «Ось-89», 1997

  5. «Маркетингво внешнеэкономическойдеятельностипредприятия»- М.: 1990

  6. ”Маркетинг:теорія і практика”,збірник науковихпраць, К.: КДТЕУ– 1996

  7. МоисееваН.К. «Международныймаркетинг»,М.: 1998

  8. НовицкийВ.Е. “Внешнеэкономическаядеятельностьи международныймаркетинг»,К.: Либра, 1994

  9. ПанкратовФ.Г. Коммерческаядеятельность.М.: ИВЦ "Маркетинг",1996.

  10. Романов А.Н.и др. Маркетинг:Учебник./Подред. РомановаА.Н. - М.: Банки ибиржи, ЮНИТИ,1995.

  11. «Рынок какорган экономикии маркетинга»сост. СемилеткаГ.П., К.: «УкрМаркет»,1994

  12. Хлусов В.П.«Введение вмаркетинг»,М.: - 1997

  13. Швальба Х.“Практикамаркетингадля малых исредних предприятий”М.:-1995

1