Смекни!
smekni.com

Виробнича програма підприємницької зовнішньоекономічної діяльності (стр. 6 из 6)

Коли ризик відсутній, інвестори одержують дохід Y1, за ризик Х1 інвестори одержать дохід Y2, за ризик Х2 – дохід Y3. Тобто у звичайних умовах діяльності низький ризик передбачає низьку віддачу, а в умовах високого ризику доходи будуть вищими.

Рівень ризику залежатиме від того, чи пов’язаний бізнес із добре освоєною галуззю діяльності. Залежно від надіності інвестованої справи рівень ризику може бути високим, середнім або низьким.

Визначити рівень ризику можна шляхом порівняння ризикованості вкладів у ту чи іншу справу. Наприклад, менш ризиковано мати справу з відомими фірмами (підприємствами), в яких справи йдуть добре, або відкривати бізнес у добре освоєній галузі із забезпеченим ринком збуту. Шанси повернути інвестиції, вкладені у надійні компанії, значно вищі, ніж вкладені у невідомі фірми. Значно легше прогнозувати доходи від менш ризикованих компаній (бізнесу), і навпаки, зайняття ненадійним бізнесом чи співробітництво з невідомими фірмами є ризикованим, оскільки доходи від них можуть бути несталими. Таким чином, рівень доходу (ставка дисконту) нижче у надійній справі, а інвестування ризикованої справи вимагає більшої компенсації за ризик.

Фактор часу також значно впливає на рівень ризику. Готівка для інвестора важить більше, ніж гроші у майбутньому. Коли інвестор вкладає свій капітал у певний бізнес, він завжди ризикує або відчуває непевність, що капітал у майбутньому принесе очікуваний прибуток. І чим триваліший термін вкладу, тим більший ризик, тобто ризик є зростаючою функцією часу. Щоб примусити інвестора розлучитися із своїми грошима надовго, потрібно його переконати, що він отримає добру компенсацію. Інвестор повинен одержати винагороду за те, що взяв на себе ризик часу.

Коли гарантовано, що інвестиції не завдадуть збитків і вкладаються на дуже короткий період, їх називають безпечними.

Таким чином, рівень ризику можна поділити на безпечну ставку і премію за ризик, пов’язаний із фактором часу.

Безпечна ставка – це процентна ставка, що сплачується за неризиковані активи або ті, що мають гарантований дохід. Вона і є критерієм для оцінки ризикованості інших активів.

Премія за ризик – це необхідна норма доходу понад безпечний дохід на капітал. Як свідчить практичний досвід, премія за ризик на цінні папери з багаторічним терміном погашення завжди вища за премію на ті цінні папери, що випускаються на рік.

Особливість методів аналізу ризику полягає у використанні категорій імовірності та статистичного аналізу. Так здійснюється аналіз ризиків за світовими стандартами.

Ризик можна оцінити, враховуючи мінливість очікуваних доходів. Якщо мінливість висока, важко точно передбачити, якими будуть надходження (доходи, прибуток). Якщо мінливість сподіваних доходів незначна і не дуже змінюється, результати вкладення інвестицій чи інших видів діяльності легше передбачити.

7.ФІНАНСОВИЙ ПЛАН

За ринкової економіки для вирішення виробничих та комерційних завдань, які потребують вкладання коштів, необхідною є розробка внутрішньофірмового документа - бізнес-плану.

Узагальнення ще не дуже великого досвіду складання бізнес-планів вітчизняними підприємствами дає змогу виділити такі галузі їх застосування:

вибір економічно вигідних напрямків та способів досягнення позитивних фінансових результатів підприємствами за нових умов господарювання, неплатоспроможності суб'єктів;

підготовка підприємствами інвестиційних проектів для залучення інвестицій та банківських кредитів;

складання проектів емісії акцій, облігацій та інших цінних паперів підприємств; залучення іноземних інвесторів для розвитку підприємств;

обґрунтування пропозицій щодо приватизації підприємств державної та комунальної власності.

Фінансовий план - це найважливіший елемент бізнес-плану, який складається як для обґрунтування конкретних інвестиційних проектів, так і для управління поточною та стратегічною фінансовою діяльністю.( табл. 7.4)

8.СТРАТЕГІЯ ФІНАНСУВАННЯ

В теорії фінансового менеджменту прийнято виділяти різні стратегії фінансування поточних активів в залежності від відношення фінансового менеджера до вибору джерел покриття варійованої частини оборотних активів.

Ідеальна модель побудована виходячи з понять “поточні активи” та поточні зобов”язання”. Термін “ідеальний” означає не в прямому значенні ідеал, а рівність поточних активів з короткостроковими зобов”язаннями. Сутність цієї стратегії полягає в тому, що довгострокові пасиви встановлюються на рівні необоротних активів, тобто ця модель має такий вигляд:

Довгострокові пасиви включають: власні кошти (статутний капітал, додатковий капітал, резервний капітал, нерозподілений прибуток) та запозичені (довгострокові кредити банку, інші довгострокові позичці).

Агресивна модель фінансування поточних активів полягає в тому, що довгострокові пасиви є джерелом покриття необоротних активів та постійної частини поточних активів, тобто їх мінімуму, який необхідний для здійснення господарської діяльності. В цьому разі варійована частина поточних активів в повному обсязі покривається короткостроковою кредиторською заборгованістю.

Таким чином, можна зробити висновок, що з точки зору оптимізації прибутковості і ризику найбільш оптимальною є стратегія комерційного фінансування. Дана стратегія оптимально поєднує рівень прибутковості і середній рівень ризику, забеспечує достатньо високий рівень фінансової стійкості та платоспроможності підприємства. Проте, виходячи з пріоритетності цілей фінансово-господарської діяльності підприємства на окремих стадіях його розвитку, оптимально може стати інша стратегія фінансування. Взагалі, при виборі стратегії фінансування необхідно знайти бажане співвідношення між рівнем рентабельності і використання власного капіталу і рівнем ризику зниження фінансової стійкості підприємства, яка оцінюється величиною його чистого оборотного капіталу.


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Бажин Й. Информапионньїе системьі менеджмента. - М.: ГУ ВШЗ, 2000. - 688 с.

2. Басовский Л.Е. Прогнознрованис и планнрование в условиях рьінка: Учеб нособие, -М., 2001.-260с.

3. Букалков М.И. Внутрифирменное ііланмрование: Учеб. для вузов. - М., 2000. - 392 с.

4. Економіка та менеджмент: Навч. посібник / Під ред. проф. О.Є. Кузьміна. - Львів: Вид-во Державний університет "Львівська політехніка", 1996. - 828 с.

5. Енциклопедія бізнесмена, економіста, менеджера. / Під ред. Р. Дяківа. - К.: Міжнародна економічна фундація, 2000. - 706 с.

6. Ильин А.И., Синица Л.М, Планнрование на предприятаи. Стратегическое планиро-вание. Учеб. пособие для вузов. Т. 1. - Минск, 2000. -416с.

7. Ильин А.И., Синица Л.М. Планирование на предприятии. Тактическое планирование: Учеб. пособие для вузов. Т.2. - Минск., 2000. - 312 с.

8. Кредісов А.1. Управління зовнішньоекономічною діяльністю: Навч. посібник. - 2-ге вид. - К.: Віра-Р, 2002. - 552 с.

9. Кузьмін О.Є., Мельник О.Г. Теоретичні та прикладні засади менеджменту: Навч. посібник. - Львів: Національний університет "Львівська політехніка" (Інформаційно-видавничий центр "Інтелект +" Інституту післядипломної освіти), "Інтелект-Захід", 2002. - 228 с.

10. Павлов В.І. Основи підприємництва: бізнес-планування: Навч. Посібник. У 2 т. -Луцьк: Надстир'я, 1998.

11. Сизоненко В.О. Сучасне підприємництво: Довідник. - К.: Знання. 2001. - 250 с

12. Тян Р.Б. Планирование деятельности предприятня: Учебное пособие. - К.' МАУГ1-1998,-156с.

13. Чавкин А.М. Методьі й модели рационального управлення в рьіночной шіночшье: разработка управленческих решений. - М., 2001. - 320 с.

14. Черняк В.З., Черняк А.В., Довдиенко И.В. Бизнес-планирование: Учеб- - практич. пособие. - М.: 2000. - 272с.

15. Янковский Н.А. Повьішение зффективности внешне'жономической деятельности крупного производственного комплекса. - Донецк: АО"Издательство "Донеччина"", 2000. -447 с.