Смекни!
smekni.com

Організація зв’язків з громадськістю на прикладі Кам’янець-Подільського районного споживчого товариства (стр. 3 из 3)

Кам’янець-Подільське районне споживче товариство знаходиться в місті Кам’янець-Подільське, Хмельницької області, за адресою вул. Огієнка, 22. Кам’янець-Подільське районне споживче товариство має у власності відособлене майно, що враховується на його самостійному балансі. Товариство нараховує 106 закладів торгівлі і громадського харчування, 24 пункти по заготівлях, сучасні магазини-маркети та ін.

Районне споживче товариство щорічно нарощує виробництво власної продукції, обсяги товарообігу, зміцнює матеріально-технічну базу, працює без збитків. Здійснює реконструкцію та переоснащення підприємств торгівлі і громадського харчування. Відкрито обрядові зали, які користуються попитом у населення для проведення весіль, родин, інших сімейних свят та подій. Для поліпшення торговельного обслуговування населення району споживча кооперація продовжує реформування своєї структури. Товариство здійснює свою діяльність, керуючись Статутом, Конституцією України, господарчим кодексом України та іншими нормативними документами.

2.2 PR-кампанія Кам’янець-Подільського районного споживчого товариства

PR-кампанія - це комплекс інформації, що дозволяє потенційному клієнтові сформувати власну думку щодо торгової марки. Інформація збирається фахівцями, вибудовується у стратегічному порядку, та подається суспільству. Ефективність від однієї чи кількох статей дорівнює нулю, необхідна стратегічна розробка хоча б на півроку, що передбачає цикл статей та відеосюжетів [11].

В рамках дослідження респондентам було запропоновано відповісти на питання відносного того, чи повинне підприємство в сучасних умовах займатися формуванням свого іміджу. Відповіді розподілилися таким чином (рис 1):

Рис. 1. Чи повинне підприємство в сучасних умовах займатися формуванням свого іміджу.

Отже, більша частина опитаних респондентів вважають, що підприємству необхідний позитивний імідж, тобто, більшість респондентів признають важливість PR-кампанії районного споживчого товариства.

При проведенні опитування також було виявлено проблему проінформованості населення про Кам’янець-Подільське районне споживче товариство (опитаних 200 людей міста Кам’янець-Подільський) (рис 2). Більшість опитаних відповіли "так", деякі респонденти знають лише частково про споживче товариство і лише незначна кількість не знають нічого про товариство.

Рис. 2. Проінформованість населення про Кам’янець-Подільське районне споживче товариство

Способами здійснення PR-кампанії можуть виступати:

Партнерські програми.

Партнерські програми ефективні в першу чергу завдяки тому, що розширюють круг контактів з потенційною аудиторією Кам’янець-Подільського районного споживчого товариства. Як партнери можуть виступати:

клієнти товариства;

міська адміністрація;

учбові заклади;

підприємства області (оскільки продукція розповсюджується на території Хмельницької та сусідніх областей).

ЗМІ.

Потужним потенціалом наділені неофіційні зустрічі з журналістами,коли відбувається обмін інформацією, передавання журналістам спеціальних інформаційних пакетів, що можуть спонукати їх до підготовки відповідних матеріалів. Однак такі зустрічі пов’язані з певними ризиками, якщо не знати і не враховувати специфічних інтересів, особистісних якостей, манери журналістів, а також вимог до такої специфічної форми ділового спілкування.

Цікаву інформацію можуть отримати журналісти під час нарад, засідань,зборів,інших заходів, на яких обговорюються й розв’язуються важливі для функціонування споживчого товариства проблеми.

У роботі з пресою важливо уміло і цілеспрямовано використовувати і навіть створювати новини, інформаційні приводи, організовувати заходи, що є суттєвою передумовою появи відповідних матеріалів на сторінках видань, в ефірі, глобальній інформаційній мережі.

Телебачення - основний канал, що забезпечує максимальний спектр широкої аудиторії і що дозволяє позиціювати товариство на масовому ринку. ТБ-реклама є пріоритетним рекламним носієм для послуг масового попиту, оскільки дозволяє забезпечити велике число контактів з аудиторією, закріплює назву і позицію споживчого товариства, візуальні константи рекламної кампанії в свідомості споживачів. Для просування фонду пропонується використовувати декілька варіантів відеоматеріалів:

іміджевий відеоролик тривалістю 30 сек. з раціональним поясненням переваг районного споживчого товариства (канал "Поділля Центр");

рекламні відеоролики з активною пропагандою переваг співпраці з Кам’янець-Подільським районним споживчим товариством (канал "Поділля Центр");

новинні сюжети (канал "Поділля Центр").

Друковані засоби масової інформації також є одним з основних медіаресурсів, завданням рекламної кампанії, що відповідають, і відповідним цільовим аудиторіям. Перевагами газет перед іншими засобами масової інформації є масовість, тривалий час функціонування, вибірковість.

Для вирішення поставлених завдань цікавитимуть перш за все масові видання ("Край Кам’янецький").

У друкованих ЗМІ планується:

розміщення рекламних модулів;

інформаційні матеріали про діяльність споживчого товариства;

пропозиції щодо співпраці товариства з приватними підприємцями області.

Радіо, також як і телебачення, є каналом комунікації, що забезпечує значне охоплення масової аудиторії. Проте в даному випадку представляється доцільним не постійне, а періодичне його використання, зокрема при анонсуванні майбутніх подій (рис.3) (радіо канал "Подолянин ТС").

Рис. 3. Час радіотрансляції реклами Кам’янець-Подільського районного споживчого товариства

Внутрішній PR.

Розв´язання різноманітних РR-завдань відбувається під час засідань круглих столів, семінарів, конференцій - зібрань, на яких обговорюють актуальні для фірми, суспільства проблеми. Активно використовують семінари для вироблення політичних рішень, налагодження взаємодії представників органів влади з громадськістю.

Внутрішній PR Кам’янець-Подільського районного споживчого товариства повинен:

організовувати акції, конкурси та свята;

розробляти макети та календарі;

здійснювати написання внутрішніх комунікацій;

На запитання як часто працівники обговорюють імідж товариства (250 осіб) було отримано наступні результати (рис.4)

Рис. 4. Частота обговорення іміджу Кам’янець-Подільського районного споживчого товариства

Інтернет.

Сучасні технології дозволяють розміщувати рекламу в Інтернеті. Кам’янець-Подільське районне споживчого товариство не має власного сайту, також інформації про товариство можна знайти на сайті http://www.kompass. kiev.ua, але перегляд можливих послуг, що надає товариство немає. Тому для товариства є необхідним створення сайту.

Отже, слід зазначити, що співробітники Кам’янець-Подільського районного споживчого товариства вважають, що сучасне підприємство повинне займатися цілеспрямованим формуванням свого іміджу. Це у свою чергу говорить про визнання респондентами важливості PR-діяльності.

Висновки

Отже, провівши відповідну пошукову роботу, а також опрацювавши доступну літературу за темою, можна зробити наступні висновки:

PR це наука і мистецтво організації та здійснення зв'язків суб'єктами управління економічною, соціальною, політичною і духовно-культурною діяльністю з громадськістю, досягнення взаєморозуміння і доброзичливості між особистістю, закладом та іншими людьми, групами людей або суспільством загалом за допомогою поширення пояснювального матеріалу, розвитку обміну інформацією;

сучасне підприємство повинне займатися цілеспрямованим формуванням свого іміджу в цьому їй допомагає правильно зроблена PR - кампанія. Дослідження показали, що Кам’янець-Подільське районне споживче товариство потребує у проведенні PR - кампанії, оскільки велика частина населення міста знають про товариство лише часткову інформацію;

ряд запропонованих PR-ходів зможуть допомогти товариству залучити до співпраці велику кількість підприємств та установ.

Список використаної літератури

1. Білоус В.С. Зв’язки з громадськістю (паблік рилейшнз в економічній діяльності): Навч. посіб. - К.: КНЕУ, 2005. - 275 с.

2. Викентьев И.Л., Приёмы рекламы и public relations. Программы-консультанты: 446 примеров, 200 учебных задач и 21 практическое приложение, СПб, 8-е дополненное издание, "ТРИЗ-ШАНС" и "Бизнес-пресса", 2007 г., 406 с.

3. Королько В.Г. Паблик рілейшнз. Наукові основи, методика, практика. - К.: Видавничий дім "Скарби", 2001. - 400 с.

4. Мойсеєв В.А. Паблік рілейшенз: Навч. посіб. - К.: Академвидав, 2007. - 224с.

5. Носач 3.С. "Как зделать RP и рекламу успешным" // Отдел маркетинга №4, 2006. - C.32-35

6. Почепцов Г.Г. Паблік рилейшнз: Навч. посіб. - К.: Т-во "Знання", КОО, 2000. - 506 с.

7. Чумиков А.Н. Связи с общественностью. Теория и практика: Учебное пособие. - М.: Дело, 2003. - 496с.

8. Яновский В. "public relations" в системе управления"/"Маркетинг" № 9, 1997. - С.15-20

9. http://zakon. nau.ua/doc/? uid=1041.15752.0

10. http://www.kompass. kiev.ua/enterprises? q=&v=1047&o=602&page=11

11. http://pr-consultant.ru/oprpr. htm

12. http://pr-maslennikov. livejournal.com/236924.html