Смекни!
smekni.com

Особливості експертизи кисломолочних сирів, порядок та правила перепуску їх через митний кордон України (за матеріалами магазину "Вибір" м. Рівне) (стр. 10 из 18)

Органолептична оцінка.

Якщо продукт має яскраву, багатообіцяючу етикетку, є шанс, що споживач купить його. Але якщо продукт виявиться несмачним, то другий раз його точно не придбають. Тому органолептична оцінка є важливим і найчастіше визначальним показником для харчових продуктів.

Органолептична оцінка включала оцінювання за зовнішнім виглядом і консистенцією продукту, кольором, смаком і запахом. Кисломолочний сир повинен представляти собою м’яку, мазку масу з незначним виділенням сироватки.

Колір кисломолочного сиру повинен бути білий з кремуватим відтінком. Рівномірний по всій масі. Запах та смак кисломолочного сиру - кисломолочні, без сторонніх запахів та присмаків.

Результати органолептичних досліджень кисломолочних сирів наведено у таблиці 2.5.2.

Таблиця 2.5.2 – Результати органолептичних досліджень

№ з/п Найменування показника якості Вимоги до якості Сирок кисломолочний Простоквашино» Сирок дитячий «Слов’яночка» Сирок солодкий з ваніліном «Щодня»
1 2 3 4 5 6
1 Консистенція М’яка, така, що мажеться М’яка, така, що мажеться М’яка, така, що мажеться М’яка, така, що мажеться
2 Смак і запах Кисломолоч-ні, без сторонніх смаків та запахів Кисломолочні без сторонніх смаків та запахів Кисломолочні без сторонніх смаків та запахів Смак дещо кислу-ватий
3 Колір Білий з кремовим відтінком, рівномірний по всій масі Білий з кремовим відтінком, рівномірний по всій масі Білий з кремовим відтінком, рівномірний по всій масі Білий з кремовим відтінком, рівномірний по всій масі
Оцінка Відмінно Відмінно Добре

Зведена таблиця експериментальних досліджень кисломолочних сирів наведена нижче.

Таблиця 2.5.3 – Результати досліджень кисломолочних сирів

МаркаПоказник Сирок кисломолочний « Простоквашино» Сирок дитячий «Слов’яночка» Сирок солодкий з ваніліном «Щодня»"
Виробник ВАТ "Галактон", Україна, 02660 м.Київ, вул. М. Раскової, 4 «ВАТ Вімм – Біль –Дан Україна»м. Вишневе, київської обл., вул. Промислова, 7 ДП «Молочний завод»ТОВ «Молочна фабрика « Рейнфорд»Україна, 10031, м. Житомир ,вул. Ватутіна, 45
Маса, г 100 г 100 г 100 г
Тип упаковки Фольга з підпергаментом Пергамент Пергамент
Термін і умови зберігання При температурі(4+_2*)С не більше7 діб.не зазначено оптимальну вологість для зберігання. При температурі зберігання (4+-2*)С – не більше 4 діб. Строк придатності 7 діб при температурі (4+_ 2*)С.
Енергетична цінність 100 г, ккал 311 304 311
Вуглеводи, г в 100 г 17,0 14,2 17,0
Білки, г в 100 г 9,0 9,0 9,0
Загальна оцінка, 100% 5,0Відмінно 4,8Відмінно 4,0Добре
Маркування, 10% Відмінно Добре Добре
Упаковка, 10% Відмінно Добре Добре
Органолептика, 80% Відмінно Відмінно Добре

Отже, отримали оцінку «відмінно» сирки кисломолочні «Простоквашино»" та «Слов’яночка» , а зразок сирку кисломолочного «Щодня» – "добре".

Висновки до розділу

У розділі №2 "Товарна експертиза" проводилися дослідження трьох видів кисломолочних сирів, де оцінювались органолептичні показники продукту, упаковка та маркування. З чого можна зробити висновок, що смак та запах, консистенція та колір у всіх зразках відповідає вимогам стандарту. Упаковка краща із фольги ніж із пергаменту як з естетичної сторони, так і на дотик (пергамент – не утримує форму сиру і стає липким). Маркування відповідає стандарту. Наведення методів визначення органолептичних та фізико-хімічних показників якості.

Товарознавча експертиза передбачає оцінку експертом основних характеристик товарів, а також оцінку основних змін, що відбуваються з ними в процесі товароруху для подальшого прийняття рішень, видання висновків. Проведення експертизи включає оцінку основоположних характеристик товару: асортиментної, якісної, кількісної, вартісної або їх частину. Експертній оцінці можуть підлягати не тільки одиничні екземпляри чи пакувальні одиниці, але й певні товарні партії, об'єднані спільністю ознак.

Оцінка якості товарів проводяться як органолептичним, так і лабораторним (вимірювальним) методом, а також шляхом опитувань.

Перш ніж будь-який товар випускається на ринок, а в даному випадку, вино, він проходить експертизу, у якій визначають його відповідність тій чи іншій нормативно-технічній документації.

Для проведення експертизи якості кисломолочних сирів потрібно перш за все відібрати проби. Відбір проб проводиться відповідно до ГОСТ 26809.

Про відбір об’єднаної проби складається акт відбору проб. В акті повинно бути вказано:

- час і місце складання акту;

- прізвища та посади осіб, які приймали участь у відборі проби;

- підприємство-постачальник;

- підприємство-отримувач;

- найменування та кількість продукції, від якої відібрана проба;

- найменування та номер документу про якість;

- номер вагону, залізничної цистерни, автоцистерни;

- кількість та місткість пляшок з відібраною об’єднаною пробою;

- опис печатки чи пломби, якою опечатані пляшки з об’єднаною пробою;

- підписи осіб, які приймали участь в відборі проби.

Органолептичні показники – це зовнішній вигляд, колір, смак, запах, консистенція – визначаються за допомогою зору, нюху та смаку. Оцінку смаку та запаху проводять спеціально вивчені та атестовані експерти.


3 Митне оформлення кисломолочного сиру

3.1 Обґрунтування доцільності експортування кисломолочного сиру

Розділ дипломної роботи "Митне оформлення" присвячений опису експортної операції кисломолочного сиру магазином "Вибір" у Білорусь.

Розділ носить рекомендаційний характер, оскільки досліджуване підприємство зовнішньоекономічною діяльністю не займається.

Доцільність експорту зумовлюється, перш за все, розширенням ринків збуту підприємства, і, по-друге, відшкодуванням державою ПДВ.

Дослідження проводилось на основі типової процедури експорту за наступними параметрами відповідно до зовнішньоекономічного договору:

- тип операції – експорт;

- експортер – магазин "Вибір", імпортер – ТОВ "Продукти" (Білорусь);

- товар - кисломолочний сир у вигляді брикетів масою 200 г, жирність 9%;

- кількість товару – 120 кг (4 ящики по 150 брикетів у кожному);

- вартість 1 брикета кисломолочного сиру – 0,5 доларів США;

- умови поставки - автотранспортом DAF-Городище;

- курс валюти на день митного оформлення – 5,05 грн. за 1 долар США, 6,874565 за 1 євро.

3.2 Порядок митного оформлення кисломолочного сиру

Порядок митного оформлення визначається розділом 3 Митного кодексу України. Усі товари та інші предмети, що переміщуються через митний кордон України підлягають обов'язковому митному.

Метою здійснення митного оформлення є:

- забезпечення митного контролю, який здійснюється з метою дотримання державними органами, підприємствами та їх службовими особами, а також громадянами порядку переміщення через митний кордон України товарів та, інших предметів. Митний контроль здійснюється службовими особами митниці шляхом перевірки документів, необхідних для такого контролю, митного огляду транспортних засобів, товарів та інших предметів, особистого огляду, переогляду, обліку предметів, які переміщуються через митний, а також в інших формах;

- застосування засобів державного регулювання переміщенням через митний кордон України товарів та інших предметів, основною метою яких є стягнення у Державний бюджет податків при переміщенні товарів через митний кордон України, а також захист національного ринку від неякісних імпортних товарів і забезпечення підтримки національного виробника шляхом надання йому можливості конкурувати з іноземними суб'єктами підприємницької діяльності.

Порядок виконання операцій з митного оформлення визначається Державною митною службою України у відповідності з Митним кодексом України. Митне оформлення суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності здійснюється службовими особами митниці у місцях розташування митниць - зонах митного контролю, спільно із зацікавленими державними органами впродовж часу, визначеного митницею.

Митне оформлення має проводитися митницею, у зоні діяльності якої розташовані власники товарів та інших предметів, за винятком випадків, урегульованих чинним законодавством України. Так, наприклад, оформлення товару в іншій митниці узгоджується його власником із обома митницями (тією, де розташований власник, і тією, де він має намір проводити оформлення) листом відповідної форми.