Смекни!
smekni.com

Розробка стратегії диверсифікації послуги "контекстна реклама" рекламного агентства ADLABS (Лабораторія Інтернет-реклами) на ринку Інтернет-реклами м. Києва (стр. 7 из 12)

Розміщення оголошень AdWords відбувається або на основі пошукових запитів, або на основі втримування, тому мережа Google складається із двох компонентів: пошукової мережі й мережі контекстної реклами.

Оголошення в пошуковій мережі.

На сторінці результатів пошуку Google контекстні оголошення показуються в колонку праворуч від результатів пошуку або безпосередньо над ними.

Місце розташування оголошень і їхня позиція відносно один одного визначається пошуковою системою на підставі аукціону з урахуванням кількості конкурентів, ставок за клич і якості самих оголошень.

Оголошення в мережі контекстної реклами.

У рекламну мережу Google входить безліч веб-сайтів і інших продуктів (таких як поштова служба Gmail, блоги, форуми), з якими компанія Google уклала партнерську угоду про показ оголошень AdWords. Мережа Google є найбільшою рекламною мережею в Інтернеті й охоплює більше 86% користувачів Інтернету по усьому світі.

На пошуку Google У партнерській мережі

У поштовому сервісі Gmail

Рис. 2.10. Приклади оголошень, які можуть бути показані за допомогою AdWords на сайті Google

Google AdWords – це найефективніша система реклами для підприємств будь-якого масштабу.

Використовуючи Google AdWords, ви одержуєте наступні переваги:

– Вартість.

Вартість одного переходу відвідувача на рекламовану сторінку від 0,01 доларів США. Також існує система оплати за тисячу показів (CPM) для рекламодавців, які воліють розміщати оголошення на певних інформаційних сайтах і платити за число показів.

· Точна орієнтація.

Ваші оголошення побачать користувачі тільки тих міст, які ми вкажемо. Компанія Google постійно вдосконалює механізми таргетинга оголошень у напрямку врахування інтересів користувача.

· Широке охоплення.

Можливість швидко охопити свою аудиторію користувачів Інтернету. В Україні – це порядку 70% користувачів пошуковою системою Google.

· Повний контроль.

Рекламні оголошення можна показувати в зазначені години й по певних днях. Є можливість контролю щоденного бюджету, що ви готові витрачати на рекламу AdWords. Також можна самостійно вибрати, хто, де й коли побачить вашу рекламу. У режимі on-line доступні цілодобові звіти статистики вашого облікового запису.

г) Реклама на Yandex

На пошуку Yandex У партнерській мережі

Баннер на пошуку На Яндекс. Пошті

Рис. 2.11. Приклади оголошень, які можуть бути показані за допомогою Яндекс. Директ

Використовуючи Яндекс. Директ, ви одержуєте наступні переваги:

· оплата тільки за результат, ви самі визначаєте ціну, по якій готові оплачувати кличі по своєму оголошенню, мінімальна ціна переходу становить усього 0,30 російських рублів;

· найбільше охоплення Інтернет-Аудиторії в Росії, друге місце по Україні;

· географія й час показів визначаються вами залежно від місця розташування й часу роботи вашого бізнесу;

· якщо у вас немає сайту, їсти можливість створити віртуальну візитку з телефоном і адресою вашої компанії;

· щоденний контроль за бюджетом, що ви витрачаєте на рекламну кампанію;

· звіти про ефективність вашої рекламної кампанії по кожному оголошенню, кожній ключовій фразі за кожний день;

· додаткові площадки Рекламної мережі Яндекса для збільшення аудиторії, який може бути цікаво ваша рекламна пропозиція;

Яндекс. Директ використовує багатоступінчасту технологію захисту від недійсних (несумлінних і помилкових) кликів, що містить у собі як автоматичні, так і ручні методи фільтрації. Кличі, які Яндекс. Директ визначає як недійсні, не враховуються у звітах статистики, і кошти за них не списуються з рахунку рекламодавця.

3) Реклама на Begun

Бігун – перший російський сервіс контекстної реклами з оплатою за перехід і аукціонне ціноутворення. Ви можете купити перехід на сайт, інформування унікального глядача або дзвінок в офіс. Вартість результату визначається самим рекламодавцем. Рекламна мережа Бігуна охоплює всю активну аудиторію російського Інтернету, а це більше 20 мільйонів чоловік на місяць.

З лютого 2009 р. мінімальна вартість переходу в сервісі Бігун становить 0,10 російських рублів. Зниження мінімальної вартості переходу стало можливим завдяки активному приєднанню до мережі Бігуна площадок, що володіють низькою вартістю контакту із цільовим користувачем – соціальних мереж, комунікаційних сервісів, фото- і відеохостінгов. Таким чином, Бігун став самим доступним сервісом контекстної реклами на ринку.

В 2008 році ринок інтернет-реклами в Україні знову показав позитивну динаміку, склавши у підсумку $20 млн. проти 12 млн. в 2007 році. При цьому обсяг ринку контекстної реклами подвоївся й досяг $6 млн., що становить майже 0,5% від обсягу вартості всього рекламного ринку України у 2008 році – $ 1 337 млн.

Світова фінансова криза вплинула на рекламну індустрію інтернету, викликавши реструктуризацію ринку й зміну поводження рекламодавців. Рекламну діяльність звели до мінімуму ПІФИ (пенсійно-інвестиційні фонди), девелопери ринку нерухомості й частина банків. Проте, попит на інтернет-рекламу продовжує залишатися високим, оскільки криза стала поштовхом для пошуку бізнес-рішень, розрахованих на реальних продажах. Збіглих з ринку рекламодавців заміняють нові замовники, у тому числі ті, хто переводить бюджети в Інтернет – мережу із традиційних видів медіа. Таким чином, інтернет-реклама в Україні залишається сегментом рекламного ринку, що найбільш динамічно розвивається.

По оцінках рейтингу BIGMIR аудиторія Уанета в грудні 2008 року склала 10,3 млн. унікальних користувачів. Зрівнявши ці дані з показниками 2007 року, можна зробити висновок, що в 2008 році аудиторія українського Інтернету збільшилася приблизно на 60%. У випадку збереження або незначного зміни темпів росту в 2009 році аудиторія українського Інтернету досягне 12–13 млн. користувачів, а при сприятливих умовах (стрімкий розвиток IT-Сфери, збільшення доступу до широкополосного Інтернету в регіонах) перевищить цю цифру.

Ринок пропозицій рекламних компаній тільки по м. Києву сягає більше 500 Інтернет-фірм, які розташовують контекстну рекламу рекламодавців на обмеженій кількості «рекламних площадок» – 6. Тому ринок контекстної Інтернет-реклами є монополізованим. Попит користувачів Інтернет-реклами потенційно є ненасиченим, але вивчення його сегментації є спеціальним дослідженням.

Український ринок контекстної реклами представлений 6 основними «рекламними площадками» та менш монополізований у порівнянні з російським. Однієї з його характерних рис є те, що основну частку ринку займають закордонні компанії (Бігун, Google, Яндекс). У той же час на ринку присутні й українські розробки – Метаконтекст (пошукова система МЕТА), adSearch (портал Bigmir), Context. Holder (портал I.ua).

Українська інтернет-аудиторія розподілена нерівномірно. Географічно лідирує київський регіон. Його частка становить близько 56% від загальної аудиторії, у той час як у житомирського й чернівецького регіонів найменша активність: усього 0,15% і 0,14%, відповідно.

Далі, у порядку убування, випливають такі великі регіони як Одеса, Дніпропетровськ, Донецьк, Харків, Львів, Запоріжжя, Крим. Їхня сумарна частка приблизно становить 33%. На інші регіони довелося приблизно 11%.

Сучасний ринок Інтернет-реклами представлений 3-ма основними сегментами:

· Медійна реклама – 18% ринку;

· Контекстна реклама – 60% ринку;

· Пошукова оптимізація (SEO) – 13% ринку;

та ще 5-ма малими сегментами спеціальних видів Інтернет-реклами, які в сумі займають 9% ринку.

Аналіз статистики популярності пошукових систем в Україні у 2008–2009 роках показав:

1) Сервіс статистики Bigmir.net представляє максимально точну (серед безкоштовних джерел) інформацію для огляду популярності пошукових систем в Україні у 2008 році. Ринок пошукових запитів поділений у такий спосіб:

· Google – 73.7%

· Яндекс – 18.7%

· Search. Mail.ru – 2.3%

· Ukr.net – 1.9%

· Bigmir.net – 1.1%

· Meta.ua – 1.1%

Якщо підсумувати аудиторію Яндекса, Search. Mail.ru, Bigmir.net і Ukr.net, ми одержимо 24% ринку пошукових запитів. А загальна аудиторія Google становить 73,7%. Очевидно, що незважаючи на постійне створення нових сервісів, поки що Яндексу не вдається відвоювати український ринок (тому використання контекстної реклами Яндекс виправдано в проектах з таргетінгом на Росію, де Яндекс – лідер пошуку). А контекстна реклама Рамблер і Бігун в Україні малоефективна, тому що ринкова частка цих сервісів надзвичайно мала.

3. Товарна політика послуги «контекстна інтернет-реклама» РА Adlabs та розробка стратегії диверсифікації на ринку інтернет-реклами

3.1 Три рівні послуги «Контекстна Інтернет-реклама»

1 рівень – Контекстна реклама як «Послуга за задумом».

Сьогодні Інтернет реклама – це самий прогресивний і рентабельний вид реклами. Переваги, якими володіє реклама в Інтернеті, пояснюються можливістю таргетованого (цільового) показу реклами, порівняно невеликим рекламним бюджетом, швидкою окупністю й щоденним припливом нових відвідувачів. Крім того, реклама в Інтернеті працює цілодобово та не має обмежень в кордонах окремої держави в рамках всесвітньої мережі Інтернет, має можливість мовної трансформації на багато регіонів світу.

Найбільш ефективним і дешевим видом реклами в Інтернеті на сьогоднішній день є «контекстна реклама». В усьому світі контекстна реклама займає одну із провідних позицій у рейтингу рекламних площадок. Причому, в останні роки саме контекстна реклама дає все більший приплив покупців на сайти рекламодавців.

Контекстна реклама – це вид розміщення Інтернет-реклами, в основі якої лежить принцип відповідності змісту рекламного матеріалу контексту інтернет-сторінки, на якій розміщається даний матеріал. При цьому по характеру рекламний матеріал може бути текстографічним оголошенням або рекламним банером.