Смекни!
smekni.com

Товарознавча характеристика плодових вин: сировина, класифікація, виробництво, вимоги до якості та умови зберігання (стр. 3 из 3)

Виноробна промисловість практикує також випуск наборів марочних вин у красиво оформлених картонних коробках, які, в свою чергу, пакують у транспортну тару - дерев’яні або картонні ящики.

У торгову мережу надходять вина і в букових бочках ємкістю 200 л (див. дадаток А, рис.2). Бочки повинні бути закриті буковими, дубовими або липовими шпунтами, поверх яких закріпляється пластинка з відтиском заводу-виготовлювача.

Перевозять і зберігають бочки з вином в горизонтальному положенні при температурі 1О...12°С і відносній вологості повітря 75...85%. У період зберігання необхідно регулярно доливати вина, особливо столові.

Вина, розлиті в пляшки, необхідно зберігати в чистих, добре вентильованих приміщеннях при відносній вологості 70...75% і температурі 10...12°С.

Для напівсолодких плодово-ягідних температура повинна підтримуватись на рівні 2...6°С в залежності від вмісту спирту і цукру.

Доброякісні, стійкі плодово-ягідні вина в торговельній мережі при оптимальних умовах зберігання можуть зберігатися досить довгий період без зниження якості. Слід також відзначити, що завдяки розробці більш ефективних методів підвищення стійкості вин, сьогодні значно збільшені з боку виробництва гарантійні строки зберігання вин в торговельній мережі. Так, для столових марочних вин гарантійний термін встановлено 4 місяці, для ординарних - 3 місяці, для кріплених марочних - 5 місяців, для ординарних кріплених - 4 місяці з дня відпуску продукції з виноробчого підприємства.

Висновок

Отже, дійсно, виробництво плодових вин в Україні і сусідніх державах завдяки наявному широкому сортименту культур, що вирощуються, має великі перспективи й можливості, і з переходом економіки до ринкових відносин це виробництво має тенденцію до виходу із занедбаного стану, в якому воно опинилося в останні часи.

Плодове вино містить у своєму складі безліч поживних і смакових речовин, що містяться у свіжих плодах. До них відносяться різні вітаміни, мікроелементи й радіоактивні речовини.

Крім цього, у винах, особливо молодих, міститься велика кількість різноманітних ферментів - оксидаза, каталаза, інвертаза, пектіназа і речовини, які мають антибіотичні властивості. Не дивлячись на малий вміст вказаних речовин у винах, вони відіграють значну роль в обміні речовин людського організму завдяки своєму комплексному впливу на цей процес.

Наявність самих різноманітних речовин у вині робить його не тільки цінним харчовим і смаковим напоєм, але й лікувальним засобом для багатьох захворювань.

Плодові вина можуть виготовлятись з дуже великої кількості різноманітних плодів і ягід та мають багато рівнів класифікації. Класифікують їх залежно від сировини, з якої вони виготовляються, технології виготовлення, витримки, вмісту, вуглекислого газу, цукру тощо.

Оцінка якості плодових вин відбувається методами фізичного, хімічного і мікробіологічного аналізу, які дають об'єктивні дані про стан і напрямок процесів, які відбуваються при їх зберіганні, проте основним при визначенні якості вин є дегустаційний метод, так як тільки цим способом можна оцінити продукцію найбільш комплексно і систематично.

Для збереження належної якості плодових вин необхідно неухильно дотримуватись встановлених у нормативній документації правил їх зберігання, транспортування тощо.

Список використаних джерел

1. ГОСТ 28616 - 90. Вина плодові. Загальні технічні вимоги

2. ГОСТ 5575 - 90. Транспортування і зберігання плодових вин

3. Дубиніна А.А., Жук Ю.Т. Товарознавство смакових товарів: навчальний посібник / ТОВ «Видавничий дім «Професіонал». - Київ, 2004.240 ст.

4. Кошеев А.А. Напитки из дикорастущих плодов и ягод. - М.: Агропромиздат, 1991. - 63 ст.

5. www.images.google.com.images

Додаток

Додаток А

а)

б)

Рис.1. а) - плодове вино з апельсинів; б) плодове вино з горобини

Рис.2. Дерев’яні бочки для зберігання вин


Рис.3. Оптимальна форма келиха для визначення якості вина