Смекни!
smekni.com

Експертиза якості та митне оформлення штучного хутра і виробів з нього (стр. 13 из 15)

Для товарів груп 6001 та 5801 для проходження митного контролю та митного оформлення додатково ще оформляються наступні документи:

1. Дозволи держорганів

1.1 Радіологічний контроль

Здійснюється уповноваженими підрозділами Мінприроди України з метою недопущення незаконного переміщення через митний кордон України радіоактивно забруднених речовин та ядерних матерiалiв.

Підтвердженням факту проведення радіологічного контролю є наявність в товаросупровідних документах відмітки "Радіологічний контроль" або відмітки "Екологічний контроль" (див. лист Держмитслужби від 16.01.2003 №11/4-09-609-ЕП)

Здійснення попереднього документального контролю відноситься до компетенції органів охорони державного кордону.

2. Попередження

2.1 Простий вексель (давальницька сировина)

Сплата ввізного мита, податків та зборів (крім митних зборів) при ввезенні вказаного у коментарі товару в якості давальницької сировини для його переробки в готову продукцію, здійснюється шляхом подання митному органу простого векселя (див. Розпорядження КМУ від 21 січня 2006 р. № 26-р).

У разі непогашення векселедавцем у визначений строк такого векселя векселедержатель (податкові органи) може опротестувати його в неплатежі та протягом одного робочого дня звернутися до банку, який здійснив аваль векселя, з вимогою про його оплату.

Банк зобов'язаний не пізніше операційного дня, що настає за днем звернення векселедержателя, переказати йому зазначену у векселі суму.

2.2 Спецконтроль товарів ризику (тільки для групи 5801).

Митниці визначають товари групи ризику, при митному оформленні імпорту яких звертається особлива увага посадових осіб митниці (на коди товарів згідно з УКТЗЕД, їх митну вартість та країну походження).

Це встановлено листом Держмитслужби від 20.01.2000 №21/1-175-ЕП. Спеціальними заходами при митному оформленні вказаного у коментарі товару можуть бути обов'язковий митний огляд, відбір зразків товару, залучення підрозділу тарифів та вартості митниці тощо.

2.3 Митний огляд при оформленні (імпорт) (тільки для групи 5801) Митне оформлення вказаного у коментарі товару здійснюється за умови його обов'язкового митного огляду в митниці призначення. [37, 38, 39]

4.3 Порядок нарахування мита та митних платежів

Митні та інші платежі, які стягуються з товару 4304 00 00 00 «Хутро штучне та вироби з нього»

1. Ввізне мито

Являє собою податок на переміщення товарів через митний кордон України.

Пільгова/повна ставка 12%

2. Антидемпінгове ввізне мито

Особливий вид мита, що справляється у разі ввезення в Україну товару, який є об'єктом застосування антидемпінгових заходів.

Справляється незалежно від сплати інших податків i зборів (обов'язкових платежів), у тому числі мита, митних зборів. Встановлюється рішенням Мiжвiдомчої комiсiї з міжнародної торгівлі ставка 179,7%

Митні та інші платежі, які стягуються з товарів групи 6001 «Трикотажні полотна»:

1. Ввізне мито

Являє собою податок на переміщення товарів через митний кордон України. Див. додатково преференції по миту

Пільгова ставка 8%

Повна ставка 15%, але не менше 0,5 EUR за кг

2. Антидемпінгове ввізне мито

Особливий вид мита, що справляється у разі ввезення в Україну товару, який є об'єктом застосування антидемпінгових заходів.

Справляється незалежно від сплати інших податків i зборів (обов'язкових платежів), у тому числі мита, митних зборів. Встановлюється рішенням Мiжвiдомчої комiсiї з міжнародної торгівлі ставка 53,29%.

Митні та інші платежі, які стягуються з товарів групи 5801 «тканини із синтетичних i штучних волокон та iншi тканини з утоковим ворсом»:

1. Ввізне мито

Являє собою податок на переміщення товарів через митний кордон України. Див. додатково преференції по миту

Пільгова ставка 8%

Повна ставка 40%

Зі всіх товарів, що ввозяться на територію України стягуються в однаковому розмірі наступні податки:

1. Податок на додану вартість

Операції з ввезення (пересилання) товарів на митну територію України та отримання робіт (послуг), що надаються нерезидентами для їх використання або споживання на митній території України, в тому числі операції з ввезення (пересилання) майна за договорами оренди (лізингу), застави та іпотеки є об'єктами оподаткування податком на додану вартість (ПДВ).

Для товарів, якi ввозяться (пересилаються) на митну територію України платниками податку, базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість таких товарів, але не менша митної вартості, зазначеної у ввізній митній декларації. Ставка 20%

2. Єдиний збір в пункті пропуску

Єдиний збір справляється з транспортних засобів, визначених у ст. 5 Закону України від 04.11.99 № 1212-XIV, якi перетинають державний кордон, за здійснення у пунктах пропуску митного (у разі транзиту вантажу i транспортного засобу), санітарного, ветеринарного, фiтосанiтарного, радiологiчного та екологічного контролю вантажу i транспортного засобу, за проїзд транспортного засобу автомобільними дорогами та за проїзд автотранспорту з перевищенням встановлених загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрів (Додоток Р).

Порядок нарахування ввізного та антидемпингового мита визначаєтьсязгідноз «Порядком справляння митними органами ввізного (вивізного) та особливих видів мита під час митного оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України», який затверджений Наказом ДМСУ № 30 від 23.01.2006 р. Нарахування ввізного (вивізного) мита за адвалерними ставками, тобто у відсотках до митної вартості товару. Митна вартість визначається відповідно до Митного кодексу України. При визначенні митної вартості застосовуються офіційні курси іноземних валют, установлені Національним банком України на день подання ВМД до митного оформлення.

Обчислення суми ввізного (вивізного) мита щодо товарів, які обкладаються ввізним (вивізним) митом за ставками у відсотках до митної вартості товару, здійснюється за формулою

Сма = (В х Ма) : 100 (4.2)

де:

Сма - сума ввізного (вивізного) мита,

В - митна вартість товару (у грн.),

Ма- ставка ввізного (вивізного) мита, установлена у відсотках до митної вартості товару.

Нарахування особливих видів мит здійснюється відповідно до рішень про застосування антидемпінгових, компенсаційних або спеціальних заходів.

1) Нарахування антидемпінгового, компенсаційного та спеціального мита у відсотках до митної вартості товару, що є об'єктом антидемпінгового, антисубсидиційного або спеціального розслідувань.

Митна вартість цього товару обчислюється відповідно до базисних умов поставки CIF-кордон України.

Обчислення суми антидемпінгового, компенсаційного та спеціального мита здійснюється за формулою

Смо = (В х Мо) : 100 (4.3)

де:

Смо - сума антидемпінгового, компенсаційного та спеціального мита, В - митна вартість товару (у грн.),

Мо- ставка антидемпінгового, компенсаційного та спеціального мита, установлена у відсотках до митної вартості товару.

2) Нарахування антидемпінгового та компенсаційного мита при застосуванні різниці між мінімальною ціною та митною вартістю товару, що є об'єктом антидемпінгового або антисубсидиційного розслідування.

Митна вартість цього товару обчислюється відповідно до базисних умов поставки CIF-кордон України.

Мінімальна ціна визначається Міністерством економіки України відповідно до частини дев'ятої статті 14 Закону України "Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту", частини восьмої статті 17 Закону України "Про захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту".

Обчислення суми антидемпінгового та компенсаційного мита здійснюється за формулою

Смо = (Ц х Кє х Н) - В) х 100 (4.4)

де:

Смо - сума антидемпінгового, компенсаційного мита,

Ц - мінімальна ціна на імпорт в Україну товару згідно з відповідним рішенням Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі про застосування антидемпінгових або компенсаційних заходів,

Кє - курс євро, установлений Національним банком України на день прийняття ВМД,

В - митна вартість товару (у грн.),

Н - кількісна або фізична характеристика товару в натуральному виразі. [3,13]


Висновки та пропозиції

Незмінний підвищений попит населення на вироби з натурального хутра, що ще не повністю задовольняється, визначив проблему створення хутра, що імітує натуральне, штучним способом. Створення технології штучного хутра стало можливим завдяки розвитку виробництва хімічних волокон різних видів, структур та властивостей, розробці оригінального устаткування для виготовлення штучного хутра, хімікатів і барвників. Штучне хутро користується стабільним попитом у швейників, взуттьовиків і навіть мебельників. Саме через дорожнечу та недоступність виробів з натурального хутра вироби зі штучного хутра користуються підвищеним попитом.

Незважаючи на існуючу державну систему контролю якості, безпеки товарів і захисту прав споживачів, внаслідок розбалансування, припинення або суттєвого зниження обсягів виробництва вітчизняної продукції, ринок України насичується низькоякісними та недоброякісними товарами. Для об’єктивного оцінювання якості вітчизняних та імпортних товарів необхідні чітко визначені принципи та вимоги до експертизи товарів, які можуть зробити компетентний висновок про якість партії товарів. Але нажаль до цього часу в Україні не існує доскональної нормативної бази щодо досліджень та експертизи штучного хутра та виробів з нього, тому питання, які розтлядаються в даній роботі є ще не вивченими.

Серед багатьох економічних та соціальних проблем, які вирішуються у суспільстві, проблема якості набуває особливого значення. В ній знаходить вираження ефективність виробництва, ступінь задоволення потреб населення, розвиток зовнішньоекономічних зв’язків. Для об’єктивного оцінювання якості вітчизняних та імпортних товарів необхідно проводити експертизу якості товарів, яка може дати компетентний висновок про якість партії товарів, які закуповуються, визначити їх вартість, походження, конкурентоспроможність, тощо.