Смекни!
smekni.com

Зовнішньоторговельний контракт по експорту пива (стр. 8 из 8)

Коефіцієнт Значення
1 Базовий коефіцієнт ефективності експорту 1,33
2 Альтернативний коефіцієнт ефективності експорту 1,17

Отже на основі проведеного коефіцієнтного аналізу можна сказати, що зовнішньоекономічний контракт на експорт пива є ефективним, тому що базовий коефіцієнт експорту та альтернативний коефіцієнт ефективності експорту більше одиниці. А це означає, що прибуток від реалізації пива на зовнішньому ринку є вищім ніж прибуток від реалізації такої ж партії цукру на внутрішньому ринку. Також необхідно зазначити, що при реалізації даної угоди експортні витрати перевищують експортний дохід.

Отже використання запропонованої угоди є доцільним тому що згідно з даними коефіцієнтного аналізу, угода є ефективною.


ВИСНОВКИ

Отже на основі проведеного коефіцієнтного аналізу можна сказати, що зовнішньоекономічний контракт на експорт пива є ефективним, тому що базовий коефіцієнт експорту та альтернативний коефіцієнт ефективності експорту більше одиниці. А це означає, що прибуток від реалізації пива на зовнішньому ринку є вищім ніж прибуток від реалізації такої ж партії цукру на внутрішньому ринку. Також необхідно зазначити, що при реалізації даної угоди експортні витрати перевищують експортний дохід.

Продажу пива на експорт почали збільшуватися на початку цього року за рахунок пожвавлення продажу в Росію. Основним експортером пива виступає київський завод "Оболонь" (Київ). Корпорація "Рідна Марка" планує введення в експлуатацію другої і третьої черги по розливу пива на спеціалізованому комплексі ПБК "Радомишль". У вересні експорт пива, за даними Держкомстату, збільшився на 49,7% порівняно з вереснем минулого року — з 11,07 до 16,57 млн л. А сумарно за 9 місяців нинішнього року експорт хмільного напою зріс на 27,9% — до 169,2 млн л. Головним зовнішнім споживачем українського пива залишається Росія (79,2%). Такі тенденції пояснюються здебільшого різницею в ціні між українською і російською продукцією. Так, українське пиво, яке постачається на експорт, позиціюється в середньому і низькому цінових сегментах. Це підтверджують фінансові показники — виторг експортерів пива у вересні зріс лише на 11%. Водночас в Україну ввозиться переважно пиво преміум-класу (від 5 грн за пляшку) — вітчизняні пивовари до останнього часу на цей сегмент практично не працювали.

Пиво - тонізуючий пінний напій, насичений діоксидом вуглецю, одержаний шляхом зброджування охмеленого сусла пивними дріжджами без добавлення спирту етилового, який відноситься відповідно до Міжнародного класифікатора товарів та послуг до окремої групи напоїв під назвою "Безалкогольні напої та пиво".

Якість пива - сукупність властивостей пива, що визначають його здатність забезпечувати потреби людини в енергії, поживних та смакоароматичних речовинах, безпеку для її здоров'я, стабільність складу і споживчих властивостей протягом строку придатності до споживання та відповідають вимогам державних та міжнародних стандартів, технічних умов, санітарних норм та інших нормативних документів.

Державний контроль і нагляд за якістю та безпекою пива при його виробництві, зберіганні, транспортуванні, реалізації, торгівлі, використанні, здійсненні експортно-імпортних операцій здійснюють спеціально уповноважені центральні органи виконавчої влади у галузі охорони здоров'я, захисту прав споживачів, стандартизації, метрології та сертифікації, ветеринарної медицини, карантину рослин, їх органи в Автономній Республіці Крим, областях, районах, містах Києві та Севастополі у межах їхньої компетенції.

Експорт пива, що виробляється пивоварними підприємствами (пивоварами) України, здійснюється відповідно до законодавства України з додержанням вимог Законів України "Про зовнішньоекономічну діяльність" та "Про метрологію і метрологічну діяльність".

Проте для успішної конкуренції з українськими пивними гігантами російським компаніям доведеться робити ставку саме на елітний сегмент. Для цього росіянам насамперед доведеться потурбуватися про розвиток культури споживання пива, зокрема про організацію спеціальних пивних барів і ресторанів, про що, власне, вже заявили деякі компанії.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Закон України «Про виробництво та обіг пива в Україні».

2. Закон України «Про зовнішньоторговельну діяльність».

3. Волков А.С. Обзор рынка пива Украины // Журнал «Пивное дело». - №7. – 2005. – С. 42-49.

4. Волков А.С. Россия и Украина: эволюция системы сбыта // Журнал «Пивное дело». - №3. – 2005. – С. 23-28.

5. Житніков А.В. Пийте пиво на здоров’я... // Газета „Новини Полтави”. - №12. – 2005.

6. Кирьякова Анна. Обзор ситуации на рынке пива // Журнал „Експерт”. - №5. – 2005. – С. 33-36.

7. Кравченко П.М. Растут обороты «Укрпива» Журнал «Пивное дело». - №1. – 2006. – С. 25-27.

8. Крапельникова Т.П. Пивні бренди. Проблеми просування на ринку // Журнал «Маркетинг». - №8. – 2004.

9. Следзь Сергій. 40 млн. дол. „Сармату” вже не знадобляться гроші допоміг зберегти антимонопольний комітет // Дзеркало тижня. - № 2 (477) Субота, 17 - 23 Ciчня 2004 року.

10. Стельмах І.В. Чи буде розвиватися українське пивоваріння? // Газета «Обрій». - №4. – 2005 року.

11. Стрельникова М.В. Экспорт и импорт украинского пива // Журнал «Пивное дело». - №4. – 2005. – С. 14-18.

12. http://www.kontrakty.com.ua/show/ukr/print_article/9/4520044255.html

13. http://www.economic.cv.ua/print/21453

14. http://ua.litecat.com/?news=20432

15. http://who-is-who.com.ua/bookmaket/akciz2007/1/53.html

16. http://www.obolon.ua/ua/media/events/229/

17. http://www.utr.ukrintell.com.ua/news/?id=4094&print=