Смекни!
smekni.com

Вивчення попиту і прогнозування збуту продукції (стр. 6 из 7)

Конкуренти – це виробники подібної продукції на ринку. Конкуренти. Щоб підприємство було конкурентноспроможним, воно проводить маркетингові дослідження. Маркетингові дослідження стосуються цін конкурентів на однорідну продукцію, кількості споживачів у конкурентів, нововведень конкурентів. Основним конкурентом підприємства є «Комп’ютер Ленд».

Постачальники – це фірми або окремі особи, які здійснюють постачання машин, устаткування інших матеріальних ресурсів для задоволення технологічних або особистих потреб організації чи окремої особи. Постачальниками підприємства є оптова торгівельна база, яка забезпечує постачання продукції зі складу. Постачальники повинні бути обрані такі щоб відбувалась своєчасна доставка товару. Це є дуже важливим для фірми, адже вона використовує прас-листи для споживачів, щоб споживач міг обрати будь-який товар і щоб цей товар був швидко доставлений.

Закони і державні установи – це правові та нормативні акти вищого органу законодавчої та виконавчої влад або їх спеціальні органи, які здійснюють нагляд за дотриманням державних вимог підприємствами, установами, організаціями, а також громадянами.

Державні органи також мають значний вплив на підприємства. Тому що у правовому статусі зазначається яким видом діяльності воно повинно займатись і які податки сплачувати.

Вплив міжнародних подій – це процеси, які відбуваються за межами країни і впливають на курс національних грошей, конкуренцію тощо.

Внаслідок економічної кризи,обсяги продажів значно зменшились.

Науково-технічний прогрес – це розвиток технологічного процесу у конкурентів. Покупці постійно потребують чогось нового. І не дивно, адже потреби з часом задовольняються і виникають інші потреби. Потреби споживачів постійно змінюються, споживачі потребують кращого товау. Тому підприємство закуповує нові комп’ютери, більш потужні.


2.5Аналіз попиту і прогнозування збуту продукції.

Swot-аналіз

Сильні сторони Слабкі сторони Можливості Загрози
Висока квалівікованість персоналу; Комп`ютери швидко зношуються; Надання послуг; Конкуренти;
Дешеві комп`ютери; Невигідне місцерозташування;
Швидка доставка; Невелика площа приміщення; Рекомендації клієнтам; Підвищення інфляції;
Широкий вибір продукту. Неможливість надання ком`пютерів у кредит. Розширення. Невелика кількість персоналу.
Стратегія Можливості Загрози
Сильні сторони Стратегія розвитку ринку. Стратегія диференціації.
Слабкі сторони Стратегія поєднання. Стратегія зростання компанії.

QРИНКУ = n1 * n2 (2);

Де QРИНКУ – загальна ємність ринку в натуральних показниках;

n1 – кількість покупців товару, чол., див. вихідні дані, табл. 1, №2;

n2 – кількість покупок здійснених середнім покупцем, шт., див. вихідні дані, табл. 1, №3.

QРИНКУ = 400670,00*2=801340,00

Матриця Бостонської консультаційної групи (БКГ) «зростання-частина ринку»

Матриця портфельного аналізу БКГ, одна із найвідоміших та найпростіших, розроблена в 60-х роках XX ст. Бостонською консультаційною групою.


Матриця БКГ, таким чином, визначає чотири основні позиції в яких може перебувати бізнес (товари) підприємства (квадранти матриці), які отримали загальновизнані нині маркетингові назви: «знаки питання», «зірки», «дійні корови», «собаки».

Альтернативні стратегії за матрицею БКГ

Таким чином, на основі матриці БКГ можна сформувати наступні альтернативні стратегії:

Стратегія 1. «Збільшення частки ринку» – перетворення «знаків питання» на «зірок». А для «зірок» – утримання, дальше збільшення і оптимізація долі ринку. Дана стратегія, особливо бізнес, що займає позицію «знак питання» потребує значних інвестицій.

Стратегія 2. «Збереження частки ринку» – це стратегія для «Компіка», яке перебуває в позиції «дійні корови», причому сильні «дійні корови», що знаходяться на ринках, які ще розвиваються хоч і не швидкими темпами. Зберігаючи значну частку ринку, великі кошти від «доїння» направляються в «Компік» з товаром, що виходить на ринок і розвивається («знаки запитання»), а також на інновації.

Стратегія 3. «Збирання врожаю» – отримання короткострокового прибутку в максимально можливих розмірах навіть за рахунок скорочення частки ринку. Таку стратегію застосовують в першу чергу для слабких «корів», що не мають майбутнього і для таких же «знаків питання» та «собак».

Стратегія 4. «Ліквідація бізнесу» – застосовується для підприємства що перебуває в позиції «собак» і «знаків питання», не приносить доходу і немає надії, що колись будуть його приносити. Ліквідаційні засоби направляються в «Компіку», які розвиваються («знаки питання», «зірки»).

В основі матриці БКГ лежать дві гіпотези:

Висока доля ринку означає наявність конкурентної переваги, зв'язаної з низькими витратами виробництва,тобто високою його рентабельністю.

Присутність на зростаючому ринку вимагає певних інвестицій для обновлення і розширення виробництва.

Переваги матриці БКГ: ^ Простота, доступність, наочність;

Можливість збалансувати портфель бізнесів в плані фінансування, поєднати види діяльності;

Можливість використання як у рамках підприємства в цілому так і по його підрозділах з виходом на окремі СЗГ;

Використання об'єктивних критеріїв привабливості та конкурентоспроможності «Компіка», зменшення рівня суб'єктивізму.

Недоліки матриці БКГ:

Увага акцентується лише на фінансових потоках, розподілі інвестицій між «Компіком» відповідно до їх позиції наматриці. Рівень же віддачі інвестицій зрозуміти із матриці неможливо;

Надто приблизно оцінюються можливості «Компіка». Приміром, за матрицею «собаки» повинні піти з ринку, тодіяк значну їх кількість ще можна довший час «доїти».

Аналогічно, «знаки питання» повинні збільшувати частку ринку, хоча окремі з нихперетворюються в «собак» і вибувають;

Можуть бути труднощі, пов'язані з оцінкою і визначенням масштабів ринку, ринкової частки підприємства ітемпів зростання ринку;

Надмірна спрощеність, а тому більшість чинників, які слід враховувати при виборі стратегії, залишаються замежами аналізу.


3. Заходи щодо вдосконалення попиту і збуту продукції на підприємстві

3.1 Напрямки вдосконалення попиту і збуту продукції на підприємстві

Маркетинг як форма програмно-цільового підходу до організаціїтоварно-збутової діяльності підприємства досить органічно вписується донового механізму господарювання, що поступово формується. Для реалізаціїтаких завдань підприємство повинно виконувати наступні видидіяльності: дослідження ринку та його елементів, розробку та плануванняасортименту, формування попиту та стимулювання збуту, планування таорганізацію торгівельно-збутової діяльності.

Кожна з цих функцій має велике практичне значення, а їх сукупністьзабезпечує успішну реаліцзацію принципів маркетингу для підприємства.

Щобоперативно реагувати на потреби споживачів, підприємці повинні швидкозмінювати асортимент своєї продукції, поліпшувати її якість, а інколинавіть змінювати її вид. Для цього необхідно систематично впроваджуватинову техніку і технологію, гнучкі виробничі системи.

Основною метою роботи є теоретичне обгрунтування значення маркетингового комплексу в підвищенні ефективності підприємства, його важливість в практичному застосуванні на конкретному підприємстві, оцінка маркетингових можливостей підприємства і розробка рекомендацій щодо вдосконалення маркетингової діяльності з просування окремих видів продукції та оптимізації товарних запасів.

Для досягнення цієї мети були поставлені наступні конкретні завдання:

– визначити зміст маркетингового управління підприємством,

– розглянути теоретичні аспекти розробки маркетингової програми такомплексу маркетингу підприємства

– детально проаналізувати маркетинговий комплекс, а саме: провести аналізтоварної політики підприємства, методів та тактики ціноутворення, щомає місце на даному підприємстві, та методи збуту та просуванняпродукції,

– подати програми стимулювання збуту ПП «Компік», провести пілотажне маркетингове дослідження, з метою виборузасобів стимулювання збуту продукції та спробувати дати декількапрактичних рекомендацій щодо вживання програми стимулювання збуту тапросування продукці.

– запропонувати методи оптимізації товарного асортименту, товарнихзапасів підприємства, а також заходи щодо вдосконалення маркетинговихкомунікацій.

3.2Заходи щодо підвищення попиту і вдосконалення збуту продукції на підприємстві (3 заходи)

Заходи щодо підвищення попиту:

1. Подавати рекламні оголошення в засоби масової інформації.

2. Давати знижку на купівлю дорогих товарів.

3. Забезпечити приємне ставлення клієнта до нашої фірми через ефективне обслуговування.

Заходи щодо збуту продукції:

1. Намагатись закуповувати стільки продукції, щоб до кінця року її незалишалось.

2. Закуповувати модернізовані товари.