Смекни!
smekni.com

Вибір засобів та заходів для проведення PR-компанії (стр. 1 из 3)

Вступ

Як свідчить практика, традиційний маркетинг сьогодні вже не є достатньо ефективним. Невдачі, котрими супроводжується вихід нових продуктів на ринок, трапляються занадто часто і носять катастрофічний характер. Рекламні компанії у своїй більшості не формують у свідомості споживачів ніяких особливих, унікальних характеристик товарів та послуг. Ось чому для українського виробника актуальними стають поняття бренду і PR-технологій.

В умовах ринкових відносин, коли кожен переслідує лише власні інтереси і цілі, важливим стає питання довіри: партнерів по бізнесу, постачальників, а найголовніше – довіри клієнтів. Це являється запорукою успішної діяльності у будь-якій сфері, а зокрема на ринку, де постійні і надійні зв’язки складають основу успішного бізнесу. У зв’язку з цим, заходи public relations (відносин з громадськістю) стають невід’ємною частиною маркетингової політики українських підприємств. У науковій літературі даний термін з’явився нещодавно, хоча налагодження контактів із громадськістю, вплив на її свідомість урахування громадської думки мають довгу історію. Іще у античній Греції цілеспрямований влив на громадськість вважався необхідною умовою успіху у політиці і торгівлі. Аристотель, зокрема, вважав, що переконати аудиторію можна лише завоювавши її симпатію і довіру.

Передові світові компанії давно зрозуміли, що просто пропонувати якісний продукт – недостатньо. Пропонувати продукт, що має яскравий образ, що пізнається споживачами – також недостатньо. Сьогодні, щоб досягти довгострокового успіху на ринку, необхідно запропонувати актуальну, важливу і цікаву для споживачів тему для діалогу.

Але створити діалог засобами прямої реклами неможливо. Це уже територія PR із характерними для них інструментами: event marketing (маркетинг подій) і press relations (відносини зі ЗМІ). Ключова відмінність цих інструментів від засобів прямої реклами – в їх двобічному характері. Вони побудовані на отриманні живого відклику від споживачів і ЗМІ, котрі виражають їх інтереси.

Перевага PR-заходів у тому, що вони майже не помітні на перший погляд – відмова від «агресивних» методів прямої реклами ніби нівелює відчуття нав’язливості і штучності. Результатом PR-кампанії являється формування у споживача позитивної думки про компанію, до якої він дійшов нібито самостійно. А якщо людина приходить до чогось сама, у неї виникає довіра до цієї думки, тому переконати її у протилежному уже дуже важко. Чим менше піар помітний, тим краще.

1. Аналіз ринкової ситуації

1.1 Опис ринку

Основними представниками на ринку України є такі компанії: ТОВ «Сандора», СП «Вітмарк-Україна», ВАТ «Одеський завод дитячого харчування», ВАТ «Вінніфрут», «Вімм-Білль-Данн», «МСТ-регіон», ЗАТ «Майбел»

Серед основних тенденцій розвитку ринку соків і сокової продукції в Україні експерти відзначають збільшення загальних обсягів продажів як за рахунок соків, так і за рахунок нектарів, при цьому темпи росту споживання нектарів трохи вище. Показовим є зростання частки споживання різних морсів у загальному обсязі продажів. Найбільшим попитом користується продукція в упаковці обсягом 0,5 л. Продукція обсягом у 2 л нарощує частку ринку, у той час як частка інших форматів великих економічних упаковок (насамперед 1,5 л) – стабільна. У наступному році очікується ріст частки пластикових пляшок обсягом до 1 л

Асортимент соків можна умовно розподiлити на двi групи: перша – так званi тропiчнi соки, що розливаються з привезених концентратiв таких культур, як ананаси, помаранчі, грейпфрути, манго та iншi. Друга група – соки, що безпосередньо вичавлюють зі свіжих місцевих плодово-ягiдних культур – яблук, вишень, винограду, томатів тощо.

Теоретично виробляти в Українi можна стiльки видів сокiв, скiльки iснує варiантiв їх змiшування. Все ж, за iнформацiєю Плодоовочпрому, в Українi найпоширеніше виробництво саме яблучного соку, його сумiшей з iншими плодами та ягодами, потім – виноградного, томатного, дещо менше – сливового, абрикосового тощо.


Покупець віддає перевагу апельсину і яблуку*
Назва соку Щодня 2–3 рази
на тиждень
1 раз
на тиждень
Частота купівлі, %
1 раз
на два тижні
1 разна
2–3 тижні
Рідше Ніколи
Томатний 1,50 6,33 10,83 8,00 12,67 21,17 39,50
Яблучний 2,50 6,83 12,50 9,67 10,67 22,83 35,00
Ананасовий 1,33 6,67 7,33 8,33 12,33 23,67 40,33
Виноградний 0,83 1,83 7,00 7,83 9,67 23,33 49,50
Манго 1,17 3,00 6,00 8,17 8,83 21,67 51,17
Персиковий 1,33 5,33 10,83 9,83 14,50 22,17 36,00
Апельсиновий 2,50 12,00 14,00 13,00 16,17 21,33 21,00
Мультивітамін 4,33 10,83 14,50 10,17 15,17 15,67 29,33
*Частота покупки соку залежно від смаку. За даними Pulse

Нинішній рік виробники соків називають одним з самих напружених для галузі. У минулому сезоні на наш ринок вийшло відразу декілька провідних російських компаній («Нідан», «Лебедянський», «Мултон»). Крім того, помітно активізувалися іноземні виробники (Coca-Cola, Parmalat), що змусило вітчизняних соковиків заговорити про загрозу «російській і західній експансії».

1.2 Опис фірми

Компанія ВАТ «Вімм-Білль-Данн Продукти харчування» – загальнонаціональний російський виробник соків і молочних продуктів – була заснована у 1992 році.

Сьогодні в компанію входить 30 виробничих підприємств у 22 регіонах Росії і СНД, а торгові філії компанії відкриті у 26 найбільших містах Росії і країн СНД.

У компанії працює більше 17 тисяч людей.

Вистриб’ютори компанії працюють більш ніж у 40 містах.

«Вімм-Білль-Данн» володіє диверсифікованим портфелем торгових марок, що охоплює більше 1100 типів молочних продуктів і більше 150 типів соків, нектарів і прохолодних напоїв.

Стратегія ВБД – виробляти молочні продукти у тому регіоні, де вони споживаються. Програма розвитку компанії припускає збільшення кількості саме регіональних підприємств.

«Вімм-Білль-Данну» належить марка сиру, що успішно конкурує на ринку з імпортними сирами – «Ламбер». Виробляється «Ламбер» в Алтайському краї – на Рубцовському молочному заводі. Завод в місті Рубцовське був куплений компанією в 2001 році. У 2003 році була проведена реконструкція, що коштувала компанії 13 млн. доларів: був побудований цех з виробництва нової, власної марки сиру – «Ламбера». Цей цех нині переробляє 95% усього молока, що надходить до заводу.

«Вімм-Білль-Данн» також є виробником соків і напоїв, що містять сік.

З березня 2003 року у компанії з’явився новий напрям діяльності: «Вімм-Білль-Данн» розпочала виробництво бутильованої води, запустивши в експлуатацію новий завод по переробці і розливу води у Новгородській області. У серпні 2003 і жовтні 2005 року компанія придбала завод з виробництва мінеральної води і права на експлуатацію артезіанських свердловин у районі м. Єсентуки. «Вімм-Білль-Данну» належать ті свердловини, з яких брали воду ще за радянських часів: всім відомі «Єсентуки» №4 і №17 – лікувальні води, №20 – столова вода.

Другий «водяний» бренд компанії – «Заповідник»: газована і негазована природна питна вода. «Заповідник Валдай» – вода з підземного джерела, розташованого неподалік від Валдайського національного заповідника, «Заповідник Бештау» – природна питна вода з Кавказького регіону.

У 2002 р. ВАТ «Вімм-Білль-Данн Продукти Харчування» розмістила свої цінні папери (АДР третього рівня) на Нью-Йоркській фондовій біржі (NYSE).

Компанія «Вімм-Білль-Данн» отримала Гран-прі за кращу якість зв’язків з інвесторами у цілому серед компаній з низьким і середнім рівнем капіталізації, а також нагороду Кращому фахівцеві зі зв’язків з інвесторами серед компаній з низьким і середнім рівнем капіталізації, присуджені IR magazine спільно з Об’єднанням Фахівців зі Зв’язків з Інвесторами (ОССИ) за підсумками 2004 р.

18 травня 2006 р. служба рейтингів корпоративного управління Standard & Poor’s оголосила про підвищення рейтингу корпоративного управління ВБД з 7 до 7+ (7.3 і 7.7 за російською шкалою відповідно).

1.3 Опис товару

J-7 – це смачні і натуральні соки і нектари з найстигліших фруктів для тих, хто хоче отримувати задоволення від кожного прожитого дня, кожної хвилини, хто уміє насолоджуватися життям на всі сто процентів!

Поява J-7 на російських прилавках в середині 90-х років поклала початок створенню сокового ринку в нашій країні. Сьогодні J-7 – стара і одна з найвідоміших сокових марок Росії.

Перший пакет натурального соку J-7 був проведений компанією «Вімм-білль-данн» на Ліанозовськом молочному комбінаті в 1994 році. Спочатку серія складалася з семи смаків, що і послужило підставою для назви бренду – J-7 (Seven Juices – сім соків). J-7 став першим вітчизняним соком в зручній картонній упаковці, яка дозволяє продукту довго зберігатися без використання консервантів.

З тих пір асортимент марки зазнав значні зміни. Активний і здоровий спосіб життя, жадання пригод сприяли просуванню концепції бренду «J-7 – Пригоди». Вона отримала розвиток в 2001 році за рахунок участі бренду J-7 в глобальному телевізійному проекті «Останній герой», створеному в
співпраці з ОРТ.

В кінці 2003 року почалася серйозна робота по оновленню бренду. Застарілий формат «Слім» замінила сучасніша упаковка «Тетра Призма». Рестайлінг упаковки дозволив об'єднати важ асортиментний ряд. Після тестування смаків J-7 багато рецептур було істотно допрацьовано.

Підсумком тривалої роботи стала нова рекламна концепція. У ній життя розглядається як гра, підкреслюється здатність людини навіть в буденних ситуаціях отримувати задоволення.

Сьогодні J-7 відрізняє щонайширший асортимент соків і сокосодержащих напоїв. Продуктова лінійка бренду включає натуральні 100% соки, нектари, інноваційні збагачені напої, сокосодержащие напої з шматочками фруктів.