Смекни!
smekni.com

Комплексне дослідження ринку побутових скважинних електронасосів для артезіанських колодязів водозабезпечення господарства приватного дому (на прикладі ринків м. Харкова та України) (стр. 8 из 10)

ТПГ "ТМ&ПК" (АО "ПРОМКОМПЛЕКТ") виконує повний копмлекс робіт від проектування до здачі автономних систем водопостачання «під ключ» та гарантійно-ремонтного супроводження Ваших систем в експлуатації до 15 років.»

В якості основного засобу реклами на сучасному етапі доцільно застосування Інтернет-реклами, яка розвивається з темпом росту до 40% на рік рахунок швидкого розвитку глобальної мережі Інтернет в Україні.

Інтернет-реклама продажу скважинних насосів дозволяє (додаток Б):

- показати фотографії та відеороліки з новими типами скважинних насосів;

- провести аналіз нових технічних характеристик скважинних насосів та порівняти їх з основними конкурентами;

- донести рекламне звернення конкретно до користувача аудиторії, який звертається на Інтернет-сайт реклами насосів, на відміну від малоефективності реклами на біг-бордах і в газетах;

На основі Інтернет-реклами та Інтернет-магазинів виконане надаваєме дослідження, тобто інформаційний Інтернет-канал дозволяє виконати дослідження не тільки на території м.Харкова, але і проаналізувати обставини в Україні та в Росії.

При використанні наявної Інтернет- сторінки фірми –ділера в м. Харкові бюджет рекламної компанії по маркетинговому забезпеченню активізації ринку попиту на скважинні насоси не перевищить 3 - 5 тис.грн.

ВИСНОВКИ

Маркетингові дослідження ринку скважинних насосів для водопостачання показав, що в м.Харкові вітчизняні скважинні насоси для артезіанських скважин випускають 2 великих підприємства:

1. ВАТ «Харківський електротехнічний завод «Укрелектромаш» (ХЕЛЗ "Укрелектромаш") - серія скважинних насосів марки HELZ;

2. ВАТ "Промелектро" (Харків) – виробник скважинних насосів серії «Водолій» - «Водомет».

Основними конкурентами для харківських скважинних насосів «Водолій» («Водомет») та HELZ є вітчизняні скважинні насоси ЕЦВ, випускаємі Сумським заводом гідромашин (м.Суми).

Основними субститутами для вітчизняних скважинних насосів є імпортні насоси виробництва Німеччини, Австрії, Італії та інших країн, оскільки проблема водозабезпечення є в кожній країні світу і на скважинні насоси для артезіанських скважин є стійкий попит.

Ціновий маркетинговий аналіз проводився для статистичних вибірок порівняльних характеристик скважинних насосів, які є в асортименті трьох аналізуємих підприємств:

- випускаємі та реалізуємі харківськім заводом - ХЕЛЗ "Укрелектромаш" (насоси HELZ);

- випускаємі та реалізуємі харківським заводом ВАТ «Промелектро» («Водолей» та Водомет»);

- імпортуємі та реалізуємі харківським ділером - ТПГ "ТМ&ПК" насоси марки GrundFoss SQ;

В якості порівняльні технічно-споживчі характеристики товарів-конкурентів для скважинних насосів вибрані 2 параметра: максимальна висота підйому води з артезіанської скважини та максимальний обсяг викачуваємої насосом води з максимальної глибини за 1 годину. Аналіз даних показав, що насоси «Водолій», в основному, розраховані на глибини артезіанських колодців від 30 до 60 метрів в 2-х діапазонах потужності 1,8 м3/годину та 4,2 м3/годину. Насоси заводу ХЕЛЗ , в основному, розраховані на глибини артезіанських колодців від 40 до 80 метрів в 2-х діапазонах потужності 2,3 м3/годину та 3,6 м3/годину. Імпортуємі насоси GrundFoss SQ’ є більш потужними, розраховані на глибини артезіанських колодців від 60 до 160 метрів в 2-х діапазонах потужності 3,0 м3/годину та 4,0 м3/годину.

Аналіз порівняльних вартісних характеристик товарів-конкурентів для скважинних насосів харківського заводу ХЕЛЗ «Укрелектромаш", харківського заводу ВАТ «Промелектро» та харківського ділера імпортних насосів Grund-Foss SQ показав, що мінімальна ціна - у насосів «Промелектро», ціна насосів НELZ є на 10% нижчою від імпортних насосів GrundFoss SQ .

Але якщо вітчизняні насоси допускають рівень піску до 1500 г/м3 води, то всі імпортні насоси працюють в діапазоні до 150 г/м3.

Структура споживання скважинних насосів типу «Водолей»- «Водомет», складена за експертними оцінками (ВАТ «Промелектро»), консультаціям з менеджерами торгуючих організацій у м.Харкові і аналізу даних відкритих джерел інформації, свідчить про наступний розподіл ринку споживачів:

- комерційні структури в інших регіонах України (поза Харківською областю) – 35%;

- приватні особи – 15%;

- заводи (підприємства) – 10%;

- садоводчі товариства – 10%;

- відомчі організації (санаторії , будинки відпочинку та інші) – 10%;

- будівельні організації – 10%;

- комунальні служби – 5%;

- інші – 5%.

Термін служби імпортного насоса перевершує вітчизняний як мінімум у два рази й досягає п'яти років до першого ремонту. Технічна надійність (захист від стрибків напруги, «сухого ходу», перегріву, перевантаження, герметичність) імпортних насосів значно вище вітчизняних аналогів.

Зате по наявності фільтрів і картриджів для очищення води, навіть на думку західних фахівців, якість українських виробів значно перевершує західні зразки, а ціни на них нижче.

Низький рівень шуму імпортних насосів досягається їхньою комплектацією «тихими» двигунами. Основна маса вітчизняних насосів працює галасливо, хоча існують виключення.

По легкості установки й технічного обслуговування - імпортні насоси при установці й ремонті вимагають присутності кваліфікованого фахівця. Ремонт вітчизняного насоса може виконати фахівець середньої кваліфікації. Ремонт імпортного насоса найчастіше здійснюється простою заміною щаблів насоса, що підвищує зручність роботи з ним. Ремонт вітчизняного насоса може проводитися, як правило, тільки при повному зніманні кожуха.

По електробезпечності і українські, і іноземні виробники постачають свою продукцію з досить надійним електрозахистом, що підлягає додатковій сертифікації в органах держконтролю. Скважинні насоси необхідно заземлювати. «Тонким» місцем українських насосів є герметичність, у випадку втрати якої може відбутися коротке замикання в електричній частині двигуна й вихід насоса з ладу.

Як показали результати дослідження сегментація ринку скважинних насосів у м. Харкові за основними технічно-споживчими характеристиками може бути представлена наступними 4-ма сегментами з 2 основними характеристиками насосів – глибина шпари (яка відповідає максимальному напору насоса у м водяного стовпа) та продуктивність викачки води насосом з максимальної глибини шпари ( в м3/годину):

1.Сегмент 1 – низькоглибинні та низькооб’ємні:

- глибина шпари до 100 м;

- продуктивність до 4,2 м3/годину;

2. Сегмент 2 – низькоглибинні та високооб’ємні:

- глибина шпари до 100 м;

- продуктивність від 4,2 м3/годину до 8,0 м3/годину;

3. Сегмент 3 – високоглибинні та високооб’ємні:

- глибина шпари від 100 м до 200 м;

- продуктивність від 4,2 м3/годину до 8,0 м3/годину;

4. Сегмент 4 – високоглибинні та низькооб’ємні:

- глибина шпари від 100 м до 200 м;

- продуктивність до 4,2 м3/годину;

В результаті побудови позиціонування харківських насосів на ринку сегмента 1(вибрані моделі насосів з приблизно рівною продуктивністю в вузькому діапазоні 3,6 -4,2 м3/годину), де в якості аналізуємих параметрів позиціонування вибрані « максимальна величина напору в м водяного стовпа – ціна насоса» показано, що в діапазоні глибин до 100 м:

- Насоси «Водолей» («Промелектро») – практично в 2 рази дешевші за насоси заводу ХЕЛЗ;

- Насоси ХЕЛЗ на 10% дешевші імпортних насосів GrundFos та Espa.

Але при цьому насоси «Водолей» та ХЕЛЗ вітчизняного виробництва пристосовані для особливостей геологій Харківської області, тобто роботі в 1-му піщаному водоносному слої з наявністю піска до 1500 г/м3. Імпортні насоси GrundFos та Espa розроблені для геології чистих крейдованих водоносних слоїв при максимальному вмісті піску не більше 150 г/м3.

Таким чином, в 1 сегменті позиціонування вітчизняних насосів є більш вигідним за показником «ціна – задоволення потреби», оскільки для імпортних насосів потрібно впроваджувати систему попередніх фільтрів та їх періодичну експлуатаційну очистку.

Проведений аналіз технічних характеристик скважиннихс побутових насосів та їх сегментація на ринку показали, що оптимальною стратегією вітчизняних підприємств м.Харкова («Промелектро» та ХЕЛЗ) є утримання позицій по низкій ціні в 1 сегменті насосів та розробка нових насосів для 2 сегмента, тобто підвищення продуктивності до 6-8 м3/годину.

При цьому стратегія вітчизняних підприємств повинна будуватися на ключових факторах успіху (на глибинах до 70-80 м):

- мала чутливість насосів по підвищення рівня вмісту піску до 1500 г/м3, що дає ім перевагу перед імпортними насосами (працюють при рівні вмісту піску до 150 г/см3);

- нижча ціна на насоси, що робить їх доступними для масового застосування в сільській місцевості;

- можливість застосування насосів при продуктивності вище 5 м3/годину не тільки для водопостачання дому, але і для поливу присадибної ділянки, оскільки для цього не треба води високого ступеню очищення.

Проведений аналіз технічних характеристик скважиннихс побутових насосів та їх сегментація на ринку показали, що оптимальною стратегією ділера по продажу закордонних побутових електронасосів є зайняття позицій в 3 та 4 сегментах ринку, тобто впровадження насосів, які працюють на глибинах від 100 до 200 м у всьому діапазоні продуктивності від 1,8 м3/годину до 8 м3/годину.

При цьому стратегія ділера по продажу закордонних побутових електронасосів повинна будуватися на ключових факторах успіху (на глибинах вище 100 м):

- мала чутливість насосів до стабільності напруги (робота в діапазоні 170 - 240 в), що важливо для вітчизної нестабільності напруги в електромережах;

- висока якість води артезіанських скважин, добуваємої з глибин крейдованого рівня (вище 120 м), яка прирівнює її до мінералізованої води і є привабливою для власників сучасних заміських котеджей;

- гарантія роботи до першого ремонтного техобслуговування не менше 5 років, оскільки насос перекачує воду з крейдованого рівня з низьким вмістом піску.