Смекни!
smekni.com

Залучення іноземних інвестицій для створення готельно-ресторанного комплексу в м. Львові в світлі підготовки до Євро-2012 (стр. 8 из 12)

На думку Олега Болотова, найбільш перспективним є сегмент тризіркових готелів, оскільки саме в них бідують порядку 80% потенційних постояльців. «Але з погляду прибутковості вигідніше будувати п'ятизіркові готелі - вони окупаються швидше, а попит на фешенебельні номери поки ще перевищує пропозиція», - вважає Болотов, прогнозуючи, що найближчим часом у столиці може бути зведено не менш п'яти-шести готелів рівня чотирьох і п'яти зірок.

Андрій Миргородський додає, що свою лепту в бум готельних інвестицій вніс і чемпіонат Європи по футболі 2012 р., що, як очікується, залучить в Україну потік клієнтів, у п'ять-сім разів перевищуючі сьогоднішні показники. Поки мережевики не озвучили конкретних планів щодо розвитку у Львові й Донецьку, але Романишин не сумнівається, що вони вже найближчим часом спробують закріпитися в цих містах. Тим більше що влади Львова не раз заявляли, що зацікавлено в дружбі зі світовими готельними операторами. Серед пріоритетних для розвитку готельного бізнесу Романишин називає також Одесу, Дніпропетровськ і Харків.

Втім, поки іноземці все-таки поводяться обережно. За словами Олега Болотова, жоден з них не будує в нашій країні об'єкти за свій рахунок, воліючи витрачати засоби українських партнерів. Максимум, на що вони готові піти, - постачати готелі мережними іменами й брати їх у керування, за що ми повинні сплатити 3-7% від прибутку.

«Головна причина, по якій оператори не хочуть вкладати свої гроші в проекти, - високі ризики ведення бізнесу в Україні, зокрема, розгалужена бюрократична система, дорожнеча землі й складність доступу до ділянок», - пояснює Болотов. Андрій Миргородський додає, що саме із цієї причини міжнародні мережі виходять на наш ринок через місцевих партнерів, які вже мають підходящі земельні ділянки або знають, як полегшити й здешевити процедури погоджень. На думку Владислава Вежніна, земельні питання й непрозорість ринку в цілому змушують міжнародні компанії дозувати своя присутність у нашій країні - більшість із них підписують контракти лише на реалізацію конкретних об'єктів, а не на розвиток мережі в цілому. Варто визнати, що побоювання іноземців не необґрунтовані. Досить згадати невдалий досвід Kempinsky в Україні (мережі так і не вдалося вивести на прийнятну норму прибутковості готель в Одесі) або ж тривалі земельні позови Hilton і «Інтерконтиненталь», які відстрочили відкриття готелів майже на десять років.

Експерти думають, що неготовність міжнародних мереж до ризику може пригальмувати їхню експансію на наш ринок надалі, адже в Україні не так багато девелоперських компаній, які готові працювати з іноземцями на умовах партнерських угод. До того ж, як стверджує Олександр Романишин, для вітчизняних інвесторів житлова й комерційна нерухомість поки залишається більше цікавої, ніж готельна, тому що дозволяє скоротити строки повернення інвестицій майже вдвічі. Втім, все залежить від темпів розвитку ринку. Якщо, як прогнозують аналітики, у нашу країну дійсно заюшить потік туристів і бізнесменів, що забезпечує щорічний ріст попиту на готельні номери на 30-50%, жадібність може перемогти страх, змусивши мережі ще більш активно освоювати Україну, у тому числі й за свій рахунок.


Розділ 3. Бізнес-план створення готельного-ресторанного комплексу в м. Львові

3.1 Опис проекту, оцінка його конкурентоздатності

Резюме

Представлений бізнес-план дає загальну оцінку рентабельності проекту по створенню готельно-ресторанного комплексу у місті Львові із залученням іноземних інвестицій.

Основні характеристики комплексу:

Готельно-ресторанний комплекс включає в себе:

1.Споруда готелю:

· готелі-котеджі

· ресторан

· спорт зал

· конференц-зал

2. Споруда бару

· бар-кафе

· медпункт

· більярд

3. Дитяча площадка

4. Автотранспорт (2 автобуси та 2 легкові автомобілі)

5. Види послуг: екскурсійні поїздки , піші та велосипедні прогулянки

Кількість місць для розміщення туристів – до 600 осіб

Кількість місць: В ресторані на 300 місць – столи на 4 персони: 50 столиків; столи на 2 персони:50 столиків

Бар на 70 місць

Кількість працівників 48 чоловік.

Короткі коментарі до фінансових таблиць:

Необхідні капітальні вкладення: 2 723 700 євро.

З яких кошти інвестора: 1 316 800 євро (50%).

Всі розрахунки наведені в євро.

Розрахунки зроблені у відповідності з податковою системою України. (Податок на прибуток 25%, підприємство платник ПДВ)

Фінансові результати:

1. Термін окупності проекту – 2,5 роки.

2. Чистий щорічний прибуток (після періоду окупності, сер. значення): – 986 000,00 євро.

.В розрахунках бралися до уваги інфляційні процеси.

1. Максимізація прибутку отримується за рахунок розширення ринку збуту, росту об’ємів продажу, не за рахунок високої ціни.

2. Наші клієнти – люди, туристи із країн західної Європи, СНД, футбольні вболівальники, спортсмени, спортивні та урядові делегації.

Загальна характеристика органiзацiї.

Підприємство: ПП «ЛК «Комунал-Транс», м. Львів, вул. Б.Котика, 7. Код ЄДРПОУ 31774021.

Засновниками підприємства виступають фізичні особи.

Мета проекту: Створення із залученням іноземних інвестицій готельно-ресторанного комплексу європейського класу у м. Львові для забезпечення європейських туристів та вболівальників якісними готельними послугами; отримання прибутку від функціонування готелю.

Всі розрахунки в бізнес-плані проведено не у вітчизняній валюті а в євро, це пов’язано із залученням іноземних інвестицій в створення комплексу та його орієнтацією готелю на закордонних (переважно європейців) туристах.

Метою бізнес-плану є вивчення перспективи новоствореного готелю у місті Львові та обсяг інвестицій, необхідних для цього.

Інформацiя про пiдприємство.

Приватне підприємство «Лізингова компанія «Комунал-Транс» створена в лютому 2005 року. Основний вид діяльності компанії – фінансовий лізинг. З 2007 року підприємство вийшло на ринок туристичних послуг: а саме був придбаний готель в м. Почаєві.

В зв’язку із запланованим проведенням Чемпіонату Європи з футболу в 2012 році прибутковим сьогодні є будівництво готелів з перспективою вводу їх в експлуатацію до вказаного чемпіонату.

Підприємство інформує про свою діяльність в майбутньому, їхні основні майбутні дії по даному проекту. Підприємство має можливість придбати приміщення під будівництво трьох поверхового готельно-ресторанного комплексу на 3 660,3 метрів квадратних. Планується придбати і збудувати та реконструювати наступне:

- реконструювати будівлю, зробити необхідний ремонт євро-класу;

- облаштувати паркінг;

- замінити ліфт;

- створити ресторан на 100 місць та бар на 50 місць;

- більярд (більярдний стіл («американка») буде знаходитися поряд з приміщенням ресторану і бару, ця гра користується великою популярністю як серед українців, росіян, так і серед європейців);

- створити дитячу площадку (дитяче містечко буде місцем розваг дітей, що обов’язково ціниться їх батьками, нашими клієнтами);

- облаштувати бібліотеку та інтернет-кафе;

- створити медпункт;

- створити спортзал.

Готель буде розміщено в спальному районі Львова (франківському) поруч з магістральною вулицею.

Обов’язкова наявність в готелі власних транспортних засобів: 2 автобуси та 2 легкові автомобілі.

Автобуси необхідні для:

- супроводження туристів без автомобіля від пункту прибуття до готелю;

- екскурсійних поїздок;

- транспортування продуктів.

Легкові автомобілі будуь використовуватис дл влансх господарських потреб готелю.

Екскурсійні поїздки. Екскурсійні пізнавально-розважальні поїздки до природних джерел мінеральних вод, історичних пам’яток, фольклорних і архітектурних музеїв на автобусі. Поїздки проводяться 2 рази на тиждень.

Паркування. Стоянка охороняється цілодобово сторожем, і є платною. Ціни диференційовані в залежності від статусу клієнтів.

Складові частини проекту

1. Реконструкція сучасного готелю.

2.Розробка, маркування та промоція туристичних маршрутів.

3.Створення підприємств харчування.

4.Створення сітки торгових підприємств з продажу сувенірів, товарів спортивного і туристичного призначення, продуктів харчування, товарів щоденного вжитку.

5.Створення спортивно-оздоровчого комплексу.

9. Реконструкція під’їзних автошляхів та облаштування паркінг.

Додаткові заходи.

Телефонізація номерів

Обладнання централізованого цілодобового водопостачання гарячої та холодної води.

Органiзацiйна структура підприємства

Етап виведення товару на ринок характеризується високими витратами і відсутністю прибутку. Для того, щоб знизити витрати, потрібно ретельно контролювати всі процеси. Щоб управління здійснювалося відповідним чином, директор повинен особисто бути зацікавлений в якісному контролі і прогресі прокату. Для цього крім фіксованої заробітної плати директор повинен одержувати відсоток від прибутку, тоді він буде зацікавлений в рості прибутку.