Смекни!
smekni.com

Розробка стратегїі рекламної дїяльності для ефективного просування на ринок товару кондитерської компанії ЗАТ "АВК" (стр. 6 из 9)

9. Диплом лауреата конкурсу «Обличчям до споживача», згідно якому за результатами порівняльних випробувань та за співвідношенням «ціна/якість» желейні цукерки «Клубжеле», що виробляються компанією «АВК», одержали оцінку «Дуже добре» (16.06.2000).

10. Сертифікат відповідності BVQI. Розробка й виробництво шоколаду, кондитерських виробів і напівфабрикатів, 2000 рік.

11. Диплом виставки-ярмарку «Ласощі. Весна'99» за активну роботу зі збільшення асортименту продукції й підвищенню її конкурентоспроможності (Київ, квітень 1999 року).

12. Міжнародна Європейська організація з якості обрала компанію «АВК» для вручення нагороди в номінації «Премія якості» – 1997 (Париж, 10/11/1997).

13. Міжнародна Європейська організація з якості обрала компанію «АВК» для вручення нагороди в номінації «Краща торгівельна марка»

Компанія Research & Branding Group з 5 по 15 листопада 2006 року провела всеукраїнське соціологічне дослідження. Респондентам було запропоновано назвати 5 самих відомих українських торгових марок.

Збір інформації проводився методом власного інтерв'ю (face – to – face) по спеціально розробленому опроснику. Респонденти відбирались по квотній виборці, репрезентуюче доросле населення України згідно з місцем проживання (область), статі та віку.

Об'єм виборців склав 2215 чоловік, що забезпечило достатньо високу точність отриманих результатів: в цілому по виборці погрішність не перевищує + – 2,0% при рівні довіреної ймовірності 95,4%.

Самі відомі українські торгові мари:

1. Торчин продукт

2. Світоч

3. Оболонь

4. Roshen

5. Чумак

6. Хортиця

7. Nemiroff

8. Наша Ряба

9. Корона

10. Верес

11. Олейна

12. Союз-Віктан

13. АВК

14. Чернігівське

15. Конті

16. Рогань

17. Славутич

18. Сармат

19. Рейнфорд

20. Злагода

21. NORD

22. Мівіна

23. Олімп

24. Біола

25. Президент

Компанія «АВК» має широке визнання у споживачів. Вони заслуговували це визнання багато років. У корпорації гарна репутація, на протязі всього свого існування вона отримувала винагороди за свою продукцію. Продукція «АВК» користується популярністю за рахунок якісних та смачних кондитерських виробів. Прикладом визнання продукції компанії є її прибуток, який вона щорічно збільшує.

Згідно з результатами щомісячного рейтингу медіа-присутності українських виробників кондитерських виробів в жовтні 2007 року, проведеного ІЦ «ЕЛВІСТІ», найбільш згадуваною компанією стала «АВК». В трійку лідерів увійшли також компанії «Конті» та «Roshen».

Аналіз впливу факторів мікросередовища

Постачальники компанії

Київський завод солодових екстрактів є постачальником компанії «АВК». Це єдине спеціалізоване підприємство в Україні з випуску солодових екстрактів. Упродовж останніх 40 років завод, що має понад столітню історію, випускає більше 20 видів високоякісних солодових екстрактів, призначених для молочної, пивоварної, безалкогольної, хлібопекарської, кондитерської та інших галузей промисловості.

Солодові екстракти – це натуральні продукти, виготовлені з пророслих зерен злакових культур (солоду): ячменю, жита, вівса, пшениці, кукурудзи й ін. Продукція заводу солодових екстрактів є джерелом таких цінних і життєвоважливих речовин як вуглеводи, амінокислоти, вітаміни та мікроелементи.

Кондитерська компанія «АВК» працює з ТОВ «Астра-Київ» з 2004 року. За підсумками 2005 року «Астра-Київ» знаходиться на першому місці в п'ятірці найбільших постачальників цукру на ЗАТ «АВК». При роботі ТОВ «Астра-Київ» з кондитерською компанією, увага завжди акцентується на хорошому сервісі з супроводу контрактів, чіткість та своєчасність відвантажень, висока якість продукції, доброзичливість та професіоналізм менеджменту.

Клієнти компанії

Клієнтами компанії «АВК» є різноманітні супермаркети, магазини. Продукція має визнання споживачів навіть закордоном. Вона експортує свою продукцію до Росії, та інших країн Європи. «АВК» експортує продукцію у 15 країн світу.

Компанія експортує до Білорусії високоякісну кондитерську продукцію, переважно шоколадні вироби. Продукцію середнього і вище цінових сегментів, бренд, а не просто солодощі.

ЗАТ «АВК» розпочала експортувати свою продукцію в США, починаючи з вересня 2005 року, з цілью закріпитися на американському кондитерському ринку. Також, «АВК» активно продає свою продукцію в Росію, деякі страни Європейського Союзу.

При реалізації продукції велику роль грає якість, ціна та індивідуальність товару. Компанія завжди орієнтується на споживача.

Партнери компанії

Компанія «АВК» входить до Української Асоціації власників товарних знаків, яке є не просто об'єднанням підприємств, це об'єднання зусиль провідних фахівців у сфері інтелектуальної власності для удосконалення чинного законодавства та механізмів його застосування. Асоціація відстоює інтереси суб'єктів господарювання, які зацікавлені у тому, щоб національна правова система охорони прав на товарні знаки відповідала нормам світових станадартів у цій галузі.

Компанія є партнером асоціації «Українське морозиво», яке об'єднує 26 провідних підприємств галузі виробництва морозива з усіх регіонів України. Це такі як: ВАТ «Житомирський маслозавод», ТОВ «Ласунка», ЗАТ «Геркулес», ТОВ «Луганськхолод» та інші. Цій асоціації неможливо відстояти провідні позиції на ринку без належного партнерства. Одним з партнерів і є компанія «АВК», яка виробляє наповнювачи, глазурі та упаковки для морозива.

Ще одним партнером компанії є МІМ-Київ, який навчає співробітників компанії. Співпраця МІМ-Київ зі своїми корпоративними клієнтами грунтується на основі концепції life-long learning – навчання протягом усього життя. Вони обирають ті методології та формати програм, які найкращим чином відповідають потребам стратегічного розвитку партнерів, зокрема й «АВК».

Компанія «АВК» є користувачем послуг УкрСиббанку, він входить до числа лідерів відчизняного ринку за пропозиціями банківських технологій, послуг та продуктів для корпоративних клієнтів.

ТзОВ «ЗакарпатЄвроТранс» займається міжнародними та внутрішніми вантажними перевезеннями, перевезенням по Європі та Україні, ремонтом автомобілів. ЗАТ «АВК» є постійним клієнтом ТзОВ «ЗакарпатЄвроТранс», оскільки вони пропонують сервіс західного рівня, відповідальність, високу надійність і дружнє ставлення.

«Модерн-Експо» – один з найбільших виробників і постачальників торговельного обладнання. ЗАТ «АВК» є одним з її партнерів. Група компанії «Модерн-Експо» працює на ринку торгівельного устаткування з 1997 року. Для швидкого та якісного обслуговування партнерів є представництва компанії в Україні, Польщі та Росії. Головні напрямки діяльності «Модерн-Експо»: стелажі, касові бокси, брендоване обладнання.

Конкуренти компанії

Конкурентна відмінність – висока компетентність організації в якійсь сфері, що дає організації найкращі можливості залучити й зберегти клієнтуру.

Рівень конкуренції серед фірм, що діють на ринку, залежить від темпу зростання галузі. В умовах повільного зростання компаніям потрібно переборювати жорсткішу конкуренцію, щоб завоювати будь-яку частку ринку. Високі постійні витрати також справляють конкурентний тиск на фірми, примушуючи їх завантажувати незадіяні виробничі потужності.

Конкурентами «АВК» в Україні є такі компанії, як: «Roshen», «Київ – Конті», «Ласунка», «Корона», «Світоч» та інші. Наприклад в 2007 році кондитерські компанії «АВК» та Roshen зациклились на шоколаді. Так, компанія «АВК» інвестувала більше ніж $10 млн. в купівлю і модернізацію обладнання по виробництву шоколадних виробів на Дніпропетровській шоколадній фабриці і збільшила долю шоколадних виробів в загальному обсязі виробництва солодощів з 70% до 85%. Roshen, в свою чергу, повністю відмовилась від виробництва бісквітної продукції і сконцентруватись на виробництві шоколаду та вафель. Конкуренти «АВК» почали орієнтуватися за кордон. Першою на кіпівлю підприємства в Росії наважилась корпорація Roshen, в 2001 році група Петра Порошенка стала власником карамельної фабрики «Лінконф» в Ліпецьку. А в 2006 році за $2 млн. отримала Клайпедську кондитерську фабрику (у інвесткомпанії Invalda). Компанія «Конті» Бориса Колеснікова в 2005 році купила за $200 тис. Курську кондитерську фабрику.

Кондитерська фабрика «Світоч», що входить до п'ятірки найбільших виробників солодощів, нещодавно розпочала виробництво 100 – грамових плиток молочного шоколаду з лісовими горіхами, натомість припинивши виробництво аналогічних плиток чорного шоколаду. Новий вибір – четверта з початку року новинка в лінійці виробів з молочного шоколаду «Світоч». Представники підприємства пояснюють свою стратегію тим, що, згідно з їхніми маркетинговими дослідженнями, понад 50% покупців віддають перевагу молочному шоколаду.

Компанія «Конті» має намір цього року презентувати дві нові категорії продуктів. Вона займає другу позицію на українському кондитерському ринку (частка ринку в грошовому вираженні в 2006 році склала 10,6%) і входить до основних гравців ринку РФ (з часток 1,9%). За маркетинговими даними Про-консалдинг, за кількістю виготовленої продукції в 2006 році в сегменті шоколаду і шоколадних виробів «АВК» та «Roshen» займають по 21% ринку, а «Конті» – 9% зробленої шоколадної продукції.


2. Місія і цілі компанії

2.1 Місія компанії

Місія – сформульована вищим керівництвом і оприлюднена загальна стратегічна мета організації, зміст її існування з погляду інтересів громадськості.

Формування місії – відповідь на це питання: чому організація робить те, що вона робить? Це дещо більше, чим визначення ролі організації. Місія інформує членів організації, що чекає суспільство від організації і що організація чекає від своїх членів.