Смекни!
smekni.com

Аналіз читацького ринку на прикладі форуму видавців 2010 у Львові (стр. 5 из 5)

Тому потенційним експонентам рекомендується приділяти більше увагипідготовці та навчанню персоналу, який працюватиме на виставці. Такожслід чітко визначити мету відвідування заходу, бо від цього залежить, якіформи і методи реклами використовувати, і який результат вони принесуть.

Серед періодичних видань загальноекономічної тематики, виставково-ярмаркова діяльність висвітлювалась найчастіше на шпальтах журналів "Маркетинг і реклама" (м. Київ), "Маркетинг в Україні" (м. Київ),"Рекламіст" (м. Харків), а серед книгознавчої періодики — у журналах"Книжковий клуб +" (м. Київ), "Книжковий огляд" (м. Київ), "Палітра". Слід зазначити, що конкурси на краще видання організовуються такождирекціями харківського фестивалю "Світ книги", одеської "Зеленоїхвилі", київського "Книжкового світу", але нагороди Форуму мають чине найбільшу вагу. Про це свідчить кількість видань (не менше 500щороку), яка надсилається на конкурс. Часом на перевиданнях книг-переможців можна побачити зображення грамоти, якими вони буливідзначені.

Виставково-ярмаркові заходи мають як прямий результат (зростанняобсягів продажу, укладення нових угод та інших комерційних результатів), так і непрямий, тобто не пов’язаний з виставковою діяльністю,але який стосується цієї проблеми. Ідеться про збільшення обсягів міськоїторгівлі, громадського харчування, готельного господарства, закладівкультури та дозвілля за рахунок напливу учасників, гостей та відвідувачів виставки, а відтак — про поповнення бюджету міста, створенняйого привабливого іміджу як туристичного та культурного центру. Томуроль держави у процесі будівництва сучасних виставково-ярмарковихкомплексів та всебічному сприянні організаторам представницьких заходів є очевидною.

Книжкова виставка-ярмарок дає також можливість презентувати іншізаходи, спрямовані на пропаганду читання серед учнівської молоді. Наприклад, Кафедра книгознавства та комерційної діяльності Українськоїакадемії друкарства спільно з Управлінням освіти Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, презентуючи результатиконкурсу "Книга у моєму житті" (у 2007 р. взяли участь близько 800 учнів 4-х і 8-х класів), ознайомили всіх бажаючих з результатами анкетування про читацькі уподобання школярів і творчого конкурсу, організували зустріч з переможцями. Цей захід — яскравий приклад того,як можна через культуру читання формувати культуру юного читача.Таким чином, видавцям та книгорозповсюджувачам спільно з бібліотечними установами та навчальними закладами вдається не лишевпливати на процес популяризації книги та читання, а й формувати свідомість дітей та юнацтва, підвищувати культурний рівень нації.


Висновки

Форум видавців вразив мене своєї монументальністю і багатством літературної продукції, я сама вибрала для себе дві книжки "Сальвадор Далі" і "Княжий дарунок великого мецената.

Підсумовуючи, зазначу, що книжкові виставки-ярмарки, і Форум видавців зокрема, є потужним соціокультурним феноменом, котрий дозволяє об’єднувати всі верстви населення за віковою, освітньою та професійною ознакою навколо книги, формує сприятливе середовище. Я, гадаю, що зі свого боку організатори виставки-ярмарку повинні створюватимаксимально сприятливі умови для роботи експонентів: організовуватинеобхідну інфраструктуру під час проведення заходу, налагоджуватиділові контакти та обмін досвідом, пропонувати максимально насиченута цікаву програму для всіх учасників. За умови тісної співпраці організаторів, експонентів та представників засобів масової інформації можназабезпечити максимальну кількість відвідувачів виставки-ярмарку.Лише за таких умов вдасться створити в Україні цивілізований книжковий ринок і підвищити рівень культури книговидання, книго розповсюдження та книго споживання. Завдяки Форуму вдається: налагоджувати контакти між суб’єктами книжкового ринку — видавцями, поліграфістами, книго розповсюджувачами, бібліотекарями та авторами; підвищувати якість підготовки та поліграфічного виконання книги; формувати якісно новий рівень представлення книги на ринку, доведення її до читача; пропагувати культуру читання серед дітей і дорослих та їх спілкування з книгою загалом.


Список джерел і літератури

читацький ринок книжковий форум попит

1. Афанасенко О. Сучасний книжковий ринок України як об’єкт професійногодослідження // Вісник книжкової палати.— 2004.— № 3.— С. 28-30.

2. Влодарчик Я. Маркетинг у видавничій справі — фантазія чи дійсність? / Пер.з пол. О. Гірного.— Львів: Кальварія, 2002.— С. 103-105.

3. Мельникович О. М., Бугрімова Т. В. Виставковий бізнес в Україні: стан, проблеми та тенденції розвитку // Економіка і підприємництво: стан та перспективи: Зб. наук. пр.— Київ: Київ. нац. торгово-економічний ун-т, 2004.— 297 с.

4. Микитин Т. Критерії оцінки книг на конкурсах у рамках виставково-ярмаркових заходів в Україні / Тези доп. І Міжнар. наук.-практ. конф. студентів,магістрантів, аспірантів "Квалілогія книги" (18-19 груд. 2006 р.); Українськаакадемія друкарства.— Львів, 2006.— С. 8-10с.

5. Соціологія культури: Навч. Посібник.// О.М.Семашко, В.М. Піча, О.І. Погорілий та ін.; за ред. О. М. Семашка, В.М, Пічі, К.: "Каравела", Львів: "Новий Світ -2000", 2002. – 334 с.

6. http://www.bookforum.com.ua/