Смекни!
smekni.com

Товарознавчий аналіз мінеральної вати (стр. 3 из 4)

Показатель Технолайт экстра Технолайт оптима Технолайт проф
Плотность, кг/м3 30 35 40
Сжимаемость, % не более - 30 20
Теплопроводность при 10 °С, Вт/(м.°C) не более 0,037 0,034 0,034
Теплопроводность при 25°С, Вт/(м.°C) не более 0,039 0,037 0,036
Теплопроводность при условиях эксплуатации А, Вт/(м.°C) не более 0,044 0,040 0,040
Теплопроводность при условиях эксплуатации Б, Вт/(м.°C) не более 0,047 0,043 0,043
Паропроницаемость, мг/(м.ч.Па) не менее 0,30 0,30 0,30
Влажность по массе, % не более 0,5 0,5 0,5
Водопоглощение по объему, % не более 1,5 1,5 1,5

4) Вартісна характеристика товару

Цілком логічно виражена пряма залежність між кількісною і якісною характеристиками мінеральної вати: прослідковується залежності ціни від міцності та розмірів, так як геометричні розміри наступні:

Довжина: 1000, 1200 мм

Ширина: 500, 600 мм

Товщина: 40-200 мм, з кроком 10 мм.

Ціновий діапазон цін: 50$-90$ за 1м2

3. Споживча вартість товару, її характеристики

Споживча вартість товару – здатність задовольняти потребу споживача.

На рівні одиничної споживчої вартості мінеральна вата необхідна для утеплення зовнішніх стін, крівлі, фундаментів, в перегородках і ін. Проте якщо в деяких випадках вживання певних матеріалів виправдане і доцільно, то в інших можуть використовуватися різні ТІМ, такі, що є рівнозначними (або майже рівнозначними), а інколи вживання тих або інших матеріалів категорично протипоказано.

Мінераловатні утеплювачі найбільш цілеспрямовано застосовувати там, де потрібна висока паро проникність конструкції (наприклад, зовнішні стіни житлових будинків) і високі звукопоглинальні характеристики (прикладом може служити використання в перегородках, де потрібно отримати і високий опір теплопередачі, і хорошу звукоізоляцію).

Доцільне вживання екструдірованного пінополістиролу при утепленні підземних частин будівлі. Цей матеріал володіє окрім прекрасних теплоізоляційних властивостей, украй низьким водо поглинанням, високими щільними характеристиками, довговічністю. Використання для цієї ж мети мінераловатних матеріалів, м'яко кажучи, недоцільно. Одна з головних причин в тому, що волокнисті ТІМ прекрасно абсорбують вологу.

4. Торгова класифікація товару

Торгова класифікація товару розподіляє товари за їх призначенням.

Рід товару – споживчі товари.

Клас товарів – непродовольчі товари.

Підклас товарів – господарські.

Група товарів – будівельні матеріали.

Підгрупа товарів – негорючі тверді речовини та матеріали.

Вид товарів – інші неметалеві мінеральні вироби.

Різновид товарів – інші неметалеві мінеральні вироби з мінеральної вати теплоізоляційні.

Найменування товарів – «Плити ізоляційні ТЕХНОЛайтт з мінеральної вати на синтетичному зв’язуючому теплоізоляційні ДСТУ Б В.2.7-97-2000».

5. Характеристики товарного асортименту

Згідно споживчих вподобань, вибір мінеральної вати проводиться згідно того, для чого призначений той чи інший теплоізоляційний матеріал на основі мінеральних сполук.

Таблиця 3 Асортимент ТІМ з мінеральної вати

Призначення/застосування Назва Щільність Розмір
В якості ненавантаженої теплової ізоляції в горизонтальних будівельних конструкціях. ТехноЛайтТехноБлокРокЛайт 303540>40 10001200
Як утеплювач у легких огороджувальних конструкціях каркасного типу. ТехноВентТехноФас 170180190 10001200
ТехноФас 145
Як теплоізоляційний шар в тришарових бетонних і залізобетонних конструкціях, що обгороджують (плити з мінеральної вати типу А). ТехноФлор 90110170 10001200
Для зовнішньої теплоізоляції стін з наступним оштукатурюванням або пристроєм захисно-покривного шару (плити з мінеральної вати типу А). ТехноРуф 110120140160170180 10001200
ТехноСендвіч 95100105

Фактична широта асортименту становить 4. Тобто, асортимент мінеральної вати, яку пропонує корпорація, є достатнім для задоволення всіх потреб споживачів відносно теплоізоляції на основі мінеральних сполук.

Охарактеризуємо наведений асортимент підприємства за наступними показниками асортименту: широта, повнота.

Фактична повнота для кожної групи за призначенням варіює від одного до трьох. По кожній групі фактична повнота становить:

Фактична повнота мінеральної вати в якості ненавантаженої теплової ізоляції в горизонтальних будівельних конструкціях –8.

Фактична повнота мінеральної вати як утеплювач у легких огороджувальних конструкціях каркасного типу –8.

Фактична повнота мінеральної вати, як теплоізоляційний шар в тришарових бетонних і залізобетонних конструкціях, що обгороджують –6.

Фактична повнота мінеральної вати, для зовнішньої теплоізоляції стін з наступним оштукатурюванням або пристроєм захисно-покривного шару – 18.

Така повнота асортименту дозволяє задовольнити потреби різних споживачів.


Частина ІІ

1. Аналіз номенклатури показників якості товару

Призначення:

1) Функціональне призначення. Мінеральна вата дозволяє зберігати та підтримувати тепло в приміщенні.

2) Класифікаційне призначення. Згідно технічного призначення розрізняють таку класифікацію мінеральної вати:

· В якості ненавантаженої теплової ізоляції в горизонтальних будівельних конструкціях.

· Як утеплювач у легких огороджувальних конструкціях каркасного типу.

· Як теплоізоляційний шар в тришарових бетонних і залізобетонних конструкціях, що обгороджують (плити з мінеральної вати типу А).

· Для зовнішньої теплоізоляції стін з наступним оштукатурюванням або пристроєм захисно-покривного шару (плити з мінеральної вати типу А).

Надійність:

1) Довговічність:

Термін експлуатації – не менше 50 років.

2) Безвідмовність. Середній строк служби становить 15-20 років. Далі мінеральна вата замінюється в ході реконструкцій або ремонтів на більш новітній та модифікований варіант.

3) Ремонтоздатність. Через свою структуру, мінеральна вата не підлягає ремонту, адже використовується цілісно. При пошкодженнях необхідно замінювати частину площі теплоізоляційного матеріалу на нову.

Ергономічні властивості. Мінеральна вата досить проста та зручна при встановленні, що дозволяє швидко та якісно ізолювати приміщення.

Естетичні властивості. Вона не створює дискомфорту для людини, адже візуально її не видно – матеріал знаходиться під штукатуркою, або в між стінних перегородках тощо.

Екологічні властивості. Екологічна безпека кам'яної вати підтверджена повним пакетом обов'язкової документації (гігієнічними та санітарно-епідеміологічними висновками), згідно з якими матеріали можуть застосовуватися зовні і всередині будь-яких типів приміщень (як житлових, так і промислових)

Безпека.Дуже мала кількість ізолюючих матеріалів мають високу вогнестійкість. Продукція ТЕХНОНІКОЛЬ входить до їх числа. Основною сировиною для виробництва кам'яної вати ТЕХНОНІКОЛЬ є гірські породи габро-базальтової групи. Завдяки цьому вся продукція ТЕХНОНІКОЛЬ є негорючої. Температура плавлення волокон перевищує 1000 С, що дозволяє застосовувати продукцію з мінеральної вати в широких межах робочих температур.

2. Кліматичні режими зберігання товару та транспортування

Матеріали та вироби транспортують усіма видами транспорту в критих транспортних засобах відповідно до правил перевезення вантажів, що діють на кожному виді транспорту.

Рекомендується максимальне використання місткості і вантажопідйомності критих вагонів та універсальних контейнерів.

Матеріали та вироби повинні зберігатися в критих складах.

Допускається зберігання під навісом, що захищає матеріали та вироби від впливу атмосферних опадів і сонячних променів. При зберіганні під навісом матеріали та вироби повинні бути покладені на підкладки.

Матеріали та вироби повинні зберігатися упакованими або укладеними на піддони окремо за видами, марками та розмірами.

Транспортування і зберігання плит роблять у відповідності до вимог ГОСТ 25880 та дійсного стандарту.

Плити перевозять критими транспортними засобами усіх видів відповідно до правил перевезень вантажів, які діють на транспорті даного виду.

При транспортуванні плит, упакованих та сформованих в транспортні пакети, допускається використовувати відкриті транспортні засоби. При транспортуванні по залізниці відправлення плит вагонних з максимальним використанням місткості вагона.

Висота штабеля плит, упакованих в папір або плівку, при зберіганні не повинна перевищувати 2 м. Відвантаження плит марок 75, 125 і 175 споживачеві повинна проводитися не раніше добової витримки їх на складі, плит марки 225 - не раніше дводобовий витримки.

Термін зберігання плит - не більше 6 місяців з моменту їх виготовлення.

При закінчення гарантійного терміну плити можуть бути використані за призначенням після попередньої перевірки їх якості на відповідність вимогам цього стандарту.

3. Упаковка товару

Для упаковки теплоізоляційних матеріалів і виробів застосовують жорстку і м'яку транспортну тару, пакувальні матеріали, контейнери.

При пакуванні теплоізоляційних матеріалів і виробів застосовують такі допоміжні пакувальні засоби: для обв'язки - дріт за ГОСТ 3282-74, сталеву пакувальну стрічку за ГОСТ 3560-73, шпагат за ГОСТ 16266-70 та ГОСТ 17308-71, для приклеювання - клейову стрічку на паперовій основі за ГОСТ 18251-72, бітум за ГОСТ 6617-76, клей по ГОСТ 3056-74 і ГОСТ 18992-80. Допускається застосовувати допоміжні пакувальні засоби, що випускаються з іншої нормативно-технічної документації, за якістю не нижче зазначених.