Смекни!
smekni.com

Формування іміджу Федерації профспілок Рівненщини з використанням сучасних паблік рилейшнз–технологій (стр. 3 из 10)

- загальна репутація, імідж та рівень контактів – близько 50%.

З цього випливає, що імідж організації – важлива справа, якій потрібно приділяти постійну увагу. Слід планувати час і докладати відповідних зусиль для створення та підтримки потрібного іміджу.


2. Реальний стан комунікації Федерації профспілок області з громадськістю

2.1 Специфіка діяльності ФПО

Федерація професійних спілок Рівненської області – це добровільне об’єднання обласних організацій галузевих профспілок, первинних профспілкових організацій, що ними не об’єднуються, інших профоб’єднань трудящих, які мають статус юридичної особи, визнають Статут, підтримують головну мету і принцип діяльності Федерації, викладені в Декларації про її утворення.

Головна мета Федерації профспілок області (ФПО) – представляти, виражати і захищати, на закріплених Статутом засадах, професійні, соціально-економічні, трудові, духовні, а при необхідності – і політичні інтереси своїх членів в органах державної влади і управління, місцевого й регіонального самоврядування, об’єднаннях роботодавців, інших структурах держави, області, виробничо-господарської діяльності, домагатися від них забезпечення нормального життєвого рівня членів профспілок, всіх верств населення, що базується на справедливій винагороді за працю і соціальному захисті малозабезпечених.

ФПО діє відповідно до Конституції України, чинного законодавства, що регулює права і повноваження профспілок, положень Статуту, прийнятих в установленому порядку рішень Федерації профспілок України, до складу якої входить ФПО, принципів міжнародного права і профспілкового руху.

Федерація, являючи собою незалежне об’єднання, будує свої відносини з державними і господарськими органами, об’єднаннями і формуваннями роботодавців, громадян, іншими політичними та громадськими структурами, виходячи з засад непідзвітності і непідконтрольності їм за принципами рівноправного партнерства і діалогу, а в разі необхідності – конструктивної опозиції.

ФПО відкрита для співробітництва і взаємодії з іншими, в тому числі зарубіжними, профспілками, громадськими, політичними організаціями, асоціаціями, федераціями, об’єднаннями тощо при вирішенні питань, пов’язаних із захистом прав та інтересів трудящих, на засадах добровільності і рівноправності членів входить у Федерацію професійних спілок України.

Федерація профспілок області заснована уповноваженими представниками обласних організацій галузевих профоб’єднань, первинних профспілкових організацій, що не об’єднуються ними, на І Установчій конференції 24 січня 1991 року, які підписали Декларацію про її утворення. При вступі в Федерацію зазначені юридичні особи набувають статусу її членських організацій.

Членські організації, які входять до складу ФПО, самостійні в усіх питаннях своєї діяльності, за винятком своїх зобов’язань перед Федерацією, передбачених Статутом. Їх взаємовідносини з Федерацією будуються на принципах добровільності вступу і вільного виходу з неї, рівноправності, самостійності в організаційній, фінансовій, економічній діяльності, поваги до думки меншості, права на захист, колективності й гласності дій своїх керівних і виконавчих органів, всебічної підтримки у відстоюванні інтересів та прав кожної членської організації, в тому числі можливої фінансової допомоги в надзвичайній ситуації.

Керівні та виконавчі органи Федерації профспілок області:

- Конференція ФПО – найвищий орган;

- Рада Федерації профспілок області – вищий орган між конференціями;

- Президія Ради Федерації профспілок області – постійно діючий орган Ради Федерації профспілок;

- Голова ФПО – вища посадова особа, що представляє інтереси Ради в органах влади та управління всіх рівнів, об’єднаннях роботодавців і громадян.

Рада ФПО є власником майна і коштів, одержаних від попередніх профспілкових структур, набутих за рахунок надходжень членських внесків, пожертвувань підприємств, організацій, окремих громадян, від результатів господарської діяльності, переданих державними та іншими органами на підставах, не заборонених законом, а також інших легітимних надходжень. Право власності Ради Федерації на її майно і кошти охороняється чинним законодавством.

Діяльність Ради ФПО здійснюється за рахунок коштів, які складаються з відрахувань членських організацій, компенсацій за надання додаткових послуг за їх замовленням, інших надходжень, прибутків від господарської, видавничої, комерційної та іншої діяльності.

Кошти Ради ФПО використовуються на здійснення її програмних цілей і завдань, надання матеріальної допомоги членським організаціям, окремим членам профспілок, підготовку й перепідготовку профспілкових кадрів і активну, видавничу діяльність, утримання штатних працівників та інші витрати згідно з кошторисом, який затверджуються на пленумі Ради Федерації.

Рада Федерації профспілок області може створювати свої підприємства, організації, товариства, користуватися кредитами банків, вести господарську, видавничу, комерційну, зовнішньоекономічну чи іншу діяльність, що відповідає цілям і завданням Федерації; отримувати від державних, господарських, кооперативних, громадських, зарубіжних та інших органів і організацій, фізичних осіб безкоштовно чи за оплату основні фонди, майно і кошти.

ФПО в особі її Ради користується правом юридичної особи на підставі чинного законодавства України, має кошториси, поточні та транзитні рахунки в банках, а також печатку і штамп із своїм найменуванням, може мати власну символіку.

ФПО не несе відповідальності з майнових зобов’язань членських організацій Федерації. Членські організації не відповідають за майнові зобов’язання Ради ФПО.

Діяльність Федерації профспілок Рівненської області реорганізується або припиняється рішенням конференції, за яке проголосували не менше двох третин її делегатів.

У випадку припинення діяльності ФПО її майно та кошти використовуються на цілі і в порядку, які визначить конференція.

Місцем знаходження Федерації профспілок Рівненської області є місто Рівне, проспект Миру 7-а.

Отже, Федерація професійних спілок Рівненської області є добровільним об’єднанням, що захищає, виражає і представляє соціально-економічні, трудові, духовні, політичні, професійні інтереси громадян в органах влади і управління, місцевого самоврядування, об’єднання роботодавців тощо. Тобто вона є посередником між владою, роботодавцями і населенням, що відстоює конституційні права громадян.

Завдяки такій співпраці організація зробила ряд кроків у вирішенні соціальних проблем, зайнятості тощо. Завдяки діям ФПО встановилась стала тенденція до стабілізації роботи господарського комплексу області, а це в свою чергу призвело до зростання заробітної плати, погашення заборгованості з неї, стабілізації рівня зареєстрованого безробіття. Відроджується духовність громадян, розвиваються фізкультура і спорт (відновлено роботу фізкультурно-спортивного товариства “Спартак”). Багато робиться для оздоровлення населення (налагоджено діяльність санаторію “Горинь”).

ФПО постійно, спільно з соціальними партнерами, контролює дотримання трудового і житлового законодавства, законодавства про працю, зайнятість населення тощо.

Але, на жаль, уявлення та ставлення до організації не змінились. Ще з часів СРСР залишилась недовіра до організації, яку важко перебороти.

За допомогою телефонного експрес-опитування спробуємо виявити як населення м.Рівне ставиться до Федерації профспілок області.

Проблема дослідження полягає в зміні іміджу ФПО.

Мета дослідження – підвищення іміджу Рівненської профспілкової організації, посилення каналів комунікації ФПО з громадськістю.

Перед проведенням дослідження поставимо наступні завдання:

- виявити, чому жителі м. Рівне вступають чи не вступають в профспілки;

- встановити, як організацію характеризує місцеве населення;

- дослідити, чи достатньо населення області поінформоване про діяльність ФПО.

Об’єкт дослідження – поінформованість з проблем діяльності профспілкової організації.

Предмет дослідження – громадська думка жителів міста щодо діяльності Рівненської профспілкової обласної організації.

В даному випадку доречно провести разове телефонне опитування, яке дозволить отримати об’єктивну інформацію про реальний імідж і комунікаційний стан організації.

Для проведення експрес-опитування оберемо вірогіднісну (випадкову) вибірку, яка будується методом власне вибіркового підбору, коли всі респонденти, як елементи генеральної сукупності, по прізвищах внесені в телефонний довідник, а потім відбираються. Під час дослідження було опитано 100 чоловік.

Перед проведенням дослідження висунемо гіпотезу, що реальний імідж ФПО не є достатньо високим і населення міста не достатньо поінформоване про діяльність організації.

З усієї вибіркової сукупності 42% респондентів є членами профспілок, а 58% - ні.

Можемо зробити висновок, що переважна більшість опитаних членів профспілок (48%) м. Рівне залишились членами ФПО автоматично ще з часів СРСР, а 43% вважають, що організація дбає про захист прав трудящих.

Чому ж ряди профспілкової організації не поповнюються? 45% респондентів не задумувались над цим питанням. Я вважаю, що основна причина цього явища – незнання населення, недостатня поінформованість про діяльність ФПО. А це в свою чергу призвело до байдужості громадян щодо організації. 24% опитаних твердо стверджують, що організація реально не вирішує соціальних проблем населення і не має перспективи на майбутнє.

Досить цікаво розділились відповіді на запитання “Як Ви можете охарактеризувати Рівненську профспілкову організацію?”

За результатами опитування виявилось, що Федерація профспілок області в очах громадськості виступає як неактивна, бідна, обмежена в діяльності організація. Керівництву ФПО слід подбати, щоб позитивні сторони переважали негативні, щоб зникли такі характеристики як неактивність, обмеженість тощо. Тобто слід розпочати роботу над зміною іміджу. В першу чергу потрібно змінити негативні стереотипи населення, потрібно довести свою корисність, надійність, порядність і т.д. Донести до громадськості інформацію про успіхи і плани організації на майбутнє.