Смекни!
smekni.com

Формування іміджу Федерації профспілок Рівненщини з використанням сучасних паблік рилейшнз–технологій (стр. 4 из 10)

Лише активна праця в сфері ПР та іміджу зможе вивести Рівненську профспілкову організацію на новий рівень розвитку.

2.2 Взаємодія ФПО з громадськістю: канали та прийоми

Сьогодні Федерація профспілок області – найбільша і найавторитетніша громадська організація Рівненщини. До її складу входять 250 тисяч членів.

У зростанні авторитету ФПО велику роль відіграє особистий авторитет, нагромаджений життєвий досвід, яскраві лідерські якості її керівника Володимира Вінічука. Він Заслужений працівник сільського господарства України. Нагороджений орденом Святого Архистратига Михаїла.

У поєднанні з непересічними організаторськими здібностями, лідерські якості стали запорукою налагодження ефективного соціального партнерства між органами державної виконавчої і представницької влади, місцевого самоврядування, роботодавцями тощо.

Як голова Федерації профспілок області представляє і відстоює інтереси громадян, будучи членом комісії обласної державної адміністрації, бере участь у роботі як член обласної комісії з питань заробітної плати, праці та соціальної політики при облдержадміністрації. Як депутат обласної ради відстоює інтереси профспілок і громадян в обласному органі самоврядування. Працює членом комісії Рівненської області з питань ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, екології, використання природних ресурсів. Обраний заступником голови правління обласного відділення фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Контакти голови ФПО з вищенаведеними уставами і управліннями є досить ефективними каналами комунікації. Офіційні і неформальні контакти з владою дозволяють лобіювати інтереси ФПО в органах місцевого самоврядування. А це призводить до прийняття рішень, що забезпечать соціальний захист населення.

Контакти ФПО з органами влади відбуваються в різних формах:

- наради

- засідання

- круглі столи

- семінари

- спільні виїзди в регіони тощо.

Профспілки області на денний час залишаються єдиною структурованою громадською організацією Рівненщини, яка системно займається захистом конституційних прав громадян у сфері трудових відносин і праці. Своєю участю в роботі органів виконавчої та представницької влади, громадських організацій Володимир Дмитрович Вінічук сприяє дальшому піднесенню авторитету, бойовитості профспілок, ефективності їх діяльності з відстоювання інтересів працюючих, студентської молоді, пенсіонерів, безробітних.

У практиці Федерації профспілок області досить поширеним засобом комунікації з громадськістю є так звані звернення громадян у Федерацію профспілок області.

В більшості органів створені спеціальні підрозділи, що допомагають керівникам опрацювати інформацію, отриману таким шляхом. В організації ведеться облік звернень, а саме: зміст і кількість звернень до яких вжито заходи. Відповідний працівник регулярно повідомляє громадян про результати розгляду. Наприклад, протягом 2003 року на адресу ФПО надійшло і своєчасно розглянуто 56 заяв, скарг, позитивно вирішено 45 звернень із житлово-побутових питань тощо.

Засідання також є одним із специфічних засобів встановлення зв’язків з громадськістю. На перший погляд, вони є формою діяльності Федерації профспілок області. З іншого боку, для участі у засіданнях запрошують представників різних кіл громадськості: працівників урядових структур, консультантів – практиків, представників інших громадських організацій тощо. Засідання є ефективним засобом комунікації завдяки своїй гнучкості – їх легко варіювати за часом, складом учасників, проблематикою тощо.

Для створення позитивного іміджу ФПО використовує і благодійницьку діяльність. Цим організація непрямо демонструє свої успіхи, формує позитивні стереотипи щодо ФПО.

Благодійницька діяльність має епізодичний характер (через брак коштів).

ФПО надає фізичним чи юридичним особам грошову або матеріальну допомогу. В одному випадку ця допомога має вигляд грошової підтримки, а в іншому – речей, куплених за рахунок благодійника.

Як правило, ФПО обирає для благодійництва тих об’єктів, які не мають або мають дуже обмежені джерела для існування. Це – діти, інваліди, важко хворі, заклади охорони здоров’я, будинки для людей похилого віку тощо. Наведемо конкретні приклади. За допомогою Федерації профспілок області було проведено реконструкцію госпіталю для учасників Великої Вітчизняної війни в м. Клевань. ФПО надала фінансову допомогу Корецькій фізіотерапевтичній лікарні.

Організація неодноразово допомагає фінансово і матеріально будинку для людей похилого віку в с. Більче

В контексті програми „Милосердя” у звітному періоді Федерацією профспілок області спільно з її членськими організаціями проведені цільові благодійні акції: надана допомога коштами, медикаментами, одягом, продуктами жителями Закарпатської області, які потерпіли від повені.

Також слід відмітити, що ФПО не залишилась осторонь коли сталась авіакатастрофа в Львові. Організація фінансово підтримала сім’ї загиблих гірників на шахтах Луганської області. І це не весь перелік благодійницьких заходів. Члени ФПО розуміють, що людям, які потрапили в скрутне становище, необхідна фінансова і матеріальна підтримка.

Підкреслю, що благодійницька діяльність ФПО не пов’язана безпосередньо з очікуванням будь-якої прямої віддачі чи прибутків, ніколи не обумовлюється інформаційними або рекламними заходами.

Головна мета благодійницької діяльності ФПО – це формування позитивного іміджу; ФПО прагне залишитися в уяві людей як конструктивна, корисна людям і державі організація.

Нинішня соціально-економічна ситуація в країні змушує профспілки єдиним фронтом виступати на захист трудових і соціально-економічних прав людини праці. Символом такого єднання стала акція, що була проведена 1 травня – Міжнародний день солідарності трудящих.

Напружена ситуація на ринку праці, низька заробітна плата, незадовільні умови праці, наступ владних структур на права трудящих змусили Федерацію профспілок області детально підготуватись до першотравневого свята. Федерація профспілок області звернулась до всіх членів профспілок із закликом вийти в цей день на головну вулицю міста, консолідовано виступити на захист прав, взяти участь у маївках і культурно-спортивних заходах, що організовуються профспілками.

Акція розпочалась мітингом. Тисячі жителів міста зібралися під прапором ФПО. Вперше з часу здобуття незалежності України Федерація профспілок області сформувала власну колону під власним прапором. Колона пройшла головною вулицею міста з лозунгами: “Захистимо конституційні права громадян”, “В єдності наша сила”, “За повну зайнятість і гідну оплату праці”, “За мир, працю і солідарність”, “За доступність освіти і медичного обслуговування”.

Під прапором ФПО зібрались представники освітньої, комунальної, медичної сфери діяльності, зв’язківці тощо.

Усього присутніх від Рівненської профспілкової організації було близько 4000 чоловік.

Профспілкова колона була прикрашена весняними квітами, різнокольоровими кульками – це привертало увагу перехожих, деякі і самі приєднувалися до мітингу.

Усі події були зняті на відеокамеру. Це дасть змогу використати ці матеріали в подальшій діяльності організації. На мітингу були присутні журналісти місцевої преси і телебачення.

Лише такими діями ФПО зможе продемонструвати організаційну силу профспілок, згуртованість і солідарність у боротьбі за неухильне підвищення рівня життя людей.

Цією акцією Федерація профспілок області ще раз наголосила на своїй меті і завданнях. Організація знову заявила про своє існування і функції. Ці дії не залишились непоміченими з боку громадськості.

Останнім часом ФПО було проведена не одна така акція. Рівненська профспілкова організація взяла активну участь у святкуванні 8 березня (див. Додаток 2.3.). За травень місяць за участю ФПО було проведено 8-го травня в кафе “Журавлина” зустріч- спогадів жінок ветеранів, 9-го травня – мітинг до 59-річниці Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні і ін.

Громадськість зверне увагу на таку досить активну діяльність ФПО. Ця демонстраційна діяльність допоможе організації запам’ятатись в уявленні населення у вигляді постійно діючої, важливої, активної структури. Можливо, з часом ці стереотипи закріпляться серед населення назавжди. А це допоможе подолати ще один крок на шляху до бажаного іміджу.

ФПО з громадськістю взаємодіє через різні канали. Одним із найефективніших серед них є газета „За відродження”, яка не лише допомагає оперативно висвітлювати життя обласної профспілкової організації, але й стала ефективним об’єднуючим інформаційним, консультаційним і методичним засобом впливу.

Після запровадження в газеті „За відродження” нової рубрики „Запитуйте - відповідаємо” значно покращився зв’язок населення з організацією. Адже не в будь-якому місці житель області зможе отримати безкоштовно відповіді на запитання, що його турбують. Діяльність профспілкових органів широко висвітлюється на сторінках обласних („Вільне слово”, „Вісті Рівненщини”), районних та профспілкових видань Федерації профспілок України: газеті „Профспілкові вісті”, журналі „Профспілки України”, на обласному радіо та телебаченні. Але, на жаль, брак коштів не дозволяє донести до громадськості той мінімум інформації, який мають знати люди про діяльність і значущість ФПО.