Смекни!
smekni.com

Маркетингова діяльність підприємства на прикладі ЗАТ «Управління по реконструкції та будівництву м. Києва» (стр. 2 из 16)

Водночас, в науковій літературі є чітке уявлення про склад та структуру маркетингового комплексу як економічної концепції, зокрема теорія Котлера (7Р, 4Р). В світовій практиці більшість теоретичних положень щодо планування та управління маркетинговим комплексом залишаються дискусійними. [44 – С. 12].

Комплекс маркетингу - основний пункт золотоi формули маркетингу. Комплекс маркетингу - це набір змінних чинників маркетингу, що піддаються контролю, сукупність яких підприємство використовує в прагненні викликати бажану відповідну реакцію з боку цільового ринку.

Насправді, комплекс маркетингу це ряд заходів спрямованих на створення і просування створюваного вами товару.

Весь комплекс маркетингу підрозділяється на чотири основні напрями. Це всім відоме - P. А точніше 4P, які розробив великий маркетолог - Філіп Котлер.

Суть чотирьох P в тому, що кожне P це відокремлена дія:

Product - Продукт.

Price - Ціна.

Place - Місце.

Promotion - Реклама і рекламні акції.

Тобто, комплекс маркетингу розглядає питання, пов'язані з самим просуваються товаром, з його ціною і осмисленим ціноутворенням, з географічним місцем виробництва та реалізації продукту, з рекламою та рекламними акціями для просування продукту.

На рис. 1.1 позначені кордони і області 4P.

Рис. 1.1. 4P комплекс маркетингу

Слід вказати, що формула 4P, розроблялася Філіпом Котлером в середині минулого століття, але і зараз є дуже актуальною. Правда існують думки інших вчених - маркетологів, що дана формула не повна і її слід оновити. Деякі вчені висловлюють думку про п'ять елементів ( 5P ) , деякі про шість ( 6P ) . І існують навіть теорії де зазначено до дванадцяти різних елементів ( 12P ) . Деякі включають на додачу до всіх чотирьох елементів ще і Package - упаковку, деякі Profit - прибуток.

Але ми зупинимося на стандартних, класичних чотирьох елементах бізнесу. Тому, як це вже перевірені і працючi елементи, а за новими ще не сформована та аналітична база, по якій можна аналізувати і використовувати .

Продукт - основа маркетингу. Саме завдяки тому, що існують продукти, які необхідні споживачам і існує маркетинг.

У даній золотій формулі маркетингу продукт також несе основне значення. Продукт визначає те, яким чином буде будуватися маркетингова політика компанії, якою буде стратегія, рекламні акції та багато іншого. Завдяки існуванню продукту, обумовлюється вся золота формула маркетингу й існування самого маркетингу.

Даний етап входить в комплекс маркетингу і ставить собі певне завдання - розробку продукту, його створення. Якщо в процесі вибору ми тільки визначали, яким буде продукт, то тут ми безпосередньо його створюємо.

Слід вказати, що даний етап не можливий без пройденої сегментації, так як виходячи з позицій на кого ми розраховуємо товар, такий товар ми і створюємо. Тобто, якщо в сегментації ми визначили споживчу категорію преміум класу, то буде просто не логічно створювати продукт з дешевих компонентів. Або вирішили надавати дуже дешеву, але грамотну юридичну допомогу, то буде неправильним робити її в престижному бізнес - центрі.

Тобто, даний пункт повинен обов'язково бути використаний тільки після проведення всіх попередніх. Саме провівши дослідження, проаналізувавши дослідження, вивчивши сегменти ринку, вибравши ідеальні варіанти, і розробивши позиціонування вашого продукту. Тільки в цьому випадку ви отримаєте хороший і справді конкурентоспроможний продукт.

Продуктом може бути все, що завгодно. У першу чергу продукти, це матеріальні товари, які можна помацати руками і віддати в обмін на гроші. У другу чергу послуги також є продуктом. Тільки послуги - найчастіше - це інтелектуальний продукт.

Ціна. Після розробки продукту, слід дати йому ринкову ціну.

Найчастіше ринкова ціна відрізняється від вартості відпуску готової продукції виробником. Адже з місця виробництва до місця реалізації продукт проходить певний шлях, і цей шлях оплачується, що позначається на вартості продукту. Цей шлях може складатися всього лише з вартості бензину для автомобіля, а може бути в складному комплексі дистриб'юторської компанії.

Для оцінки товару найчастіше вдаються до певних схемами ціноутворення. Це може бути стара, проста схема. Коли вираховуються всі витрати на створення товару, вираховується амортизаційна вартість засобів виробництва, людські ресурси та додається певний відсоток. У такому випадку ціноутворення є ідеальним, оскільки допомагає уникнути помилок і втрати ресурсів.

Але існують ще схеми ціноутворення. Всі інші схеми ціноутворення, крім класичної, існують тому, що часом вони більш вигідні в економічному плані.

Тому, перш ніж встановити ціну для свого товару слід обов'язково добре подумати. Адже при допущенні найменшої помилки ви можете понести великі фінансові втрати.

Також, обов'язково слід пам'ятати про те, що поняття « цінність » і « ціна » розрізняються. Цінність продукту може складатися зовсім навіть не з ресурсів, які витрачаються на створення цього самого продукту. Цінність визначається також наявністю розкрученого бренду, або іншими якостями, якими ваш продукт має. І чим вище цінність вашого продукту, тим більш високу ціну ви маєте право призначати на цей продукт. А чим нижче цінність продукту для покупця, тим менше грошей споживач готовий заплатити за товар.

Місце. Після того, як розроблений продукт і призначена йому ціна, слід подбати про місця реалізації продукту.

Важливу роль у реалізації продукції відіграють дистриб'ютори. Причому дистриб'ютори можуть залучаться чи працювати на вас. У будь-якому випадку, служба дистрибуції, створення якої входить у даний пункт, є найважливішим елементом продажів вашого товару.

Адже продукт створюється в першу чергу для реалізації і отримання прибутку. І після створення продукту, чим швидше потенційні споживачі побачать продукт на прилавках, тим швидше продукт можуть купити, і ви отримаєте прибуток.

У даний пункт також входить обов'язкове продумування географії реалізації продукту. Це може бути районний масштаб, а може бути державний, або і міжнародний.

Цей пункт слід також опрацьовувати відповідально, обов'язково грунтуючись на результатах досліджень і проведеної сегментації.

Чим краще продуманий і задіяний даний елемент комплексу маркетингу, тим більш зручним буде спосіб реалізації товарів і тим менше буде витрат у процесі реалізації.

Оформлення місць реалізації продуктів також дуже важливо. Спеціально для грамотної розстановки продуктів існують спеціальні люди - мерчендайзери. Їх основним завданням є створення правильного оточення для товару безпосередньо в місцях продажу. І навіть у супермаркетах, по їх наполяганням товар певного виробника виставляється в кращих місцях.

Один з найважливіших елементів комплексу маркетингу - реклама. Реклама - це процес активної залучення споживачів до певного товару.

Під рекламою можна розуміти дуже багато чого. Реклама може бути прямою - коли використовуються всі засоби масової інформації та просування, коли основна увага приділяється створенню міфу про товар.

Реклама буває наступних видів: реклама на радіо, на телебаченні, в газетах, журналах, спонсорство програм і рубрик у ЗМІ. Зовнішня реклама - білборди, фріборди, перетяжки, сітілайти, великі рекламні конструкції, світлодіодні панно. Транзитна реклама - реклама у транспортних засобах. Мобільна реклама - розсилка повідомлень на мобільні телефони. Інтернет реклама - промо сайти, банери, контекстна реклама.

Також до реклами відноситься і проведення різних акцій. Таких, як наприклад, роздача пробників продукції в людних місцях, організація лотерей, спонсорство концертів і подібних заходів.

Загалом, існує величезна кількість видів і форм реклами. Просто фізично неможливо вказати їх усі. Грунтуючись на сегментацію і вартість вашого продукту слід розробляти свою рекламну концепцію.

Це можна зробити самим, але набагато зручніше і часом навіть вигідніше залучати до даної справи професіоналів своєї справи - рекламні агентства. Але слід пам'ятати, що послуги рекламних агентств, часто бувають дорогими для підприємців-початківців. Але також варто пам'ятати, що реклама - це інвестиції в свій бізнес, і чим більше затратити на грамотну рекламу грошей, тим більше прибутку можна отримати. Тому вибирати тільки виробникові самого продукту.

Але обов'язково при виробництві реклами слід враховувати позиціонування продукту. І створювати саме ті рекламні посили, які будуть спрямовані безпосередньо на вашу потенційну аудиторію і будуть максимально зрозумілі вашим майбутнім клієнтам.

За всіма чотирма складовими комплексу маркетингу приймають дуже багато різних рішень, що перетворює кожну з них також на спеціальний комплекс.

Успішна маркетингова діяльність підприємства можлива лише за умови доброго інформаційного забезпечення, постійного моніторингу ринкового середови­ща. Для збирання, оброблення та аналізу інформації про споживачів, конкурен­тів, постачальників тощо і проведення маркетингових досліджень на підприємстві треба створити спеціальну маркетингову інформаційну систему (МІС).

Отримана за допомогою МІС інформація допоможе менеджерам підприємства ви­значити її ділову стратегію, яка має на меті упевнитись, що підприємство знаходить і розвиває сильні виробництва і скорочує або взагалі згортає слабкі.