Смекни!
smekni.com

Перспективи розвитку Інтернет-маркетингу в Україні (стр. 10 из 15)

Також було з'ясовано, що з великих фірм 70 % використають Інтернет, з підприємств середнього масштабу Інтернет використають 47,5 %, а з малих фірм його використають приблизно 44 %.

Наступним етапом в аналізі було вивчення основних напрямків, у яких фірми використають Інтернет. Найчастіше вивчені фірми користуються Інтернет для підтримки ділового зв'язку - 31 фірма (78 % тих, хто використовує Інтернет), для вивчення ринку - 23 фірми (58 %). З метою реклами товарів у мережі Інтернет використають 17 організацій (42,5 %), продажу - 11 (27,5 %), покупки - 8, пошуку інформації - 7, сервісу й післяпродажного обслуговування - 6 і для пошуку партнерів - 1 підприємство. Таким чином, Інтернет розглядається, насамперед, як засіб комунікації, але використання e-mail у меншому ступені характеризують Інтернет як інструмент маркетингу, крім тих випадків, коли встановлюються довгострокові відносини з партнерами.

Фірми, що використають Інтернет, застосовують наступні засоби: електронна пошта (100 %), інформаційний пошук (92 %), власний сайт (47,2 %), електронні дошки оголошень (25 %), поштові реєстри в електронній пошті (16,6 %), одна фірма використає діалог багатьох користувачів. Потрібно відзначити, що жодна з вивчених фірм не використає голосовий зв'язок, відео конференції й ретрансляцію бесіди в Інтернеті. Причиною цього, швидше за все, є висока ціна цих послуг, а також необхідність наявності спеціального устаткування.

Серед вигід, які приносить Інтернет, підприємства найчастіше виділяли: одержання оперативної інформації (83 %), придбання нових партнерів (58,3 %), зміцнення відносин з партнерами (40,5 %), збільшення обсягу продажів (40,5 %), швидке реагування на зміну ринкових умов (38 %).

Звичайно, з вищезазначеного не можна робити висновок про те, що підприємства, що використають Інтернет, більше ефективні (у тому розумінні, що робота в онлайні підвищує ефективність). Скоріше можна сказати, що фірми, що більше процвітають у своїй діяльності (їх, мабуть, можна охарактеризувати як більше «прогресивні»), працюють у Мережі [13].

Причини, по яких підприємства не використають Інтернет і їхні наміри використати Мережу в майбутньому.

Чому ж половина підприємств не використає Інтернет для досягнення своїх маркетингових цілей? Найпоширенішою причиною є відсутність у підприємств засобів (64,3 %), що випливає причиною є відсутність необхідності у використанні Інтернету (31 %). Через те, що немає необхідних фахівців, Інтернет не використає 19 % фірм. На відсутність необхідної техніки й на відсутність часу послалися 12 % підприємств. Одна організація відповіла, що вона не використає Інтернет з метою безпеки.

Більше половини підприємств, що не використають Інтернет у цей час, можливо, у майбутньому будуть користуватися ним у наступних напрямках: підтримка ділового зв'язку, вивчення ринку й реклама товарів у Мережі - 37,5 % фірм. Для покупки, продажу, сервісу й післяпродажного обслуговування, одержання інформації Інтернет мають намір використати 8,3 % організацій [13].

Потенційні покупці Інтернет - послуг

У ході дослідження було з'ясовано, що 37% підприємств не користуються Інтернет - послугами через відсутність засобів; 22 % - через відсутність необхідності в такого роду послугах. Виявлені причини нерівнозначні: перша причина представляється більше об'єктивної, у другому випадку можливі

У майбутньому вивчені організації хотіли б використати інтернет-послуги. Найбільше часто називалися рекламні послуги на дошках оголошень (7 організацій); фінансові послуги (6 організацій); послуги фірм, націлених на електронну торгівлю (6 організацій); послуги зі створення й підтримки сайту (4 організації) [13].

Специфіка використання Інтернету й Інтернет - послуг в окремих галузях

Метою галузевого аналізу було з'ясувати ступінь розходження у використанні Інтернету підприємствами різних галузей. Той факт, що розходження все-таки існують наочно продемонстрований на діаграмі 2.1

Діаграма 2.1 - Використання Інтернету підприємствами різних галузей.

На малюнку видно, що Інтернет використають всі рекламні агентства й засоби масової інформації, високий відсоток використання Інтернет підприємствами зв'язку, а сільськогосподарські підприємства й підприємства побутового обслуговування здебільшого не є користувачами Мережі.

Рекламні агентства

Було вивчено всього 3 рекламні агентства. Всі вони використають і Інтернет і Інтернет - послуги у своїй діяльності в основному для підтримки ділового зв'язку (100 %), для вивчення ринку (66 %), для реклами (66 %), для пошуку інформації (33 %). Всі рекламні агентства користуються електронною поштою. Більше половини використовує свій сайт і інформаційний пошук. Також ними використаються електронні дошки оголошень. Усім їм Інтернет приносить вигоду, у т.ч. придбання нових партнерів (66 %), одержання оперативної інформації (66 %) і інших[35,С.213].

Рекламні агентства для підтримки зв'язку з партнерами використають наступні Інтернет - послуги: розсилання новин сервера (33 %), списки-розсилання й спеціалізовані дискусійні аркуші (33 %). При пошуку інформації ці фірми використають державні й комерційні веб- сторінки (по 33 %), послуги з комплектування матеріалів преси (66 %). При рекламі товарів у Мережі - контекстний показ реклами (66 %). Також вони використовують послуги зі створення сайту, участі сайту в рейтингу (66 %) і послуги з реєстрації місця. Ці респонденти також оцінили незадовільно такі послуги, як комплектування матеріалів преси й державні веб – сторінки [40,С.153].

Засоби масової інформації

Всі фірми цієї сфери діяльності використають і Інтернет, і Інтернет - послуги для підтримки ділового зв'язку (100 %), для вивчення ринку, для реклами й для пошуку інформації, а також для післяпродажного обслуговування клієнтів. Всі вони використають електронну пошту, інформаційний пошук. 50% мають свій власний сайт і використають електронні дошки оголошень. Деякі також використають поштові реєстри в електронній пошті. Серед вигід, які приносить Інтернет, всі вони відзначили пошук нових партнерів і одержання оперативної інформації. Майже всі вони вказали, що за допомогою Інтернету вони зміцнюють відносини зі своїми партнерами й, що він сприяє збільшенню обсягу продажів. При підтримці ділового зв'язку деякі фірми користуються розсиланнями новин сервера й списками-розсиланнями. При пошуку інформації вони користуються державними й комерційними веб-сторінками, послугами з комплектування матеріалів преси й пошукових серверів. Також ці фірми користуються фінансовими послугами й послугами з участі сайту в рейтингу. 25 % фірм оцінює незадовільно послуги спеціалізованих рекламних агентств і послуги з комплектування матеріалів преси. Можливо, невдоволення засобів масової інформації можна пояснити тим, що їхня професійна сфера діяльності також пов'язана з рекламними послугами й добіркою інформаційних матеріалів, а, отже, вони більш критично (у порівнянні з іншими підприємствами) оцінюють пропоновані послуги[46,С.51].

Організації зв'язку

Основними напрямками використання Інтернету в діяльності організацій зв'язку є підтримка ділового зв'язку (що природно), вивчення ринку, реклама, інформаційний пошук, сервіс і післяпродажне обслуговування, тобто в даній групі застосовуються всі основні напрямки використання Мережі. Для реалізації цих напрямків вони використають електронну пошту, електронні дошки оголошень, інформаційний пошук і власні сайти.

При підтримці зв'язку з партнерами вони користуються рекламними послугами на дошках оголошень, списками-розсиланнями й розсиланнями новин сервера, при пошуку інформації - комерційними веб- сторінками. При електронній комерції затребувані послуги фірм, націлених на електронну торгівлю, при рекламі товарів у Мережі контекстний показ реклами й послуги спеціалізованих рекламних агентств.

Використання Інтернету приносить організаціям зв'язку переваги по зміцненню відносин з партнерами, придбанню нових партнерів, одержанню оперативної інформації, швидкому реагуванню на зміну ринкових умов і збільшенню обсягу продажів. Іншими словами відзначені всі вигоди від використання Інтернету.

Лише одна з вивчених організацій зв'язку не використовує Інтернет через відсутність засобів, але вона збирається використовувати його в майбутньому для вивчення ринку й підтримки ділового зв'язку, для чого має намір використати комерційні веб-сторінки, послуги з комплектування матеріалів преси й послуги фірм, націлених на електронну торгівлю.

Промисловість

Менш половини промислових підприємств міста використає Інтернет у своїй діяльності, головним чином для підтримки ділового зв'язку з партнерами й інформаційним пошуком. В основному це великі підприємства, утворені більше 10 років тому. Майже всі вони роблять продукцію проміжного споживання, а в цьому випадку можна з великою часткою впевненості припустити, що більша частина товарів реалізується по довгострокових договорах поставки постійним покупцям. Саме останні є в цьому випадку найбільш важливими клієнтами для фірми, а тому менші зусилля додаються до просування товару на вільний ринок, у т.ч. за допомогою Інтернет. Підприємства ж, що роблять кінцеву продукцію, в основній своїй масі ставляться до продовольчого сектора й реалізують свою продукцію в межах міста, що також не стимулює розвиток Інтернет - маркетингу[42,С.214].