Смекни!
smekni.com

Перспективи розвитку Інтернет-маркетингу в Україні (стр. 11 из 15)

Що стосується Інтернет - послуг, те відомі одиничні випадки використання списків розсилань, розсилань новин сервера й рекламних послуг на дошках оголошень. При пошуку інформації, підприємства користуються комерційними й державними веб-сторінками. При електронній комерції тільки одна фірма використовує фінансові послуги через Інтернет, що в принципі дивно, оскільки обсяг ринку фінансових послуг через мережу в цей час близький до нуля. При рекламі товарів у Мережі лише одна фірма має власний сайт, при цьому вона скористалася послугами зі створення сайту й реєстрації місця з усіма інтерактивними двигунами пошуку[39,С.479].

Основними причинами, по якій підприємства не використовують Мережу, є відсутність засобів, техніки, а також потреби в Інтернеті. Однак на питання, у яких напрямках вони збираються (або могли б) використати Інтернет, респонденти в першу чергу вказали підтримку ділового зв'язку, рідше - реклама товарів у Мережі. Таким чином, напрямку можливого використання Інтернет ідентичні тим, які вказали реальні користувачі Мережі. у майбутньому підприємства планують користуватися послугами фірм, націлених на електронну торгівлю й фінансові послуги.

Підприємства торгівлі

У дослідження потрапило 28 торговельних підприємств, у тому числі фірми, що торгують комп'ютерами, нерухомістю, устаткуванням, продовольчими й промисловими товарами. 54 % торговельних фірм використають Інтернет у своїй діяльності[58,С.125].

Фірми, що займаються торгівлею комп'ютерами

Потрібно відзначити, що всі фірми, що займаються продажем комп'ютерів, користуються Інтернетом. В обстеження потрапили великі, середні й малі підприємства, створені в 90 р. Всі вони використають електронну пошту, електронні дошки оголошень, інформаційний пошук в Інтернеті, мають свій власний сайт. Всі ці фірми також користуються Інтернет - послугами. При підтримці зв'язку з партнерами вони використовують списки розсилання й спеціалізовані дискусійні аркуші, розсилання новин сервера, рекламні послуги на дошках оголошень; при пошуку інформації - комерційні й державні веб-сторінки, пошукові сервери, послуги з комплектування матеріалів преси; при електронній комерції - фінансові послуги й послуги фірм, націлених на електронну торгівлю[17,С.42]. Також фірми, що торгують комп'ютерною технікою, використають послуги зі створення сайту, по реєстрації місця й участь сайту в рейтингу. Таким чином, специфіка продаваного товару визначила найбільш повне використання можливостей Інтернету в діяльності цих фірм.

Фірми, що торгують промисловими товарами

Усього було опитано 12 фірм, з яких 9 (тобто75 %) - використають Інтернет для досягнення маркетингових цілей. 8 з них (тобто приблизно 90 %) були утворені не більше 5 років тому. Більша їхня частина користується Інтернетом для вивчення ринку (66 %), для підтримки ділового зв'язку (44 %), для реклами товарів у Мережі (33 %). Всі ці фірми використовують електронну пошту, 77 % - інформаційний пошук, а також використовуються електронні дошки оголошень і поштові реєстри в електронній пошті. Тільки одна фірма має свій власний сайт.

Як було з'ясовано, 25 % цих фірм не використають Інтернет у своїй діяльності. Причинами цього є недолік засобів, відсутність у цьому необхідності й відсутність часу. У швидкому майбутньому поки ніхто з них не збирається застосовувати Інтернет[35,С.203].

Інтернет - послугами користується 58 % фірм, що торгують промисловими товарами. Більша їхня частина користується розсиланнями новин сервера, послугами з комплектування матеріалів преси, державними й комерційними веб-сторінками. Менш популярні інші послуги. Було відзначено, що веб-сторінки державних установ і періодичних видань не задовольняють пропонованим до них вимогам.

Фірми, що займаються торгівлею продовольчими товарами

На жаль, жодна із цих фірм не використає Інтернет. Найпоширенішою причиною цього є відсутність засобів, а також відзначали, що «комусь цим займатися, та й немає необхідної техніки». Деякі відповідали, що немає необхідності й часу використати Інтернет. Звідси можна зробити вивід, що керівництво цих фірм не бачить переваг або вигід, які можуть принести сучасні технології в бізнес. 25% цих фірм (усього лише чверть!) у майбутньому хочуть використовувати Інтернет для підтримки ділового зв'язку, для реклами товарів у Мережі, а також для інших цілей. Деякі респонденти сказали, що в майбутньому вони, можливо, будуть використовувати наступні Інтернет - послуги: рекламні послуги на дошках оголошень, списки-розсилання, комерційні веб-сторінки, фінансові послуги, послуги фірм, націлених на електронну торгівлю, контекстний показ реклами, реєстрація місця, послуги зі створення сайту й участь його в рейтингу[59,С.7].

Фірми, що торгують промисловим устаткуванням

Три чверті підприємств, що займаються торгівлею устаткування, використовує Інтернет у своїй діяльності, з них 100% - для підтримки ділового зв'язку, 66,6 % - для вивчення ринку, 33,3 % - для покупки й продажу в Інтернеті, для реклами товарів у Мережі, сервісу й післяпродажного обслуговування. Таким чином, для даної групи підприємств у тому або іншому ступені характерні всі напрямки використання Інтернет у маркетинговій діяльності. При цьому вони використовують такі засоби, як електронна пошта (100 %) і інформаційний пошук (66%). Тільки одна фірма має свій власний сайт. Всі фірми вважають, що використання Інтернету приносить їм певні вигоди, зміцненню зв'язків з партнерами, одержання оперативної інформації, швидке реагування на зміну ринкової ситуації.

При підтримці зв'язку з партнерами підприємства використають списки-розсилання, розсилання новин сервера й рекламні послуги на дошках оголошень, при пошуку інформації - послуги з комплектування матеріалів преси, комерційні й державні веб-сторінки й пошукові сервера. При електронній комерції - фінансові послуги й послуги фірм, націлених на електронну торгівлю. При рекламі товарів у Мережі - контекстний показ реклами. Також вони використовують послуги зі створення сайту, участі сайту в рейтингу й реєстрації місця. Таким чином, перелік використовуваних даною групою Інтернет - послуг досить значний[54].

Підприємства фінансової сфери діяльності

У дану групу включені компанії із принципово різними напрямками діяльності: комерційний банк, страхова компанія, аудиторська фірма, ріелторскі агентства. Специфічною особливістю, що дозволяє згрупувати ці підприємства в одну групу, є використання важливої й конфіденційної фінансової інформації. Резонно було припустити, що реалізація послуг даних фірм може відбуватися за допомогою Мережі. Однак тільки 2 фірми використовують Інтернет у своїй діяльності: для підтримки ділового зв'язку й для вивчення ринку. Ці фірми користуються електронною поштою, поштовими реєстрами й інформаційним пошуком, що допомагає їм оперативно одержувати інформацію й реагувати на зміну ринкових умов.

Ті ж фірми, які користується Інтернетом, користується й Інтернет - послугами. У тому числі при підтримці ділового зв'язку з партнерами вони користуються розсиланнями новин сервера й міжнародних організацій зв'язку; при пошуку інформації - державними й комерційними веб-сторінками; при електронній комерції - фінансовими послугами. Респонденти також указали, що пропозиція в нашому місті таких послуг, як рекламні послуги на дошках оголошень, спеціальні програми по фільтрації через спостереження, послуги зі створення сайту й послуги з реєстрації місця їх не задовольняє.

Як було з'ясовано, більшість фірм, що працюють в області фінансів, не використають Інтернет. Як причину цього, дехто вказав, що їм ніколи цим займатися, інші - що в них немає необхідної техніки, а треті - що вони не користуються Інтернетом з метою безпеки. Остання причини є специфічною для підприємств фінансової сфери, що цілком з'ясовано, оскільки захист (безпека) даних залишається одним з основних питань для фінансових фірм, які хотіли б інтегрувати Інтернет у бізнес. Але потрібно помітити, що 66 % тих, хто в цей час не використовують Інтернет, незабаром збираються це робити, зокрема використовувати Мережу для покупки й продажу послуг, для підтримки ділового зв'язку, для вивчення ринку, для реклами своїх товарів у Мережі й для пошуку необхідної їм інформації. Імовірність використання Мережі в майбутньому фірми зв'язують із рішенням проблеми безпеки зв'язку через Інтернет, а також з розвитком Інтернет - банків і платіжних систем[33,С.28].

Сільськогосподарські підприємства

Було вивчено 4 сільськогосподарські підприємства, з яких 3 не використають Інтернет. Як причини респонденти виділяли відсутність засобів, а також заявляли, що немає необхідності цим займатися. Все це пов'язане з тим, що в нашій країні вже як десятиліття триває глибока криза в галузі сільського господарства. Підприємства не знають, чи будуть вони користуватися Інтернетом у майбутньому. Можливо, вони б стали користуватися Інтернетом для вивчення ринку й для підтримки зв'язку з партнерами.

В ході дослідження виявлено тільки одне сільськогосподарське підприємство, що використовує Інтернет. На його прикладі розглянемо можливі напрямки використання Мережі в діяльності сільськогосподарського підприємства. Було відзначено, що підприємство використовує Інтернет для вивчення ринку, покупки й продажі в Інтернеті й реклами товарів у Мережі. У цих цілях воно використає електронну пошту, електронні дошки оголошень, поштові реєстри в електронній пошті, інформаційний пошук і власний сайт. Також дане підприємство користується інтернет - послугами. Так, для підтримки зв'язку з партнерами воно використає списки-розсилання й рекламні послуги на дошках оголошень; при пошуку інформації - послуги з комплектування матеріалів преси, комерційні й державні веб-сторінки; при електронній комерції - фінансові послуги й послуги фірм, націлених на електронну торгівлю. Також воно користується послугами спеціалізованих рекламних агентств і послугами з участі сайту в рейтингу. Таким чином, і в сільському господарстві можливо використовувати типові для інших галузей засобу використання Інтернету й Інтернет - послуг. Інша справа, що буде потрібно час (і фінансові вкладення) на впровадження сучасних технологій у цю галузь.