Смекни!
smekni.com

Розробка плану маркетингу на прикладі Акціонерного виробничо-комерційного товариства відкритого (стр. 4 из 9)

Отже, як бачимо усі сторони тісно пов’язані між собою, а тому це ускладнює стратегічний шлях подальшого розвитку, адже в наш час важко передбачити поведінкову реакцію окремих показників на зміну інших. Не дарма першою серед небезпек є нестабільність податкового законодавства.

1.7 Оцінка ризиків

За даними SWOT-аналізу виокремимо найбільш важливі фактори, дію яких потрібно нейтралізувати для того, щоб фабрика могла досягти визначених цілей. Результати оформимо у вигляді таблиці 1.8:

Таблиця 1.8

Ризики та заходи щодо їх запобігання

Опис ризику Опис заходів щодо попередження ризику або його ліквідації
1 2
Низька фінансова стійкість підприємства (складний фінансовий стан) Залучення додаткових коштів акціонерами або залучення інвестицій з закордону
Застаріле устаткування, внаслідок чого зменшення виробництва продукції Освоєння нових технологiй, реконструкція основних засобiв
Не налагоджені канали збуту продукції Застосування реклами, акцій, новинок в асортименті і номенклатурі кондитерських виробів, вивчення ринків збуту, задоволення потреб споживачів, головний акцент ставити на якості продукції
Наявність сильних конкурентів Реклама, пошук нових ринків збуту, зменшення витрат на виробництво кондитерських виробiв

Ризики наведені вище у таблиці є суттєвими і можуть значно вплинути на діяльність кондитерської фабрики, тому її керівники повинні перш за все сконцентрувати свою увагу на ліквідації або частковому усуненню даних ризиків.

Розділ 2. Маркетингова стратегія і програма

Місією Рівненської кондитерської фабрики є об’єднання всіх ресурсів засновників для здійснення господарської діяльності та одержання прибутку на основі забезпечення фізичних, юридичних осіб виробництвом та поставкою усіх видів кондитерських виробів, роздрібною та оптовою торгівлею даним видом продукції.

На основі місії підприємства Рівненська кондитерська фабрика розробила наступні короткострокові маркетингові цілі: залучення нових працівників; розпочати роботу в три зміни; здача в довгострокову оренду земельної ділянки, яка належить директору фабрики Валентині Петрук; розробити і приступити до випуску нових кондитерських виробів виготовлених за європейським зразком; збільшити заінтересованість посередника в продажу товару; збільшити частку ринку на 1,0%.

До комплексу маркетингу відносять цінову, товарну, збутову та комунікаційну політики. Коротко опишемо комплекс маркетингу Рівненської кондитерської фабрики.

Товарна політика. До особливостей кондитерських виробів фабрики належать: сумісність товару; простота; відносні переваги; випробовність товару. Асортимент налічує близько 250 рiзноманiтних найменувань. В 2006 році товариство розпочало діяльність над розробкою документації для проведення сертифікації згідно з міжнародним стандартом якості ISO 9001: 2001. Для покращення зовнiшнього оформлення впроваджуються новi види обгорток i художнiх коробок. Кондитерські вироби знаходяться на четвертому етапі “Зрілість товарів та насичення ринку". На даному етапі товар стає відомим і привертає до себе нові групи споживачів. Але хоча обсяги збуту зростають відчувається вплив конкурентів.

Цінова політика. Виробнича собівартість кондитерських виробів з кожним роком зростає, внаслідок чого зростає і ціна на товар. Для зменшення собівартості продукції доцільно використовувати кошти на виробництво товару; найняти висококваліфікованих працівників; бережно ставитися до устаткування на фабриці. Фабрика веде пряму маркетингову політику. Виходячи із даної стратегії підприємства метою ціноутворення фабрики є отримання підприємством стабільного прибутку та збереження обсягів товарообороту.

Збутова політика. Болючим є питання низького рівня стимулювання збуту. Основним ринком збуту кондфабрики є вітчизняний ринок. Аналізуючи рівні каналів розподілу, підприємство використовує нульовий, однорівневий і дворівневий канали розподілу. Отже Рівненська кондитерська фабрика застосовує змішаний метод збуту.

Політика комунікацій. Основними цілями просування кондитерських виробів є: стимулювання попиту; збереження частки ринку; збільшення обсягів продажу. АВКТВТ “Рівненська кондитерська фабрика" обрала наступні методи просування товару: стимулювання збуту та особистий продаж.

2.1 Місія підприємства

Місія підприємства - сукупність цільових установок, які характеризують мету існування та принципи діяльності підприємства.

Метою існування і діяльності підприємства, тобто місією АВКТВТ „Рівненської кондитерської фабрики" є об’єднання матеріальних, фінансових та інших ресурсів засновників для здійснення господарської діяльності та одержання прибутку на основі забезпечення фізичних, юридичних осіб виробництвом та поставкою усіх видів кондитерських виробів, роздрібною та оптовою торгівлею даним видом продукції.

Також нещодавно на Рівненській кондитерській фабриці ввели в експлуатацію нову лінію, яка продукує карамельки, виготовлені за європейською технологією. Про це Західну інформаційну корпорацію повідомили 13 грудня у дирекції підприємства. Що свідчить про те, що фабрика також формулює місію таку як впровадження новітніх технологій у виробництві кондитерських виробів.

2.2 Стратегічні напрямки розвитку підприємства

На основі визначеної місії Рівненської кондитерської фабрики можна визначити стратегічні напрямки її розвитку для досягнення перспективної діяльності у майбутньому.

Фабрика обрала для себе стратегію росту, зокрема зосередила свою увагу на поглибленні ринку та на розробці нового товару. Стратегія просування на ринок спрямована на споживача і заснована на принципах "все для клієнта" та "клієнт завжди правий". Дана стратегія втілюється у життя за рахунок:

забезпечення вищого рівня якості кондитерських виробів, які виготовляються з використанням натуральної сировини, внаслідок чого фабрика має постійних споживачів і залучає нових;

мінімізація виробничих витрат і ліквідація необґрунтованих затрат, за допомогою закупівлі нових технологій (зокрема введено в експлуатацію нову європейську лінію по виготовленню карамельок) і залучення до роботи висококваліфікованих працівників;

розробка і продаж нового товару (карамельок), що дозволить розширити коло споживачів і отримати більший прибуток;

забезпечення стабільного рівня цін у найближчих періодах;

контроль за діяльністю посередників з визначенням їхньої роботи по збуту кондитерських виробів та їх умов зберігання.

Словом, стратегія росту Рівненської кондитерської фабрики передбачає як розробку нового товару, так і зосередження й акцентування уваги фабрики на поглибленні ринку.

Але фабрика схиляється і до стратегії підтримки існуючого рівня, оскільки вона планує підвищити рівень рентабельності виробництва, за рахунок незначного зменшення обсягів виробництва і зниження витрат на виробництво кондитерських виробів, за рахунок введення нових технологій, що збільшить прибуток підприємства.

2.3 Короткострокові маркетингові цілі

На основі місії підприємства і його ресурсного забезпечення Рівненська кондитерська фабрика розробила наступні короткострокові маркетингові цілі:

1. Впродовж півроку залучення нових працівників (фрезерувальників, токарів, зварювальників) з метою підвищення кадрового потенціалу фабрики.

2. Розпочати роботу в три зміни з вересня наступного року (2009р), оскільки для цього є всі технічні і технологічні умови.

3. Здача до 18.01.2009 р. в довгострокову оренду земельної ділянки площею 181 метр квадратний на вулиці Соборна, 181-б у Рівному, яка належить директору Рівненської кондитерської фабрики Валентині Петрук, і використання коштів з оренди на розвиток виробництва фабрики.

4. До 10 лютого наступного року розробити і приступити до випуску нових кондитерських виробів виготовлених за європейським зразком.

5. Збільшити заінтересованість посередника в активному продажу товару, за рахунок надбавок.

6. Розширити збут, заключивши договори у наступному році з трьома мережами супермаркетів.

7. До 20 березня наступного року збільшити частку ринку на 1,0%.

8. Обсяг продажу кондитерських виробів у натуральних показниках у 2009 році складатиме приблизно 6610,58 т., відповідно до розрахунків прогнозу на наступний рік.

Отже, вище наведені короткострокові цілі виходять із місії підприємства, тобто об’єднання матеріальних, фінансових та інших ресурсів засновників для здійснення господарської діяльності та одержання прибутку, і підтримують її.

2.4 Короткострокові фінансові цілі

Короткострокові фінансові цілі виходять із поставлених вище короткострокових маркетингових цілей. Звідси можна навести такі короткострокові фінансові цілі: