Смекни!
smekni.com

Розробка плану маркетингу на прикладі Акціонерного виробничо-комерційного товариства відкритого (стр. 9 из 9)

Рис.4.1 Календарний графік виконання маркетингових програм


Таблиця 4.1

Календарний план виконання маркетингових програм

Контрольні відмітки План /Початок Кількість днів Закінчення Бюджет, тис. грн. Відповідальний виконавець Відділ
1 2 3 4 5 6 7
План випуску товару 01.01.2007 60 01.03.2007 2,2 Кузик Олександр Iванович Відділ планування виробництва і маркетингу
Розробка нового товару 01.03.2007 92 01.06.2007 3,0 Майданчук Зiнаїда Iванiвна Відділ планування виробництва і маркетингу
Тестування нового товару 01.06.2007 92 01.09.2007 3,8 Майданчук Зiнаїда Iванiвна Відділ планування виробництва і маркетингу
Новий посередник 10.04.2007 66 15.06.2007 2,5 Мудренко Сергiй Миколайович Відділ каналів товароруху
Рекламування фірми 01.11.2007 30 01.12.2007 4,5 Євтушенко Михайло Володимирович Відділ реклами і стимулювання збуту
Web-сайти 15.07.2007 153 15.12.2007 5,0 Євтушенко Михайло Володимирович Відділ реклами і стимулювання збуту
Всього: 210

4.2 Організація маркетингу

Організаційна структура є похідною від її функцій, що залежать від цілей підприємства, які можуть змінюватися. Для того, щоб реалізувати план маркетингу, потрібно розробити структуру служби маркетингу, яка найбільш повно відображала б специфіку діяльності підприємства. Структура відділу маркетингу на підприємстві залежить від багатьох факторів-від розміру підприємства, від зовнішніх та внутрішніх факторів, корпоративних цілей та стилю менеджменту, ринку, на якому працює компанія та завдань, які покладені на відділ маркетингу. Функції служби маркетингу можуть бути досить широкими - аж до планування нової продукції, управління запасами тощо, або обмежуватись продажем та рекламою.

Структуру служби маркетингу Рівненської кондитерської фабрики представимо у вигляді схеми (див. рис.4.2).


Рис.4.2 Структура відділу маркетингу Рівненської кондитерської фабрики

Зі схеми видно, що структуру служби маркетингу Рівнекондфабрики побудовано за функціональною моделлю, яка має як переваги, так і недоліки.

Перевагами даної структури є:

спроможність концентрувати зусилля на розв’язанні основних маркетингових завдань;

можливість глибокої функціональної спеціалізації;

підвищення професійного рівня виконавців;

простота управління.

Відповідальність працівників, які підпорядковуються начальнику відділу маркетингу, чітко розмежовані. Якщо розмістити ці посади за схемою ухвалення рішення (збирання інформації, постановка цілей, планування тактики, оперативна діяльність), функції працівників розподіляються за такими напрямами:

дослідження ринку;

планування маркетингу для кожного з товарів;

реклама й стимулювання збуту;

рух і продаж товарів;

сервісне забезпечення.

Потоки вихідної та управлінської інформації чітко визначені, взаємовідносини зрозумілі, а тому немає підстав для конкуренції між менеджерами на фабриці.

Одним із недоліків даної структури відділу маркетингу є складність порівнювання результатів роботи різних підрозділів відділу маркетингу.

Відповідно до визначеної структури, завдань та функцій відділу маркетингу здійснюється підбір його працівників. Слід знати, що ті, хто тут працюватимуть, мають задовольняти цілий комплекс вимог, а саме:

відповідати загальним вимогам до управлінських кадрів (компетентність, високі моральні якості, пунктуальність, дисциплінованість);

мати належні системні знання, ерудицію, стратегічне мислення;

бути орієнтованими передовсім на обслуговування споживачів;

мати підприємницькі здібності;

відзначатися творчим, новаторським ставленням до справи;

мати спеціальну підготовку в галузі менеджменту та маркетингу;

добре володіти комп'ютером.

Штат відділу маркетингу складається з шести чоловік, які додатково наймалися на роботу.

Відділ маркетингу Рівненської кондитерської фабрики складається з керівника (він же - маркетинговий стратег і координатор роботи відділу), двох аналітиків ринку, менеджера з реклами, менеджера зі збуту продукції, спеціаліста з інформаційних технологій.

Кожен із підрозділів виконує певні функції, які представимо у вигляді таблиці 4.2

Таблиця 4.2

Функції підрозділів відділу маркетингу

Функції
Відділ ринкових досліджень Відділ реклами і стимулювання збуту Відділ планування виробництва і маркетингу
1 2 3
- аналіз ринкових ситуацій;вивчення тенденцій розвитку ринку;вивчення покупців;визначення часу, коли необхідно виводити на ринок нові товари та знімати з виробництва стару (малоприбуткову) продукцію;визначати потенціал і місткість товарних ринків та їх сегментів;провадити маркетингові дослідження: ринків споживачів готової продукції, ринків постачальників товарно-матеріальних ресурсів і послуг, конкурентного середовища. - вивчення каналів товарообігу, збуту; методів продажу;підготовка рекомендацій для підрозділу щодо просування, спільно з керівництвом збутового підрозділу;уживати організаційних заходів щодо посилення конкурентних позицій підприємства на ринку;організовувати заходи комунікаційної діяльності;установлювати контакти, вести переговори та укладати угоди з фірмами-контрагентами необхідних послуг;планувати, організовувати і проводити презентації проектів. - прогнозувати обсяги продажу;координація дій технічних підрозділів, що займаються створенням нових товарів, які користуються попитом у споживача;розроблення бюджету маркетингу;планування заходів із впровадження іміджу підприємства;планувати товарну політику, розроблення асортиментних програм підприємства, комунікаційну діяльність;визначати маркетингові цілі за напрямками діяльності та планувати засоби їх досягнення.

З наведених функцій можна стверджувати, що саме відділ маркетингу задає координати для дій всіх інших підрозділів, наприклад, на яку ціну має вийти підприємство. Тобто спочатку вивчення ринку, визначення платоспроможного попиту, переваг споживачів, прийнятного рівня цін, а вже на основі цього - пошук постачальників матеріалів і розробка нових товарів.

Місце структури служби маркетингової служби у загальній організаційно-управлінській структурі (див. рис.4.3).



Рис.4.3 Загальна організаційно-управлінська структура Рівненської кондитерської фабрики

Отже, взаємодія служби маркетингу з іншими відділами підприємства є сполучною ланкою між елементами усередині виробничо-господарської системи. Керуючись загальними цілями підприємства, відділ маркетингу висуває на перший план розробку рекомендацій щодо формування і проведення виробничо-збутової політики підприємства, а також координацію діяльності в цій галузі всіх підрозділів компанії. Рекомендації з питань ринкової орієнтації виробничо-господарської і збутової діяльності підприємства, надані відділом маркетингу, після затвердження керівництвом фірми стають обов’язковими для застосування всіма відповідними службами, що зайняті зазначеними видами діяльності.

Список використаних літературних джерел

1. Бізнес-план: технологія, розробка та обґрунтування; Навч. посібник / С.Ф. Покропивний, С.М. Соболь, Г.О. Швиданенко, О.Г. Дерев’янко - К.: КНЕУ, 2002. - 379 с.

2. Гончаров С.М., Барановський С.В., Дубенюк І. Є., Петрук І.Р. Маркетинг: вправи, ситуації, тести: Навч. посібник / За ред.С.М. Гончаров. - Рівне: РДТУ, 2000. - 196 с.

3. Гончаров С.М., Дупляк В.Д. Практикум з маркетингу: Навч. посібник. - Рівне: Волинські обереги, 1997. - 275 с.

4. Гаркавенко С.С. Маркетинг: Підручник для вузів. - К.: Лібра, 1998. - 384 с.

5. Гончаров С.М. Маркетинг: Навч. посібник. - Рівне: НУВГП, 2007. - 364 с.

6. Гончаров С.М. Маркетинг: Інтерактивний комплекс навчально-методичного забезпечення - Рівне: НУВГП, 2006. - 154 с.

7. Іванова Н.Ю. Аналіз беззбитковості виробництва: теорія та практика: Навч. посібник - К.: Лібра, 2002. - 72 с.

8. Мороз Л.А., Чухрай Н.І. Маркетинг: Навч. посібник. - Львів: Державний університет "Львівська політехніка", 1999. - 244 с.

9. www.smida.gov.ua.

10. www.ukrstat.gov.ua.

11. www.zakon1. rada.gov.ua.

12. www.uam. in.ua.

13. www.business. kiev.ua.

14. www.expert.ua.