Смекни!
smekni.com

Розробка плану маркетингу на прикладі Акціонерного виробничо-комерційного товариства відкритого (стр. 1 из 9)

Міністерство освіти і науки України

Національний університет водного господарства та природокористування

Кафедра економіки підприємства

Курсова робота

з дисципліни "Маркетинг"

на тему:

"Розробка плану маркетингу"

(на прикладі Акціонерного виробничо-комерційного товариства відкритого типу "Рівненська кондитерська фабрика")

Рівне - 2008

Зміст

Розділ 1. Дослідження поточної ринкової ситуації

1.1 Короткий опис ринку

1.1.1 Демографічна характеристика ринку

1.1.2 Ринкові потреби

1.1.3 Тенденції ринку

1.2 Господарська діяльність підприємства

1.3 Характеристика товарної пропозиції підприємства

1.4 Макросередовище підприємства

1.5 Оцінка конкурентоспроможності підприємства

1.6 SWOT-аналіз

1.7 Оцінка ризиків

Розділ 2. Маркетингова стратегія і програма

2.1 Місія підприємства

2.2 Стратегічні напрямки розвитку підприємства

2.3 Короткострокові маркетингові цілі

2.4 Короткострокові фінансові цілі

2.5 Цільові ринки

2.6 Комплекс маркетингу

2.6.1 Товарна політика

2.6.2 Цінова політика

2.6.3 Збутова політика

2.6.4 Політика комунікацій

Розділ 3. Фінансовий аналіз

3.1 Дослідження беззбитковості

3.2 Прогноз продажу продукції

3.3 Бюджет маркетингу

3.4 План доходів і витрат

3.5 Дослідження рентабельності

4. Контроль маркетингу

4.1 Практична реалізація плану маркетингу

4.2 Організація маркетингу

Список використаних літературних джерел

АВКТВТ “Рівненська кондитерська фабрика" розташоване в місті Рівне на вул. Хмільна, 30 і працює у харчовій промисловості, спеціалізується на виробництві різних видів карамелей, цукерок, шоколаду, тістечок та інших видів солодощів.

Сегмент ринку на який націлений об’єкт - роздрібна торгівля кондитерськими виробами, оптова торгівля шоколадними виробами, виробництво какао, шоколаду. Цей ринок призначений забезпечувати природні (фізіологічні) потреби людини продуктами харчування. Згідно з пірамідою А. Маслоу вони відносяться до первинних потреб.

Фабрика обрала для себе стратегію росту, зокрема зосередила свою увагу на поглибленні ринку та на розробці нового товару. Стратегія просування на ринок спрямована на споживача і заснована на принципах "все для клієнта" та "клієнт завжди правий".

В цілому по підприємству плановий рівень продажу кондитерських виробів на 2009 рік становить 6610,58 тонн у натуральних показниках і 63352,51 тис. грн. - у вартісному виразі. По сегментах обсяг продажу дорівнює:

Сегмент 1 (населення віком до 25 років із середнім і нижче рівнем доходів) - 12181,83 тис. грн.;

Сегмент 2 (населення віком 25-50 років із високим, середнім рівнем доходів) - 40378,66 тис. грн.;

Сегмент 3 (населення віком більше 50 років із низьким і вище низького рівнем доходів) - 10792,02 тис. грн.

Загальний бюджет маркетингового плану на 2009 рік Рівненської кондитерської фабрики становить 21000 грн.

Що ж до основних фінансово-економічних показників господарської діяльності, то витрати на виробництво кондитерських виробів дорівнюватимуть 49548,51 грн., рентабельність виробництва і продажу становитимуть 0,08% й рентабельність капіталу - 0,9%, хоча дані показники можуть варіювати.

Основними факторами успіху реалізації маркетингового плану, опираючись на ринкові можливості і сильні сторони фабрики є:

стійкі контакти зі споживачами, діловими партнерами;

пiдприємство працює над розширенням виробництва кондитерських виробів, які виготовляються з використання натуральної сировини;

конкурентоспроможність продукції не тільки на внутрішньому ринку, а й на зовнішньому;

надійні постачальники сировини, матеріалів, енергії, комплектуючих виробів;

заміна старого устаткування новим та ін.

Розділ 1. Дослідження поточної ринкової ситуації

1.1 Короткий опис ринку

АВКТВТ “Рівненська кондитерська фабрика" розташоване в місті Рівне на вул. Хмільна, 30. Товариство є юридичною особою з дня його державної реєстрації, здійснює свою діяльність у відповідності з чинним законодавством України, статутом і установчим договором.

Підприємство працює у харчовій промисловості і спеціалізується на виробництві різних видів карамелей, цукерок, шоколаду, тістечок та інших видів солодощів. Метою діяльності фабрики є об’єднання матеріальних, фінансових та інших ресурсів засновників для здійснення господарської діяльності та одержання прибутку на основі забезпечення фізичних та юридичних осіб виробництвом та поставкою усіх видів кондитерських виробів, роздрібною та оптовою торгівлею даним видом продукції.

АВКТВТ „Рівненська кондитерська фабрика" застосовує змішаний метод збуту, оскільки частину виробленої продукції підприємство реалізує самостійно через власну збутову мережу, а іншу частину через посередників. Також слід зазначити, що підприємство має власний фірмовий магазин „Бедрик", що знаходиться в місті Рівне, де в основному реалізовує власну продукцію і частково продукцію інших кондитерських фірм.

1.1.1 Демографічна характеристика ринку

Фабрика продає свою продукцію у торгових мережах міста Рівного, Рівненської області, інших областях України, а в основному 80% у країни СНД. Споживачами кондитерських виробів є люди різної вікової категорії, незалежно від національності, освіти, але найбільшим попитом вони користуються у молодих людей, що сприяє прискоренню реалізації продукції, оскільки молодь є більш активною і легко пристосовується до змін середовища і не контролює витрачання грошей. Продукція є часто вживаною і відноситься до групи товарів повсякденного попиту. Передноворічні дні - це особливо "гаряча" пора, коли попит на кондитерські вироби фабрики зростає неабияк.

На фабрицi виготовляється понад 250 найменувань кондитерських виробiв. Пiдприємство працює над розширенням виробництва вафель з фруктовими начинками, цукерок на вафiльнiй основi, м’якого iрису, роздрiбних сортiв цукерок, за рахунок чого обсяг виробництва збiльшився на 250 тонн в рiк. Кондитерськi вироби виготовляються з використання натуральної сировини і наголос перш за все робиться на якості та розширенні асортименту продукції. Для покращення зовнiшнього оформлення постiйно впроваджуються новi види обгорток i художнiх коробок, що значно підвищує ступінь зацікавленості в товарі. На фабриці створений відділ якості, який контролює випуск продукції. В 2006 році товариство розпочало діяльність над розробкою документації для проведення сертифікації згідно з міжнародним стандартом якості ISO 9001: 2001, що значно змінить відношення до підприємства.

1.1.2 Ринкові потреби

Сегмент ринку на який націлений об’єкт - роздрібна торгівля кондитерськими виробами, оптова торгівля шоколадними виробами, виробництво какао, шоколаду. Цей ринок призначений забезпечувати природні (фізіологічні) потреби людини продуктами харчування. Згідно з пірамідою А. Маслоу вони відносяться до первинних потреб.

Наприклад, цукерки "Вишня в шоколаді" Рівненської кондитерської фабрики є продуктами харчування і можуть задовольняти потребу в їжі. Коробка цукерок "Вишня в шоколаді", запропонована як подарунок, дає змогу виразити почуття подяки, кохання, що є проявом соціальної потреби.

Вітчизняні кондитерські вироби кращі від імпортних і користуються великим попитом у споживачів. Вони виготовляються тільки з натуральних продуктів, і тому відрізняються від інших зразків, що представлені на ринку. Карамельний і вафельний цехи працюють зараз у три зміни, цукерковий - у дві, виробляючи понад 200 видів продукції, 25 з яких - нові цукерки. Але найголовніше те, що своєю солодкою продукцією фабрика створює святковий неповторний настрій нашим співвітчизникам в усіх без винятку регіонах України. Ласощі, виготовлені в Рівному, стають окрасою святкового новорічного столу також для жителів Росії та Казахстану, Грузії.

Ще б пак, адже солодкі подарунки - основний атрибут новорічних свят, і рівненські кондитери охоче "підсолоджують" свято всім, хто потребує допомоги. І хоча й немає змоги допомогти нужденним матеріально, то принаймні солодощів фабрика ніколи не шкодує (вона постійно дарує солодощі школам, інтернатам і дитячим будинкам).

1.1.3 Тенденції ринку

Харчова промисловість посідає одне з провідних місць в економіці України і досягає приблизно 18%. У 2004-2006 роках спостерігається нестійка тенденція розвитку кондитерської галузі. В “Рівненській кондитерській фабриці" відбувається зменшення обсягу продажу продукції на ринку, наприклад у 2005 р. порівняно з попереднім роком обсяг реалізації зменшився на 5645 тонн, в 2006 р. порівняно з 2005 р. - на 1924,4 тонни. Хоч і частка ринку скорочується, але планується збільшити обсяг реалізації кондитерських виробів.

Основними складовими зростання конкурентоспроможності і зміцнення позицій на зовнішньому і внутрішньому ринках фабрики є: освоєння нових технологiй, розробка нових сортів каремелi та цукерок, реконструкцiя основних засобiв, планується зменшити витрати на виробництво кондитерських виробiв, вивчення ринку збуту. Наведені вище плани вже втілюються в життя - нещодавно на Рівненській кондитерській фабриці ввели в експлуатацію нову лінію, яка продукує карамельки, виготовлені за європейською технологією. Нову лінію, здатну продукувати м’які карамельки, привезли з Італії та встановили на місці старої лінії, на якій вироблялися іриски. Новий вид продукції, як сподіваються на фабриці, знайде свого споживача, адже виготовлений він за європейськими технологіями і відповідає всім параметрам.