Смекни!
smekni.com

Податкова система та вплив на економику краини (стр. 1 из 10)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра економіки і підприємництва

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни „Макроекономіка”

Податкова система та її вплив на економіку країни

6.030601 – менеджмент

Виконавець:

студентка гр. 1МОп ....................... Лібіга О.О.

Керівник:

доцент ........................ Михайленко Н.О.

Нормоконтроль:

доцент ........................ Михайленко Н.О.

ХЕРСОН 2010

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

(найменування вищого навчального закладу)

Кафедра економіки і підприємництва Дисципліна основи економічної теорії і макроекономіка

Напрям підготовки 6.030601 “Менеджмент”

Галузь знань 0306 „Менеджмент і адміністрування”

Курс перший Група 1МОп Семестр 2

З А В Д А Н Н Я

на курсову роботу студента

Лібіга Олена Олександрівна

(прізвище, ім'я, по батькові)

1. Тема курсової роботи Податкова система та її вплив на економіки країни

2. Термін захисту студентом закінченої курсової роботи ____________________________

3. Вихідні дані до курсової роботи_______________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. Зміст курсової роботи (перелік питань, що підлягають розробці)

Вплив системи оподаткування на економічні процеси, розроблення концептуальних засад вдосконалення національної податкової системи, а також практичні рекомендації щодо основних напрямів реформування податкової системи України з урахуванням світового досвіду.

5. Перелік графічного матеріалу ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

6. Дата видачі завдання ________________________________________________________


К А Л Е Н Д А Р Н И Й П Л А Н

п/п

Найменування етапів курсового роботи Термін виконання етапів курсової роботи Примітка
1 Вибір теми курсової роботи 8.02.2010-22.02.2010
2 Вивчення літературних, статистичних та інших джерел, відбір матеріалу та його конспектування
3 Складання плану курсової роботи
4 Написання теоретичного розділу
5 Написання аналітичного розділу
6 Написання рекомендаційного розділу
7 Оформлення курсової роботи
8 Подання роботи керівникові для перевірки і на рецензування
9 Робота над зауваженнями, підготовка до захисту
10 Захист курсової роботи на комісії
Студент
(підпис)
Керівник Михайленко Н.О.
(підпис)

(прізвище, ім'я, по батькові)

“” ________________ 201___ р.

ЗМІСТ

ВСТУП .................................................................................................................... 3

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ ................................................................................ 5

1.1. Податки – невід’ємний елемент політики економічного зростання …………………………………………………… 7

1.2. Сутність податкової системи, принципи оподаткування…………………..

.......................................………………………… 12

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗСУЧАСНОЇ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ.

............................................................................... 22

2.1. Огляд та прогноз податкових надходжень України ………………………

........................………………………………… 22

2.2. Аналіз розвитку податкової системи ................................. 28

РОЗДІЛ 3. ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИУКРАЇНИ............................................................................................. 34

3.1 Зарубіжний досвід податкової системи…………………………..34

3.2. Вдосконалення діючої системи оподаткування в Україні .……………………………………………………………………43

Висновки ......................................................................................................... 51

Список використаних джерел ........................................................... 54

ВСТУП

Актуальність теми дослідження визначається тим, що податки є необхідною ланкою економічних відносин в суспільстві з моменту виникнення держави. Розвиток і зміна форм державного устрою завжди супроводжуються вдосконаленням системи податків, адже вони є платою суспільства за виконання державою її функцій.

Питання вдосконалення оподаткування знаходяться в центрі уваги наукової і громадської думки з отримання незалежності України. Особливо сьогодні, в пошуках шляхів виходу з економічної кризи, назріла необхідність податково-бюджетного регулювання в Україні замість проведення суто фіскальної податкової політики. Крім цього, сьогодні на державному рівні визнано гостроту проблеми оподаткування, пов’язаної з надмірністю податкового тягаря. Останній і є однією з причин фінансової нестабільності підприємств, зменшення сукупного попиту і економічної кризи.

Отже, нині існує необхідність всебічного дослідження питань, пов’язаних із впливом системи оподаткування на економічні процеси. Українські вчені мають певні здобутки в дослідженні теоретичних і практичних аспектів оподаткування.

Віддаючи належне напрацюванням українських вчених, слід відзначити, що багато проблем оподаткування ще не знайшли однозначного трактування. Залишаються дискусійними питання щодо принципів побудови і напрямів реформування податкової системи з урахуванням особливостей трансформаційного періоду. При реформуванні національної податкової системи не в повній мірі враховується досвід реформування податкових систем в розвинутих і постсоціалістичних країнах. Центральною проблемою обговорення стали напрями вдосконалення оподаткування, насамперед, кількісні параметри податкових ставок, пільгове та спрощене оподаткування, загальний рівень податкового тягаря. Актуальність зазначених проблем, їхня практична значимість і недостатня наукова розробленість визначили вибір теми курсової роботи та обумовили постановку мети та завдання даного дослідження.

Мета і завдання дослідження. Метою роботи є теоретичне обґрунтування необхідності і розробка основних напрямів реформування національної податкової системи в трансформаційний період.

Для реалізації зазначеної мети були поставлені такі завдання:

- розробити і обґрунтувати концептуальні засади вдосконалення національної податкової системи;

- розробити практичні рекомендації щодо основних напрямів реформування податкової системи України з урахуванням світового досвіду;

- дослідити еволюцію теорій оподаткування та їх ролі в механізмі регулювання економіки;

- визначити ключові загальноприйняті принципи проведення податкових реформ у зарубіжних країнах і обґрунтувати, які з них доцільно запровадити при проведенні податкової реформи в Україні;

- узагальнити теоретичні основи формування податкової політики та впливу податків на макро- і мікропроцеси в економіці;

- проаналізувати стан та тенденції розвитку податкової системи в Україні й оцінити їхню ефективність і визначити недоліки;

Об’єктом дослідження є процес функціонування податкової системи України. Предмет дослідження складають теоретичні й практичні проблеми реформування податкових відносин у трансформаційний період.

Інформаційною базою дослідження є основні положення законів України, указів і послань Президента України, постанов Верховної Ради України, постанов Кабінету Міністрів України з питань оподаткування. Використано статистичні і аналітичні матеріали Державного комітету статистики України, Міністерства фінансів України, Державної податкової адміністрації України. Інформаційним забезпеченням дослідження стали також наукові статті вітчизняних і зарубіжних авторів.

Розділ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ СИТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ

1.1. Податки – невід’ємний елемент політики економічного зростання

Податки – обов`язкові нормативні платежі в державний або місцевий бюджет, що їх вносять як окремі особи, так і підприємства різних форм власності.

Історично це найдавніша форма фінансових відносин між державою і членами суспільства. За економічним змістом – це фінансові відносини між державою і платниками податків з метою створення загальнодержавного централізованого фонду грошових коштів, необхідних для виконання державою її функцій. На відміну від фінансів у цілому ці взаємовідносини мають односторонній характер – від платників до держави.

У фінансовій термінології застосовуються п`ять термінів, що відображають платежі державі – плата, відрахування і внески, податок, збір. Причому в окремих випадках плата і відрахування виступають як тотожні податкам поняття.

Плата передбачає певну еквівалентність відносин платника з державою (плата за воду тощо). Розмір плати залежить від кількості ресурсів, що використовуються, а надходження плати саме державі визначається державною власністю на ці ресурси. Якщо держава втратить право власності на них, то вона втратить і ці доходи.