Смекни!
smekni.com

Обгрунтування потреби в машинах для вирощування ячменю в СТОВ Зоря Талалаївського району Чернігівської (стр. 1 из 4)

ММІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

РОМЕНСЬКИЙ КОЛЕДЖ СУМСЬКОГО НАУК

КУРСОВИЙ ПРОЕКТ

На тему: Обгрунтування потреби в машинах для вирощування ячменю в СТОВ «Зоря» Талалаївського району Чернігівської області з розробкою технології культивації

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

КП.01.010.00.000 ПЗ

Ромни - 2010


ЗМІСТ

Вступ

1.Загальна частина

.1 Характеристика господарства

.2 Характеристика механізованого розділу

2.Розрахункова частина

2.1 Планування роботи з вирощування ячменю

2.2 Розробка потреб у тракторах та сільськогосподарських машин

2.3 Визначення у паливі та мастильних матеріалах

2.4 Розробка графіка використання машин.

3.Технологічна частина

3.1 Агротехнічні вимоги до культивації поля

3.2 Вибір обґрунтування і розрахунок складу агрегату

3.3 Підготовка поля і агрегату до роботи

3.4 Розрахунок експлуатаційних показників МТА

3.5 Розробка операційно технологічної карти

4. Економічна частина

4.1 Визначення затрат праці на вирощування 1 цн ячменю

4.2 Визначаю прямі експлуатаційні затрати на культивацію

5. Графічна частина

А-1 Графік використання машин

А-2 Операційно-технологічна карта на культивацію

Список використаної літератури


Вступ

Сільське господарство - одна з основних галузей народного господарства України.

Головним завданням сільського господарства, є всебічний динамічний розвиток і значне підвищення ефективності всіх його галузей, надійне забезпечення країни продуктами харчування і сільськогосподарською сировиною з метою підвищення рівня життя народу.

Визначено також шляхи збільшення виробництва урожайності зерна - вдосконалення структури посівних площ, підвищення урожайності, ефективне використання мінеральних, органічних добрив, максимальне розширення посівів зернових культур на меліорованих землях і в районах достатнього зволоження, впровадження високоврожайних сортів і гібридів, поліпшення агротехніки зернових культур.

У сільському господарстві нашої країни вирощується понад 80 видів польових культур, які розрізняються призначенням, використанням, ботанічними і біологічними ознаками та способами вирощування.

Є кілька схем групування культур: зернові культури, технічні культури, бульбоплоди, кормові сіяні трави багаторічні.

Виробництво зерна - основа розвитку сільського господарства. Зернові культури дають продукти харчування, сировину для багатьох галузей промисловості і концентровані корми для тваринництва.

Успіх виконання накреслених планів великою мірою залежить від рівня підготовки спеціалістів, особливо керівників середньої ланки.

Ячмінь - яра зернова культура. Його вирощують майже в усіх країнах світу, і за посівними площами та валовим збором зерна він поступається тільки перед пшеницею, рисом і кукурудзою. Широка пристосованість до різних грунтово-кліматичних умов дає можливість вирощувати його майже в усіх районах землеробства.

Ячмінь - цінна кормова культура широкого використання. Зерно ячменю є одним з основних видів концентрованого корму для всіх сільськогосподарських тварин і птиці.

Ячмінь - цінна продовольча культура. Багато сортів ячменю з крупним і скловидним зерно (здебільшого голозерні) використовують для виготовлення перлової і ячмінної крупи. Він є основною сировиною пивоварного виробництва.


1. Загальна частина

1.1 Характеристика господарства

Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю Агрофірма „ЗОРЯ" зареєстроване 20 березня 2000 року Талалаївською районною адміністрацією Чернігівської області.

Організаційно - правова форма господарювання приватне підприємство. Форма власності - приватна власність. Види діяльності:

• вирощування зернових, технічних та решти культур, не віднесених до інших класів рослинництва;

• розведення великої рогатої худоби;

• розведення свиней;

• розведення коней;

• виробництво круп;

• інші види оптової торгівлі.

Керівником підприємства з моменту створення і по теперішній час є Діденко Микола Олексійович.

Агрофірма „ЗОРЯ" розташована в лісостеповій зоні південно-східної частини Чернігівської області. Клімат помірно-континентальний, характеризується недостатнім зволоженням.

В господарстві налічується всього земельних угідь 1182,75 га, з них ріллі -1119 га, що становить 94,6 %, решта - пасовища та сінокоси.

СТОВ АФ „ЗОРЯ" розташоване в Чернігівській області на території Талалаївського району з центром в селі Займище. До складу товариства входять слідуючи села - Нова, Степ, Українське (частина села). На їх території проживає 102 працездатних особи, з них 86 осіб працює в товаристві.

До районного центру смт. Талалаївка віддаль становить 18 км., до обласного центру м. Чернігів - 220 км. Відстань до дороги районного значення 4 км, до залізничної станції Блошниця - 10 км. Вирощена та вироблена продукція реалізується в містах Бахмач (віддаль 40 км), Ромни (65 км), Біловодський КХП (80 км).

Матеріально-технічну базу господарства складають 8 тракторів, 5 автомобілів, 2 зернозбиральних комбайнів „СК-5" НИВА та інші сільськогосподарські машини.

Будівлі, споруди, техніка знаходяться в задовільному стані, економічний стан господарства дозволяє щорічне поновлення машинно-тракторного парку та сільськогосподарських машин.

В господарстві є дві МТФ бригади, свиноферма, одна тракторна бригада, ремонтна майстерня, кузня, пилорама, два зерносклади, один склад запасних частин, склад паливо-мастильних матеріалів.

В тракторній бригаді знаходяться токарний, слюсарний і зварювальний відділи, кран-балка.

В господарстві працює кваліфікований обслуговуючий персонал у складі 8 осіб. Серед них є головний бухгалтер, інженер-механік, зоотехнік.

Господарство СТОВ АФ „ЗОРЯ" розташоване в лісостеповій зоні, яка простягається смугою на півночі по лінії Луцьк - Житомир - Київ - Бахмач, а на півдні Кіровоград - Кременчук - Ізюм - Куп'янськ. Лісостепова зона досить різноманітна за кліматичними, гідрологічними і рельєфними умовами. На заході клімат м'який, а на сході різко континентальний з малосніжними зимами і досить низькими мінімальними температурами. Річна кількість опадів на території зони зменшується від 700 мм на заході до 300 мм на сході. Рослинність зони характеризується листяними лісами з трав'яним покривом і трав'янистою рослинністю лучних степів.

Зональний тип ґрунтів лісостепової зони - сірі лісові опідзолені гранти. Зустрічаються також дерново-підзолисті, опідзолені і вилугувані чорноземи та ін. Чорноземи утворилися під впливом степової рослинності в умовах теплого літа і помірно холодної зими. Кількість тепла зменшується із заходу на схід, в цьому ж напрямі збільшується континентальність клімату і зменшується кількість опадів.

Рельєф зони - здебільшого слабко хвиляста рівнина, в різній мірі пересічена річковими долинами, угловинами і балками.

Основними грунтоутворними породами чорноземів є карбонатні леей і лесовидні суглинки різного складу (від легких до важких).

Реакція чорноземних грунтів близька до нейтральної і нейтральна (рН 6-7).

Характерною ознакою чорноземів є чорний колір гумусного горизонту, глибина якого в окремих видів досягає 120 см і більше.

Ґрунти Агрофірми „ЗОРЯ" є звичайними чорноземами. Верхній горизонт їх темного кольору, гумусу містять 6-8 %. Глибина гумусного горизонту 65-90 см. Реакція ґрунту нейтральна. Структура грудочкувато-зерниста, а наявність карбонатів у вигляді білозірки є основною морфологічною особливістю звичайних чорноземів.

Чорноземи - є найбільш родючими ґрунтами. Для дальшого підвищення родючості їх і вирощування високих урожаїв сільськогосподарських культур слід запроваджувати відповідні агрозаходи, серед яких найважливішими є боротьба за нагромадження і зберігання вологи (снігозатримання, зрошення, полезахисне лісонасадження, правильний обробіток гранту), внесення органічних і мінеральних добрив (насамперед фосфорних), вапнування опідзолених чорноземів, впровадження правильних сівозмін, глибока зяблева оранка та ін.

Структура земельних угідь

Назва угідь Площа, Структура,
га %
Всього, земельних угідь 1182,75 100,0
У тому числі сільськогосподар 1182,75 100,0
ських угідь
3 них: рілля 1119,0 94,6
пасовища та сінокоси 63,75 5,4
багаторічні насадження - -
водойма - -
меліоративні землі - -

В господарстві налічується всього земельних угідь 1182,75 га, з них ріллі - 1119 га, що становить 94,6%, решта - пасовища та сінокоси.

Господарство займається рослинницькою галуззю, а також бере в оренду та розорює земельні паї які довгий час були під паром.

Структура посівних площ, урожайність, валовий збір основних сільськогосподарських культур на 2005 рік.

Назва культури Площа, га Урожайність, ц/га Валовий збір, Ц
Озима пшениця 90 19 1710,0
Озиме жито 180 23 4140,0
Пшениця яра 60 18 1080,0
Ячмінь 110 19 2090,0
Гречка 150 8 1200,0
Віко-овес 60 18 1080,0
Кукурудза на силос 150 352 52800,0
Цукровий буряк 60 250 15000,0
РАЗОМ: 860

Структура посівних площ, урожайність, валовий збір основних сільськогосподарських культур на 2006 рік.

Назва культури Площа, Урожайність, Валовий збір,
га ц/га Ц
Озима пшениця 36 20 720,0.
Озиме жито 200 19 3800,0 •
Пшениця яра 60 18 1080,0
Ячмінь 90 15 1350,0
Гречка 120 6 720,0
Віко-овес 50 20 1000,0
Кукурудза на силос 120 300 36000,0
Цукровий буряк 25 150 3750,0
РАЗОМ: 701

Структура посівних площ, урожайність, валовий збір основних сільськогосподарських культур на 2007рік.